Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate

Mirela Floricescu - Redactor

Intrarea în colectivitate este un pas important pentru orice copil, dar acolo multe boli se transmit mai rapid. Astfel, un copil bolnav reprezintă o sursă de infectare pentru cei din jurul său. Tocmai din acest motiv se impune efectuarea unor analize înainte ca preșcolarul să meargă la grădiniță. Găsești mai jos lisa cu toate analizele pentru grădiniță pe care micuțul sau micuța trebuie să le facă înainte de a intra în colectivitate.

Analize copii

Analizele fie de sânge sau din alte secreții pot indica numeroase patologii. Analizele sunt recomandate tocmai pentru a ajuta medicii să pună diagnosticul corect și să inițieze pe baza lui tratamentul corespunzător. Cele mai populare sunt analizele de sânge, unde se observă lucruri cum ar fi hemoleucogramele, transaminazele sau valorile calciului, magneziului sau fierului. Probabil că te gândești de ce este atât de important ca tu și familia ta să efectuați anual niște seturi de analize. În primul rând, acestea sunt cele mai relevante investigații medicale pentru atunci când există un dezechilibru în organism. De exemplu, lipsa de calciu sau fier indică o posibilă anemie, în timp ce nivelul de trigliceride este un indicator pentru o afecțiune renală.

copil-blond-care-zambeste-si-tine-un-ursulet-in-mana-iar-in-spatele-lui-sunt-mama-si-un-doctor-cu-stetoscop

Abia după efectuarea unor analize de bază și punerea diagnosticului, medicul mai poate cere și alte investigații suplimentare, în funcție de afecțiunile fiecărui pacient. Aceeași metodă este aplicată de către specialiști la adulți, dar și la copii.

La copii unele analize se recomandă a fi repetate chiar de mai multe ori pe an, mai ales dacă cel mic își petrece timpul înconjurat de mulți oameni.

Analize medicale copii

Analizele medicale la copii ne oferă date exacte despre starea lor de sănătate. În copilărie se pot declanșa o multitudine de afecțiuni care să nu aibă niciun simptom. Analizele medicale uzuale la copii, adică efectuate cel puțin o dată pe an sunt cea mai importantă metodă de screening pentru boli precum anemia, infecțiile, hepatitele, diabetul zaharat sau parazitozele intestinale. Analizele medicale la copii sunt recomandate de către pediatru luând în considerare vârsta, istoricul medical al lui și al membrilor familiei, examenul clinic și intrarea în colectivitate. La fel ca la adulți și analizele la copii ori sunt de sânge, fie sunt din secreții ale corpului, cum ar fi saliva, urina sau materiile fecale. Analizele medicale la copii sunt împărțite în mai multe categorii cum ar fi cele biochimice (prezintă activitatea biochimică a organelor din corp, dar și nivelurile de trigliceride sau numărul de leucocite), hematologice (se referă la analizele de sânge prin care se depistează anemiile sau infecțiile), microbiologice (determină stadiul de dezvoltare al bacteriilor), imunologice (se efectuează cu precădere când cel mic are o alergie puternică) sau examenul sumar de urină.

copil-cu-pieptul-gol-caruia-i-se-ia-o-proba-pentru-recoltare-din-gat

Cel mai des dintre toate categoriile de analize prezentate, cele de sânge sunt foarte cerute de către medici. Astfel că la copii care nu au intrat încă în colectivitate se stabilește valoarea glicemiei, a bilirubinei totale, a vitaminei D sau a magneziului. Motivul pentru care o astfel de listă de analize medicale este recomandată pentru copii este acela că ei sunt mai expuși la anumite boli din cauza sistemului imunitar vulnerabil.

Părinții nu trebuie în niciun caz să refuze efectuarea analizelor la copilul lor din cauza unui posibil disconfort pe care cel mic îl poate resimți în timpul recoltării. Copii nu simt vreo durere majoră în timpul recoltării analizelor, indiferent de tipul lor.

De obicei, la majoritatea centrelor medicale analizele pentru copii sunt recoltate între orele 07:00 – 10:00 dimineața. De asemenea, pentru analizele de sânge este nevoie de o perioadă de cel puțin 8 ore de repaus alimentar (copilul nu are voie să mănânce nimic între acele ore), exsudatul faringian se recoltează la 4 ore de la ultima masă, iar pentru coprocultură este recomandată hidratarea intensă.

Citește și: Examene și analize medicale permise în primii 2 ani de viață

Analize grădiniță

Dacă până la înscrierea la grădiniță nu ai dat importanță analizelor pentru copilul tău, trebuie să știi că viitoarea colectivitate înseamnă și expunere la mai multe boli. În colectivitate copilul poate contacta rapid anumite boli, mai ales că sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat. Scopul unui set de analize pentru grădiniță este de a detecta anumite stări patologice la un copil, ce pot determina îmbolnăviri în cadrul întregului grup. Începând cu anul 2015, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit printr-un ordin comun care sunt documentele medicale necesare pentru înscrierea la o instituție de învățământ din România. Ordinul nr. 1002/4.09.2015 prevede că documentele necesare sunt adeverința medicală eliberată de către medicul de familie și avizul epidemiologic.

fetita-cu-ghiozdan-rosu-si-funde-galbene-in-par-este-tinuta-de-mana-de-tatal-ei

Atunci când vei merge să-ți înscrii copilul la grădiniță, personalul administrativ de acolo îți va reaminti clar care sunt toate aceste analize necesare pentru grădiniță. Majoritatea grădinițelor refuză să înscrie copii dacă aceștia nu au un dosar medical bine pus la punct. Așadar, lista cu respectivele analize obligatorii pentru unele grădiniță cuprinde:

 • Exsudatul faringian
 • Exsudatul nazal
 • Coprocultura
 • Examenul coproparazitologic

Pe lângă acest aviz epidemiologic format din analizele pentru începere grădiniță de mai sus, unele instituții private mai cer să fie adăugate la dosarul medical dovada vaccinurilor obligatorii și adeverința pentru boli cronice de la ambii părinți. Dacă nu dorești să mergi la medicul de familie pentru avizul epidemiologic, află că un pachet de analize pentru grădiniță complet costă per copil între 65 – 70 de lei, iar pentru doar 2 analize prețul este de 45 de lei per copil. Unele clinici private recoltează probele de la copii chiar la sediul grădiniței.

Exsudat faringian copii

Exsudatul faringian reprezintă recoltarea de secreții de la nivelul faringelui, urmată de efectuarea de culturi pe mai multe medii pentru a identifica posibili agenți patogeni. Exsudatul faringian se recoltează numai dimineața, înainte de a consuma lichide sau mâncare, deoarece acestea îndepărtează posibilele bacterii existente pe suprafața amigdalelor sau a mucoasei faringiene. De asemenea, copilul nu se va spăla nici pe dinți înainte de recoltare, fiindcă numeroase paste de dinți conțin substanțe antibacteriene.

fetita-careia-i-se-face-un-exsudat-faringian

Printre bacteriile care pot fi prezente la nivelul căilor respiratorii se numără stafilococul auriu, pneumococul, streptococul de grup A, meningocoul și haemophilus influenza. Toate aceste bacterii duc la apariția infecțiilor respiratorii cum ar fi pneumonia, septicemia, meningita sau otita medie acută. În special, streptococul de tip A este responsabil de faringo-amigdalită. Complicațiile renale sunt adesea întâlnite în cazul acestei infecții.

Exsudatul nazal

Exsudatul nazal este realizat tot pentru a detecta aceleași bacterii ca la cel faringian, doar metoda de recoltare este diferită la cele 2 analize. Astfel, pentru exsudatul nazal se obține câte o probă din fiecare nară, notând pe recipiente care este stânga și dreapta. Aici condiția nu este restricționarea temporară a mâncatului, ci este esențial ca cel mic să nu-și sufle nasul înainte de exsudat. De asemenea, nu se vor folosi soluții pentru desfundarea nasului, iar dacă micuțul se află sub un tratament cu antibiotice acest lucru trebuie specificat în prealabil.

Citește și: Ghid pe vârste: analize, medicamente, vaccinuri și vizitele la medic

Coprocultură copii

Coprocultura are ca scop indicarea anumitor infecții digestive sau identificarea copiilor care au o infecție, dar sunt asimptomatici. Situația este mai delicată pentru copii asimptomatici, deoarece ei elimină microbii prin scaun și devin o mare sursă de infecție pentru cei din jur. Bacteriile care pot cauza infecții severe identificate cu ajutorul coproculturii sunt Salmonella, E.coli, Klebsiella și Shigella. Gastroenterita este cea mai gravă infecție digestivă la copii, putând fi cauzată de toate cele 4 bacterii indicate anterior. Acești microbi sunt răspândiți prin apă, mâncare contaminată sau aer. La copii și igiena necorespunzătoare a mâinilor reprezintă un factor pentru apariția unei infecții digestive.

coprorecultor-deschis-pentru-proba-de-coprocultura

Materiile fecale pentru coprocultură se recoltează într-un recipient special numit coprorecoltator. Proba se ia cu ajutorul linguriței aflată în recipient, alegându-se porțiuni din scaun cu mucus sau alte substanțe. Dacă nu se observă nimic la nivelul materiilor fecale, se iau maxim 3 lingurițe din câteva locuri diferite. Cantitatea minimă a probei este de 5g. Dacă micuțul tău are scaun moale, trebuie umplut jumătate din recipient. Un alt aspect foarte important ține de timp. Dacă proba nu poate fi adusă la clinică în maxim 30 – 60 de minute de la recoltare, atunci trebuie păstrată la temperatura camerei.

Examenul coproparazitologic

Examenul coproparazitologic este cea mai bună metodă prin care sunt identificați paraziții intestinali, inclusiv a ouălor care sunt eliminate prin scaun. Cei mai întâlniți paraziți intestinali sunt Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Enterobius vermicularis (oxiurii), Taenia solium și Taenia sagiata. Diareea, anemia, malnutriția sau în cazuri mai grave obstrucția intestinală sunt doar câteva dintre problemele pe care le cauzează acești paraziți. În cazul obstrucției intestinale, viermii perforează intestinul și provoacă sângerări. Există cazuri în care paraziții nu provoacă simptome și sunt descoperiți foarte târziu. Dacă este descoperit un parazit în intestin sau în scaun medicii pot cere repetarea examenului coproparazitologic de 3 ori, într-un interval de 7 zile. Mai există și situații în care se cere repetarea examenului, deoarece larvele sau ouăle paraziților nu se elimină zilnic. În același timp, pe lângă acest examen coproparazitologic se mai pot cere și alte investigații suplimentare cum ar fi un consult ORL (pentru testarea sensibilității auditive) sau un consult pediatric amănunțit pentru a evalua cu atenție starea de sănătate a copilului.

Spre deosebire de coprocultură, unde probele pot fi recoltate atât în recipiente cu medii de cultură sau fără, la examenul coproparazitologic singurul coprocultor permis este cel fără mediu de cultură. În rest, pentru recoltarea probei trebuie respectate aceleași reguli ca la coprocultură.

Analizele pentru grădiniță sunt necesare în vederea intrării în colectivitate. Un copil bolnav este un pericol pentru cei din jurul său. Pe de altă parte, este esențial ca micuțul sau micuța ta să facă un set de analize cel puțin o dată pe an, deoarece există multe infecții periculoase care în primă fază nu provoacă niciun simptom. Nu evita să-i faci analize copilului tău din pricina unor mici disconforturi la recoltarea probelor. Sănătatea lui este grav afectată dacă nu îi sunt descoperite eventualele probleme la timp.

Surse: reginamaria.ro, aboutkidshealth.ca, bioclinica.ro, sfatulmedicului.ro, superbebe.ro, syevo.ro, biolumimedica.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Back to school! Cum consolidăm imunitatea copiilor înainte de intrarea în colectivitate
  Back to school! Cum consolidăm imunitatea copiilor înainte de intrarea în colectivitate

  Odată cu intrarea sau reîntoarcerea copiilor în colectivitate, pot apărea diverse probleme de sănătate. Virozele respiratorii sunt printre cele mai frecvente în...

  Kit de imunitate pentru părinți responsabili: Cum ai grijă de sănătatea copilului după întoarcerea în colectivitate
  Kit de imunitate pentru părinți responsabili: Cum ai grijă de sănătatea copilului după întoarcerea în colectivitate

  Odată cu reîntoarcerea în colectivitate, la grădiniță sau la școală, apar și grijile părinților cu privire la sănătatea celor mici, care ajung să se confrunte destul...

  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

  Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță
  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță

  Chiar dacă ești în al nouălea cer când vezi progresele uimitoare pe care le-a făcut copilul tău în ultima vreme, cu siguranță că ești tentată să te întrebi...

  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"
  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"

  Simona Gherghe (43 de ani) este fericita mamă a doi copii, care, ca noi toate, se confruntă cu aceleași situații specifice copiilor mici dar și cu problemele aduse de pandemie....

  Caz șocant la o grădiniță din București. O fetiță de trei ani a fost agresată de educatoare
  Caz șocant la o grădiniță din București. O fetiță de trei ani a fost agresată de educatoare

  O mămică a rămas șocată atunci când și-a luat fetița de 3 ani de la grădiniță și a observat urme de zgârieturi pe gâtul ei. Educatoarea susține că micuța a...

  Copilul meu are picioarele strâmbe. Ce trebuie să fac?
  Copilul meu are picioarele strâmbe. Ce trebuie să fac?

  Mulți copii și nou-născuți suferă de deviații de ax ale genunchilor către exterior, picioarele luând forma a două paranteze. În general este o afecțiune ce trece de la...

  © 2023 Qbebe