Citeşte şi: Cat de sigur este botezul pentru bebelusul meu?
Surse: adevarul.ro, facebook.com, realitatea.net, repulica.ro, rfi.ro, ziare.com
Sursă poză principală: istockphoto.com

Legiștii au stabilit cauza decesului bebelușului mort la 12 ore după botez. Ce va păți preotul din Suceava
Medicii legiști au stabilit că preotul din Suceava este nevinovat și că decesul bebelușului nu are legătură cu procedura din biserică. Concluziile raportului medico-legal arată că cel mic a murit ca urmare a unei probleme cardio-respiratorii, pe fondul unei pneumonii, nu pentru că ar fi fost scufundat în cristelniță.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că toți cei care s-au grăbit să îl acuze pe preotul respectiv pentru moartea bebelușului, ar trebui să își ceară scuze, motivând că orice om, cleric sau nu, care trece printr-o astfel de situație fără să fie vinovat „merită gestul minimal al unei firești reabilitări”.
„Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul respectiv înainte de pronunțarea rezultatelor oricărei anchete și au cerut, neștiind ce cer, schimbarea ritualului Botezului, ar trebui să ofere acum o reacție. O reacție a bunului-simț”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.

ÎPS Teodosie, despre schimbarea ritualului de botez: „Nu ne intimidăm. Nici vorbă, nu se schimbă nimic”
După cazul tragic al bebelușului din Suceava, care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că regulile nu trebuie schimbate. ÎPS Teodosie spune că procedurile apar în Sfintele Canoane, așa că nu pot fi modificate oricum.
Deși se fac petiții pentru interzicerea scufundării bebelușilor în cristelniță la botez, ÎPS Teodosie s-a declarat împotriva acestei inițiative. Mai mult decât atât, a precizat, pentru reporterii Antena 3, că ritualul nu se schimbă nicicum și că Biserica Ortodoxă nu trebuie să se lase intimidată.
„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimbă. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, potrivit HotNews.
Lingurița la care se referă ÎPS Teodosie este cea din ritualul împărtășaniei, la care nu s-a renunțat nici după ce Conducerea Patriarhiei a recomandat lingurițele de unică folosință.

Părintele Constantin Pătuleanu despre bebeluşul decedat după botez
Acesta este Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar după evenimentul tragic de la Suceava a dat un interviu pentru RFI. Răspunsul său, în legătură cu bebeluşul decedat după botez, este: "Practica Botezului, sigur că este o lucrare care ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR. Probabil că se va discuta și această petiție. (...) Practica Botezului așa cum o avem este într-adevăr foarte veche, mă uit într-o lucrare, prima pe care o avem, de la primii creștini ai Bisericii, e vorba de Învățătura celor 12 Apostoli, unde ni se arată că atunci când nu e apă suficientă sau îndeajuns se poate săvârși botezul și prin turnare de trei ori în numele Sfintei Treimi. Dacă această practică va fi agreată de Biserică, nu ține de un preot sau un altul, ci efectiv Sfântul Sinod probabil va delibera si va hotarî în sensul acesta, că nu ține de preoți , ci de ierarhia Bisericii."
Preotul Constantin Pătuleanu a adăugat şi faptul că practica menţionată mai sus este recomandată dacă bebeluşul nu are probleme medicale: "Practica era că atunci când ai apă suficientă și când nu sunt probleme medicale... Am înțeles că acest bebeluș era născut prematur, deci avea o anumită sensibilitate, și atunci sigur că trebuie să aplici anumite măsuri când ai un asemenea caz. (...) Nu cunoaștem dacă familia a făcut această precizare când a botezat, dacă s-a discutat...".
Surse: realitatea.net, rfi.ro

Ciprian Ioan Streza, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu
A atras atenţia asupra importanţei săvârşirii corecte a Sfintei Taine a Botezului de către preoţi pentru a se evita vreun eveniment similar celui de la Suceava: "Termenul de botez înseamnă afundare, nu stropire. Problema este în ce mod o fac, nu dacă o fac sau nu”, spune profesorul. De asemenea, teologul explică faptul că în cazuri excepţionale (exemplu: copilul este pe moarte) botezul se face prin stropirea cu apă a copilului, neavând cum să îl faci prin afundare. „Lucrurile trebuie să se deruleze cu multă atenţie pentru că sunt lucrurile lui Dumnezeu. Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră."
Sursă: adevarul.ro