10 alimente care îți fac copilul mai deștept

10 alimente care îți fac copilul mai deștept

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca să avem un copil deștept, spun experții, nu este suficient să-l implicăm în tot felul de activități menite să-i antreneze creierul. Alături de acestea, va trebui să avem grijă ca hrana pe care i-o oferim să furnizeze acei nutrienți valoroși, capabili să-i asigure o dezvoltare cognitivă complexă. Pentru a reuși în acest demers este necesar să includem în dieta copilului alimente variate. Din articolul de mai jos veți afla care sunt unele dintre cele mai cunoscute asemenea alimente.

Somonul

Studiile din domeniul nutriției au demonstrat de mai multe ori că acizii grași prezenți în somon (cei din familia Omega-3) sunt esențiali în dezvoltarea creierului și funcționarea sa optimă. De altfel, specialiștii au observat că micuții care consumă în mod constant acest pește au o minte mai „ascuțită" și o capacitate mai bună de învățare decât a celor cărora nu li se dă somon. Deși unii nutriționiști consideră că tonul este mai bogat în proteine decât somonul și de aceea ar trebui să fie mai prezent în alimentația copiilor, medicii ne avertizează asupra următorului fapt: tonul nu este la fel de bogat în acizi grași precum somonul și, în plus, conține mai mult mercur (ce poate fi deosebit de dăunător).
Obișnuiește-ți copilul să mănânce adesea somon, preparându-i sandvișuri atrăgătoare, salate. Punându-l alături de legume îi vei oferi copilului și mai mulți nutrienți valoroși, ideali pentru o minte ageră.

Fetita imbracata in bucatar ce are in fata o farfurie cu fileuri se somon

Citește și: Cel mai bun pește din lume

Ouăle

Fac parte dintre alimentele cele mai sănătoase și poți să le introduci în alimentația copilului încă din primul an de viață.
Pe măsură ce va crește, oul îi va fi util pentru fiecare etapă a dezvoltării cognitive, în condițiile în care conține colină (ce contribuie la dezvoltarea memoriei) și proteine de calitate, deosebit de importante în funcționarea creierului.
Străduiește-te și oferă-i copilului ouă în cele mai diverse forme, încă de la prima masă a zilei. De pildă, pregătește un burrito din omletă, brioșe, sandvișuri cu ou-ochi, salate în care să strecori și ouă, ca să nu mai punem la socoteală deserturi delicioase, ce vor conține acest superaliment.

Oua pe sandvisuri cu pasta de avocado

Laptele și iaurtul

Ambele alimente sunt surse de proteine și de carbohidrați, ce vor hrăni creierul și îi vor îmbunătăți capacitatea de funcționare. De asemenea, ambele conțin vitamina D, de care copiii și adolescenții au nevoie chiar mai mult decât au adulții.
În plus, iaurtul îi va furniza copilului vitamina B, ce are rol important în multiplicarea neuronilor, contribuind la creșterea nivelului de inteligență al copilului.
Ai grijă și oferă-i mereu aceste alimente, alegând produse de calitate, organice, fără adaosuri de arome artificiale, coloranți sau zahăr.

Cerealele pe bază de ovăz

Experții le văd ca pe unele dintre cele mai potrivite alimente pentru îmbunătățirea activității creierului copilului, crescându-i practic nivelul de inteligență.
Pe de o parte, ele conțin vitaminele E, B, potasiu și zinc, ideale pentru creșterea capacității de concentrare a acestuia.
Pe de altă parte, cerealele pe bază de ovăz au multe fibre și constituie un adevărat „combustibil" pentru creier, încă de la primele ore ale dimineții, menținându-și efectul pe parcursul întregii zilei.
De aceea, găsește diverse metode prin care să-i dai copilului cât mai des din acest aliment. Fie că este vorba despre un smoothie în care ai adăugat și cereale, fie că le vei strecura în brioșe, în batoane pentru gustare, în vafe sau pur și simplu alături de iaurt, miere și alte fructe proaspete sau nuci, oricare dintre ele vor fi variante excelente pentru ca al tău micuț să beneficieze de efectele lor pozitive

Legumele cât mai colorate

Indiferent de culoarea pe care o au, legumele sunt unele dintre cele mai recomandate alimente menite să contribuie la dezvoltarea cognitivă a unui copil.
De la cele intens colorate în verde (cum ar fi spanacul și varza  Kale), până la roșii, morcovi, cartofii dulci de diverse culori, dovleac, ardei grași etc. toate sunt furnizoare de vitamine și minerale prețioase pentru stimularea dezvoltării sănătoase a creierului.
Poți să-l surprinzi pe copil și să  strecori cele mai sănătoase legume în smoothie-uri, sucuri, supe, ciorbe, salate, piureuri, sandvișuri, brioșe, sosuri etc. 

Nucile și semințele

Ar trebui neapărat să facă parte din alimentația unui copil inteligent. Indiferent dacă este vorba despre nucile obișnuite, despre migdale, nuci caju, semințe de in, de chia, de quinoa sau oricare alt tip de semințe, acestea sunt o rezervă excelentă de proteine și de acizi grrași, ideale pentru un sistem nervos mai liniștit și pentru o minte pătrunzătoare, mereu gata să acumuleze noi cunoștințe.
Le poți strecura pe oricare în salate, smoothie-uri, budinci, iaurturi, sosuri, deserturi etc. pe care i le poți servi copilului la orice masă sau gustare de peste zi.

Căpșunele și fructele de pădure

Studii recente au arătat că acestea, cu atât mai mult cu cât au o culoare mai intensă, sunt mai pline de antioxidanți prețioși, iar semințele lor conțin inclusiv acizi grași. Toate acestea nu vor face altceva decât să îmbunătățească sănătatea întregului organism, stimulând inclusiv funcționarea corectă a creierului.
Profită de sosirea anotimpului cald și încurajează-l pe copil să consume căpșune sau fructe de pădure (zmeură și afine) cât mai des posibil. În acest scop, poți să i le introduci într-un smoothie savuros, într-o salată de fructe, alături de lapte, iaurt, cereale sau alături de orice desert preferat.
Nu uita însă că aceste fructe au un potențial ridicat de declanșare a unor alergii, așa că este preferabil să nu le oferi unui copil mai mic de 2 ani și jumătate-3 ani.

Merele

Fac parte dintre primele alimente pe care i le vom da copilului când vom începe să-i diversificăm alimentația și pot fi servite în cele mai variate forme, de la piureuri, sosuri, sucuri, până la diverse deserturi sau ca simple gustări, alături de alte alimente sănătoase.
Merele sunt ideale pentru copii datorită faptului că sunt bogați în antioxidanți meniți să lupte cu declinul cognitiv, stimulând dezvoltarea creierului, ajutându-l pe copil să se concentreze mai bine și să aibă performanțe la școală.
Ca să fii sigură că merele sunt perfect sigure pentru copilul tău, străduiește-te să faci rost de soiuri autohtone, cât mai organice.

Fetita ce tine un mar pe cap si a citit

Carnea de vită

În condițiile în care este plină de fier și zinc, va sprijini funcționarea optimă a creierului copilului, întrucât va favoriza oxigenarea acestui organ. Totodată, conține și proteine de calitate ce hrănesc creierului.
Acest tip de mâncare ar trebui să fie prezent în dieta unui copil inteligent, iar când nu este posibil, întrucât acesta urmează o dietă vegetariană, va trebui înlocuit cu alimente ce au proprietăți similare. De exemplu, boabele de fasole neagră fac parte dintre acestea, doar că, pentru a facilita absorbția fierului din ele, sunt necesare suplimentele pe bază de vitamina C.
Nu va fi dificil să-l determini pe copil să consume astfel de alimente dacă-i vei pregăti niște kebab de vită, un taco savuros sau niște hamburgeri din boabe de fasole neagră.

Diverse boabe

Ca să ai un copil din ce în ce mai inteligent, nu uita să-i oferi cât mai frecvent diverse boabe. De la boabele de fasole obișnuită la cele de fasole roșie, la linte, năut etc. oricare dintre ele sunt bogate în proteine, carbohidrați complecși, vitamine, minerale și acizi agrași, ce vor „hrăni" creierul pe parcursul întregii zile, dându-i totodată energie copilului.
Desigur, nu tuturor copiilor le plac aceste alimente, dar de noi va depinde să-i „păcălim" și să-i provocăm să le mănânce. Spre exemplu, chiar și un mic „mofturos" poate ajunge să aprecieze o tortilla în care ai strecurat și boabe sau să ronțăie   un sandviș savuros ce le va avea pe acestea printre ingrediente .

Citește și: Super- Alimente pentru creierul copilului

Voi știați până acum cât de importantă este alimentația în stimularea inteligenței copiilor noștri?

Surse:
www.momjunction.com, www.onhealth.com, www.webmd.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

    Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?
    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?

    Printre marile provocări cu care se confruntă mamele se regăsește și aceasta: să poată petrece în mod constant timp de calitate cu copiii. În condițiile în care,...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare
    Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare

    Chiar dacă micuțul tău și-a exprimat la un moment dat dorința de a avea un frățior sau o surioară, nu înseamnă că, în momentul în care îi vei spune că...

    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

    Printre marile provocări din viața de părinte este să găsești soluții inspirate pentru a restabili echilibrul, liniștea, când copilul tău trece printr-o criză emoțională....

    © 2024 Qbebe