Ce trebuie sa stii despre colicile abdominale ale nou-nascutului si sugarului (P)

Ce trebuie sa stii despre colicile abdominale ale nou-nascutului si sugarului (P)

QBebe

Cuvantul „colica" provine din grecescul „kolikos" care inseamna boala a intestinului. Colicile reprezinta dureri abdominale cu caracter spasmodic, insotite de nelinistea si agitatia copilului. Colicile apar incepand cu varsta de 2 saptamani si, de obicei, dispar in jurul varstei de 4 luni.

Incidenta aparitiei colicilor este de aproximativ 25% in populatia generala a nou-nascutilor si sugarilor, adica 1 din 4 nou-nascuti si sugari au episoade de colici.

Cauzele aparitiei colicilor

Cauzele care duc la aparitia colicilor la nou-nascuti si sugari sunt dintre cele mai variate:

a. imaturitatea musculaturii netede din peretele intestinal - cel mai frecvent
b. imaturitatea sistemului nervos
c. deficitul de lactaza - destul de frecvent. Lactoza este un dizaharid prezent in lapte, precum si in derivatele din lapte, branzeturile. Lactaza este o enzima sintetizata de organism in prezenta lactozei. Lactaza va descompune lactoza in doua glucide ce pot fi asimilate de organism, glucoza si galactoza.
d. supraalimentarea
e. meteorismul (balonarea), care poate aparea ca urmare fie a deficitului de lactoza, fie a ingestiei aerice in timpul mesei. De aceea, dupa masa, bebelusul, asezat in pozitie verticala si sprijinit pe umarul mamei, trebuie tapotat pe spate, astfel inat sa poata elimina gazele ingerate in timpul alimentarii.
f. sensibilitatea la unele dintre produsele alimentare, dar nu numai, consumate de mama (alcool, tutun, cafea, capsuni etc)
g. despartirea copilului de mama
h. stresul si nelinistea parintilor pot fi transmise bebelusului si astfel el va deveni mai agitat
i. sensibilitatea la proteinele din laptele animal (vaca, oaie, capra). Exista, inca, in Romania secolului al XXI-lea persoane care isi alimenteaza copilul cu lapte cel mai frecvent bovin, desi este cunoscut faptul ca laptele animal non-matern este alergenic si, in plus, nu-i asigura nou-nascutului, respectiv sugarului necesarul zilnic de vitamine si minerale.
j. diferite infectii si parazitoze - infectii de tract urinar (ex. cistita), infectii ale tractului digestiv (gastroenterocolita), parazitoze intestinale (giardioza), infectii respiratorii (viroze), infectii ORL (otita).
k. Reflux gastro-esofagian

Colici: semne si simptome

- plans viguros, inexplicabil. Datorita plansului, bebelusii se pot inrosi sau invinetii. Reprizele de plans cumuleaza mai mult de 3 ore pe zi.
- agitatie si iritabilitate
- strangerea pumnilor cu flectarea membrelor superioare pe torace
- picioare reci cu flectarea membrelor inferioare pe abdomen si, in acelasi timp, flectarea extremitatii cefalice (capul)
- copilul nu poate dormi, datorita durerii
- uneori, refuza alimentatia.

Criza dureaza aproximativ 20-30 de minute si este, de regula, repetitiva. Apare, de obicei, seara sau dupa-amiaza si niciodata in timpul mesei.

Investigatiile paraclinice sunt destul de limitate. Cele mai multe dintre colici, nu au un substrat medical identificabil. La examenul radiologic se poate observa o imagine abdominala aerica (gaze in abdomen) si/sau o contractie puternica a musculaturii intestinale, datorate fie alimentatiei excesive, fie aparitiei unei inflamatii la nivelul mucoasei intestinale provocata de substante toxice ingerate din laptele matern (tutun, droguri, alcool, cafea etc)

In cazul colicilor din gastroenterocolita sau parazitoze, examenul coproparazitologic si coprocultura sunt sugestive, insa atunci colica este o consecinta a bolii de fond.

Colici: Tratament si profilaxie

Exista 2 forme de tratament: cu preparate special concepute pentru remiterea intensitatii si frecventei colicilor  si metode traditionale (o batistuta calda pusa pe abdomenul copilului, mangaiere blanda a abdomenului bebelusului, plimbarea, zgomotul alb, sunete monotone - aspiratorul, foenul, sunete imitative ale curgerii unui rau, baia calduta etc). Atentie! Nu puneti nimic cald direct pe pielea micutului, deoarece riscati sa ii provocati acestuia o arsura locala!!! Puneti intotdeauna un scutec sau un prosopel intre obiectul cald si pielea nou-nascutului/sugarului!

 

Scapa de colici: BABY CARE delicious DRINK

Solutia completa a problemei bebelusului dumneavoastra si, implicit si a dumneavoastra, este BABY CARE delicious DRINK!

Acest preparat este unicul preparat anticolici de pe piata din Romania care beneficiaza de certificarea FDA (Food and Drug Administration)!

BABY CARE delicious DRINK este un produs 100% natural, realizat pe baza extractelor de musetel, sunatoare, lemn dulce, menta, valeriana si anason, plus un adaos de vitamina C.

Musetelul, anasonul, menta si valeriana au un puternic efect antispastic, ceea ce duce la scaderea intensitatii si frecventei colicilor abdominale. Tot musetelul si menta, impreuna cu lemnul dulce au efect sudorant, fiind benefice in puseele febrile ale nou-nascutului si sugarului. In plus, lemnul dulce are proprietate de a reface mucoasa digetiva lezata (mai ales in cazul colicilor patologice). Valeriana si sunatoarea, prin efectul lor calmant, imbunatatesc calitatea somnului copilului dumneavoastra, mai ales dupa un puseu colicativ, cand micutul este epuizat, datorita efortului la care a fost supus.

Cum administram BABY CARE delicious DRINK?

BABY CARE delicious DRINK este un preparat destinat remiterii colicilor care poate fi administrat in 2 moduri:

1. dizolvati un pliculet BABY CARE delicious DRINK in circa 50 ml de apa fiarta si racita (in felul acesta apa este sterilizata) si administrati-l bebelusului sub forma de ceai, intre mese.

2. BABY CARE delicious DRINK  este singurul produs de profil de pe piata farmaceutica din Romania care poate fi administrat dizolvat in lapte, fara a modifica proprietatile acestuia. Dizolvati un pliculet de BABY CARE delicious DRINK in aproximativ 50 ml lapte caldut si administrati-l nou-nascutului/sugarului, intre mese.

Efectul se va vedea in scurt timp, cateva minute (5 - pana la maxim 10 minute).
In cazul puseelor colicative de intensitate foarte crescuta, puteti administra, dupa 15 minute, inca o doza.
In cazul in care copilul prezinta, pe langa colici, si febra, agitatie crescanda/plans mai agitat, stagnare/scadere ponderala sau refuzul alimentatiei, adresati-va URGENT medicului pediatru!

 

Articolul urmator
De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Colicile sugarului și microbiota intestinală
    Colicile sugarului și microbiota intestinală

    Termenul de colici este folosit de obicei pentru a interpreta plânsul prelungit al sugarului în primele 3 luni de viață. Colicile sugarului pot fi definite ca un plâns...

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.
    Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.

    Presa internațională a luat foc. Totul se datorează lui Julian Săvulescu, un profesor român de la prestigioasa universitate Oxford, dar și a celor doi colaboratori ai săi,...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    © 2024 Qbebe