Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

Cristina Marin - Contributor

La 2 zile după naștere, am primit externarea de la medic și în sfârșit puteam pleca acasă. Nu mai aveam răbdare, abia asteptam să petrecem primele zile acasă cu bebelușul.

Un nou început

După cum știți, bebelușii în primele luni de viață au nevoie de somn, mâncare, să le fie schimbate scutecele , și mai ales de multa iubire. Ei trebuie să se obișnuiască în noul mediu. Trebuie îmbrățișați și îngrijiți, deoarece viață lor este complet diferita fata de cum era înainte de naștere. Abia când am ajuns acasă am realizat faptul că viață noastră s-a schimbat radical și că un ghemotoc de om depinde cu totul de noi.

Pe noi ne-a ajutat mult faptul că am urmat cursuri prenatale împreună, practic aveam aceleași informații despre bebeluși. Eugen s-a implicat foarte mult în îngrijirea lui Vladimir, s-a ghidat după o fraza pe care a auzit-o la unul dintre cursuri: „Tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni”

Sindromul Morții Subite la Sugari

În prima noapte cu Vladimir nu a dormit niciunul. La cea mai mic scâncet, mișcare, amândoi eram în poziția „drepți” lângă pătuț, să vedem daca este bine sau daca respira. Știam de existenta SMSS sau Sindromul Morții Subite la Sugari și eram panicați că nu cumva să nu mai respire. SMSS, se referă la decesul neexplicat, de regulă în timpul somnului, al unui sugar considerat sănătos, care are mai puțin de un an. Se numără printre cauzele principale ale încetării din viață a nou-născuților.  În urmatorele zile, am încercat să facem o rutina de îngrijire a lui Vladimir, așa cum ne-a fost recomandat în maternitate legat de alimentație (în cazul nostru alăptarea), toaleta zilnica și ambient.

Alimentația bebelușului

Laptele de mama este alimentul ideal pentru bebeluși în primele luni de viață. Conține tot ce are nevoie ghemotocul de om să crească sănătos. De asemenea, laptele de mama conține anticorpi și alte substanțe cu rol imunitar, care asigura protecția fata de infecții. În primele zile după naștere, sânul produce un lapte mai special numit colostru, bogat în proteine și imunoglobuline. Este important că după fiecare masa să fie scos aerul înghițit de către bebeluș atunci când mănâncă, altfel vă avea dureri de burtica. Eu m-am ghidat după alăptarea la cerere. I-am dat lui Vladimir atunci când a dorit, ziua puteau să treacă și o ora, uneori doua, iar noaptea la interval de doua-trei ore. Nu am avut probleme să nu am lapte suficient.

mama care isi tine bebelusul in brate si se uita la el cu dragoste

Toaleta zilnică

  • Se recomandă să se facă baie generala zilnica, folosind geluri dermato-cosmetice speciale pentru bebeluși, fară substanțe iritante.
  • Chiar daca bontul ombilical este încă prezent (lui Vladimir i-a căzut în a zecea zi), se poate uda. După uscat bine cu comprese sterile, aplicat alcool sanitar și baneocin pudra. Nu va fi nicio problemă daca se udă, oricum se vor primi indicații din maternitate.
  • După fiecare scaun, e de preferat că bebelușul să fie spălat cu apa și săpun. Doar în cazul în care nu sunteți acasă să se folosească șervetele umede. Bebelușii au pielea foarte sensibila și se pot irita la fundulet. Să aveți grija și ce șervetele umede folosiți, să nu fie cu parfum. Vladimir a făcut la un moment dat eritem fesier din cauza unor șervetele umede.
  • Trebuie făcută și toaleta oculară, mulți bebeluși în prima luna de viață au canalele lacrimale înfundate. Pe lângă ștersul ochișorilor cu compresa sterila și ser fiziologic este nevoie și de masaj al canalului lacrimal. Dar cel mai bine vă adresați unui medic oftalmolog să vă arate cum se face corect.
  • Unghiile se taie cu foarfecuța cu vârf bont sterilizată înainte de fiecare folosință cu alcool.
  • Gurița nu se recomanda să o toaletati, bebelușii nu au nevoie. În cazul în care vor avea candidoza bucala, adresați-vă medicului, el este în măsură să vă dea un tratament.
  • Pentru secrețiile nazale se folosește puțin ser fiziologic picurat în fiecare nara și aspirat doar daca este necesar. Noi am folosit batista bebelușului, nu a fost nevoie de altceva.

Ambientul

  • Temperatura optima din camera în care sta bebelușul este de 21-24 de grade Celsius. După 5-6 săptămâni de viață poate să scadă la 18-20 de grade. Daca este prea cald bebelsul nu se vă odihni și vă transpira foarte mult, în plus poate avea probleme de piele.
  • Umiditatea din camera trebuie să fie în jur de 60-65% și se poate menține fie cu ajutorul umidificatoarelor electrice, fie prin plasarea pe calorifer a unor vase cu apa cu suprafață mare de evaporare.
  • Bebelușul poate fi scos la plimbare încă din prima zi când este adus acasă, lor chiar le face placere să iasă la aer, iar unii dintre ei dorm buștean.

Noi am încercat să respectam toate aceste rutine, sincer totul pare copleșitor la început. Cu trecerea timpului totul devine mai ușor. Nu vă sfiiți să cereți ajutor daca simțiți că nu mai faceți față. Bunicii abia așteaptă să petreacă timp cu nepoțeii lor!

 

Pentru mai multe articole, vă aștept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Și pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Articolul urmator
Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos
Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2024 Qbebe