Metoda cea mai simplă și mai naturală pentru scăderea febrei la bebeluși. Și nu sunt șosete cu oțet!

Corina Naftanaila

Nu există părinte care să nu fi trecut cel puțin o dată printr-un episod de febră la copil, însă de fiecare dată se instalează panica. De cele mai multe ori suntem tentanți să privim febra ca pe o afecțiune în sine, ceea ce este complet greșit. De fapt, febra este un semnal pe care organismul micuțului îl transmite. Este un sistem de apărare împotriva bacteriilor și microbilor, dar asta nu înseamnă că este benefică pentru copil. Astfel, urmează să descoperi ce se întâmplă atunci când se instalează febra, cum luptă organismul să se recupereze, dar și un remediu sigur și la îndemâna oricui pentru a ameliora senzanțiile neplăcute.

Când spui febră, automat te gândești la boli și de aici până la a merge de urgență la spital este doar un pas. Ei bine, trebuie să știi că atunci când ai de-a face cu un bebeluș, al cărui sistem de autoreglare a temperaturii corpului este incomplet dezvoltat, vei avea de-a face frecvent cu fluctuațiile de temperatură.

Ce se întâmplă în organismul bebelușului atunci când se instalează febra

febra la bebelusiFebra virală la bebeluși poate fi provocată de infestarea cu anumiți viruși, ce conduc către gripă, răceală sau infecție intestinală. Există și febra bacterială, provocată de infestarea cu bacterii, ce influențează apariția otitelor, infecțiilor de tract urinar, chiar meningită și pneumonie. Dacă în cazul febrei virale, comună de altfel, nu este recomandat tratamentul pe bază de antibiotic, febra bacterială este situată la polul opus, fiind un motiv de îngrijorare și având nevoie de intervenție de specialitate.

Din nefericire, odată instalată în organism, febra vine la pachet cu o serie de manifestări neplăcute, precum deshidratare, stări de amețeală, dureri de cap, greață și vărsături. De asemenea, atunci când temperatura crește brusc (de regulă, când trece de 39, 5 grade Celsius) apare frisonul. Frisonul reprezintă contracții musculare involuntare manifestate de la mici tremurături, clănțănit din dinți, până la cele mai violente. În cazul frisonului, copilul este conștient. Odată stabilizată temperatura la un anumit nivel, frisonul dispare, dar sunt șanse ca senzația de frig să persiste și să fie însoțită de sete, cefalee, somnolență sau agitație, delir și/ sau halucinații.

Când trebuie să ceri ajutor specializat:
- când febra este mai mare de 39, 5 grade Celsius la sugarul de 3 luni și peste 40, 5 grade la copil.
- când febra provoacă spasme, mișcări involuntare ale membrelor, sau dimpotrivă, cel mic nu reacționează la stimuli obișnuiți.
- când febra durează mai mult de o săptămână.

Cum lupta organismul cu febra

Febra este un mecanism de apărare împotriva microbilor, însă asta nu înseamnă că organismul micuțului o primește cu brațele deschise. Febra apare când termostatul intern al organismului crește temperatura peste nivelul normal. Este vorba despre termostatul natural localizat într-o parte a creierului denumită hipotalamus (cunoaște exact ce temperatură trebuie să aibă corpul și transmite mesaje pentru a o menține la acest nivel). Așa febra la bebelusi 2cum am învățat încă din copilărie, temperatura poate fi măsurată în gură, rectal, sau la subțioară. Din punct de vedere medical, cea mai aproape de adevăr este cea măsurată rectal, ce nu trebuie să depășească pragul de 38,5 grade Celsius, în timp ce pentru cea bucală limita este situată la 37, 5 grade.

Atunci când febra se instalează, organismul bebelușului încearcă să lupte, ceea ce poate conduce către senzația de oboseală și epuizare, stările de somnolență, și nu în ultimul rând, deshidratarea. Temperatura ridicată din corp va epuiza resursele de lichide, ceea ce înseamnă că trebuie să le suplimentezi. Fiind vorba despre un bebeluș, este nevoie să-i dai mai multe biberoane cu laptele de început, ce are efectul de a stăpâni setea bebelușului.

De ce frecția este eficientă?

Este foarte important să nu te alarmezi dacă observi că micuțul are pielea puțin mai caldă decât de obicei. Creșterea temperaturii poate apărea în urma expunerii la soare, dacă cel mic are o criză de plâns, ori temperatura din cameră este prea ridicată. Astfel, vei observa că temperatura măsurată rectal este de 38, 5 grade Celsius, ceea ce este considerată subfebrilitate. În această situație este de preferat să repeți măsurătoarea la fiecare 10-15 minute și chiar să aerisești camera câteva minute. Dacă este o "febră falsă", temperatura ar trebui să revină la normal, în caz contrar aceasta va crește, moment în care trebuie să acționezi. De reținut! Nu administrezi antibiotice în caz de febră!

larogrip frectie Poți încerca să-i administrezi antitermice, la un interval de 8 ore și desigur, după ce ai cerut părerea medicului, ce ți-a indicat dozajul corect pentru vârsta și greutatea copilului tău. Nu uita să-l hidratezi și să-l îmbraci în hăinuțe ce-i permit pielii să respire.

De asemenea, o altă metodă benefică în caz de febră este frecția, însă mare atenție, nu cu substanțe pe bază de alcool, ce pot conduce la intoxicație. Poți încerca Larogrip Frecție baby pentru bebeluși, pe bază de lămâie, lavandă, mușețel, arbore de Ceai Australian, portocală și acid acetic. Acesta se folosește foarte simplu, diluând 5 ml de loțiune într-un litru de apă caldă, dacă este vorba despre un copil mai mic de 3 ani, în timp ce pentru copiii mai mari se poate aplica loțiunea nediluată.

Aplicat pe piept și pe spate, Larogrip Frecție eliberează căile respiratorii prin intermediul acțiunii ingredientelor naturale, calmează stările de neliniște și desigur, restabilește temperatura normală la nivelul pielii. Aplicarea loțiunii produce efectul de aromaterapie, reușind astfel să calmezi simptomele bebelușului dar și să-i protejezi în continuare pielea delicată.

Îți sugerăm să testezi produsul pe o porține mică de piele, pentru a observa eventuale reacții adverse. Analizează pielea cu atenție pentru a descoperi la timp iritații sau pigmentarea pielii, precum și stări de agitație sau dificultăți în a respira, semn că produsul poate provoca o reacție alergică. De asemenea, te sfătuim să citești cu atenție instrucțiunile de folosire pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
  Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

  Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

  Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

  Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi
  Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi

  Diversificarea reprezintă o etapă importantă din viața unui copil, dar și o provocare uriașă pentru părinți, mai ales pentru cei aflați la primul bebe. Oricât de multe...

  Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș
  Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș

  Fie că alegi că alăptezi la sân sau cu biberonul, putem fi de acord că alăptarea este un proces minunat și natural între o mamă și copilul ei. Prin alăptare, între...

  Cea mai amuzantă provocare pentru părinți pe TikTok: „Spune-mi că bebelușul tău face caca fără să spui ceva”
  Cea mai amuzantă provocare pentru părinți pe TikTok: „Spune-mi că bebelușul tău face caca fără să spui ceva”

  În ultima vreme, părinții nu se mai rezumă să aducă în atenție diferite aspecte din viața copiilor doar pe rețele de socializare precum Facebook sau Instagram, ci au...

  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm
  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm

  Deshidratarea este o problemă care poate afecta indiferent de vârstă, iar în cazurile ușoare și medii se poate recurge și la utilizarea sărurilor de rehidratare. Acestea...

  El este cel mai drăgălaș bebeluș al anului! Cine sunt părinții copilului
  El este cel mai drăgălaș bebeluș al anului! Cine sunt părinții copilului

  A fost ales cel mai frumos bebeluș al anului și nu o să îți vină să crezi cine este tatăl sau! Simpaticul bebeluș are doar 7 luni și s-a născut dintr-o mamă surogat.

  © 2023 Qbebe