S-au descoperit anticorpi Covid la un nou-născut, după ce mama lui a fost vaccinată cu prima doză în sarcină

Recent, cercetători americani de la Universitatea „Atlantic” din Florida au descoperit anticorpi împotriva Covid-19 la un nou-născut a cărui mamă primise prima doză din vaccinul împotriva noului coronavirus creat de compania Moderna. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum s-a făcut această descoperire și care este concluzia specialiștilor.

Anticorpi împotriva Covid-19 au fost detectați în sângele din cordonul ombilical al nou-născutului

Cercetători de la Universitatea „Atlantic” Florida au prelevat probe de sânge provenit din cordonul ombilical al unei fetițe nou-născute, care se născuse printr-o naștere naturală. Aceasta a avut o evoluție normală după naștere, iar experții au dorit să afle dacă în sângele bebelușului ar putea fi detectați anticorpi împotriva noului coronavirus. Mama micuței lucrează în sistemul sanitar și primise, pe când se afla în 36 de săptămâni de sarcină și 3 zile, prima doză a vaccinului Moderna.

femeie-insarcinata-care-se-vaccineaza

După analizarea probelor de sânge prelevate, s-a constatat că în sângele din cordonul ombilical există anticorpi de tip IgG (imunoglobulină IgG), care face parte dintre acei anticorpi capabili să protejeze organismul uman de agenții patogeni și care poate proteja în fața proteinei „S” existentă în virusul SARS-CoV-2 (aceasta este folosită de virus pentru ca acesta să poată adera la celule).

Potrivit Agerpres, cei care au descoperit anticorpii  împotriva Covid au precizat: „Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin”.

Mama nou-născutului a primit și cea de-a doză a vaccinului „Moderna” (rapelul pentru acesta se efectuează la 28 de zile).

Descoperirea cercetătorilor americani a fost inclusă într-un studiu preliminar

Este vorba despre  un studiu preliminar publicat în medRxiv (reprezintă de fapt mai multe articole, cu concluzii verifcate de mai mulți cercetători independenți). Prin intermediul acestuia s-au adus în discuție și alte vaccinuri foarte cunoscute (cel antigripal și DTP- vaccinul trivalent, care protejează împotriva difteriei, a tetanosului și a tusei convulsive), care sunt sigure pentru mamă și pentru nou-născuți, în condițiile în care permit trecerea anticorpilor formați prin placentă.

Pornind de la beneficiile acestor vaccinuri, autorii studiului menționat au adus în discuție și posibilitatea realizării unei protecții similare pentru nou-născuți și în cazul în care mamele se vor vaccina cu vaccinurile împotriva noului coronavirus.

În cadrul studiului a fost prezentat și cazul nou-născutului în al cărui sânge provenit din cordonul ombilical s-au găsit anticorpi împotriva Covid-19 după ce mama sa primise prima doză din vaccinul de la Moderna.

Concluziile oamenilor de știință americani

Cei care au făcut descoperirea menționată și care au realizat studiul preliminar au ținut să vină cu următorul sfat: se impune să se efectueze cât mai rapid cercetări pentru a se putea veni cu date privind eficacitatea și siguranța vaccinurilor împotriva noului coronavirus pentru femeile aflate în perioada sarcinii.

Până în prezent, nu există date care să arate când ar fi cel mai bine ca o mamă să se vaccineze cu vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 în timpul sarcinii și nici nivelul de protecție de care ar avea parte bebelușii în cazul în care mamele lor ar efectua aceste vaccinuri. În aceste condiții, oamenii de știință vorbesc despre continuarea efortului de se realiza studii capabile să evalueze atât cantitatea, cât și durata anticorpilor împotriva Covid-19 din organismul bebelușilor ai căror mame au fost vaccinate cu vaccinuri ce protejează în fața noului coronavirus.

Surse: agerpres.ro, dcmedical.ro, hotnews.ro, medrxiv.org, stiri.tvr.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna
  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna

  Premieră medicală! O femeie din Florida, SUA, vaccinată cu prima doză a serului Moderna, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva COVID-19.

  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport
  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport

  Scene de neconceput într-un aeroport din Doha. Mai multe pasagere au fost controlate ginecologic cu forța după ce, într-o toaletă, a fost găsit abandonat un bebeluș născut...

  O femeie a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva Covid-19
  O femeie a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva Covid-19

  O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în timp ce era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului. Celine Ng-Chan,...

  Un nou născut moare după ce mama lui este forțată să nască în picioare
  Un nou născut moare după ce mama lui este forțată să nască în picioare

  O femeie și-a pierdut bebelușul după ce o asistentă medicală a insistat ca aceasta să nască în picioare.

  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă
  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă

  Gripa face noi victime. Este vorba despre o adolescentă în vârstă de 15 ani, însărcinată în 9 luni, care a ajuns la spital cu stare subfebrilă...

  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv
  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv

  Un bebeluş care a fost născut prematur la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani a fost confirmat cu COVID-19. Anunțul a fost...

  Permieră pentru medicina din România! O mamă infectată cu COVID-19 a adus pe lume 4 copii sănătoși
  Permieră pentru medicina din România! O mamă infectată cu COVID-19 a adus pe lume 4 copii sănătoși

  O femeie infectată cu COVID-19 a născut 4 copii perfect sănătoși! Proaspătă mămică este în stare stabilă, internată la Maternitatea “Elena Doamna” din Iași, iar...

  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa
  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa

  Descoperire geografică uimitoare - analiza datelor cu ajutorul tehnologiei de specialitate a reușit să scoată la iveală un continent vechi, pierdut sub Europa.

  © 2021 Qbebe