2 zile cu 2 idei de meniuri pentru copii sanatosi

Revenim cu micuta mana de ajutor pe care mamicile bloggerite ne-au oferit-o si ajutam mamicile cu noi idei de meniuri pentru copii sanatosi. Ideile sunt impletiri intre retete clasice romanesti si retete internationale deosebite, formand astfel zile cu o alimentatie sanatoasa si originala, care sigur ii vor starni poftele celui mic.

ZIUA 1: Delicii colorate

Mic dejun: Cute food - Vacuta Hochland

Reteta oferita de Adina Ciocalau, www.mittinita.blogspot.com


La noi s-a terminat cu sandwichurile banale,de acum inainte o sa am nevoie de multa inspiratie si cercetare. Noroc ca ies si legumele ca multe se mai pot face cu ele.

Ingrediente:
1 felie de franzela
1 felie de salam uscat german
2 triunghiuri de branza topita Hochland
1 maslina verde
1 maslina neagra

Cu un pahar sau cu o forma rotunda de fursecuri se taie doua rondele.
Se unge o rondea cu un triunghi de branza topita.
Se unge si cealalta rondea si se pastreaza doua bucatele pentru urechi.
Se taie o felie din maslina verde.
Din maslina neagra se taie bucatele pentru nas,ochi si urechi.
Se pune felia de salam peste primul cerculet si se asambleaza sandwichul.
Se pune intr-o forma de briosa si se leaga cu o funie.

Pranz:

Felul 1: Supa cu galusti

Reteta oferita de Nicoleta Dragomir, www.okey.ro/lila

Intr-o oala mare pun carnea de pasare, acopar cu apa (cam trei sferturi din vas) si pun la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba pun o ceapa si 2-3 morcovi, curatati dar intregi. Andrei mananca morcovul doar crud, din supa il scoate, asa ca il scot eu inainte de a pune supa in bol.

Pentru galusti sparg 3-4 oua intr-un bol, le bat cu furculita, apoi adaug gris si amestec bine pana se ingroasa compozitia, dar nu trebuie sa fie foarte tare pentru ca nu se vor mai fierbe. Nu am cantarit grisul, pur si simplu observ consistenta aluatului – sa nu fie moale ca al ciulama, sa se poata forma galustile insa cu grija sa nu fie tare.

Cand carnea e aproape fiarta pun galustile la fiert. Adaug intai putina apa, pentru a domoli clocotele, inmoi lingurita in supa fierbinte apoi iau compozitie de galusti si o pun in oala. Am grija ca de fiecare data sa pun lingurita intai in supa fierbinte si apoi in aluat, astfel se va desprinde in intregime de pe lingurita. Las sa fiarba la foc mediu, cam 15-20 min, apoi incerc sa tai o galusca. Daca e pufoasa la mijloc atunci e gata. Adaug putina sare si gata.

Felul 2: Sufleu de dovlecel cu smantana si ou

Reteta oferita de Maria Enache, bobulmeudeorez.blogspot.com
 

Ingrediente:
* 2 dovlecei tineri, fara prea multe seminte;
* cateva linguri de smantana bio, dupa ochi si gust;
* un ou de casa/tara/bio;
* ierburi dupa dorinta (eu pun patrunjel si marar, dar pot lipsi fara probleme);
* un praf sare de Himalaya;
* marar, patrunjel sau alte ierburi (dupa plac);
* 1 lingura de unt bio.
 
Dovleceii se curata de coaja si se fierb. Atentie: se dau doar in vreo doua clocote, daca ii fierbeti prea mult se imbiba de foarte multa apa si asta afecteaza calitatea sufleului. Cand sunt fierti, se scurg de apa, eventual se preseaza putin pentru a iesi apa din ei si se pun in vasul adanc al mixerului vertical, impreuna cu smantana, oul, ierburile si sarea. Se mixeaza 30 de secunde.
 
Un vas de sticla termorezistenta se unge cu putin unt si apoi se toarna compozitia de sufleu. Se da la foc mic pana capata o crusta maro deasupra, iar prin peretii vasului nu se zaresc picaturi de apa. Se taie felii ca de tort, care apoi se maruntesc in patratele si alte forme care atrag atentia copiilor. Se mananca cu mana si sunt ideale pentru o gustare in parc.
 

Gustare: Briose cu jeleu de portocale

Reteta oferita de Anca Mihaela Draghici, laancuta.blogspot.com


Ingrediente: 3 oua, 150 g zahar, 40 g unt, 300 g faina, 200 ml smantana, coaja rasa de la 2 portocale, esenta de vanilie, 1 praf de copt
Jeleu de portocale: 1 plic budinca cu gust de vanilie, 400 ml suc proaspat de portocale, 3 linguri zahar

Mod de preparare:

Pregatim jeleul de portocale. Dizolvam praful pentru budinca in cateva linguri de suc de portocala. Restul il punem pe foc impreuna cu zaharul. Cand s-a incalzit sucul adaugam praful de budinca dizolvat si lasam pe foc, pana se ingroasa. Amestecam continuu ca sa nu faca cocoloase.
Dam deoparte si lasam la racit, amestecand din cand in cand, pentru a nu face pojghita.

Pentru aluat mixam bine ouale cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana se albesc.
Adaugam untul topit, coaja de portocala si vanilia. Amestecam usor pana se omogenizeaza apoi adaugam smantana.
Amestecam faina cu praful de copt si o incorporam in aluat.
Punem cate o lingura de aluat in formele pentru briose apoi cate o lingurita de jeleu.
Acoperim cu putin aluat si dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc usor deasupra.
Scoatem briosele din tava si le lasam la racit pe un gratar. Ornam apoi cu jeleu de portocale.
 
 

Cina: Orezul carutasilor

Reteta oferita de Monica Bizau, http://bizarii-s-worldblogspotcom-monu.blogspot.com/

O reþetã simplã, pe care dacã o citiþi sigur aþi fãcut-o în diverse variante. Aºadar, avem nevoie de ceapã, pe care o cãlim în ulei. Adãugãm apoi carnea de vitã tãiatã cuburi.
Lãsãm  la prãjit carnea pânã când are acea culoare albã, semn cã este un pic coaptã, dupã care adãugãm roºiile decojite ºi tãiate cuburi.
Lãsãm pânã la punctul de fierbere ºi se adaugã ardei graºi – cei de culoare roºie sunt cei mai aromaþi
Se mai lasã 10 minute ºi se adaugã orez cu bobul lung, pus înainte sã stea în apã. Eu am mai adãugat ºi boabe de porumb (pentru cã le place foarte mult copiilor)
Se mai lasã pe aragaz încã 20-25 de minute. Vasul trebuie sã fie acoperit cu capac. Iese o minunãþie de mâncare simplã ºi gustoasã. Nouã ne-a plãcut. La fel ºi fetelor mele.

ZIUA 2: Tarte savuroase

Mic dejun: Tarta cu oua, rosii si branza

Reteta oferita de Violeta Postolache, www.caietulcuretete.com/Postolache Violeta

Ce ti-ai putea dori mai mult decat sa oferi copilului la micul dejun oua, branza, rosii? Combina-le intr-o tarta delicioasa, si mai ales sanatoasa, fiind preparata la cuptor, pentru a diversifica micul dejun si a iesi din rutina de zi cu zi

Ingrediente:

4 oua
2 rosii mari
200 gr telemea
sare, piper

Mod de preparare:

Batem ouale cu sarea si piperul . Adaugam telemeaua data pe razatoare
Dam rosii le pe razatoare , le adaugam peste oua si mestecam usor ca sa se omogenizeze. Ungem o tava cu margarina sau unt si turnam compozitia.
Dam la cuptor , la foc potrivit pana se desprinde usor de marginile tavii.
Lasam sa se raceasca apoi portionam.

Pranz:

Felul 1: Supa cu legume

Reteta oferita de alison-trials.blogspot.com


Ingrediente pentru cca 4 portii:

150grame naut fiert,
150grame boabe de mazare verde ,congelata,
2 cartofi taiati cuburi mici,
1 tulpina de telina,julien,
150grame buchetele desfacute de conopida,
1 ceapa rosie,taiata marunt,
1 morcov mare,taiat bucati mai mari,
1 pastirnac,taiat cuburi,
1 dovlecel mic,taiat cuburi,
50 grame de paste farfalline,
2 linguri ulei de masline,sare,piper,patrunjel verde tocat marunt.

Punem la inmuiat toate legumele, in cele 2 linguri ulei de masline +1-2 linguri de apa, la foc iute, amestecam din cind in cind, iar cind legumele s-au inmuiat, completam cu apa cu cca 4-5 cm deasupra nivelului lor, lasind focul mai moale.

Cind incepe fierberea adaugam si pastele, acoperim oala cu un capac si fierbem cca 15-20 minute, potrivim de sare si piper iar la sfirsit, dupa ce am inchis focul, adaugam patrunjelul verde.

Felul 2: Tarta cu mazare si branza

Reteta oferita de Anca, laancuta.blogspot.com

Ingrediente:
Aluat: 250 g faina, 125 g unt, 1 ou, 1 lingurita rasa zahar, 1 lingurita rasa sare

Umplutura: 250 g branza de vaci, 2 oua, 2 cesti mazare proaspata, 200 g sunca, 100 g cascaval, 4 catei de usturoi, patrunjel, cimbru, 2 linguri ulei de masline, sare, piper


Mod de preparare:

Pentru inceput pregatim aluatul. Cernem faina intr-un castron si adaugam untul taiat cubulete. Presaram zaharul si sarea pe margine iar in mijlocul gramezii de faina spargem oul.
Framantam bine pana rezulta un aluat omogen, nelipicios.
Formam o bila si o invelim in folie alimentara. Dam bila de aluat la frigider, 30 de minute.
Intindem apoi aluatul pe masa usor infainata. Decupam un cerc cat fundul tavii si il asezam apoi in tava unsa cu unt.
Din aluatul ramas formam un sul pe care il vom pune pe marginea tavii. Aplatizam apoi sulul si formam astfel marginea tartei.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit 10 minute.
Intre timp pregatim umplutura:
Punem mazarea la fiert in apa cu sare timp de 10 minute. Scurgem apoi apa si adaugam usturoiul pisat, patrunjel si cimbru tocate marunt.
Mixam bine ouale apoi adaugam branza si amestecam pana se omogenizeaza. Daca este nevoie puteti adauga 1 lingura de smantana.
Adaugam apoi cele 2 linguri de ulei, cascavalul ras, sunca taiat cubulete si mazarea. Potrivim de sare si piper si punem apoi in tava peste aluatul precopt.
Nivelam si dam la cuptor la foc potrivit timp de 30-40 de minute.
Lasam putin sa se racoreasca apoi portionam. Este tare buna si rece.

Gustare: Clafoutis cu smochine

Reteta oferita de alison-trials.blogspot.com

Ingrediente:
12-13 smochine,taiate in 2,
3 oua,
80 grame zahar,
100 grame faina,
2 linguri maizena(amidon de porumb),
2 linguri de pudra de migdale,
200 ml lapte,
2 pliculete cu zahar vanilat,
1 virf de cutit de sare,
1 lingurita de unt.
 
Cu lingurita de unt se tapeteaza forma de copt si se aseaza in ea smochinele taiate, asa cum va doriti. Pentru aspectul estetic, eu nu am taiat coditele smochinelor si le-am dispus radial, codita transformindu-se intr-un real sprijin pe marginea formei,care a impiedicat ridicarea fructelor din ordinea dorita la turnarea aluatului, care este lichid.
 
Se bat ouale si se omogenizeaza, apoi se adauga rind pe rind zaharul, faina, maizena, pudra de migdale, sarea si zaharul vanilat. Amestecam cu mixerul maximum 2 minute, timp in care incorporam si laptele in compozitie, in citeva transe, amestecind. Aluatul obtinut se toarna peste smochine cu atentie, sa nu le deranjam si se da la cuptorul preincalzit la 180 celsius, intre 45 minute si o ora (depinde de cuptor), pina prajitura e rumena si compozitia legata. Se lasa la racorit si apoi se pudreaza cu zahar, dupa care prajiturica poate fi servita.
 

Cina: Musaca de piure cu pui

Reteta oferite de Violeta Postolache, www.caietulcuretete.com/Postolache Violeta



Ingrediente: 1 piept pui, 1 kg cartofi, 2-3 linguri margarina, 1 pahar lapte, 1 ardei gras rosu, 200 gr cascaval, 1 ceapa

Mod de preparare:

Se prepara din cartofi ,margarina si lapte piure-ul.
Se toaca marunt ceapa,ardeiul se toaca cubulete. Se da cascavalul prin razatoare,iar pieptul de pui se da prin masina de tocat(sau robotul de bucatarie).
Se caleste ceapa intr-o lingura de margarina doar atat cat sa se inmoaie putin si se adauga pieptul de pui, ardeii si jumatate din cantitatea de cascaval. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se asezoneaza cu putina sare.
Intr-o tava unsa cu margarina sau tapetata cu hartie de copt asezam jumatate din cantitatea de piure si nivelam uniform pe toata suprafata.
Punem deasupra umplutura de carne.
Deasupra adaugam restul de piure, presaram feliute de ardei gras (eu am preferat rosu pentru aspect, dar puteti pune de care vreti), apoi presaram restul de cascaval.
Dam la cuptor la foc potrivit aproximativ o ora, apoi lasam putin sa se racoareasca ca sa se poata taia frumos.

A început sezonul tusei! 3 sfaturi pentru copii sănătoși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși
    A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși

    Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că laptele matern poate să îmbunătățească flora intestinală a bebelușului, conferindu-i o imunitate mai bună.

    Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?
    Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?

    Conferinţa Social Moms - „Copii sănătoşi în sezonul rece" - a avut ca temă provocările sezonului rece asupra sănătăţii copiilor şi felul în care gestionam...

    Conferința Social Moms: Cum creștem copii sănătoși
    Conferința Social Moms: Cum creștem copii sănătoși

    Conferinţa „Cum creştem copii sănătoşi. Totul despre afecţiunile de sezon şi bolile copilăriei", organizată de Social Moms cu susţinerea Cutaden® Bebe, a conturat...

    5 gustări dulci fără zahăr pentru copii sănătoși
    5 gustări dulci fără zahăr pentru copii sănătoși

    Dacă al tău copil adoră deserturile, alege să-i pregătești unele care să fie gustoase, dar din care să lipsească zahărul. Iată 5 sugestii de dulciuri din care să te inspiri. Vei...

    Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși
    Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși

    Veste bună pentru copiii care seamănă cu tații lor!

    Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa
    Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa

    Vești bune pentru familiile din statele membre ale Uniunii Europene. Se pare că starea de sănătate a copiilor este bună, spre foarte bună. Locul fruntaș este ocupat de micuții din...

    Cinzi zile până la premiera musicalului „Gulliver” la Opera Comică Copii
    Cinzi zile până la premiera musicalului „Gulliver” la Opera Comică Copii

    Au mai rămas doar cinci zile până la premiera lunii martie pe care Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, o prezintă pe 3 și 4 martie la Sala Mare: musicalul...

    © 2019 Qbebe