Produse bio pentru bebeluși - Află de ce să le alegi!

Corina Naftanaila

A merge în hipermarket sau farmacie cu dorința de a alege produsele de îngrijire pentru bebeluși poate fi o experiență copleșitoare. Există atât de multe opțiuni, încât achiziția produselor pentru îngrijirea bebelușului poate fi o misiune dificilă. Pe lângă acest lucru, când vine vorba de o piele atât de delicată, este important să ai siguranța alegerii celor mai bune produse, ceea ce implică un grad mare de responsabilitate.

Bio versus Natural

Mulți consumatori pun semnul egal între cei doi termeni, însă bio nu este același lucru cu natural. Este foarte important să conștientizăm existența acestei diferențe relevante.

Un produs cosmetic natural conține, în principiu, ingrediente naturale sau ingrediente derivate din ingrediente naturale. Atributul "natural" nefiind reglementat, acesta se poate referi la orice ingredient care are o sursă naturală, chiar dacă acesta a suferit un proces de transformare chimică care îl face potențial dăunător pentru sănătate (ex: cocamide DEA). În cazul deodorantelor, atributul natural se poate referi și la săruri din aluminiu (piatră de alaun). Un alt risc important asociat extractelor naturale din plante este contaminarea cu pesticide și fertilizanți, deoarece spre deosebire de culturile certificate, acestea nu sunt supuse controlului nici în perioada de creștere și recoltare și nici în momentul creării produselor cosmetice. Astfel, acestea pot conține diverse substanțe chimice dăunătoare pentru sănătate (ex: metale grele) și pot proveni din culturi GMO (organisme modificate genetic).

bebelus

Există și cazuri în care termenul de natural este folosit abuziv pentru produse create cu ingrediente preponderent sintetice. Faptul că cei mai mulți oameni ignoră această diferență în paralel cu sonoritatea atributului "natural" duce la creșterea câștigurilor companiilor care vând aceste produse.

Termenii bio și organic sunt supuși unor reglementări care variază în funcție de tipul certificării și țara de proveniență. Avantajul folosirii produselor cu ingrediente din culturi certificate este siguranța că aceste culturi nu sunt GMO și nu folosesc pesticide și fertilizanți dăunători pentru sănătate, iar folosirea mijloacelor de control a dăunătorilor și a fertilizanților este riguros reglementată.

În funcție de certificare, un produs cosmetic poate avea un procent mai mare sau mai mic de ingrediente organice. De exemplu, un produs certificat Ecocert poate avea doar 10% ingrediente bio certificate, iar restul de 90% poate fi compus din ingrediente naturale sau sintetice. Cele mai bune cosmetice bio ar trebui să aibă un procent mult mai mare de ingrediente certificate și o puritate superioară a formulelor. Astfel, în plus față de certificare, este important să vedem și care este ponderea ingredientelor certificate. Deși această pondere nu este marcată pe ambalajele produselor, o putem estima verificând câte ingrediente sunt marcate ca și certificate și ordinea în care apar în lista de ingrediente.

Este important sa ai in vedere toate aceste aspecte in momentul in care cumperi produse pentru bebelusi. Pentru a face cele mai bune alegeri pentru sanatatea lor opteaza pentru cosmetice bio de la Authentic Plaza .

Citește eticheta

Produsele certificate organic sunt, de obicei, mai scumpe decât produsele obișnuite, deoarece culturile organice folosesc mai multe resurse umane și resurse materiale cu un cost mai ridicat. Bugetul familiei este cu siguranță un factor de decizie, însă cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai important să se opteze pentru cosmetice bio.

Pentru a scădea costul de producție, de multe ori companiile diluează formula cu diverse procente. Astfel, citind lista și cunoscând faptul că ponderea primelor 3-5 ingrediente reprezintă, de obicei, peste 80% dintr-un produs, poți vedea dacă merită să cumperi un produs mai ieftin sau unul mai concentrat.

Mai important decât brandul sunt ingredientele produsului, de aceea este bine să fie citită cu atenție eticheta. A se evita produsele pe a căror eticheta apare:

• Agenți de curățare cu potențial iritant (pe bază de sulfați, cocamidopropil betaina etc.)
• Imidazolidinyl urea și Diazolidinyl urea (rol de conservanți)
• Fragrance (parfum sintetic)
• Parabeni (ex.: methylparaben)
• DMDM hydantoin (conservant)
• Methylisothiazolinone și methylchloroisothiazolinone (rol de conservanți)
• Derivate din silicon, plastic sau petrol

Ține cont că verificarea listelor de ingrediente este necesară și în cazul în care cumperi produse din farmacie. Deși există tendința de a avea mai multă încredere în produsele distribuite în farmacii, de multe ori vom găsi ingrediente pe care dorim să le evităm în formulele acestor produse, chiar și în cazul dermatocosmeticelor.

Pentru că lista de ingrediente este cea mai importantă și mai obiectivă informație pe baza căreia putem evalua calitatea unui produs, uneori este mai comod să facem cumpărături online, comparând diverse liste de ingrediente din fața calculatorului, economisind timp și efort.

Din fericire, există magazine online foarte bine nișate care pun preț pe produsele bio, așadar comercializează exclusiv cosmetice cu ingrediente organice și au secțiune separată pentru copii. Grija pentru bebeluși este cea mai importantă.

De asemenea, achizițiile online sunt ideale pentru mămicile care stau acasă și pentru care nu este deloc confortabil să plece cu bebele la shopping.

Un consumator informat știe să facă cele mai bune alegeri!

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși
  Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși

  Una dintre provocările majore prin care trec părinții în primul an de viață al copilului este să-i asigure un somn în deplină siguranță, cât mai confortabil....

  Testăm și recomandăm: noile cereale bio Mamuko cu poftă de mozoleală!
  Testăm și recomandăm: noile cereale bio Mamuko cu poftă de mozoleală!

  Ora mesei a venit și ne punem pe ... joacă! Da, acesta este mesajul transmis de noile cereale bio apărute în piața românească. Și pentru că acest mesaj ne-a ajuns direct...

  Ce beneficii are laptele UHT si cum îl alegi
  Ce beneficii are laptele UHT si cum îl alegi

  Laptele UHT reprezintă alegerea ideală pentru cei mici. Laptele UHT pentru copii este foarte sigur, deoarece trece printr-un proces de pasteurizare, prin care se distrug toți microbii,...

  4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi scutecele copilului
  4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi scutecele copilului

  Să alegi scutecele potrivite pentru bebelușul tău nu este atât de simplu pe cât pare. Rafturile magazinelor sunt pline de astfel de produse, iar proaspeții părinți ajung...

  5 materiale prietenoase cu pielea sensibilă a copiilor! Uite de ce trebuie să le alegi
  5 materiale prietenoase cu pielea sensibilă a copiilor! Uite de ce trebuie să le alegi

  Pielea bebelușului este extrem de sensibilă, așa că este foarte important să îi alegi cu grijă îmbrăcămintea. Pe piață găsești o mulțime de haine adorabile pentru...

  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

  Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

  Trei produse esențiale în primele luni ale bebelușului
  Trei produse esențiale în primele luni ale bebelușului

  Cu siguranță cele nouă luni de așteptare sunt pline de emoție și anticipări, dar probabil nu sunt nici pe departe de ajuns pentru a fi vreodată pregătită pentru venirea pe lume a...

  © 2023 Qbebe