Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații

Un nou-născut subponderal este desemnat acel nou-născut care cântărește sub 2500 grame și îngrijorează pe orice proaspăt părinte. Dacă în ceea ce privește modul său de îngrijie nu există diferențe semnificative, este bine să monitorizezi anumite aspecte pentru a preveni problemele de sănătate pe care le poate dezvolta pe termen lung.

Cauze pentru greutate mică la naștere

Un nou-născut cântărește în medie intre 2,5 kg si 3,6 kg, prin urmare orice copil sub pragul minim menționat este considerat subponderal. În pofida greutății, poate să aibă o stare bună de sănătate, însă sunt și situații în care se confruntă cu probleme grave. Atunci când bebelușul vine pe lume prea devreme, înseamnă că s-a născut înainte de 37 săptămâni de sarcină, fiind astfel lipsit de timpul rămas până la termen să crească și să acumuleze kilograme în plus. Cea mai mare parte din greutatea bebelușului are loc în ultimele săptămâni de sarcină.

Bebelușii vin pe lume cu greutate mică din două motive principale: s-au născut mai devreme sau au venit pe lume la timp, însă nu au reușit să acumuleze greutate suficientă în sarcină (restricție de creștere intrauterină – apare din cauza problemelor cu placenta, sănătatea mamei sau a bebelușului). Există multe cauze specifice ale greutății mici la naștere, inclusiv prematuritate, preeclampsie (alte probleme cu sarcina), fumat sau abuz de substanțe interzise, nașteri multiple, nutriție defectuoasă în sarcină, infecție prenatală a mamei sau a bebelușului (inclusiv citomegalovirus, toxoplasmoză, varicelă și rubeolă).

nou nascut subponderal

Există și câțiva alți factori care cresc riscul ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere, inclusiv: infecție în sarcină, un câștig ponderal insuficient în sarcină, o sarcină anterioară cu un bebeluș cu greutate mică, fumat, abuz de alcool sau droguri, vârsta sub 17 ani sau peste 35 de ani a mamei, rasă afro-americană.

Cum afectează pe bebelușul tău greutatea mică la naștere

Multe persoane consideră că un bebeluș care se naște la termen și este mai mic decât ar trebui sau un bebeluș care vine pe lume mai devreme nu va avea vreo problemă. Cei mai mulți nou-născuți subponderali nu întâmpină probleme din cauza dimensiunii lor. Însă există câteva excepții, putând experimenta:

 • Probleme cu funcționarea organelor interne. Prematurii pot dezvolta complicații care includ probleme cu funcționarea creierului, a inimii, a plămânilor, a intestinelor etc.
 • Probleme cu glicemia. Bebelușii extrem de mici pot să se confrunte cu probleme în reglarea glicemiei sau pot să aibă hipoglicemie pentru că nu au primit suficientă glucoză în mediul intrauterin. Unii prematuri folosesc mai repede zahărul din sânge decât îl pot înlocui, putând dezvolta un nivel periculos de mic al glicemiei.
 • Probleme cu globulele roșii (policitemie). Dacă bebelușul tău nu a primit destul oxigen în mediul intrauterin, corpul său va compensa producând mai multe globule roșii. Bebelușul tău poate să aibă un aspect roșu, să aibă un ritm cardiac rapid și să pară puțin mai somnolent
 • Probleme cu menținerea căldurii corporale. Bebelușii de mici dimensiuni nu au suficientă grăsime (nu au reușit să își formeze un strat adipos) pentru a-și regla temperatura corporală. Dacă nu își pot menține singuri căldura corpului, pot să ajungă într-un incubator
 • Probleme cu hrănirea. Nou-născuții subponderali nu sunt mereu suficient de puternici pentru a suge la sân sau din biberon și pot avea nevoie de ajutor ca să primească caloriile necesare creșterii
 • Aspirație de meconiu. Aceasta este o problemă respiratorie care apare când bebelușul inspiră din scaunul pe care l-a eliminat în timpul travaliului. Dacă bebelușul tău depășește termenul sau devine stresat în travaliu primul său scaun, meconiul, poate ajunge în lichidul amniotic. Iar dacă inspiră profund din cauză că nu are oxigen, meconiul poate ajunge în plămâni.

Complicații pentru un nou-născut subponderal

Bebelușii subponderali au adeseori probleme de sănătate deoarece corpul lor mic nu este suficient de puternic ca al unui nou-născut normoponderal. Poate să întâmpine greutăți cu hrănirea, creșterea în greutate și lupta cu infecțiile. Prematurii au la rândul lor complicații, în general cu cât este mai mică greutatea, cu atât mai mare este riscul de probleme de sănătate precum: saturație redusă de oxigen la naștere, probleme cu menținerea căldurii corpului, probleme cu hrănirea și creșterea în greutate, infecție, probleme cu respirația și plămâni imaturi (sindrom de detresă respiratorie a nou-nascutului), probleme cu sistemul nervos precum hemoragia intracraniană (hemoragie intraventriculară), probleme digestive precum inflamație gravă a intestinelor (enterocolită necrozantă), sindromul morții subite la sugari.

Complicațiile pe termen lung cu care se confruntă bebelușii cu greutate extrem de mică la naștere pot include: paralizie cerebrală, orbire, pierderea auzului, întârziere în dezvoltare.

Când începe să ia în greutate nou-născutul

Nou-născutul începe să ia în greutate de obicei în decurs de 5-7 zile după naștere, iar majoritatea copiilor ajung să atingă greutatea pe care au avut-o la naștere la vârsta de aproximativ 2 săptămâni. Deși cei mai mulți bebeluși respectă această evoluție, aproximativ 10% dintre nou-născuții sănătoși își recapătă greutatea mai lent în următoarele săptămâni de viață.
Sunt mulți factori implicați în câștigul ponderal al bebelușului din primele săptămâni, inclusiv viteza de curgere a laptelui matern și cât de mult dorește să mănânce copilul. De exemplu, poți observa că bebelușul tău dorește să mănânce mai des sau pentru perioade mai lungi de timp când are vârsta între 7-10 zile.

Perioada de nou-născut

Organizația Mondială a Sănătății definește un nou-născut drept un bebeluș sub 28 de zile de viață. Însă majoritatea situațiilor în care este folosit termenul de nou-născut vizează bebelușii de la naștere la vârsta de aproximativ 2 luni. Sugarii sunt încadrați drept copiii mai mici de un an, în vreme ce bebelușii sunt desemnați copiii de orice vârstă începând de la naștere și până la 4 ani.

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân

Iată câteva repere orientative stabilite de Organizația Mondială a Sănătății cu privire la câștigul ponderal al unui bebeluș alăptat:

Vârsta bebelușului

Câștig ponderal mediu

0-4 luni

155 – 241 grame pe săptămână

4-6 luni

92 – 126 grame pe săptămână

6-12 luni

50 – 80 grame pe săptămână ‡

† Este acceptabil ca unii bebeluși să ia în greutate 113-142 grame pe săptămână.

‡ Un bebeluș alăptat normal își dublează greutatea de la naștere la vârsta de 3-4 luni. Până la vârsta de 1 an, un bebeluș alăptat normal va cântări de obicei de 2.5 ori – 3 ori greutatea pe care a avut-o la naștere.

Surse: www.stanfordchildrens.org,www.verywellfamily.com,www.babycentre.co.uk, https://kellymom.com, www.babycenter.com

Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient
  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient

  Somnul este important pentru toate categoriile de varsta, dar mai ales la copii. Este recunoscut faptul ca somnul este unul din factorii necesari pentru o crestere si dezvoltare normala a...

  Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina
  Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

  Primul trimestru de sarcina, sau mai bine zis primele trei luni, pot prezenta suficient de multe riscuri pentru fetusul aflat pe cale de dezvoltare. Nu este de mirare ca multe femei gravide...

  English Kids Academy si Virgil Iantu vă invită la conferința
  English Kids Academy si Virgil Iantu vă invită la conferința "Copilul meu și tehnologiile. Oportunități și riscuri"

  Conferința va răspunde la întrebări care ne frământă pe toți în ziua de astăzi.

  Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă
  Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă

  Ai peste 35 de ani si bebeluşul tău s-a gândit că este cel mai bun moment să vină pe lume? Medicii dau o denumire destul de alarmantă unei sarcini care apare după această...

  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient
  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient

  Somnul este important pentru toate categoriile de varsta, dar mai ales la copii. Este recunoscut faptul ca somnul este unul din factorii necesari pentru o crestere si dezvoltare normala a...

  Miros vaginal urat? 5 cauze si solutii
  Miros vaginal urat? 5 cauze si solutii

  Toate femeile se confrunta, din cand in cand, cu un miros vaginal urat. Situatia poate fi foarte frustranta, pentru ca se simt murdare si vulgare. 

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  © 2019 Qbebe