Ghidul parintilor responsabili: termenul de valabilitate al produselor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Termenul de valabilitate al produselor constituie un aspect de interes nu doar pentru parinti, ci pentru toata persoanele interesate sa consume alimente sanatoase, in deplina siguranta. Iata ce informatii trebuie sa stiti despre acest concept alaturi de informatii chiar din partea specialistilor, domnul Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania si domnul Sorin Mierlea, presedinte InfoCons.

Ce este termenul de valabilitate

Termenul de valabilitatea constituie o notiune ce isi gaseste aplicabilitate pentru cosmetice, alimente, dispozitive medicale, explozibili, bauturi, farmaceutice, substante chimice si alte bunuri perisabile. Acesta poate fi desemnat drept durata de timp pentru care un aliment poate fi mentinut in conditii de depozitare/manipulare stabilite, in timp ce este pastrat in siguranta si calitate optima (isi metine caracteristicile acceptabile sau dezirabile-microbiologice, fizice sau chimice). Termenul de valabilitate incepe din momentul in care alimentul este fabricat si depinde de multi factori cum sunt procesul de fabricatie, tipul de ambalaj, conditiile de depozitare si ingredientele pe care le contine produsul. Pe eticheta este de obicei mentionat fie prin sintagma "data expirarii" sau "a se consuma inainte de". Acest termen depinde de mecanismul de degradare al produsului specific, fiind implicati mai multi factori precum: expunere la lumina, caldura, umezeala, emanatie gazoasa, stres mecanic si contaminare (cu microorganisme). Calitatea este modelata matematic in jurul unuia dintre parametri mentionati.

termen Data expirarii - reflecta durata de timp pentru care un aliment se preconizeaza in mod rezonabil ca isi va pastra calitatile in mod optim (de exemplu aroma). Exemple de alimente cu data a expirarii includ alimentele conservate (pentru conserve se specifica o temperatura de depozitare cuprinsa intre 27-32,2 grade Celsius), uscate si congelate.

A se consuma inainte de - reprezinta durata de timp pentru care un aliment se asteapta a fi consumat in siguranta cand este depozitat in conditii de mediu prevazute si in stare intacta (nedesfacut/sigilat). In consecinta, aceste alimente pot prezenta un risc de toxiinfectie alimentara daca sunt consumate dupa data inscriptionata pe ambalaj. Exemple de alimente cu a se consuma inainte de includ produsele lactate reci, carnea gatita si produsele gata preparate, sucurile de fructe nepasteurizate.

Desi multe persoane nu cunosc acest aspect, exista doua notiuni cu inteles similar: durata de depozitare si termenul de valabilitate, prima fiind intrebuintata dupa cum veti afla in scopul controlului/verificarii stocului.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre mezeluri in alimentatia copilului 

Cum se determina termenul de valabilitate si ce reglementari legale detine

Producatorii respectivului aliment sunt responsabili sa determine termenul de valabilitate si sa-si eticheteze corespunzator produsele. Acest proces include conditiile de depozitare pe care le necesita obtinerea termenului (de exemplu, pastrati la rece dupa desfacere).

termen

Termenul de valabilitate este de obicei determinat in timpul fabricarii alimentului. Initial, producatorul determina caracteristicile (intrinseci si extrinseci) ale alimentului care influenteaza siguranta si calitatea sa. Aceste caracteristici includ ingredientele folosite, procesul de fabricatie, tipul de ambalaj (in vid sau atmosfera modificata pentru a prelungi durata de valabilitate) si conditiile de depozitare in care produsul va fi vandut. Cand este necesar, producatorul poate intreprinde si alte studii in acest sens precum esantionare si analiza microbiologica. Determinarea termenului de valabilitate reprezinta o parte integranta a sistemelor de management a sigurantei alimentelor producatorului. Ca parte din revizuirile regulate ale sistemelor, producatorul este cel care valideaza termenul, aspect important mai ales cand se modifica produsele, unitatile de productie sau echipamentul de productie.

Reglemenatarile legale din domeniu, respectiv legislatia europeana cheie pentru termenul de valabilitate, includ Directiva 2000/13/EC cu privire la etichetare, prezentare si reclama a produselor alimentare (data de valabilitate minima este in special prevazuta; se diferentiaza intre de preferat inainte de si a se consuma inainte de si evidentiaza unele produse exceptate cum sunt vin, sare de gattit si otet), Reglementarea 1169/2011 cu privire la informatii alimentare pentru consumatori si Reglementarea 2073/2005 cu privire la criterii microbiologice pentru produse alimentare (se subliniaza ca informatiile acestea trebuie prezentate pe ambalaj intr-un mod evident, lizibil si nesters; pentru carne congelata, produse din carne si produse neprocesate din peste, trebuie inclusa si data congelarii sau a primei congelari). In reglementarea din urma termenul de valabilitate primeste si o definitie, respectiv data de minima durabilitate. Mai exista si reglemetarea 2073/2005 in domeniu care prevede criteriile necesare anumitor combinatii de microorganisme si alimente in cazul produselor gata pentru consum, obligand companiile sa desfasoare studii, dupa necesitate, pentru a asigura respectarea lor.

In Romania pentru prima data s-a specificat conceptul de termen de valabilitate in Hotararea de Guvern nr. 784/1996, pentru produsele alimentare ca fiind „limita de timp stabilita de catre producator in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina caracteristicile de calitate prescrise, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si consum". Apoi, in anul 1999, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.953 care modifica si completeaza H.G.784/1996, se introduce termenul „data durabilitatii minimale", definit ca fiind „data pana la care produsele alimentare isi pastreaza caracteristicile specifice, in conditii de depozitare corespunzatoare".

Relevanta termenului de valabilitate pentru consumator

Scopul acestui termen consta in principal in a ajuta consumatorului sa realizeze o utilizare sigura si informata a produselor. Termenul de valabilitate este considerat valid doar daca produsul este achizitionat intact si nedeteriorat. Consumatorii sunt obligati sa respecte indicatiile producatorului cu privire la depozitare si in special la temperatura si mod de utilizare dupa desfacerea produsului. Termenul este important si pentru a impiedica risipa de alimente (de exemplu, cele care au inscriptionat de preferat inainte de sunt sigure de consum si dupa aceasta data).

 

termen

In cazul in care exista modificari ale informatiei oferite pe ambalaj, acestea pot fi realizate doar in asemenea maniera incat sa nu induca in eroare consumatorul final sau sa reduca nivelul de protectie al consumatorului, respectiv posibilitatea acestuia de a lua decizii informate.

Exceptii de la termenul de valabilitate: fructe si legume proaspete, vinuri, lichioruri, vinuri spumante si aromatizate si produse similare obtinute din alte fructe decat struguri si bauturi obtinute din must sau struguri, bauturi cu continut mai mare de 10% alcool, produse de brutarie sau patiserie (se consuma in 24 ore de la fabricatie), otet, sare de gatit, zahar solid, produse ce includ zaharuri aromate sau colorate, guma de mestecat sau altele similare.

Pot fi intalnite pe ambalaj si altfel de recomandari, precum: a se vinde pana la, expira in data de, a se consuma pana la urmat de data corespunzatoare si sunt intrebuintate in scopul controlului de stoc. Din punct de vedere al consumatorului, doar termenul de valabilitate are relevanta; trebuie insa subliniat faptul ca utilizarea pana la data expirarii nu garanteaza siguranta produsului, dar nici dupa nu indica nocivitatea acestuia (desigur, calitatea nu mai este garantata).

Citeste si: Vrei sa mananci sanatos? Ghidul mamei la cumparaturi 

Sfatul specialistului

Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii: 

"Termenul de valabilitate face parte din categoria de informatii careia trebuie sa-i acordam importanta cuvenita, deoarece ne ofera lamuririle necesare luarii deciziei de cumparare si de consum a produsului respectiv. Bineinteles ca trebuie sa avem in vedere si alte informatii continute de eticheta acelui produs alimentar, respectiv: ingredientele si declaratia nutritionala. Daca suferim de anumite alergii, trebuie sa verificam existenta substantelor alergene printre ingredientele produsului. specialist

Totusi, avand in vedere ca termenul de valabilitate nu reflecta intotdeauna starea de consumabilitate a unui produs alimentar, datorita nerespectarii parametrilor de pastrare de-a lungul intregului lant de distributie si in spatiile de depozitare si comercializare a produselor, trebuie sa realizam si o verificare organoleptica a produsului, respectiv o constatare prin intermediul simturilor noastre (vaz, auz, pipait, gust, miros) a unor caracteristici de calitate, cum ar fi: culoarea, textura, consistenta, aroma, gust, miros etc.

Informatia referitoare la termenul de valabilitate trebuie corelata, intotdeauna, cu parametrii de pastrare ai produsului respectiv, adica temperatura, compozitia aerului si umiditatea din spatiul de comercializare care influenteaza starea de consumabilitate a acelui produs. Totodata, trebuie evitate produsele care au ambalajul deteriorat intrucat cea mai mica urma de deteriorare afecteaza calitatea, dar si consumabilitatea produsului."

Domnul Sorin Mierlea, Presedinte al InfoCons a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii:

"Total de impact pentru parinti este sa se respecte si modul de depozitare corelat cu termenul de valabilitate. Cele mai des intalnite probeleme constatate cu privire la termenul de valabilitate sunt dupa cum urmeaza: nu este lizibil, limbajul termenilor folositi este greu de inteles. Atentie! Pentru produsele cosmetice termenul decurge de la deschiderea produsului.
Le recomand parintilor sa citeasca eticheta, termenul de valabilitate, modul de depozitare, sa solicite bonul fiscal si in momentul in care imtampina o problema sa apeleze la 0219551 telefonul consumatorului sau la InfoCons 0219615. " 

Multumim domnilor Costel Stanciu si Sorin Mierlea pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse: 

 

https://en.wikipedia.org; http://visual.ly; www.eufic.org; www.fsai.ie; www.eatbydate.com; http://visual.ly; www.ecr-uvt.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur
  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur

  Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7...

  Înscrie-te la ORA de Profilaxie! Intrare gratuită, cadouri și surprize la primul seminar de anul acesta al Școlii Părinților Responsabili
  Înscrie-te la ORA de Profilaxie! Intrare gratuită, cadouri și surprize la primul seminar de anul acesta al Școlii Părinților Responsabili

  Luni, 27 Aprilie 2020, de la ora 17.00, Qbebe te invită la Școala Părinților Responsabili, la ORA de Profilaxie, primul seminar gratuit de anul acesta.

  Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților
  Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților

  Pielea este prima linie de apărare a copiilor noștri. Este mult mai delicată și mai sensibilă decât cea a adulților, mai ales în cazul bebelușilor, motiv pentru care are...

  Ministrul Educației: Termenul de închidere a școlilor s-a prelungit
  Ministrul Educației: Termenul de închidere a școlilor s-a prelungit

  Termenul de închidere a școlilor s-a prelungit. Ministrul Educației, Monica Anisie, declară că școlile vor fi închise atât timp cât se va menține starea de...

  Autismul virtual: termenul pe care părinții care își lasă copiii cu orele pe telefon trebuie să îl afle
  Autismul virtual: termenul pe care părinții care își lasă copiii cu orele pe telefon trebuie să îl afle

  Copilul tău pare indiferent la orice stimul atunci când este în fața telefonului sau tabletei? Preferă să stea ore în șir cu ochii ațintiți pe ecran, făcând...

  Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților
  Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților

  O școală din Missouri, SUA, a decis să reintroducă pedepsele corporale în sălile de clasă. În cazul în care toate celelalte măsuri disciplinare eșuează, profesorii...

  Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19
  Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

  Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă...

  Ghidul OMS pentru diversificare
  Ghidul OMS pentru diversificare

  Fiecare copil trebuie să primească o alimentație adecvată pentru a se dezvolta armonios și a avea o sănătate fizică și mentală corespunzătoare. Este important ca în special...

  © 2022 Qbebe