O mamă a vindecat eczemele bebelușului ei cu săpun făcut din lapte matern

Laptele matern are o compoziție miraculoasă: sute de substanțe hrănitoare și molecule bioactive, care protejează împotriva infecțiilor și inflamației. Unele dintre ele, precum lactoferina, sunt agenți terapeutici promițători, reglând metabolismul ficatului și modulând sistemul imunitar. Dar se pare că efectele curative ale acestui fluid extraordinar nu se opresc aici. O mamă, disperată că nu găsește soluție pentru eczemele bebelușului, a avut o idee inedită: să-l trateze cu săpun făcut din laptele propriu. Rezultatul: în mai puțin de o lună, eczema, care dura de peste un an, a început să dispară.

Laptele matern este hrana cea mai potrivită pentru bebeluși, dar oamenii continuă să-i găsească și alte întrebuințări, în special culinare. De la acadele până la șerbet, laptele de mamă a fost utilizat pentru tot felul de zaharicale. În ceea ce privește cosmeticele artizanale, folosirea sa ca ingredient principal a fost considerată o inovație uimitoare. În China, de exemplu, câteva mame cu spirit antreprenorial au deschis adevărate afaceri, cu săpunuri artizanale pe bază de lapte matern.

joy evans    Joy Evans-  Imagine: Kennedy News and Media

În ceea ce o privește pe Joy Evans, o mămică din Haltwhistle, Northumberland (Anglia), ideea de a face săpun din lapte de mama nu a avut legătură cu antreprenoriatul și invențiile inedite. A fost o soluție venită din disperarea de a nu-și putea vindeca bebelușul. După mai bine de un an de zile în care a încercat tot felul de remedii pentru eczemele care-l chinuiau pe micuț, Joy simțea că a ajuns la capătul puterilor. Încercase tratamente cu steroizi, creme emoliente și nenumărate unguente. Dar petele roșii și iritate nu dispăreau cu nici un chip. Bebelușul suferea de această eczemă severă încă de la șase luni, iar petele îi acopereau brațele, piciorușele și umerii. Câteodată, mâncărimile erau atât de mari, încât trebuia acoperit și îmbrăcat cu haine închise până la gât, ca să nu se scarpine.

Laptele matern poate fi soluția în cazul unor eczeme greu de vindecat

Am ajuns în punctul în care aș fi încercat orice", povestește Joy. Astfel că s-a întors către terapiile alternative și, auzind de săpunurile artizanale din lapte matern , s-a decis să folosească un astfel de produs în cazul bebelușului ei. „Eram puțin sceptică, dar sperăm să meargă. Măcar să-i diminueze mâncărimile și să-l facă să se simtă mai confortabil" , își amintește ea. Joy, care era și asistent în alăptare pentru alte mămici, a preparat singură săpunul, din propriul lapte, combinat cu un alt săpun, organic. L-a folosit zilnic în tratamentul bebelușului, fără să mai utilizeze alte creme sau remedii. Rezultatele au fost uimitoare: în mai puțin de o luna, petele roșii au dispărut cu desăvârșire. „Sincer, nu m-am așteptat să meargă atât de bine. Mă gândeam că îi diminuează roșeața sau mâncărimile, dar nu mi-am imaginat că o să-l vindece total", a declarat Joy, care a fost atât de entuziasmată, încât a oprit restul de săpunuri preparate, ca să-l trateze pe bebeluș și de alte afecțiuni dermatologice viitoare.

lapte

Efecte vizibile și de lungă durată ale tratamentului

Mama a arătat că efectele săpunului au fost nu doar remarcabile, ci și persistente. „Cremele cu steroizi diminuau roșeața, dar nu făceau să dispară eczema. Alte tratamente o mai ameliorau, dar nici unul nu ne-a ajutat să scăpăm de ea". După o perioada, petele și mâncărimile reveneau. Folosind săpunul făcut din propriul lapte, se pare că Joy a găsit o rezolvare permanentă pentru eczemele bebelușului. „Într-o zi, m-am uitat la el și am constatat: a trecut de tot. Am fost uluită".
Din momentul în care eczema s-a vindecat, Joy nu a mai folosit alte remedii pentru pielea bebelușului. „Am încetat să folosesc alte creme sau unguente. Singurul lucru pe care îl utilizez este săpunul făcut de mine. Pentru Finlay este cel mai bun tratament. Nimic din ce am încercat înainte nu se compară
". Produsul obținut arată că o bucată de săpun obișnuit, dar „este mai moale și mai uleios." Joy a utilizat în fiecare zi săpunul, pentru baia bebelușului, fără să mai adauge alte produse cosmetice, nici măcar din cele pentru copii. „Este și o resursă gratuită. Adesea, rămâne lapte suficient, pe care îl păstrez la frigider și îl folosesc mai târziu pentru săpun". Mama a declarat că se gândește să utilizeze săpunul și dacă vor apărea alte afecțiuni, ca, de exemplu, erupțiile din unele boli ale copilăriei, precum varicela. „Nu știu dacă va face să dispară mâncărimile în caz de varicelă sau va ușura vindecarea. Dar sigur voi face o încercare", a spus ea.

Și alte mămici au încercat remediul care l-a vindecat pe micuțul Finley

bebe baie

După ce a citit despre neobișnuitul tratament, Lizzie Dempsey, din Southampton, Hampshire, a hotărât să-l utilizeze pentru cei doi copii ai ei, care prezentau eczeme asemănătoare. În ciuda folosirii unei liste lungi de loțiuni și creme, simptomele nu dispăreau. Singurul care a reușit să le amelioreze a fost laptele matern. „Ne-a ajutat imens acest săpun și, în plus, știm că nu are chimicale ca multe geluri de baie. Este 100% natural."

Afaceri cu săpunuri artizanale din lapte matern

Așa cum am mai menționat, au existat și mămici care și-au dat seama de potențialul comercial al noului produs. Pentru Jemma Lee and Freya Flockton, săpunul din lapte matern a devenit un adevărat brand. Cele două proaspete mămici au o afacere de produse organice de îngrijire a pielii, iar prepararea săpunului din lapte matern reprezintă un proiect-cheie pentru ele, o întreprindere creativă, în care combină știința și meșteșugul. „Este cel mai bun produs hidratant și de îngrijire a pielii", a declarat Flockton. Isis McKay de la Women's Health Action susține că laptele matern este renumit pentru proprietățile antibacteriene și se fac multiple cercetări privind utilizarea sa în tratamentul unor afecțiuni dermatologice. Chiar și vedetele folosesc acest săpun, a adăugat McCay, subliniind „dacă este bun pentru celebrități precum Kim Kardashian, ar trebui să fie bun și pentru noi".

sapun

Ce spune știința?

Doctorii confirmă că laptele matern are o mare varietate de nutrienți, dar arată că procesul de obținere a săpunului distruge majoritatea substanțelor nutritive. Unii avertizează împotriva săpunurilor din lapte matern vândute pe internet, arătând că nu sunt folositoare ca produse cosmetice (cel puțin nu mai mult decât săpunurile obișnuite) și, în plus, ar putea fi sursă de îmbolnăvire, dacă persoana de la care provine laptele suferă de anumite afecțiuni.

 

Surse: https://www.mirror.co.uk; https://breastpumpandthings.com; https://www.stuff.co.nz;http://www.ladbible.com; https://www.dailymail.co.uk; https://www.thedailymeal.com; https://www.thesun.co.uk
Imagine: Kennedy News and Media

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă donează lapte matern după ce bebelușul ei a decedat la naștere
  O mamă donează lapte matern după ce bebelușul ei a decedat la naștere

  Multe mămici nu au ocazia de a-și alăpta puiul, indiferent cât de tare doresc acest lucru.

  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

  Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook
  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook

  Un nou trend circulă printre proaspeții părinți - laptele matern care a ajuns să fie vândut pe Facebook. Se pare că rețelele de socializare au atins acum un nou nivel și chiar...

  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern
  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern

  Perioada de alăptare este cu totul specială nu numai datorită bucuriei enorme pe care o resimți pentru că îi poți oferi copilului tău unul dintre cele mai importante daruri, ci...

  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte
  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte

  Ce faci atunci când ești mamă de 5 copii, dintre care un nou născut pe care obișnuiai să îl alăptezi și care se trezește în miezul nopții de foame, dar pe care...

  Primul bebeluș vindecat de coronavirus din România pleacă acasă în brațele mamei sale
  Primul bebeluș vindecat de coronavirus din România pleacă acasă în brațele mamei sale

  O mămică din Valea Jiului a reușit în sfârșit să își strângă nou-născutul la piept, după zile lungi și chinuitoare de dor.

  O mamă este hărțuită de vecina ei pentru a-i da lapte de sân, pentru că ea nu își mai poate alăpta bebelușul
  O mamă este hărțuită de vecina ei pentru a-i da lapte de sân, pentru că ea nu își mai poate alăpta bebelușul

  O mamă insistă ca vecina ei să-i dea lapte matern pentru fiica sa, întrucât ea nu poate să o alăpteze și dorește ca bebelușul să primească doar lapte de acest fel.

  O fetiță de 4 ani a ajuns inconștientă la spital după ce ar fi mâncat săpun la grădiniță
  O fetiță de 4 ani a ajuns inconștientă la spital după ce ar fi mâncat săpun la grădiniță

  O fetiță de patru ani a ajuns inconștiență la spital, după ce a i s-a făcut rău și a căzut din picioare la grădiniță! Părinții spun că cea mică ar fi mâncat săpun.

  © 2021 Qbebe