Ce sa faci cand copilul tau incepe sa injure

Ce sa faci cand copilul tau incepe sa injure

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inca de cand micutul tau rosteste primele cuvinte, te preocupi sa aiba un vocabular cat mai bogat, de care sa se foloseasca acasa, la gradinita si in diverse contexte sociale. Uneori se poate intampla sa auzi din gurita lui cuvinte la care nici nu te-ai astepta, sub forma injuraturilor. Prima reactie este sa te revolti, sa te intrebi de unde le-a invatat si sa gasesti cea mai rapida solutie de a "taia de la radacina" un astfel de obicei. Esential este sa nu intri in panica, sa ramai stapana pe situatie si sa te inspiri din sfaturile de mai jos, care te vor indruma cum sa procedezi in cazul in care copilul tau incepe sa injure.

I. Cum procedezi cand ai un copil mai mic (sub 5 ani) care incepe sa injure

Trebuie sa stii ca, in cazul copiilor mai mici de 4-5 ani, folosirea injuraturilor nu se leaga de intelegerea mesajului negativ ce se afla in spatele acestora, ci pur si simplu de descoperirea unor cuvinte ce "suna altfel" decat cele obisnuite. Practic, la aceasta varsta, copilul intelege cat de "magice", cat de "fascinante" pot fi acestea, cu atat mai mult cu cat surprind adesea reactia parintilor: "Ce fata au mami si tati cand ma aud spunand...". Inainte de a lua anumite masuri atunci cand iti surprinzi copilul injurand, gandeste-te, in primul rand, de unde ar fi putut invata cuvinte urate sau jignitoare. Nu cumva, fara sa iti dai seama, chiar tu si sotul tau v-ati adresat vreo injuratura sau ati injurat intr-un anumit context? In acest sens, nu uita ca cel mai important model pentru comportamentul copilului este familia. De aceea, incercati sa va controlati cat mai mult limbajul, diminuand sansele ca micutul sa repete ceea ce a auzit la voi.
Daca vi se intampla totusi sa va "scape" vreo injuratura, incercati sa spuneti imediat un cuvant mai neobisnuit, ce ii poate distrage atentia copilului de la ceea ce tocmai a auzit (de exemplu, spuneti "yabba dabba do!").Astfel, va fi mai degraba tentat sa-l repete cel pe care l-a receptat cel mai recent.
Alaturi de ceea ce s-a mentionat mai sus, iata si alte masuri pe care le poti lua daca observi ca cel mic injura din ce in ce mai des:
I.1. Prima data cand il surprinzi injurand, incearca sa-l ignori. Poate fi pur si simplu vorba de repetarea unui cuvant nou, pe care, cel mai probabil, nu il va repeta si care implicit va disparea din vocabularul sau.
In situatia in care situatia se repeta, aminteste-i de o regula precum: "Nu folosim astfel de cuvinte in familia noastra".

I.2. Straduieste-te sa nu reactionezi exgerat dupa ce ti-ai surprins copilul injurand sau pronuntand tot felul de cuvinte dezagreabile.
Pastrandu-ti calmul, ii vei demonstra ca ceea ce a spus nu este atat de "grozav" incat sa fie luat in seama si astfel nu va fi tentat sa repete.

 

I.3. Straduieste-te sa nu razi
Indiferent daca iti vine sa razi sau pur si simplu este vorba doar de o grimasa, oricare dintre acestea il pot determina pe copil sa continue sa injure. El intelege ca te-a amuzat si poate repeta cuvantul/cuvintele ori de cate ori doreste sa te vada razand.

I.4. Vino cu alternative amuzante
Daca observi ca micutul se distreaza atunci cand foloseste o injuratura, fii inventiva si adu-i in atentie cuvinte noi, inca neauzite, dar care l-ar putea atrage. Spre exemplu, invata-l sa spuna "Abracadabra" sau "Aram-sam-sam".

I.5. Fii pozitiva!
Lauda-ti copilul ori de cate ori il auzi folosind cuvinte frumoase sau atunci cand iti spune ca a auzit pe altcineva zicand "cuvinte urate".

I.6. Stabileste niste limite
Cand il prinzi spunand cuvinte foarte urate, atrage-i imediat atentia. Spune-i ca este gresit sa utizeze asemenea cuvinte, dar ai grija sa-ti mentii tonul calm, ferm si sa nu pari deloc afectata.

I.7. Nu lasa ca injuraturile sa aiba rezultat
In situatia in care copilul injura din cauza unei frustrari, de exemplu atunci cand isi doreste neaparat ceva, nu ceda sub nicio forma. Este foarte important sa nu ii dai ceea ce isi doreste atunci cand injura, intrucat risti ca obiceiul sa se perpetueze si copilul sa procedeze asa ori de cate ori nu i se indeplineste o dorinta.

I.8. Recurge la diferite sanctiuni, dar tine cont de faptul ca acestea nu trebuie sa-l lezeze profund
Poti sa incerci sa-l faci sa inteleaga ca, atunci cand foloseste un limbaj necorespunzator, te vei intoarce cu spatele si vei pleca de langa el. Cand vei face acest gest, nu face niciun comentariu, transmitandu-i, implicit, urmatorul mesaj: "Merit sa fiu tratata cu respect".
Daca aceasta masura nu da rezultate, gandeste-te ce l-ar putea face pe copil sa opuna atat de multa rezistenta regulilor stabilite de tine. Poate ca apelarea la injuraturi este o forma prin care incearca sa-ti atraga atentia ca ceva il deranjeaza.

II. Ce sa faci in cazul in care un copil mai mare de 5 ani incepe sa injure

Conform specialistilor, cea mai mare parte a prescolarilor si scolarilor mici injura deoarece li s-a intamplat ceva dureros, suparator sau pur si simplu frustrant. Acestia recurg la un astfel de comportament intrucat au nevoie de un fel de "supapa" pentru a se elibera de emotiile negative.
La fel ca si in cazul copiilor mai mici, de cele mai multe ori ei nu inteleg semnificatia cuvintelor folosite atunci cand injura. Cu toate acestea, trebuie sa aiba capacitatea de a intelege atunci cand li se explica faptul ca, injurand, nu rezolva anumite probleme.
Un alt motiv pentru care copiii injura, atunci cand sunt in ultimii ani de gradinita si in primii ani de scoala, poate fi dorinta de a fi acceptati cu usurinta intr-un grup. Pentru cei mai multi, sa faci si sa spui lucruri "socante" este un prim pas in a te integra in colectivitate.
Nu te ingrijora insa, intrucat este la indemana ta sa discuti cu copilul tau si sa-i explici ca isi poate face prieteni si prin alte modalitati. Spre exemplu, sfatuieste-l sa-si imparta gustarea, cartile, jucariile sau sa se intalneasca des cu noii colegi.
Pe langa cele de mai sus, este necesar sa iei in calcul diferite recomandari, ce pot duce la diminuarea si disparitia acestei deprinderi neplacute a copilului tau:

II.1. Pune-te de acord cu sotul tau referitor la ce limbaj este acceptabil in familia voastra.
Trebuie sa fiti foarte atenti atat la modul in care vorbiti intre voi, cat si cum vorbiti cu copilul. Intrucat copiii au o capacitate uimitoare de a stoca noi informatii, in contextul in care se intampla sa injurati, sunt toate sansele ca si copilul sa procedeze la fel.
Nu il cicaliti despre cum ar trebui sa vorbeasca frumos, ci mai degraba spuneti-i niste reguli clare, de tipul: "In casa noastra exista anumite cuvinte pe care nu ne place sa le folosim". Mentionati si faptul ca sunt cuvinte ce sunt acceptabile in familie, dar care nu se folosesc la gradinita sau la scoala.

II.2. Incearca sa nu razi sau sa reactionezi exagerat (de exemplu, lovindu-l sau spunandu-i "Mi-e rusine cu tine") atunci cand il surprinzi injurand
Oricare dintre aceste reactii nu vor conduce la reducerea frecventei acestui obicei, ci vor contribui la perpetuarea sa, intrucat copilul va simti nevoia sa-ti atraga atentia sau sa te vada ca te superi.

 

II.3. Evita o confruntare directa (legata de problema injuratului) cu copilul atunci cand acesta este furios sau trist
Aceasta nu ar face decat "sa puna paie pe foc" si sa creeze un adevarat conflict intre voi. Amana o eventuala discutie pentru cand lucrurile se vor calma si vei avea sansa sa te faci ascultata.

II.4. Fixeaza o regula clara: "Daca injuri, vei fi pedepsit"
Chiar daca nu poti controla tot ce face copilul tau atunci cand nu este acasa, cel putin te poti asigura ca stie ce trebuie sa respecte in familia voastra.
In plus, nu uita sa stabilesti si consecinte clare pentru incalcarea acestei reguli (spre exemplu, nu va putea sta la calculator daca injura).

II.5. Ofera-i copilului o alternativa
In situatia in care vrea sa-si elibereze frustrarile si furia pe cale verbala, ofera-i cateva idei de cuvinte ce pot fi acceptate in familia voastra.
Nu in ultimul rand, arata-i cum ar putea sa se elibereze de emotiile negative in mod constructiv (cum ar fi sa sa realizeze diverse obiecte hand-made), discutand cu el despre ceea ce simte.
Nu uita ca este mai important sa-l asculti si sa-l lasi sa-ti spuna ceea ce simte decat sa il intrebi pur si simplu ce se intampla cu el.

II.6. Nu considera gestul copilului tau de a injura ca pe o "tragedie"
In loc sa incepi sa tipi la el sau sa il intrebi "De ce ai facut asta?", mai bine arata-i ca esti alaturi de el, ca intelegi cum se simte in acel moment. Este suficient sa-i spui doar: "Vad ca esti intr-adevar suparat sau furios".

II.7. Invata-l cum sa-si gestioneze singur emotiile negative
Explica-i faptul ca nu doar cuvintele il pot ajuta sa se elibereze de ceea ce simte, ci si alte lucruri. De exemplu, invata-l ca, atunci cand se simte furios, sa numere pana la 10 si sa respire incet si profund.
O alta alternativa de calmare ar fi sa se duca in camera sa si sa loveasca intr-o perna sau sa stranga cat de tare poate/ sa loveasca o jucarie. Este o buna modalitate de eliminare a tensiunilor in loc de adresarea unor cuvinte jenante.

 

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/a1021933/swearing-and-potty-talk-how-to-nip-them-in-the-bud#ixzz3KqEuFCp9
http://childdevelopmentinfo.com/how-to-be-a-parent/angry_child/kids-swearing-cursing/#ixzz3KqFDVP81
http://www.education.com/magazine/article/Dirty_Mouth_What_When_Your_Child
http://www.parents.com/advice/toddlers-preschoolers/toddlers-and-discipline/what-should-i-do-if-my-toddler-curses/
http://theworkingparent.com/family-articles/what-to-do-if-your-child-starts-swearing/#.VH8TPmfC5SM

Surse poze:
http://www.the-parenting-magazine.com/

Articolul urmator
Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

    "Am mai fost aici", "am mai văzut persoana aceea", "îmi aduc aminte cum am murit" sunt doar câteva din situațiile cu totul neașteptate când cei mici par să rememoreze...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    © 2024 Qbebe