Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

3 zile cu 3 idei de meniuri pentru copii sanatosi

Sa prepare o masa delicioasa, care sa ii starneasca apetitul celui mic, este o provocare uriasa pentru fiecare mama, indiferent ca ne referim la momentul diversificarii sau la o cina in familie cand copilul a mai crescut. Tocmai pentru ca activitatea in bucatarie pentr o mama implica multa creativitate, si mai multa rapiditate dar si o atentie speciala la retete cat mai sanatoase, Qbebe, alaturi de cele mai implicate mamici bloggerite, iti vin in ajutor cu 3 variante de meniuri zilnice.


Astfel, draga mamica, te poti inspira si poti sa ii oferi celui mic cele mai diverse, mai sanatoase si mai gustoase preparate:

ZIUA 1: Traditie romaneasca

Mic dejun: Omleta cu telemea

reteta propusa de Hermine Ungureanu, parintiatasati.blogspot.com

Ingrediente pentru 2 adulti si 2 copii: 6 oua, 100-150 gr telemea

Ouale se bat bine. Telemeaua se da pe razatoare. In tigaia antiaderenta am pus intai telemeaua. Cand aceasta s-a topit am adugat oule. Amestecam si lasam pe foc pana obtinem consistenta dorita ( mai tare sau mai moale). Noi am servit alaturi de castraveti si ardei rosu.

Pranz: Ciorbita de legume

reteta propusa de Iuliana Gheorghe – nasterea-amintiredenesters.blogspot.com

 Se pune apa la fiert cu sare si cand clocoteste se pun 2 cepe taiate marunt,1 morcov mare si 1 pastarnac date pe razatoarea mare,o mana de mazare verde,o mana de fasole verde rupta bucati mici,un dovlecel mic taiat cubulete mici,un ardei verde taiat si el marunt,o rosie mare data pe razatoare,o mana de orez bine spalat,un cartof taiat si el tot cubulete.Dupa ce s-au fiert toate legumele se acreste ciorbita cu bulion de zarzare dupa gust,se pune leustean verde taiat marunt si o lingura de ulei de masline ! Pe cuvantul meu ca-i buna ! :)

 

Cina: tocanita de pui in paine 

reteta oferita de Miha Simiuc, dulciurifeldefel.blogspot.com

Mod de preparare tocanita:

Pentru aluat: 150 ml apa, 5 g drojdie uscata, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 2 linguri ulei, ~ 250-300 g faina

Se dizolva drojdia cu putina apa calduta, se adauga uleiul, sarea, zaharul si restul de apa. Faina se adauga cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Aluatul se lasa la crescut cca 30 minute.

Sau puteti folosi masina de paine, la programul de framantare+dospire.

Pentru tocanita: 2 pulpe intregi de pui, piper boabe, ienibahar boabe, coriandru boabe, 1 frunza de dafin 1 ceapa mare, 1 cana suc de rosii, 2 linguri ulei de masline, 1 morcov, 1/2 capatana usturoi, sare si piper, oregano

Pentru uns: 1 galbenus, 2 linguri lapte

Pulpele spalate si curatate se pun la fiert in apa in care am pus boabe de piper, coriandru, ienibahar, frunza de dafin si putina sare. Se fierb pana carnea se desprinde usor de pe os. Se scot pulpele pe o farfurie, se lasa sa se racoreasca putin, apoi scoatem carnea de pe oase si o taiem bucatele.

Intr-o tigaie calim usor ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand s-au inmuiat “stingem” cu sucul de rosii si lasam sa dea in clocot. Adaugam carnea si omogenizam.Daca este nevoie punem si putina apa. Potrivim gustul de sare si piper si presaram si putin oregano. Se lasa sa fiarba pana tocanita ajunge la consistenta dorita, dar de preferat ar fi sa aiba putina zeama. Aproape de final adaugam si usturoiul pisat. Dam tigaia deoparte si lasam sa se racoreasca. Aluatul il rasturnam pe masa usor infainata si il intindem intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime.

Turnam tocanita intr-un vas termorezistent si acoperim cu foaia de aluat. Decupam aluatul pe margini, la marimea si forma vasului. Din restul de aluat facem floricele sau orice alta forma dorim, pentru a da farmec mancarii noastre si copilasii sa se bucure de joaca in aluat. Galbenusul il desfacem cu lapte rece si ungem tarta foarte bine, chiar cu simt de raspundere as spune. Dam la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste frumos deasupra. Se serveste calda.

ZIUA 2: Delicii latino

 

Mic dejun: Ciuperci umplute cu nuci

reteta oferita de Cristina Popov, ozzy.ro

Ingrediente: 6-8 ciuperci, o mina de nuci sau alte seminte (eu am folosit vreo 5 nuci de Brazilia si jumatate de pumn de seminte de dovleac crude), un dovlecel mic/mediu, 2-3 catei de usturoi, o ceapa mica, o legatura de patrunjel, sare, ulei de masline, 2-3 lingurite de zeama de lamiie.

Se scot piciorusele ciupercilor, se spala si se pun intr-un vas termorezistent/tava cu foaie de copt. Se pregateste un sos din cateii de usturoi pisati, zeama de lamiie, sare si putin ulei de masline. Se stropesc ciupercile, uniform, cu acest sos. Separat, pregatim umplutura, ceva foarte complicat adica, punem in robotul de maruntit: dovlecelul, ceapa, patrunjelul si nucile, o lingura de ulei de masline si putina sare. :) Credeti-ma, umplutura asta e atit de buna, incit poate fi mincata si asa. Dar nu, ne abtinem si umplem ciupercile cu ea. Bagam la cuptor maxim 15 min, nu am vrea sa distrugem toate vitaminele. O varianta si mai buna ar fi sa le puneti in tava, pe foaie de copt si sa le lasati in cuptor, la foc mic si cu usa un pic deschisa vreo ora, asa.

 

Pranz: Chiftelute de pui cu legume la cuptor

reteta oferita de Simona Irimie, altesfaturipentrumamici.blogspot.com

Ingrediente: 600 gr carne tocata de pui, 2 oua, 1 dovlecel, 2 morcovi, patrunjel tocat, oregano, cimbru, 1 lingura gris, 1 lingura pesmet, sare, piper

Legumele se fierb si se paseaza. Se adauga restul de ingrediente si carnea. Dupa ce se amesteca se fac chiftele care se dau prin pesmet si se pun pe hartie de copt in tava. Dupa 30 de minute de copt sunt gata

 

Cina: Pizza din faina integrala cu ciuperci, mozarella si sos pesto

reteta oferita de Daniela Dumitriu, www.viatafrumoasa.ro


Se porneste cuptorul la temperatura maxima. Se amesteca intr-un bol:
-350 gr faina integrala de grau sau spelta
-drojdie uscata ,1 lingura
-sare (de mare sau de salina)

Separat, intr-un bol mic se pun cateva linguri de ulei de masline pentru gatit si apa calda (aproape fierbinte) ; se amesteca bine si se toarna peste compozitia uscata. La final trebuie sa obtineti un aluat elastic , nici moale, nici tare .Amestecati putin cat sa nu fie cocoloase si lasati vasul langa aragaz (trebuie sa fie cald in bucatarie ) acoperit cu un prosop curat , pentru circa 30 minute , pana creste cam de 2-3 ori .

Dupa ce a crescut , aluatul se intinde pe o hartie de copt unsa cu ulei de masline , intr-o tava . Se pun deasupra combinatii de legume si branza , dupa dorinta . Sotului meu ii place varianta vegetariana , clasica , cu sos de rosii, rosii cherry, ciuperci , masline , mozarella , oregano , sare si piper.

Dupa care o puneti in cuptorul incins la maxim , se lasa 15 minute pana cand creste si se rumeneste putin, iar apoi se coboara temperatura , pentru ca pizza sa iasa crocanta dar bine facuta in interior si se mai lasa inca vreo 15 minute.

ZIUA 3: Influente internationale

 

Mic dejun: Branzoaica

reteta propusa de Miha Simiuc, dulciurifeldefel.blogspot.com

Mod de preparare branzoaice:

2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
esenta de vanilie

Pentru umplutura:

350 g branza de vaci
150 g zahar
2 oua
esenta de rom

Daca branza este moale se pune numai 1 ou sau se adauga 1-2 linguri amidon. Branza se mixeaza cu blenderul vertical cu oua, zahar si esenta de rom pana devine ca o crema.

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua in cuva masinii de paine (sau intr-un castron daca se framanta cu mana), adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. E posibil sa trebuiasca mai putina faina, in functie de tipul de faina, de gradul ei de absorbtie.

Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. Impartim aluatul in bucati potrivite ca marime, de cca 70 g fiecare. Fiecare bucata de aluat o intindem cu sucitorul, apoi se cresteaza pe margini, ca si cum am face un X, doar ca nu intersectam liniile. Punem cate o lingura de branza in mijloc, apoi adunam “petalele”, formand un soi de trandafir.

Punem placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam putin la crescut. Un galbenus de ou il desfacem cu 2 linguri de lapte si ungem bine placintele cu o pensula. Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc. Se pudreaza cu zahar si se servesc ca atare, calde sau reci sau alaturi de un pahar cu lapte sau iaurt, dimineata la micul dejun.

 

Pranz: Piure de legume curcubeu

reteta oferita de Ama, ama2675.blogspot.com

Puteti fierbe si o jumatate de kilogram de morcovi – si un kilogram daca aveti suficiente forme! Curatati-le si fierbeti-le pe aburi sau coaceti-le la cuptor, in functie de ce pregatiti. De exemplu fierbeti morcovii, fasolea, sfecla etc si puteti coace cartofii si coace pe plita ardeii. Pasati-le bine cand sunt gata. Cand s-au racit le puneti cu o lingurita in cuburile de gheata. Peste tavita de cuburi trageti o punga si depozitati-le cat mai adanc in congelator.
Lasati de pe o zi pe alta.

IMG_9864

A doua zi pregatiti pungile de congelator si markerul. Scrieti pe fiecare punga data. Scoateti din congelator tavitele cu pireu, pastrati-le acoperite de punga si lasati sa curga pe spate apa rece de la robinet. Asa scoateti mai usor cuburile de pireu. Scuturati cuburile direct in punguta care infasoara tavita si de acolo mutati-le in pungile de congelator cu data pe ele. Puneti-le de indata in congelator!

Decongelarea o puteti face in doua moduri: scotand cubuletele cu o noapte inainte si lasandu-le sa se dezghete in frigider sau dezghetandu-le la cuptorul cu microunde inainte de masa. In ambele cazuri faceti decongelarea in recipiente cu capac! Daca decongelati la cuptorul cu microunde, amestecati bine pireul inainte de a-l folosi pentru a nu ramane zone fierbinti si altele reci.

IMG_9881
asa arata decongelate doua cubulete de morcovi si unul de fasole verde
Cum sa procedati?  Ghidati-va dupa natura! Nu e nevoie sa ai studii in nutritie din punctul asta de vedere, natura te ajuta sa ai o dieta echilibrata si te ghideaza prin culori.

Iata un mic tabel cu cele 6 culori pe care trebuie sa le acoperim zilnic in alimentatie, fie ca suntem adulti sau copii.

Bineinteles, ca la un bebelus aflat la inceputul diversificarii nu se pot da toate culorile, dar cu fiecare saptamana care trece se poate introduce un nou ingredient colorat. Ce legatura are acest mic tabel cu cubuletele inghetate de pireu? Cand mergeti la congelator pentru a scoate cubuletele pentru masa copilului, incercati sa combinati cat mai multe culori. La o masa sau pe parcursul zilei. Atentie! Nu combinati NICIODATA fructe cu legume si proteine cu carbohidrati.

 

Cina: Salata marocana

reteta oferita de Raluca Contiu, taraluihabarnam.blogspot.com

Ingredientele sunt simple (si aproximative) cartofi si sfecla rosie fierte, castraveti, salata verde, rosii, orez fiert si unul-doua sosuri. Noi le-am facut din iaurt, unul cu putin usturoi si marar, celalalt cu putina branza (de vaca, de burduf, ce este pe langa casa) si cateva picaturi de suc de sfecla (o mancare roz nu poate fi niciodata refuzata, nu-i asa?).

 

Tu vei incerca aceste retete? Care dintre ele se potrivesc gusturilor copilului tau?

Top 5 idei de jocuri pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa
    Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa

    Vești bune pentru familiile din statele membre ale Uniunii Europene. Se pare că starea de sănătate a copiilor este bună, spre foarte bună. Locul fruntaș este ocupat de micuții din...

    A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși
    A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși

    Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că laptele matern poate să îmbunătățească flora intestinală a bebelușului, conferindu-i o imunitate mai bună.

    Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?
    Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?

    Conferinţa Social Moms - „Copii sănătoşi în sezonul rece" - a avut ca temă provocările sezonului rece asupra sănătăţii copiilor şi felul în care gestionam...

    Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși
    Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși

    Veste bună pentru copiii care seamănă cu tații lor!

    Gemenii din Brașov au decedat din cauza pneumoniei, după ce au fost externați ca fiind sănătoși. Familia acuză medicii
    Gemenii din Brașov au decedat din cauza pneumoniei, după ce au fost externați ca fiind sănătoși. Familia acuză medicii

    Săptămâna trecută, un cuplu din Brașov a suferit cumplit după pierderea celor doi copii în urma neglijenței medicale:

    Studiu: Posesorii de câini sunt mai sănatoși, mai sociabili și câștigă mai mulți bani
    Studiu: Posesorii de câini sunt mai sănatoși, mai sociabili și câștigă mai mulți bani

    Dacă îți e frică de perioada din viața copilului tău în care tot ce vei auzi va fi: „Vreau un câine!", află că cercetătorii spun că un câine...

    Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși
    Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși

    11 februarie este o zi mare, iar în folclor circulă multe povești conform cărora este extrem de important ca astăzi, să respectăm tradiția, pentru a nu suferi consecințele. Ce...

    © 2019 Qbebe