Tu știi ce este și la ce folosește grăsimea brună a bebelușilor?

Tu știi ce este și la ce folosește grăsimea brună a bebelușilor?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Grăsimea brună constituie un mecanism de adaptare a corpului, fiind descoperită recent în cazul bebelușilor. Reprezintă doar un procent de 5% din cantitatea totală de țesut adipos din corp și se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Care sunt funcțiile sale alături de alte informații importante de la specialist vei afla în articolul următor.

Informații despre grăsimea brună la bebeluși

Țesutul adipos brun sau grăsimea brună reprezintă unul dintre cele două tipuri de grăsime pe care oamenii și alte mamifere la au. Funcția sa principală este să transforme alimentele în căldură. Adipocitele albe dispun de o singură picătură lipidică, însă adipocitele brune conțin mai multe picături mici și un număr mare de mitocondrii ce conțin fier (din acest motiv au și culoarea specifică). De asemenea grăsimea brună are mai multe capilare deoarece consumă mai mult oxigen; în plus dispune și de nervi nemielinizați, oferind stimulare celulelor adipoase.

Nou-născuți sunt extrem de vulnerabili în fața hipotermiei din diverse motive; ei au un raport mai ridicat de suprafață corporală raportat la volumul corpului (ținând cont de pierderea de căldură), iar capul este în mod proporțional mai mare. Musculatura corpului este mică, nu pot tremura de frig, nu dispun de izolație termică (grăsimea subcutanată și părul corporal fin), nu se pot muta în zona mai calde și nu dispun de modalități suplimentare de menținere a căldurii, iar sistemul lor nervos reacționează lent la condiții de frig (prin contractarea vaselor de sânge). Din fericire, grăsimea maro constituie un procent de până la 5% din masa corporală fiind localizată pe spate, în zona superioară a coloanei verterbale și spre zona umerilor (gât), jucând un rol important în evitarea hipotermiei (frigul reprezintă un risc major de deces pentru bebelușii prematuri). Căldura produsă la nivelul acesteia oferă bebelușului o modalitate alternativă de reglare a căldurii corporale. Se activează când corpul are nevoie, respectiv când apare febra sau, în cazul animalelor, când se trezesc din hibernare. Această generare de căldură poartă denumirea de termogeneză și este de asemenea declanșată de hrănire.
În prezent oamenii de știință încearcă să descopere modalități de a transforma grăsimea albă în grăsime brună pentru a putea trata obezitatea.

grasimea bruna

Diferența dintre grăsimea albă și cea brună

Țesutul adipos alb este rezultatul depozitării caloriilor în exces. Când consumăm prea multe calorii, corpul le transformă în rezervă de energie sub forma grăsimii albe. Acest tip de țesut adipos afectează riscul metabolic; cantități mari de grăsime albă în jurul regiunii abdominale sunt asociate cu un risc crescut de boli metabolice. Țesutul adipos brun generează căldură prin arderea caloriilor. Când este frig, rezervele de lipide sunt epuizate, iar culoarea sa se închide. Acele persoane care au un nivel crescut de grăsime brună încep să tremure de frig într-o durată mai lungă decât cei cu un nivel redus, ceea ce se întâmplă și la nou-născuți.
În cazul adulților grăsimea brună poate fi identificată cu ajutorul tomografiei, fiind mai ușor de depistat când persoana a fost expusă la temperaturi reci (cea mai mare parte este observată în zona inferioară a gâtului și în zona de deasupra sternului). Grăsimea brună poate juca un rol cheie în menținerea unei greutăți reduse la oameni.

Grăsimea brună și problema obezității

Deoarece obezitatea atinge cote extrem de ridicate la nivel mondial, experții încearcă să identifice modalități de slăbire. O modalitate cunoscută de a arde energie este reprezentată de exercițiul fizic. Iar grăsimea brună contribuie la utilizarea energiei din corp, fiind regăsită în toate ființele umane (chiar dacă la unele este în cantitate infimă, de numai câteva celule). Experții nu știu modul în care oamenii pot crește cantitatea de grăsime brună, dar este posibil ca prin transformarea grăsimii albe în grăsime brună să poată ajuta oamenii să scadă în greutate sau să împiedice un câștig suplimentar în greutate.

Astfel, un studiu desfășurat de oamenii de știință de la Universitatea Sherbrooke din Canada a relevat faptul că voluntarii cu un nivel ridicat de grăsime brună au început să tremure de frig la temperaturi mai mici comparativ cu cei care au avut un nivel redus de grăsime maro. În plus, când celulele adipoase brune au fost active, voluntarii au ars 250 calorii în plus, o creștere de 1.8 ori în rata de ardere a caloriilor. Cercetătorii au descoperit de asemenea că persoanele cu o constituție slabă dispun de mai multă grăsime brună decât cele obeze. Studiile rămân în continuare deschise, multe dintre întrebări fiind încă fără răspuns (de exemplu, cum ar putea fi activată grăsimea brună să ardă mai multe calorii și dacă nu va fi necesar un aport caloric mai crescut).

În acest sens îți prezentăm și modalitățile descoperite până în prezent de creștere a cantității din corp de grăsime brună:
- nu te înfometa și nu mânca excesiv. Cercetătorii de la Școala de Medicină Yale au observat că atunci când consumi suficiente calorii ca să îți satisfaci foamea, nici mai multe nici mai puține, acțiunea neuronilor încurajează transformarea grăsimii albe în grăsime brună
- mănâncă un măr. Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au descoperit că acidul ursolic din coaja merelor crește procentul de grăsime brună în cazul șoarecilor hrăniți cu o alimentație bogată în grăsimi
- efectuează exerciții fizice. Conform unui studiu publicat în revista Modele și Mecanisme de Îmbolnăvire s-a relevat că eliberarea unei enzime denumite irizină poate stimula celulele adipoase albe să devină brune.
- optează pentru un mediu răcoros. Un studiu publicat în Revista de Investigație Clinică a relevat că temperaturile scăzute cresc activitatea unei gene care convertește grăsimea albă în grăsime brună
- stimulează producția de melatonină din corp. Nu în ultimul rând, o cercetare publicată în Revista de Cercetare Pineală a descoperit că hormonul melatonină contribuie la prezența acestui tip benefic de grăsime; se recomandă evitarea expunerii nocturne la lumină albastră, în schimb expunerea la lumină solară și consumul de alimente precum migdale, roșii, cireșe amare, cardamom și coriandru

grasimea bruna

Sfatul specialistului

Doamna doctor Daniela Cristina Nicorici, medic specialist pediatru, competentă apifitoterapie pe care o puteți găsi în cadrul Ioana Medical Center, ioanamed.ro ne-a oferit următoarele informații:

Grăsimea brună sau de ce nu tremură bebelușul cand îi este frig?

Când adulților le este frig ei tremură și astfel le crește activitatea musculară, producând căldură.
La nou-născut și sugarul mic această producere de căldură (termogeneză) se realizează cu ajutorul grăsimii brune (țesut adipos brun). Când receptorii termici din piele detectează temperaturi mai mici de 35-36 grade, țesutul adipos brun mobilizează lipidele și generează căldură (astfel nou-născutul se poate încălzi fără a tremura, evitând hipotermia)
Dar ce este acest țesut adipos brun?
Țesutul adipos brun (sau grăsime bună am putea să-i spunem) este unul din cele două țesuturi adipoase (alături de cel alb) situat la nou-născut în mai multe zone (gât, axile, stern, interscapular, pe fese, în jurul unor organe).
Față de țesutul gras alb, cel brun are această culoare deoarece este mai vascularizat și mai bogat în mitocondrii încărcate cu fier (producătoare de energie).
El reprezintă circa 5% din greutatea nou-născutului și scade foarte mult la adult, ajutând la producerea căldurii atunci când organismul are nevoie, protejându-l de hipotermie (o problemă foarte importantă la prematuri).
Datorită imposibilității de a se manifesta la frig, AAP (Academia Americană de Pediatrie) recomandă îmbrăcarea bebelușilor cu un strat în plus de haine față de cele purtate de adulți atunci când ies la temperaturi scăzute.

Ce ne spun cercetatorii?
O atenție deosebită este acordată în ultimul timp de către cercetători acestei grasimi brune, concluzia fiind că, în momentul în care organismul ar putea transforma grasimea albă (care este un mod de stocare a caloriilor în exces) în grăsime brună, persoanele ar putea scădea în greutate (deci ar fi o rezolvare a problemei obezității). Trigger-ul pentru această transformare nu se cunoaște încă.
Se încearcă și stabilirea unei relații între deficitul de țesut adipos brun postnatal și creșterea riscului de obezitate (studiul TAP se efectuează prin PET/CT).
De asemenea se pare că există o legatură direct proporțională între țesutul adipos brun și masa musculară, o masă musculară mai mare fiind asociată cu o mai bună sensibilitate la insulină și un risc mai scăzut de prediabet.
Rămâne o adevărată provocare pentru viitor....

Mulțumim doamnei doctor Daniela Nicorici pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.medicalnewstoday.com; https://en.wikipedia.org; www.livescience.com

 

Articolul urmator
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Chimenul: ce este, beneficii, la ce se folosește
    Chimenul: ce este, beneficii, la ce se folosește

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dat seama că anumite plante pot fi întrebuințate în mai multe feluri. Cele mai apreciate sunt cele care, datorită...

    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare
    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat din 1975. În 2016, OMS estima că 39% dintre adulții din întreaga...

    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

    Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

    Agar agar: ce este și cum se folosește?
    Agar agar: ce este și cum se folosește?

    Agar agar este un ingredient natural folosit în bucătăria asiatică de sute de ani, care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în întreaga lume,...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor
    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor

    În ciuda celor mai bune intenții ale noastre, cu toții avem tendința de a judeca. Shannon Willardson, o mămică de peste Ocean, se plânge, într-un clip pe TikTok, că...

    Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar
    Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar

    Uleiul de muștar este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din bucătăria indiană, fiind un substitut pentru uleiurile rafinate. În ultimii ani, a început să fie tot...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    © 2024 Qbebe