Primul an de viata al bebelusului: accesorii utile versus inutile pe care parintii le cumpara

Primul an de viata al bebelusului: accesorii utile versus inutile pe care parintii le cumpara

Alexandra Negreanu

Datorita entuziasmului de care ai fost cuprinsa in momentul cand ai ramas insarcinata, toate planurile si cumparaturile se vor invarti in jurul magazinelor de accesorii pentru bebelusi. Si cum magazinele sunt pline de hainute care de care mai frumoase si mai colorate, produse de care crezi ca ai nevoie si pe care consideri ca le vei folosi cu sfintenie, vei cumpara atat lucruri utile, dar suntem siguri ca te vei alege si cu o sumedenie de produse inutile.

Qbebe le-a intrebat pe mamicile cu experienta si a intocmit o lista cu lucrusoare pentru bebelusi utile si inutile. Insa lista ramane deschisa.

Accesorii pentru bebelusi utile

Sanatatea bebelusului

1. Umidificatorul

 

Umidificator ultrasonic cu aburi reci Petit Terraillon 

 Acest produs este vital mai ales mamicilor care au nascut iarna. Din cauza caldurii excesive aerul in camera poate deveni uscat si, astfel poate afecta santatea bebelusului: se usuca nasucul si gurita. Astfel pot aparea exeme, efolierea buzelor, pielii si raceli mai dese. Este adevarat ca te poti lipsi de el in primele luni 2013-08-07de viata ale bebelusului, acesta putand fi inlocuit cu un bol de apa pe calorifer, insa cand bebe creste si devine curios si activ in explorarea camerei , sansele ca bolul sa cada sunt mari. Asadar achizitionarea unui umidificator de camera este necesar si il ajuta pe bebe sa respire mai bine.

2. Sterilizator de biberoane

 

Sterilizator Electric pentru 6-7 Biberoane 

 Parerile sunt impartite: cu aburi pentru cuptorul cu microunde sau cel electric? Indiferent de tipul ales este necesar atat pentru mamele care alapteaza, insa vital pentru mamele care isi hranesc bebelusul cu lapte praf. Daca nu alaptezi din diverse motive ai nevoie de biberoane fierte, care trebuie pazite, insa sterilizatorul face toate aceste lucuri in doar 15 minute cu o simpla apasare de buton. Pentru mamele care isi hranesc bebelusul la san este bun pentru sterilizarea biberoanelor pentru ceai. Plus ca acest minunat aparat va putea fi folosit si in deplasarile cu bebelusul pentru a ii incalzi mancarica repede.
Acest instrument faciliteaza sterilizarea biberoanelor, tetinelor sau oricaror alte ustensile ce se folosesc pentru copil. Exista variata clasica - babeasca cu fierberea lor intr-un ibric cu apa, insa aceasta metoda distruge/ingalbeneste foarte repede biberoanele si se stie ca sunt foarte scumpe." ne impartaseste Luara.

3. Scutece din tifon sau finet

Cand sunt mici bebelusii regurgiteaza sau vomita. Si de aceea dupa fiecare mic „accident" bebelusul trebuie schimbat. Si cum stim ca imbracatul si dezbracatul nu intra in activitatile preferate ale copiilor mici aceste bucati de finet vor fi utile pentru protejarea umarului mamicii dar si hainutele bebelusului vor ramane curate si uscate (o conditie indispensabila pentru sanatatea bebelusului).
Scutecele de finet le folosesc la masa de infasat si la baita. Eu le-am gasit utile (nu cumparasem ca nu vedeam la ce ar putea fi folosite si am primit de la nasa mea cateva imediat ce am venit cu bebe acasa si tare au fost bune!)." , ne impartaseste Sorana, mamica Ioanei.

Transportul bebelusului

4. Carucior pentru copii

Caruciorul pentru bebelusi este o inventie minunata. Acum exista modele universale, prevazute cu nenumarate functii, inclusiv cea de pliere si astfel este practic, comod si nici nu ocupa mult loc in casa. Cand este mic bebelusul, nicio mamica nu vrea sa isi invete copilul in brate, leganat, asadar caruciorul te scapa de aceasta problema. Plus ca pe parcurs cand bebe ia in greutate si spatele mamicii va avea de suferit, asadar caruciorul este iarasi o salvare.

5. Scaun de masina pentru bebelusi

Nu este doar util, practic ci este OBLIGATORIU prin lege, fiind cel mai sigur mijloc de transport pentru un bebelus in masina:
Art. 97. - (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Masa bebelusului

6. Scaunul de masa pentru bebelusi

Ce-i drept , in primele 5 luni de viata ale bebelusului acest accesoriu este inutil, deoarece bebe este prea mic. Insa odata cu inceperea diversificarii lucrurile se complica putin si bebelusul are nevoie de un program de masa bine stabilit.

Scaun auto Jumbo Aero- Baby Design
 

Scaunul de masa poate fi o mana cereasca atunci cand ii vei pregati mancarica si vrei ca bebelusul sa fie in siguranta alaturi de tine. Plus ca micutul va asocia de mic ca luatul mesei este o activitate care se face in liniste si la masa. Astfel, cand va creste nu va trebui sa alergi cu castronelul de mancare prin casa, pentru ca el sau ea vrea sa se joace putin.

Somnul bebelusului

7. Patut

Un patut pentru bebelus este foarte util daca este ales in mod corespunzator. Mamicile care au achizitonat un patut practic au fost foarte multumite, iar bebelusii lor au dormit foarte bine. Asadar patutul pentru bebelus este un accesoriu necesar si util. Partea proasta este ca un patut foarte practic este scump insa economisesti foarte mult, daca il alegi pe cel corect. De ce? Pentru ca nu ai nevoie de el doar in primul an de viata al bebelusului, acesta poate fi folosit chiar pana la 3 ani, cand se face tranzitia catre un pat de copil. Mamicile au fost multumite de patuturile multifunctionale: cu sistem de leganare, care se transforma in tarc, pat de copil sau chiar birou ulterior. Asadar credem ca merita investitia.

Patut transformer cu sertare si leganare silence, Bebe Design 

 8. Body-urile cu capse si prindere intr-o parte si pantalonasii cu botosei

Sunt absolut minunate aceste doua piese vestimentare pentru bebelusi. Si asta pentru ca pot sa le compar cu cele normale. Astfel, un bebe nu prea este rabdator cand il imbraci, si nu cred ca exista bebelus, cat de linistit ar fi, caruia sa ii placa aceasta activitate. Un body cu tragere pe cap este dificil de manevrat pentru mama si cel mai enervant lucru pentru un bebe mic. Body-ul cu prindere intr-o parte este raiul pe pamant: rapid, pac, pac, cateva capse, bebe nici nu si-a dat seama cand l-ai imbracat iar tu nu transpiri toata incercand sa manevrezi cu grija capul si manutele bebelusului." ne impartasete Gabbriela, mamica Anyei in varsta de 5 luni.

9. Veioza 

Indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu lapte praf, in primele luni de viata sesiunile de hranire au loc si in timpul noptii. Pentru ca bebelusul tau sa inteleaga ca trezirile nocturne sunt strict pentru hranire nu trebuie sa ii aprinzi becul sau o alta sursa de lumina puternica in camera, astfel dupa finalizarea mesei el va adormi la loc mult mai usor. Deci, o veioza cu lumina difuza este un accesoriu care il va ajuta pe bebelus sa aiba un somn linistit.

10. Interfon pentru bebelusi 

Daca locuiesti intr-o casa mare aceasta statie de emitere te va ajuta sa iti supraveghezi bebelusul de la distanta. 

"Noi l-am primit cadou de la prietenii si colegii de serviciu. De un real folos pentru mine. Ioana se trezeste la cel mai mic zgomot de aceea am hotarat sa fie liniste deplina in casa si sa inchid toate usile cand ea doarme. Pornesc interfonul de la ea din camera si cu al meu umblu prin casa( in camera in care am ceva de facut). La cel mai mic zgomot ma duc sa ii asez la loc suzeta in gurita(asta este cauza principala a somului intrerupt la noi) si isi continua somnul. "ne imparatseste Anca Banciu, mamica Ioanei.

<

Accesorii pentru bebelusi inutile

1. Cos bebe sau landou de mana

Unele patutri pot fi achizitionate impreuna cu un cos sau lando foarte aratos, insa inutil. Acesta poate fi folosit doar in primele 2 luni de viata ale bebelusului, apoi devine spatiu de depozitare pentru hainute. Copilul poate foarte bine sa doarma inca din primele zile in patut. 

2. Cantarul

 
 Cantarul pentru bebelusi poate fi util insa provoaca obsesii. Devine inutil foarte repede deoarecee bebelusul creste si in primele luni mergi la pediatru mai des si medicul il cantareste si il masoara de fiecare data. Asadar daca nu vrei sa devii o mamica obsedata de greutatea in grame a copilului nu este necesar sa cheltui cateva milioane pe un  cantar special pentru bebelusi. Insa chiar ai nevoie de un cantar, dar cel de bucatarie. 

3. Masa de infasat

Masa de infasat este privita de mamici drept un moft, de altele un real ajutor. Cert este ca nu este chiar atat de indispensabila, fiind foarte usor inlocuita de o comoda mai inalta, patul sau chair podeaua din apartament sau casa, dupa caz. 

4. Premergatorul

Premergatorul este un accesoriu chiar foarte inutil, indiferent de desgin, muzicute si alte accesorii cu care vine in dotare. Copilul nu isi formeaza o tinuta de mers corespunzatoare daca foloseste in prealabil premergatorul. Ba chiar studii americane au demonstrat ca bebelusii care au fost pusi in premergator in etapa pregatitoare mersului au deficiente de mers si au fost suspusi la accidente mult mai usor. Datorita instabilitatii premergatorului copilul poate cadea foarte usor si nu prinde increderea de care are nevoie pentru a face primii pasi. 

5. Hamul pentru bebelusi

Hamul nu este recomandat de specialisti sa fie folosit in etapa pregatitaore mersului pentru bebelusi, dar nici dupa ce bebelusul si-a insusit binisor mersul. Acesta ii schimba centrul de greutate copilului, acesta din urma neputand sa isi dobandeasca apitudinile necesare mersului corespunzator. 

Iata ce ne spune si mama lui Matei:

"Noi am incercat de vreo 3 ori sa il punem in ham pe Matei abia la 1 an, dar el deja mergea singurel prin casa foarte bine , iar afara mai sovaind, dar tot singurel, sau sustinut numai de o mana a noastra.Credeam ca va accepta hamul, dar de unde...de cand ii puneam hamul pe el incepea sa dea semne de neliniste, iar cand incercam sa facem impreuna pasi, se lasa foarte mult in fata, si greutatea corpului era sustinuta de banda din fata a hamului.Mergea de parca era beat.Cand il scoteam din ham, putea sa stea in picioare perfect si sa faca cativa pasi. "

6. Sutienul pentru alaptat

Mamicile care au alaptat au dat fuguta in magazinele cu haine si articole pentru gravide si proaspete mamici si au achizitionat un sutien pentru alaptat, ca doar reclama de la televizor este foarte sugestiva si frumoasa. Bun si facut, dar cine l-a folosit? Majoritatea mamicilor care l-au folosit se plang in primul rand de capacitatile sale: incomod, inestetic designul, plus ca se vede prin bluza urat.  De aceea ele au ales sa foloseasca bustierele din bumbac care lasa pielea sa respire, fac si sanul frumos si sunt si mai ieftine. 

7. Hainele de firma

Sa recunoastem ne petrecem ore in sir intr-un magazin cu haine pentru bebelusi fie ele de firma sau nu, pentru ca sunt micute si frumoase. Insa sa fim realisti: in primele luni ale bebelusului nu ai nevoie de hainute, deoarece primesti foarte multe costumase, rochite, botosei inca de dinainte sa se nasca bebelusul. Apoi treptat are nevoie de hainute comode care sa ii permita libertate de miscare, deoarece incepe sa exploreze mediul inconjurator. Hainele pentru bebelusi sunt scumpe fie ca sunt de firma sau nu, insa cele de la magazinele de renume au preturi exagerate. Mili, o mamica cu experienta de 1 an si 4 luni ne marturiseste:

"Nu tine neaparat de fite, faptul ca ii iei haine mai scumpe. Mie nu mi s-a intamplat sa dau o gramada de bani pe o haina si sa se rupa. Problema este ca ii raman mici foarte repede deoarece este in crestere."

8. Pudra de talc

Dupa aproape 30 de ani de cercetari asupra beneficiilor si implicatiilor pudrei de talc pentru bebelusi s-a descoperit ca pudra de talc este un real pericol pentru sanatatea micutilor. Aceasta contine contine diverse combinatii de stearati de zinc, silicati de magneziu si alti silicati. Pericolul il reprezinta particulele de talc, fiind atat de mici incat, prin inspiratie, pot fi purtate de aer si pot ajunge si in cele mai mici portiuni ale plamanilor. De accea specialistii in pediatrie si dermatologie au interzis mamicilor sa foloseasca pudra de talc in ingrijirea bebelusului. Aceasta poate fi inlocuita cu succes de creme special create pentru pielea sensibila a bebelusilor.

Ce ai mai adauga la lista noastra? Care au fost produsele de care nu te- ai putut lipsi, dar cele care ti-au fost inutile in ingrijirea si cresterea micutului tau?

Articolul urmator
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

    Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea
    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea

    O femeie însărcinată din Malaezia i-a cumpărat soțului ei un Lamborghini, în valoare de 650.000 de dolari, ca o recompensă anticipată pentru nopțile nedormite de care...

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Sunt gemeni, dar părinții lor nu le-au spus niciodată cine s-a născut primul pentru a nu le afecta legătura specială
    Sunt gemeni, dar părinții lor nu le-au spus niciodată cine s-a născut primul pentru a nu le afecta legătura specială

    Știți că în cazul gemenilor, mereu apare întrebarea „ok, suntem gemeni și ne-am născut în aceeași zi, dar totuși, cine e mai mare?”. Cei mai mulți...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Părinții l-au abandonat când au aflat că are sindromul Down. Un băiețel a fost adoptat de către asistenta care l-a îngrijit din prima zi de viață
    Părinții l-au abandonat când au aflat că are sindromul Down. Un băiețel a fost adoptat de către asistenta care l-a îngrijit din prima zi de viață

    Un bebeluș cu sindromul Down a fost abandonat de către părinții lui în spitalul în care s-a născut. O asistentă de la același spital l-a adoptat pe micuț, iar acum este...

    Am crezut că părinții mei sunt decedați timp de 38 de ani. Apoi am primit un email care mi-a schimbat viața
    Am crezut că părinții mei sunt decedați timp de 38 de ani. Apoi am primit un email care mi-a schimbat viața

    Chiar dacă un copil adoptat află încă din copilărie că părinții biologici au murit, nu este exclus ca, la un moment dat, să descopere că unul dintre părinți este în...

    © 2024 Qbebe