Rahitismul la bebelusi

Irina Gociman

Vreme indelungata in pediatrie s-a vehiculat faptul ca un bebelus expus mult timp la soare nu mai are nevoie de administrarea unui supliment cu vitamina D si va fi ferit astfel de rahitism. Insa niciodata nu s-a stiut precis cat trebuie tinut la soare pentru a se incarca indeajuns cu aceasta vitamina. Pentru a ne feri bebelusul de rahitism, acestuia trebuie sa i se administreze inca din primul an de viata vitamina D in doza optima.

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o boala cronica care apare datorita fixarii insuficiente de calciu la nivelul oaselor aflate in crestere. In acest sens cu cat cresterea este mai rapida, cu atat posibilitatea ca bebelusul sa faca rahitism este mai mare. Perioada de sugar este cea mai predispusa la aparitia acestei afectiuni.

Cum se manifesta rahitismul?

La varsta cea mai mica, intre 2 si 4 luni, rahitismul afecteaza oasele craniului, remarcandu-se prin inmuierea oaselor regiunii posterioare a craniului si largirea fontanelelor. In jurul varstei de 5-7 luni sunt afectate oasele toracelui, acesta fiind turtit lateral sau bombat anterior cu baza largita si excavata. Cand bebelusul incepe sa se ridice, dupa lunile 8-10, incepe afectarea membrelor inferioare si a coloanei vertebrale. Aceasta din urma formeaza o curba posterioara in regiunea ei dorsolombara. Membrele inferioare se arcuiesc cu aspectul tipic de tibie in iatagan (osul gambei). Alte simptome care ne pot sugera instalarea rahitismului la bebelus sunt intarzierea aparitiei dentitiei si de multe ori dezvoltarea neuromotorie si psihica.

Cine este indeosebi predispus la rahitism?

Rahitismul apare in formele cele mai grave in special la prematuri, gemeni sau la sugarii care s-au nascut cu o greutate mica.

Care sunt cauzele rahitismului?

Cauzele care duc la aparitia acestei tulburari sunt in principal legate de insuficienta vitaminei D cantitative in organismul bebelusului. Consecinta carentei de vitamina D este tulburarea metabolismului calciului si fierului, acestea fiind absorbite in cantitati insuficiente in intestin, nu se mai realizeaza reabsorbtia de catre rinichi; cantitatea de calciu si fosfor in sange scade si este astfel perturbata mineralizarea oaselor (depunerea sarurilor de Calciu in oase). Secundar unei carente de vitamina D apare si un dezechilibru in metabolismul calciului si fosforului, fie cu tulburare de absorbie a acestor elemente la nivel intestinal, fie in reabsorbia lor de la nivel renal. Astfel apar acele modificari ale structurii osoase: ingrosarea oaselor craniului, deformarea bazinului, a coloanei vertebrale si in special a membrelor.

Spre deosebire de celelalte vitamine care provin in cea mai mare parte din dieta, vitamina D necesara organismului survine numai intr-o proportie de 15-20% din alimentative (ficat, galbenus de ou, lapte, unt). Tot in cantitati mici se mai formeaza in piele prin transformarea precursorului vitaminei D ( provitaminei D) sub influenta razelor ultraviolete.

 

 

Cum tratam rahitismul?

Avand in vedere frecventa sporita a cazurilor de rahitism la bebelusi pe intreg globul, si faptul ca acesta favorizeaza la randul sau imbolnavirile (cele pulmonare in special - datorita modificatii conformatiei normale a toracelui, ceea ce va determina anomalii strucuturale si functitonale in cadrul procesului de respiratie), cea mai importanta masura este prevenirea (profilaxia). Aceasta preocupare incepe inainte de nasterea copilului. In acest scop medicul recomanda viitoarei mamici vitamina D si calciu. Se incearca in acest mod evitarea decalcifierilor la mama si a rahitismului la copil.

Dupa nastere, regimul de viata, alimentatia si calirea organismului prin intrarea in contact cu factorii naturali (aer, apa si soare) pot preveni aparitia rahitismului la bebelusi.

In ceea ce priveste alimentatia, se recomanda alimentarea la san a bebelusului cel putin in primele luni de viata. De asemenea este de preferat evitarea excesului de fainoase, in special a grisului.

Aplicarea acestor masuri generale de prevenire a bolii trebuie completata cu administrarea de vitamina D. Medicul pediatru va prescrie schema de tratament potrivit pentru bebelusul dumneavoastra. Metoda cea mai des intalnita este administrarea unei doze mari de vitamina D, respectiv 200 000 UI, la un interval de 2-3 luni in primul an de viata si de 3 ori pe an de la 1 la 3 ani. Inca din maternitate, bebelusului i se va administra o prima doza intre a 5-a si a 14-a zi de la nastere. Se poate practica profilaxia rahitismului si prin administrarea in primii doi ani de viata a unei doze  zilnice de 400-1000 UI de vitamina D. Dupa varsta de un an copilul poate fi dus cu acordul medicului, la mare pentru o cura heliomarina.

Schema de tratament preventiv a rahitismului nu este una fixa, ci variaza de la copil la copil. Aceasta trebuie supravegheata de medic si aplicata intocmai de familie. Tratamentul rahitismului la bebelusi este insa in competenta medicului, el fiind singurul care poate prescrie dozele, durata, calea de administrare etc.

Sfatul Qbebe: Trebuie avut in vedere si faptul ca fiecare copil este unic si nu toti raspund la aceleasi conditii sau aceeasi doza. Astfel ca, ramane in sarcina mamei supravegherea in mod continuu si activ a bebelusului pentru ca la aparitia primelor semne de rahitism sa se poata lua masuri imediate.


 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  Kit folositor pentru bebeluși și mămici
  Kit folositor pentru bebeluși și mămici

  Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

  Ce a găsit o mamă într-un borcanaș cu piure pentru bebeluși: a rămas îngrozită!
  Ce a găsit o mamă într-un borcanaș cu piure pentru bebeluși: a rămas îngrozită!

  O mămică din Scoția a rămas șocată în momentul în care și-a dat seama că era la un pas să își hrănească bebelușul de numai 10 luni cu bucăți de metal!

  Torticolis bebeluși: ce trebuie să știe părinții
  Torticolis bebeluși: ce trebuie să știe părinții

  Dacă observi că bebelușul tău își ține tot timpul capul înclinat sau preferă să stea doar într-o parte, cel mai probabil că vei începe să te...

  Cele mai haioase filmulețe cu bebeluși care râd
  Cele mai haioase filmulețe cu bebeluși care râd

  Bebelușii care râd sunt contagioși. Ei alungă orice tristețe, te binedispun, iar distracția este mai mult decât garantată. Râsul este un adevărat medicament pentru...

  Torticolis la bebeluși: informații utile
  Torticolis la bebeluși: informații utile

  Torticolisul este o problemă relativ frecventă la nou-născuți și implică mușchiul gâtului sternocleidomastoidian. Acest mușchi este tensionat și împiedica mișcarea...

  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici
  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici

  Studiile recente au descoperit faptul că micuții reacționează destul de bine în raport cu noul virus COVID-19. Se pare că doar o rată destul de mică de copii (incluzând...

  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși
  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși

  Hainele pentru bebeluși sunt drăguțe și micuțe, dar, după cum știu părinții, acestea chiar se adună! Dacă mai mulți oameni ar alege haine ecologice pentru copii și ar transmite...

  © 2023 Qbebe