Alimente specifice toamnei sanatoase pentru copilul tau

Alimente specifice toamnei sanatoase pentru copilul tau

Iuliana Moraru

Toamna este anotimpul cel mai darnic din punct de vedere al roadelor, este anotimpul diversitatii, dar si momentul in care copilul trebuie sa manance foarte sanatos pentru a avea o imunitate de fier pe parcursul intregului anotimp rece.

Si tocmai pentru ca toamna iti ofera foarte multe alimente sanatoase, poti alege dintr-o gama foarte variata, astfel incat sa nu existe riscul ca cel mic sa se plictiseasca de acelasi fel de mancare sau de aceeasi gustare.

Afla alaturi de noi care sunt alimentele specifice toamnei pe care poti sa le incluzi in dieta alimentara a copilului tau, dar si care sunt beneficiile aduse de fiecare:

Mere

Abunda in vitamnia C si fibre ce imbunatatesc digestia si nivelul colesterolului copilului, de aceea sunt trecute pe lista celor mai populare fructe de toamna. Un mar pe zi poate fi o completare sanatoasa si satioasa a pachetului de scoala sau de gradinita a copilului tau.

Cateva retete delicioase cu mere gasesti aici .

Pere

Sunt ideale in diverse salate sau chiar si cu cereale, datorita texturii lor fine, delicate, dulci. Si perele sunt foarte importante pentru intarirea imunitatii copilului deoarece contin foarte multa vitamina C, precum si un puternic antioxidant mineral- cuprul.

Cateva retete delicioase cu pere gasesti aici.

 copil care mananca pere

Smochine

Desi mici, smochinele sunt pline de beneficii nutritionale, avand un continut ridicat de potasiu, esential pentru o inima sanatoasa dar si pentru functionarea propice a ficatului si muschilor celui mic, inca in crestere. De asemenea, smochinele detin din abundenta si calciu, esential pentru sanatatea oaselor, dar si fibre si vitamine antioxidante.

O reteta cu smochine gasesti aici

Castanele comestibile

S-a dovedit ca un consum moderat, de 4-5 castane pe zi, aduce numeroase beneficii sanatatii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rau", trateaza neplacerile digestive si revigoreaza sistemul nervos. In castane gasesti multe saruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alaturi de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E si o cantitate modesta de vitamina C. Piureul de castane poate fi introdus in alimentatia copilului de la 7-8 luni.

Retete delicioase din castane gasesti aici.

Ardei gras

Ardeiul gras are un gust racoritor si foarte placut, fiind plin de vitaminele A si C, dar si de antioxidanti. Cel mic il poate consuma crud, in salata, sau in mancaruri de pui ori de legume.

Cateva retete delicioase cu ardei gras gasesti aici.

Dovleac

Este unul dintre legumele cele mai bogate in vitamina A, beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant ce ajuta vederea, sistemul imunitar, protejand impotriva radicalilor liberi ce cauzeaza probleme ale vaselor de sange. Dovleacul este benefic si pentru inima, ficatul si muschii copilului, datorita continutului mare de potasiu. Fibrele sunt si ele nelipsite, rolul acestora fiind acela de a reduce nivelul colesterolului.

Iata cateva retete delicioase cu dovleac aici .

Struguri

Acestia au un efect depurativ asupra organismului, eliminand toxinele si substantele greu digerabile, bucurandu-se, in acelasi timp, de prezenta a numerosi nutrienti precum calciul, fierul, fosforul, potasiul, magneziul, iodul, fluorul, cobaltul, zincul, dar si enzime, vitaminele A si C, vitamine din complexul B.

Trebuie sa fii foarte atenta ca cel mic sa nu exagereze cu strugurii deoarece contin foarte mult zahar.

Iata cateva retete delicioase cu struguri aici.

copil care mananca struguri

Sfecla

Folosita cruda, in diverse salate, ori coapta, sfecla detoxifiaza si revigoreaza organismul copilului, combatand, in acelasi timp, si anemia si refacand depozitul de minerale al organismului. Are un gust bun si este usor digerabila, astfel incat sigur cel mic nu o va refuza. Consumand sfecla, copilul va lupta eficient cu virozele specifice toamnei dar si cu dereglarile hepatice.

Cateva retete delicioase cu sfecla gasesti aici.

Cartofi dulci

Se pare ca acestia au mai putine calorii decat cartofii obisnuiti. Acestia se remarca prin continutul de fier, vitamina A, antioxidanti precum si vitamina B6.

Iata cateva retete delicioase din cartofi dulci aici.

Ridichi albe si ridichi negre

Putem spune ca acestea fac adevarate minuni in ceea ce priveste functionarea optima a ficatului, adica a motorului de detoxifiere a organismului. Ridichile contin si foarte multe saruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si vitamine din complexul B.

Cateva retete delicioase cu ridichi gasesti aici.

Alune si nuci

Sunt minunate daca cel mic le consuma moderat, mai exact aproximativ 10 mieji de nuca si 15 alune pe zi. Ele sunt bogate in proteine, grasimi sanataose si acizi grasi Omega 3. Scopul lor este de a energiza organismul micutului, avand si proprietati antiinflamatorii.

Retete cu nuci gasesti aici

nuci si alune

Tu ce alimente specifice toamnei introduci in alimentatia copilului?

Articolul urmator
40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul
    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul

    Probabil că doar cine este geamăn poate înțelege pe deplin profunzimea legăturii dintre doi gemeni. Noi, restul, putem doar să ne dăm cu presupusul. Astăzi aducem în...

    Boost de colagen pentru articulații sănătoase
    Boost de colagen pentru articulații sănătoase

    Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale durerilor articulare și nu are legătură doar cu vârsta, ci și cu stilul de viață. Fie că petrecem multe ore pe scaun...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    © 2024 Qbebe