Momente frumoase.. Primii pasi!

Momente frumoase.. Primii pasi!

Raluca Cristea

   Primii pasi ai micutului aduc mereu bucurie in sufletul parintilor, cei care sunt martorii activi ai dezvoltarii copilului lor. Dar cand se va petrece acest eveniment mult asteptat?

    Etapele pot sa se desfasoare destul de rapid: azi micutul poate sa mearga in patru labe sau sa paseasca tinandu-se de mobila, pentru ca maine sa il vedeti facand singur primii pasi. La scurt timp dupa acest moment, copilul va capata tot mai multa independenta in miscare: va putea sa alerge, sa urce si sa coboare scarile.

    Nu uitati ca il puteti ajuta sau il puteti incuraja in incercarile lui de a merge cat mai bine singur, insa nu il puteti obliga sa faca asta, pentru ca fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare. Unii bebelusi fac primii pasi mai devreme, la varsta de 9 luni, in timp ce altii prefera sa mai astepte cateva luni. Ambele situatii sunt la fel de normale.

   Treptat, treptat, va merge perfect

    Pana va ajunge la primii pasi, bebelusul va trebui mai intai sa isi dezvolte indeajuns musculatura si sa isi coordoneze miscarile. Va exersa intorcandu-se de pe o parte pe alta, rostogolindu-se, stand in fundulet sau mergand in patru labe. Toate aceste situatii ii arata cum functioneaza muschii lui si cum isi poate controla miscarile. Oricand tinut in pozitie verticala, bebelusul va incerca chiar din prima luna sa impinga cu varfurile degetelor si sa faca parca, incercari de a merge.

La varsta de 5 luni, sustinut de sub brate, micutul va topai pe suprafata deasupra careia este asezat. Intre 6 si 10 luni, va invata ce trebuie sa faca ca sa se ridice singur in picioare, iar intre 9 si 14 luni va putea sa stea singur in picioare, fara vreun ajutor din partea cuiva si fara sa se sprijine de vreo piesa de mobilier. Chiar daca a reusit singur sa stea in picioare, este posibil ca bebelusul sa nu isi dea seama cum sa se reaseze in fundulet, iar voi il puteti ajuta, aratandu-i ca trebuie sa indoaie piciorusele.

   La ce varsta va putea sa mearga singur?

    Fiecare copil va merge singur atunci cand se va simti pregatit, ceea ce inseamna ca nu toti micutii vor face primii pasi la aceeasi varsta. Nu trebuie sa va alarmati daca copilul vostru nu merge, iar altul de varsta lui face deja asta. Fiecare dintre ei este creat diferit si are un sistem muscular diferit. De obicei, primii pasi se fac intre 9 si 18 luni, iar cei mai multi dintre bebelusi pasesc pentru prima data la varsta de 1 an.

    In cazul in care totusi, sunteti ingrijorati pentru ca bebelusul pare sa nu vrea sau sa nu poata sa mearga, adresati-va unui medic pediatru, acesta putand sa descopere existenta unei probleme reale. De cele mai multe ori insa, medicul nu face altceva decat sa spulbere indoielile parintilor, asigurandu-i ca totul este normal.

   Cum il ajutati sa mearga?

    In niciun caz nu trebuie sa il fortati sa mearga insa, il puteti ajuta sa faca primii pasi. Iata cateva metode:

    Atunci cand va jucati, asezati jucariile putin mai departe de micut, astfel incat sa ajunga la ele doar daca se deplaseaza.

    Asezati-va la o distanta mica fata de el, intindeti bratele si incurajati-l sa vina catre voi.

    Ajutati-l sa mearga tinandu-l de ambele manute pentru ca apoi, sa ii dati drumul uneia dintre ele, astfel incat cel mic sa incerce sa isi mentina echilibrul.

    In casa, lasati-l sa mearga descult ori de cate ori este posibil, deoarece contactul direct intre talpite si suprafata pe care merge il va ajuta pe bebelus sa isi imbunatateasca echilibrul.

    Cand sta in picioare si este confuz pentru ca nu stie cum sa se aseze in fundulet, nu va grabiti sa ii dati o mana de ajutor. Puterea exemplului este cea mai potrivita. Lasati-va in jos si aratati-i ca trebuie sa indoaie genunchii. Daca aceasta metoda nu functioneaza, aratati-i ce trebuie sa faca : tineti-l de manuta, indoiti-i putin genunchii si apasati-i funduletul in jos. Dupa ce incepe sa capete incredere in el, ii puteti da drumul manutei, ca sa se aseze singur.

    Are nevoie de premergator? O intrebare pe care si-o pun majoritatea parintilor. Desi premergatorul pare sa il ajute pe micut, multi specialisti sunt de parere ca folosirea acestuia impiedica dezvoltarea corecta a musculaturii picioarelor.

   Masuri de siguranta

    Imediat ce copilul incepe sa se ridice singur si sa stea in picioare, trebuie sa va asigurati ca obiectele de mobilier sunt bine fixate, pentru ca micutul le-ar putea folosi ca punct de sprijin. Un obiect de mobila mai usor, cum ar fi un scaun sau o masuta mobila, nu vor suporta greutatea copilui care se va agata de ele incercand sa se ridice in picioare si micutul ar putea cadea pe spate, iar obiectul respectiv, peste el.

Articolul urmator
Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici
Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
    Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

    Mitul celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat! Află câți pași trebuie să faci pe zi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă!

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

    Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

    Zodiile care se îndrăgostesc în cele mai nepotrivite momente
    Zodiile care se îndrăgostesc în cele mai nepotrivite momente

    Din păcate, dragostea nu este întotdeauna suficientă pentru construirea unei relații de durată. Astfel, alături de sentimentele partenerilor, intervine și sincronizarea. Practic,...

    Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor
    Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor

    Bunicii sunt îngerii păzitori ai copilăriei noastre. Ei ne cresc, au grijă să fim mereu bine, ne înțeleg și ne susțin de fiecare dată, necondiționat. Dacă ar fi să te...

    © 2024 Qbebe