Ghidul de schimbare a scutecului la bebelusi

Ghidul de schimbare a scutecului la bebelusi

Louise Tanase - Contributor

Schimbarea scutecelor unui bebelus nu este un dat natural, ci se invata prin practica, la fel ca orice altceva. Daca in primele zile este nevoie de o armata de oameni si de o ora intreaga pentru a schimba un scutec, in scurt timp va deveni o parte banala din rutina zilnica.

Nu este deloc usor sa schimbi scutecele unui bebelus. In ciuda a tot ce ai vazut in filme sau ai exersat la cursurile de pregatire, cand esti fata in fata cu bebelusul tau si un scutec totul se schimba. Bebelusul se misca, plange, rade, opune rezistenta. Iar scutecele? Cum sa il iei pe cel murdar si cum sa nu il murdaresti pe cel curat? Folosind aceste instructiuni, in cateva zile vei reusi sa schimbi scutecul bebelusului tau din ce in ce mai repede, cu un minim de stres pentru tine si cat mai putin disconfort pentru bebelus.

1. Aduna langa tine tot ce ai nevoie.

Odata ce vei incepe sa schimbi scutecul bebelusului nu vei mai putea pleca de langa el. Este foarte periculos sa lasi bebelusul nesupravegheat pe masa de infasat sau pe pat; cele mai grave accidente se petrec in asemenea momente. De aceea, ia langa tine: scutecele, servetelele umede pentru sters bebelusul, crema impotriva iritatiei (daca este cazul), o carpa moale (daca bebelusul este baietel) si un prosop mare pe care il vei schimba. Aseaza prosopul pe masa de infasat (sau pe pat).

 2. Pregateste bebelusul

Culca bebelusul pe prosop cu fata in sus. Dezbraca-l de hainutele care te-ar putea deranja la schimbatul scutecului. Miscarile tale trebuie sa fie blande, dar ferme. Vorbeste-i si zambeste-i bebelusului tot timpul ca sa il ajuti sa ramana relaxat. Pune un scutec curat sub bebelus inainte de a-l scoate pe cel murdar. Acesta te va ajuta sa nu murdaresti prea mult in jur.

 

3. Scoate scutecul murdar 

Cand bebelusul este culcat si relativ relaxat, desfa aricii laterali ai scutecului si deschide-l printre picioarele copilului. Cu o singura mana prinde picioarele bebelusului de glezne si ridica-i usor funduletul de pe scutec, in asa fel incat partea superioara a spatelui sa ramana pe prosop. Foloseste scutecul murdar pentru a sterge resturile solide care au ramas pe bebelus. Indoaie scutecul pe jumatate si lasa-l in apropiere.

4. Sterge bebelusul

Sterge funduletul bebelusului folosind servetele speciale pentru acest scop. Intotdeauna vei sterge bebelusul din fata spre spate, pentru a reduce la minim riscul unor infectii. Daca bebelusul este baietel, ii vei acoperi penisul cu carpa moale in acest timp; din cauza aerului mai rece s-ar putea sa urineze si sa te stropeasca. Pune servetelele folosite pe scutecul murdar. Dupa ce te-ai asigurat ca l-ai sters bine, lasa in jos picioarele bebelusului. Ruleaza scutecul murdar, prinde-l cu aricii si pune-l deoparte, in asa fel incat bebelusul sa nu il poata atinge.

 

5. Lasa pielea bebelusului sa respire. 

Lasa bebelusul cateva minute sa stea pe scutecul desfacut. Aerul va face ca pielea bebelusului sa se usuce si vei preveni astfel iritatia de scutec. Trage partea din fata a scutecului in sus, printre picioarele bebelusului, spre burtica. Inchide scutecul cu aricii laterali. Asigura-te ca nu este nici prea larg, dar nici prea strans. Verifica picioarele bebelusului, sa nu fie prea stranse de marginea scutecului.

6. Schimba hainutele bebelusului si curata zona.

Ridica bebelusul de pe prosop si pune-l intr-un loc sigur si curat. Strange prosopul si pune-l deoparte. Daca trebuie sa schimbi hainele bebelusului, acesta este un moment bun. Dupa aceea, strange scutecul murdar si arunca-l la gunoi. Strange servetelele, crema si celelalte obiecte si pune-le la locul lor. Nu uita sa te speli pe maini si sa speli pe maini si bebelusul daca a avut contact cu scutecul murdar.

Sfaturi:

• Foloseste scutece potrivite ca marime pentru a evita disconfortul bebelusului, iritatiile, dar si scurgerea murdariei spre exterior care poate sa apara daca scutecul este prea mare.
• Bebelusii pot fi alergici la unele substante din servetelele umede, chiar daca pe ambalaj scrie ca sunt hipoalergenice. In primele luni este de preferat sa folosesti unele fara alcool.
• Foloseste doar creme recomandate de pediatru.
• Daca trebuie sa folosesti pudra, foloseste pudra speciala pentru acest scop, nu pudra de talc. Studiile spun ca talcul este responsabil de cancerul la plamani si de cancerul genital la fetite.

Nu este foarte complicat sa ii schimbi scutecele bebelusului tau. Cu rabdare si multa practica acest procedeu va deveni unul dintre momentele pe care le veti trece amandoi cu zambetul pe buze. O buna igiena previne raspandirea bolilor, dar te ajuta mai ales, sa ai un bebelus curat, sanatos si fericit.

Articolul urmator
Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici
Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care se tem cel mai mult de schimbare
    Zodiile care se tem cel mai mult de schimbare

    Dacă pentru anumite persoane schimbarea este acceptată cu ușurință și chiar așteptată, pentru altele înseamnă îngrijorare, teama că vor pierde controlul asupra...

    Din nou studentă, la 36 de ani. Ce a determinat-o pe Tily Niculae să facă o schimbare de carieră
    Din nou studentă, la 36 de ani. Ce a determinat-o pe Tily Niculae să facă o schimbare de carieră

    Tily Niculae s-a înscris la o a doua facultate! După 11 ani în care s-a ocupat exclusiv de copii, actrița în vârstă de 36 de ani a decis că e momentul să facă o...

    Crăciunul acesta este momentul pentru o schimbare – un altfel de cadou pentru copilul tău!
    Crăciunul acesta este momentul pentru o schimbare – un altfel de cadou pentru copilul tău!

    Ce ai zice dacă anul acesta ai vorbi cu Moș Crăciun și i-ai sugera să așeze sub brad un cadou în plus pentru copilul tău? Și nu orice cadou, ci unul care să îi permită...

    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

    Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    Cei mai calmi bebelusi din zodiac
    Cei mai calmi bebelusi din zodiac

    Semnul zodiacal sub care este născut un copil va avea rol și în conturarea personalității sale, primele dovezi în acest sens putând fi vizibile încă din primele...

    © 2024 Qbebe