Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?

Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?

Mariana Voinea

Copiii încep să folosească cuvinte urâte de la vârste fragede, conștient sau nu, imitând mai degrabă pe cei din jur. Tu știi cum trebuie să reacționezi în asemenea situații?

Atunci când copiii învață primele cuvinte urâte, primele înjurături, au tendința de a le folosi încontinuu, indiferent de context. Sunt și prichindei care știu că nu este bine să înjuri, sunt certați de părinți și folosesc cuvintele urâte doar acasă. Problema este cum reacționăm la astfel de provocări pe care cei mici ni le lansează aproape în fiecare zi.

Comportamentul copilului în public poate fi diferit de cel în privat, iar cei mici înțeleg acest lucru de la vârste foarte fragede. Practic, orice copil știe că nu este mare scofală să meargă prin casă dezbrăcat, dar ar fi o mare problemă dacă s-ar prezenta la locul de joacă fără hainele pe el.

Așa că, teoretic, dacă prichindeii sunt suficient de mari încât să discearnă diferența dintre a spune o înjurătură în public, unde pot fi judecați de cei din jur și a scăpa un cuvântul urât acasă, când se joacă un joc pe computer, atunci rămâne la latitudinea ta dacă îi permiți să folosească cuvintele urâte acasă sau nu.

Problema mare este că uneori copiii răspund la diferite emoții, fie ele pozitive sau negative, prin folosirea cuvintelor urâte acasă. Iar discernământul de care vorbeam nu-i împiedică să nu folosească astfel de cuvinte și pe stradă sau în situații care în mod normal ar scăpa un cuvânt urât.

Disciplinăm sau nu copilul când înjură acasă?

Fie că tolerezi sau nu înjurăturile acasă, a-ți disciplina copilul în cazul în care scapă un cuvânt urât pe gură este doar decizia ta pe care o vei lua singur/ă sau împreună cu partenerul/a de cuplu. Problema este că dacă îi permiți prea multe acasă, este posibil să refuleze și la școală, spre exemplu și să fii chemat/ă în cabinetul directorului școlii pentru folosirea cuvintelor urâte în timpul orelor.

Copiilor le place să întindă coarda și să treacă peste limite, de aceea își testează părinții cu orice ocazie. Alison Wilson, director la școala din Stratford, susține că micuții înjură de cele mai multe ori pentru că imită comportamentul părinților sau adulților, ori o fac din dorința de a fi acceptați în rândul colegilor sau prietenilor.

Cum să-i răspunzi copilului când înjură

Cum ții sub control limbajul copiilor?

copil cu limba scoasa

Cuvintele urâte spuse de adulti sunt exprimate cu pasiune și entuziasm, de aceea copiii le folosesc și le includ în limbajul lor. Donna Whittaker, specialist în educație la Academia Big Blue Marbel, susține că „dacă am folosit cuvântul morcov la fel cum folosim un cuvânt urât, copiii, ori de câte ori s-ar lovi la picior sau ar avea o dificultate, ar folosi același cuvânt fără să țină cont de semnificația lui”. Experta încurajează părinții să se gândească de două ori înainte de a scăpa o înjurătură și să evite pe cât posibil cuvintele urâte.

De asemenea, unele cuvinte urâte pot fi înlocuite de alte cuvinte cu sens asemănător, dar care să nu fie privite de către societate a fi jignitoare sau problematice.

Când copiii înjură, caută atenție sunt prea frustrați sau încearcă să spună un cuvânt nou pe care l-au auzit?

Toate aceste situații sunt valabile în cazul copiilor de vârsta școlară și preșcolară. Dacă ți-ai auzit copilul înjurând, atunci ar fi bine să ignori ceea ce a spus și să ai o reacție cât se poate de calmă sau să nu ai nicio reacție. Evită contactul direct, evită să râzi, să te superi pentru că de cele mai multe ori copiii înjură din dorința de a primi atenție.

Sunt și situații în care copiii înjură din cauza frustrării sau a supărării, iar atunci părinții trebuie să reacționeze spunându-le lucruri de genul „Văd că ești foarte frustrat”, „Este în regulă să ai emoții, dar trebuie să le exprimi în cuvinte mult mai frumoase”.

Sunt și copii care înjură doar pentru că vor să audă cum sună noul cuvânt pe care l-au învățat, iar în această situație, părinții trebuie să corecteze cu multă blândețe pronunția și exprimarea acelui cuvânt, fără să-i dea prea multă atenție sau să râdă, pentru că în caz contrar copilul va fi încurajat să îl repete.

Ce sa faci cand copilul tau incepe sa injure

Ghid pe vârste al înjurăturilor copiilor

fata scoate limba

De regulă copiii încep să înjure de la vârste foarte fragede, mai ales dacă aud cuvinte urâte în rândul adulților care au grijă de ei, părinților sau mai ales al fraților sau surorilor mai mari.

Așadar, începând cu vârsta de 2 ani și până la 4 ani, copiii sunt prea mici să înțeleagă faptul că unele cuvinte nu sunt adecvate pentru a le exprima. Atunci este suficient ca părinții să le atragă atenția asupra faptului că acele cuvinte nu sunt permise în niciun fel de circumstanță.

De la vârsta de 4 ani, preșcolarii încep să folosească cuvinte sau injurii care dor, care ofensează, care supără ceilalți oameni fără a cunoaște adevărata semnificație a cuvintelor. Părinții trebuie să îi facă să înțeleagă că orice jignire adresată celorlalți le poate leza sentimentele.

Preșcolarii și școlarii știu deja ce înseamnă anumite cuvinte, anumite înjurături și au nevoie de explicații în ceea ce privește interzicerea folosirii acestora de către părinți.

La vârsta școlară deja copiii vorbesc așa cum își doresc în cercurile de prieteni, dar asta nu înseamnă că acasă sau la școală trebuie să le fie permis să folosească asemenea expresii sau injurii. Una din regulile fiecărei familii ar trebui să excludă înjurăturile, înlocuindu-le cu expresii de tipul „Mă simt foarte frustrat sunt mânios”, „Mi se pare că ești nedrept cu mine”, etc.

Este just faptul că nu putem preveni acest comportament al copiilor, nu le putem preveni înjurăturile, folosirea cuvintelor urâte în prezența noastră sau altor persoane la nesfârșit. Dar mai ales în primii ani de viață putem lua măsuri pentru ca prichindeii să nu folosească expresii înjurioase în public și să nu se facă ei înșiși de râs, să nu ne facă de râs pe noi ca și părinți și să nu își creeze un obicei din a jigni oamenii sau din a folosi cuvinte nepotrivite vârstei lor.

Surse foto: unsplash.compexels.com

Surse articol: scarymommy.comraisingchildren.net.au

Articolul urmator
Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui
Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă
    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă

    Pentru a avea parte de nunta de vis, mirii sunt foarte atenți când vine vorba despre lista invitaților. În unele cazuri, aceștia pot ajunge la concluzia că nu este cazul ca...

    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce
    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce

    O mamă de peste hotare povestește că și-a adus bebelușul de 8 luni la nunta prietenei sale, deși aceasta a rugat-o să-l lase acasă, cu 2 săptămâni înainte de nuntă....

    Copilul meu este un mic demon acasă, dar un adevărat îngeraș la școală
    Copilul meu este un mic demon acasă, dar un adevărat îngeraș la școală

    Problemele de comportament manifestate acasă de micii școlari sunt de regulă rezultatul unor sentimente reprimate în timpul orelor de curs. Iată explicația la schimbările...

    Nu, copilul meu nu e un monstru! Este doar un copil cu dizabilități, care merită o șansă!
    Nu, copilul meu nu e un monstru! Este doar un copil cu dizabilități, care merită o șansă!

    Întotdeauna mi-am dorit să fiu mamă. Când am aflat că sunt însărcinată, am fost cea mai fericită femeie din întreaga lume. Nu mă puteam opri să mă...

    Nu îmi las fiica de 11 ani să meargă singură la școală, deși are de traversat doar 2 străzi. De ce? Pentru că am fost agresată când eram de vârsta ei
    Nu îmi las fiica de 11 ani să meargă singură la școală, deși are de traversat doar 2 străzi. De ce? Pentru că am fost agresată când eram de vârsta ei

    ”Ai de gând să duci fata de mână până la facultate?” este doar una din replicile pe care le aud de la părinții care își lasă copiii singuri la...

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor
    Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor

    Încă din primele momente în care afli că urmează să devii mamă, tot ce îți dorești este să aduci pe lume un copil sănătos. Din păcate, uneori, viața are cu...

    Nu vreau să-mi las soacra fumătoare să-mi atingă copilul până când nu-și schimbă hainele
    Nu vreau să-mi las soacra fumătoare să-mi atingă copilul până când nu-și schimbă hainele

    Venirea pe lume a unui copil reprezintă o bucurie extraordinară și pentru bunici, de aceea nu este de mirare că își doresc să-l vadă cât mai des. Când te...

    © 2024 Qbebe