Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

Irina Olteanu - Redactor Senior

Analizele medicale la copii sunt realizate in special cand situatia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boala asociata al carei tratament este indicat in functie de rezultatul lor. Haideti sa aflam cateva aspecte importante atunci cand facem analize medicale pentru copii, dar si cateva sfaturi pe care este bine sa le respectam cand le efectuam.

Analize medicale la copii: de ce sunt importante?

Majoritatea parintilor prefera sa efectueze analize medicale la copii doar in caz de urgenta, cand este o boala asociata, deoarece disconfortul fizic si psihic resimtit de copil in momentul recoltarii este considerat, pe nedrept, inutil. Adevarul este ca este indicat sa efectuati periodic copiilor analize medicale, cel putin o data pe an in mod voluntar in scop profilactic deoarece exista o multitudine de probleme pe care cei mici le pot prezenta fiind asimptomatici (lipsesc simptomele). In plus, colectivitatea ii expune pe cei mici la o serie de microbi, in special la paraziti care nu pot fi detectati cu ochiul liber.

Pachet analize copii

Curiozitatea cu privire la starea reala de sanatate a copilului nu trebuie privita drept ipohondrie, ci precautie, fiind vorba de o serie de deficiente in dezvoltare care nu pot fi evidentiate decat prin analize de laborator, cum sunt lipsa de calciu sau cea de fier. Analizele medicale la copii pot viza fie sangele, fie diverse secretii ale organismului (mucus, saliva, urina, materii fecale). Din punct de vedere al clasificarii analizele medicale pentru copii sunt impartite in:

 • hematologice (se refera la cele de sange) si sunt cele mai importante deoarece cuprind repere importante in organism cum sunt hemoleucograma completa, hemoglobina in special fiind esentiala pentru identificarea numeroaselor afectiuni, numarul de leucocite (indica prezenta unei infectii), numarul de eritrocite (indica o anemie)
 • biochimice care evidentiaza activitatea biochimica a organelor din corp, precum Alaninaminotransferază (GPT/ALAT/ALT), colesterol HDL si LDL, trigliceride, variind in principal in functie de alimentatie, mod de viata, sex
 • de coagulare fiind evidentiate prin analiza sangelui (indica probleme de coagulare, sindrom hemoragic)
 • citologice se realizeaza prin examen microscopic si implica analiza diverselor secretii ale organismului (citologia studiaza celulele: structura lor, organitele pe care le contin, fiziologia lor, interactiunile lor cu mediul inconjurator, ciclul lor de viata, diviziunea si moartea lor)
 • imunologice privesc functiile imune ale organismului (sunt evidentiate prin diversi marker cel mai cunoscut fiind IgE) si in general sunt efectuate in cazul alergiilor (se bazeaza pe reactia dintre antigenul respectiv si anticorpii specifici din serul care se cerceteaza)
 • microbiologice urmaresc dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, parazitilor (se ocupa cu studiul microorganismelor unicelulare, invizibile cu ochiul liber ciuperci microscopice, alge, bacterii, virusuri, protozoare si influenta acestora asupra oamenilor si a altor organisme)
 • biologie moleculara sunt analize complexe fiind vorba de o testare a AND-ului (pot fi indentificate diverse mutatii genetice si boli asociate, fiind de obicei mai costisitoare)
 • examenul urinar care urmareste posibile infectii, litiaze chiar diabet (ofera informatii foarte pretioase despre functia renala)

Lista de analize la copii

 • Alaninaminotransferază (GPT/ALAT/ALT) - determina afectiuni ale ficatului. Valorile normale la copii sunt:  0-12 luni<71, 1-3 ani<31, 4-6 ani<36, 7-12 ani<44, 13-17 ani<45 
 • Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)- determina afectiuni ale ficatului si maladi ale muschiului striat. Valorile normale la copii sunt: 0-12 luni<96, 1-3 ani<71, 4-6 ani<53, 7-12 ani<50, 13-17 ani<46
 • Glucoza serica sau glicemia - Glicemie crescuta inseamna risc de diabet zaharat, pancreatita acuta, boala Cushing si stres acut, precum si deficit de vitamina B1, pe cand glicemia scazuta poate sa indice hepatoame, hipoglicemie reactiva, insulinom, deficiente enzimatice. Valorile normale la copii variaza intre 70 si 99 mg/dl la o recoltare pe nemancate si de 70-140mg/dl, la o recoltare random. 
 • Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici - testul de baza pentru stabilirea statusului hematologic şi diagnosticul diverselor afecţiuni hematologice şi nehematologice. Aici poti afla intervalul normal de referinta pentru acest tip de analize.
 • Rata filtrării glomerulare (eGFR) - cel mai bun indicator global al funcției renale. La copii valoarea normala este de 125 mil/min/1.73 m2. O valoare GFR mai mica de 60 mil/min/1.73 m2 se asociaza cu boli cronice ale rinichilor, numai daca copilul are peste 2 ani.
 • Calciu ionic - Calciul este esențial pentru mineralizarea osoasă, funcția neuromusculară și secreția de hormoni și enzime. Valorile normale la copiii sub 16 ani sunt de 4.2-5.2, iar la cei ce depasesc aceasta varsta sunt de 3.82-4.82.
 • Bilirubina totala - determina starea de functionare a ficatului si afectiuni specifice ale acestuia precum icter, hepatite, intoxicatii, anemie hemolitica. Valorile normale pentru bilirubina totala, la adulti trebuie sa fie mai mici de 1,2mg/dL. Pentru copiii peste o luna, acestea trebuie sa fie sub 1 mg/dL. Icterul se instaleaza atunci cand valorile bilirubinei depasesc 2-2,5 mg/dL.
 • Feritina - ajuta la investigarea anemillor si a supraincarcarii cu fier, precum si la diagnosticarea bolilor hepatice. Valorile normale la copii sunt astfel: 12-327 pentru copii mai mici de 1 an, 6-67 pentru 1-3 ani, 4-67 pentru 4-6 ani, 7-84 pentru fete de 7-12 ani, 14-124 pentru baieti de 7-12 ani, 13-68, pentru fete de 13-17 ani, 14-152 pentru baieti de 13-17 ani.
 • Magneziu seric - lipsa de magneziu, mai ales la copii poate determina stari de agitatie si insomnii si poate agrava boli precum ADHD si autism, deoarece acest mineral are rol in a relaxa mintea si corpul. Valorile normale la copii sunt: nou-născut - 1.5-2.2, 5 luni–6 ani - 1.7-2.3, 6-12 ani - 1.7-2.1, 12-20 ani - 1.7-2.2.
 • Antistreptolizina O (ASLO) - analiza care determina streptococii de grup A. La copii valoare normala trebuie sa fie mai mica de 150 UI/mL.
 • Proteina C reactiva (CRP) - la copii este cel mai des efectuata pentru a monitoriza tratamentul antibiotic în infecţii bacteriene. Valorile de referinţă – <0.5 mg/dL3.
 • 25-OH-vitamina D - este analiza care determina nivelul de vitamina D din organism, care poate fi un indiciu al riscului dezvoltarii rahitismului la copii. O valoare mai mica de 20 ng/mL indica o carenta a vitaminei D, o valoare intre 21-29 ng/mL indica un nivel insuficient. Nivelul optim este de 30-55.5 ng/mL. 
 • TSH (Hormon de stimulare tiroidiana) - reprezintă testarea initiala ]n diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Valorile normale la copii sunt: 0-6 zile - 0.7-15.2, 6 zile-3 luni - 0.72-11, 3-12 luni - 0.73-8.35, 1-6 ani - 0.7-5.97, 6-11 ani - 0.6-4.84, 11-20 ani - 0.51-4.30. 

copil caruia i se ia sange cu o seringa pentru analize

Analize uzuale la copii: cum se fac

Analize medicale la copii, ca si la adulti, de altfel, se efectueaza dimineata, de preferat intre orele 7:00-9:00 deoarece aceasta este perioada optima pentru recoltare. In cazul in care exista vreo exceptie cu privire la ora de recoltare, va fi indicata in prealabil de medic. In plus, analizele de sange necesita o perioada de repaus alimentar cu o noapte inainte (de preferat un regim echilibrat energetic presupunand aport minim de glucide, lipide) - se efectueaza pe stomacul gol, fara a manca sau a bea ceva, fara a folosi pasta de dinti (pentru exudat) si cu o igiena corespunzatoare in cazul examenului de urina. In cazul exudatului faringian, este posibila recoltarea si la un interval de 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

De asemenea, este indicat ca cei mici sa nu aiba o stare de oboseala (nedormiti) sau sa fi efectuat efort fizic deosebit in ziua precedenta sau de stres/nervozitate, deoarece pot exista abateri de la valorile standard. S-a constatat faptul ca gradul de hidratare poate influenta rezultatul hemoleucogramei: deshidratarea crescand valorile, iar hidratarea scazandu-le. In ce priveste igiena in cazul recoltarii urinei, trebuie sa curatati zona genitor-urinara (cu apa si sapun) fara a usca cu prosopul sau a aplica creme/lotiuni/pudre destinate copiilor si fie utilizati punga pediatrica pentru recoltare (in cazul in care copilul este prea mic pentru a urina in recipientul colector), fie utilizati recipientul colector. In cazul examinarii materiilor fecale, recoltati cu lopata din recipient probe din 3 zone diferite ale scaunului (dar nu mai mult de 4-5 lingurite).

Iata lista de analize medicale pentru copii de 3 ani sau mai mici:

 • Hemoleucograma
 • Proteina C reactiva
 • Glicemia
 • Transaminazele hepatice
 • Creatinina serica
 • Sumarul de urina
 • Feritina serica
 • Sideremia
 • Calciu ionic
 • ASLO
 • Exudatul faringian
 • Examenul coproparazitologic

"Academia Americana de Pediatrie recomanda recoltarea analizelor metabolice care indica nivelul colesterolului abia in jurul varstei de 9-11 ani, valorile avand variatii mari si greu de interpretat pana la acea varsta. Sunt unele analize care sunt solicitate si nu au neaparat importanta diagnostica in acel moment. Unui copil sanatos nu are sens sa i se recolteze probe inflamatorii extinse, VSH, fibrinogen, proteina C reactiva daca cel mic nu are nicio patologie.", subliniaza Dr. Irina Costache, medic pediatru. 

Citește și: De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize

Analize sange copil din deget

Posibilitatea recoltării din deget exista la mai toate laboratoarele, mai ales la bebeluși. Insa, in acest caz este bine de stiut ca sangele se coaguleaza mult mai repede si ca daca sunt necesare mai multe teste, o astfel de recoltare nu va fi suficienta pentru acuratetea rezultatelor. De aceea, la copiii de peste 1 an este recomandata recoltarea sangelui pentru analize la copii prin punctie venoasa. 

In cazul analizelor de sange, ca acul sa fie sigilat, introdus intr-un recipient steril.  In general are loc venopunctia la nivelul venei antecubitale (incheietura bratului) utilizand in prealabil un garou (intrerupe circulatia sangvina intr-o portiune a membrului pentru a evita sangerarea excesiva) si un dezinfectant local, urmata de aplicarea unei comprese sterile (se preseaza timp de cateva minute) si apoi a unui bandaj steril (leucoplast).

Recoltare sange bebelusi

Daca este vorba de un bebelus, iar venele in cazul lor sunt mai greu de identificat, poate avea loc recoltarea si de la nivelul lobului urechii sau degetului (in special) deoarece sunt bogat vascularizate. În cazul nou-născuților se folosește înțepătura în călcăi, mai ales pentru screeningul metabolic. Nu toate laboratoarele sunt pregătite pentru a preleva sânge de la bebeluși, de aceea eset recomandat să apelezi la clinici care au secții de neonatologie si/sau de pediatrie pentru a te asigura ca personalul are pregatirea necesara pentru a efectua o astfel de interventie asupra unui bebelus, intrucat, daca este efectuata incorect poate fi traumatizanta pentru cel mic. Din fericire, tehnologia evolueaza si sunt din ce in ce mai multe clinici care apeleaza la aparate precum VeinViewer Flex, care ajută personalul medical sa identifice repede si corect venele disponibile pentru prelevare, reducand la minimum punctiile inutile. Preturile pachetelor de analize dedicate bebelusilor pot sa oscileze intre 125 de lei si 350 de lei, in functie de lista solicitata de medic.

Hemoleucograma la bebelusi

Hemoleucograma este o analiza simpla dar deosebit de importanta atunci cand se efectueaza analize de sange la copii. In cazul bebelusilor, mai ales la nou-nascuti, rezultatele pot indica anumite probleme care pot sa identificla randul anumite boli precum prezenta unei infectii, anemii, probleme in coagularea sangelui. 

 • Numarul de eritrocite masoara numarul de celule care se ocupa cu transportul de oxigen la organe. Un numar scazut poate indica risc de anemie, dar numai daca rezultatul este asociat cu alte rezultate din hemoleucograma. 
 • Hematocritul masoara raportul dintre volumul ocupat de eritrocite si cel sanguin total. Si acest parametru este un indice al anemiei. 
 • Hemoglobina este cea care asigura transportul oxigenului in organism si este tot un factor al detectarii anemiei. 
 • Indicii eritrocitari (VEM, HEM, CHEM) sunt parametrii care ajuta in identificare anemiei, mai precis, in modul inc are aceasta s-a produs. 
 • Numarul de trombocite indica gradul de coagulare a sangelui. 
 • Numarul de leucocite indica forta raspunsului imun, aceste celule fiind soldatii care lupta cu virusurile si bacteriile. 
 • Neutrofilele sunt si ele implicate in imunitatea organismului, numarul lor crescand in infectiile bacteriene si scazand in cele virale.
 • Limfocitele sunt celulele cu memorie, care sunt si ele implicate in lupta cu virusuri si bacterii, numarul lro crescand in cazul infectiilor virale.
 • Eozinofilele sunt indicatorii in cazul alergiilor. Numarul lor creste in cazul bolilor alergice, precum astm, dermatite, alergii la alimente si parazitoze.

copil la analize de sange care este intepat din deget de medic

Coprocultura copii

Cand facem analize medicale la copil, in cazul celor de de urina sau coprocultura/coproparazitologic verificati ca recipientul (urocultor sau eprubeta) sa fie steril, necontaminat (de preferat sigilat in ambalaj de plastic ermetic) deoarece eventuale materii straine pot influenta rezultatul, fiind necesara repetarea analizei. Daca efectuati copilului o coprocultura/coprocitograma, acestea dispun de o subtanta speciala gelatinoasa, transparenta (mediu de transport Cary-Blair ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni) care trebuie pastrata in permanenta la rece (si anterior si ulterior colectarii daca nu aveti posibilitatea predarii la laborator rapid).

Analize urina copii

In cazul in care efectuati o urocultura, trebuie sa stiti ca administrarea prealabila a unui antibiotic afecteaza rezultatul analizei (la fel se intampla si in cazul exudatului faringian sau nazal deoarece antibioticul distruge toti microbii din organism). Apoi, dupa rutina de igiena mentionata anterior, sa aveti grija sa nu atingeti recipientul de zona genitala (o puteti contamina cu alti microbi) si de niciun obiect. In cazul sumarului de urina (dispune de obicei de recipientul mai subtire), trebuie sa prelevati prima urina de dimineata deoarece este mai concentrata (nefiind inflentata de dieta si activitate fizica), iar pentru urocultura jetul mijlociu deoarece indepartati astfel bacteriile care exista in mod obisnuit în segmentul inferior al uretrei (aruncati primul jet).

Urocultura este destul de dificil de realizat copiilor mici (dar si sumarul de urina) si de aceea puteti folosi pungile pediatrice care se fixeaza in jurul orificiului urinar cu ajutorul benzilor adezive, verificand fermitatea adeziunii la epiderma (pentru a evita scurgerile si contaminarea probei). Dupa ce copilul urineaza, benzile adezive se lipesc intre ele inchizand astfel punga si transportand-o de preferat in interiorul unui urocultor pentru adulti. Pentru oricare din cele 2 variante de analize, daca nu puteti transporta proba in maxim 2 ore la laborator, pastrati-o la rece (temperatura de 2-8 C). Cand este administrat un tratament antibiotic, asteptati 5-7 zile de la ultima doza pentru a repeta analiza.

Citeste si: Sfatul specialistului – infecțiile urinare la copii

recipient cu urina pentru analize

Recoltare analize copii: sfatul medicului

Iata indicatiile Dr. Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife in acest sens:

 • "Cand facem analize medicale la copii? Corect, din punct de vedere analitic, este recoltarea in conditii bazale, adica dimineata, pe nemancate (un repaus alimentar de cca 8-12 ore), dupa un repaus fizic corespunzator si in lipsa (sau cu reducerea!) factorilor de stres, inaintea oricarei proceduri terapeutice; sunt conditii general valabile nu numai pentru copii. Exista si analize care se abat intr-o oarecare masura acestei reguli generale; este vorba de unele dozari hormonale (costicosteroizi, hormoni sexuali), teste dinamice, dozari din urina de 24 de ore, examenele bacteriologice, si altele. Pentru copii, mai ales pentru copii mici, regula pe nemancate este greu de realizat; in acest caz este bine sa fie anuntat si laboratorul si medicul clinician care interpreteaza rezultatele. Agitatia copiilor inainte de recoltare (plans, alergare) sunt de asemenea factori care pot influenta rezultatele. Pentru probele recoltate acasa (urina, materii fecale), tot ca regula generala este aducerea lor cat mai repede la laborator.

Tehnica recoltarii sangelui la copii

Sangele se recolteaza prin punctie venoasa in recipiente vacuumate speciale pentru diferitele tipuri de analize; unele nu contin aditivi, altele contin diversi aditivi anticoagulanti sau geluri de separare. Pentru copiii mici, sugari, punctia venoasa poate ridica problema volumului de sange aspirat de vacuum; ca urmare se practica punctia capilara (recomandata este zona calcaiului), dar care limiteaza si numarul si mai ales tipul de analize ce pot fi efectuate. Probele biologice, altele decat sangele, se pot fie autorecolta, fie se recolteaza la clinica. Cele mai frecvente probe autorecoltate sunt materiile fecale si urina. Materiile fecale pentru culturi bacteriene (coproculturi) se recolteaza obligatoriu in recipiente (coprorecoltoare) cu mediu de transport; pentru celelalte analize (ex. examen coproparazitologic, coproantigene parazitare sau virale, calprotectina, coprocitograme, etc) este contraindicat mediul de transport. Materiile fecale trebuie recoltate proaspete din recipient uscat. Trebuie evitata recoltarea din scutece (sunt materiale puternic absorbante care pot modifica concentratia, morfologia si chiar viabilitatea germenilor). La copiii mici, recoltarea urinii este o "proba de foc" pentru parinti; trebuie stiut momentul in care copilul doar urineaza si inainte de recoltare este obligatorie toaleta locala cu apa si sapun.

medic in halat alb langa un semn al intrebarii uriasExista in comert pungute speciale, sterile, adecvate recoltarii acestui produs biologic atat pentru examenul sumar de urina cat si pentru urocultura. Manuirea lor (atasarea si detasarea lor) necesita exercitiu. Recomandarea noastra este sa se achizitioneze cel putin doua astfel de pungute, una (sau mai multe) sa fie folosite pentru "incercari"; in special pentru uroculturi este foarte important ca punguta sa fie sterila, adica atasarea si detasarea sa se faca fara ca interiorul pungutei sa atinga nimic din jur (nici mainile adultului care o manuieste). Este total incorecta recoltarea urinii prin "stoarcerea" pampersului. Exsudatele (faringian, nazal, otic, ocular) este recomandat sa se faca de catre medic sau un cadru medical calificat; recunoasterea zonelor cu modificari si recoltarea produsului biologic din aceste zone este esentiala pentru acuratetea examenului bacteriologic."

Dr. Cristiana Filip - Medic Specialist Pediatrie Clinica de Diagnostic Gral ne informeaza: "In functie de tipul analizei medicale, acestea se recolteaza ca si la adult, unul dimineata, pe nemancate, altele indiferent de momentul zilei si ale alimentatiei copilului, unele se recolteaza pe o perioada de 24 de ore (ex. Urina), altele se repeta dupa un interval de timp, 24 de ore (ex. coproparazitologic).

Ce analize se recomanda la copii

Retineti faptul ca analizele medicale, mai ales analize medicala la copii, indiferent de natura lor, se efectueaza la solicitarea medicului (pediatru/de familie, din ambulatoriu sau in spital), existand insa si analize solicitate de institutiile de invatamant (cresa, gradinita, scoala) inainte de inceperea anului scolar sau dupa o perioada lunga de absenta. Prin urmare, chiar pentru o relevanta sporita, este indicat sa consultati medicul inainte de a le efectua deoarece acesta va poate indica si ulterior explica analizele necesare, respectiv valorile inregistrate.

"De regula pediatrii sunt cei care decid frecventa si componenta investigatiilor medicale ale copiilor. Depinde de varsta, de statusul biologic al copilului (bolnavicios sau nu), de conditiile de ingrijire de acasa, de intrarea copilului in comunitate (crese, gradinite, scoli), de istoricul medical al familiei (rude de sange cu afectiuni ereditare sau membrii ai anturajului cu afectiuni infectioase). Este indicat sa se inceapa cu analize uzuale, de screening; in functie de rezultatul sau evolutia acestora si in concordanta cu starea clinica se merge pe analize tintite, specifice. In schimb, nu se recolteaza analize copiilor (dar nu numai lor) in functie de "discutiile" de pe forumuri sau dupa sedintele de "google", mentioneaza Dr. Roxana Vasilescu.

Cat de des se fac analize la copii

"Analize medicale la copii sunt recomandate fie pentru a diagnostica o boala si atunci acestea se recomanda in functie de afectiunea respectiva, cat si pentru a face un bilant biologic al starii copilului la un moment dat si acestea se recomanda de obicei la 6 luni-1 an (analize uzuale).", recomanda Dr. Cristiana Filip.

Citeste si: Examene și analize medicale permise în primii 2 ani de viață

caclai de bebelus intepat pentru analize

Interpretarea analizelor la copii

 Dr. Roxana Vasilescu ne mentioneaza ce anume poate influenta rezultatele:

"In plus cred ca trebuie accentuat faptul ca recoltarile trebuie facute inaintea unei interventii terapeutice. Este vorba in special de tratamentul antibiotic; nu numai examenele bacteriologie sunt influentate ci chiar "banalele" teste de biochimie sau hematologie pot da rezultate modificate semnificativ de aceasta terapie (ca exemple la indemana: formula leucocitara, transaminazele, glicemia, fosfataza alcalina, creatinina, ureea; practic nu exista dozari de analiti care sa "scape" de sub influenta antibioticelor). Dar nu numai antibioticele; practic orice clasa de medicamente interfera mai mult sau mai putin cu rezultatele analizelor. Banalele "vitamine", complexe polivitaminice si multiminerale, intervin in dozari sanguine si urinare (sideremii, dozari de vitamina D, calciu, fosfor, si altele, dozate din ser sau din "vitamine"?). Plansul, agitatia si stresul recoltarii reprezinta un factor practic greu de evitat in ceea ce inseamna recoltare de sange la copii (si nu numai!); consecinta poate duce la valori "eronate" ale multor analize, cum ar fi: numaratorile de celule din hemoleucograma, testele de coagulare, ionii serici, hormoni (de exemplu: prolactina, hormonul de crestere, cortizol, ACTH, insulina, si inca multi altii), glicemie, acid uric, creatinina, creatifosfokinaze, proteine serice, etc. Insasi punctia venoasa facuta cu un copil agitat poate compromite proba biologica (se poate hemoliza). Lista este extrem de vasta si concluzia unica: pregatirea psihica a copilului pentru punctia venoasa este extrem de importanta si ambianta in care se efectueaza recoltarea, de asemenea."

"Simplu ar fi daca ar depinde doar de varsta si sex. De fapt, o interpretare corecta trebuie sa tina cont si de toate cele enuntate mai sus si, obligatoriu, de examenul clinic. Demersul medical de diagnostic sau de monitorizare nu este apanajul exclusiv nici al "rezultatelor la analize" dar nici al observatiei si consultului clinic, ci rezultanta celor doua componente, facuta cu experienta si profesionalism de catre medicul curant.", adauga si Dr. Roxana Vasilescu.

"Rezultatele analizelor medicale la copii sunt interpretate in contextul afectiunii de care sufera copilul, decizia terapeutica fiind o coroborare a analizelor de laborator, imagistice si a examenului clinic al copilului. Analizele medicale la copii sunt interpretate in functie de varsta copilului, unele sunt influentate si de sex sau daca se afla sub un tratament la momentul recoltarii." subliniaza Dr. Cristiana Filip.

hartii cu rezultate la analize de sange cu eprubete deasupra lor

Analize copii gratuite?

In principiu, analizele medicale la copii sunt gratuite (marea majoritate) pe baza trimiterii de la medicul de familie. Este important insa ca cel mic sa fie asigurat in cadrul Sistemulul National de Asigurari de Sanatate (prin intermediul parintilor), sa dispuneti de trimiterea standard in triplu exemplar cu analizele specificate si, nu in ultimul rand, laboratorul respectiv sa aiba contract cu Casa de Asigurari a orasului in care domiciliati. Aflati ca nu este obligatoriu sa va prezentati la un anumit laborator de analize, biletul de trimitere putand fi utilizat chiar in cadrul unor clinici particulare (daca analizele sunt decontate de Casa de Asigurari), in cazul in care acestea va prezinta o siguranta mai mare in ce priveste rezultatele. Este important insa de retinut in acest sens faptul ca uneori plafonul pentru analize este atins de clinicile particulare la o anumita data calendaristica si trebuie sa verificati in prealabil, in unele situatii chiar sa realizati o programare, pentru a va asigura de gratuitatea acestora.

In ce priveste acuratetea acestor analize, din punct de vedere statistic daca ati efectuat copilului un set mai mare (20-30 analize) exista o probabilitate mai mare ca cel putin una sa fie usor in afara intervalelor de referinta, dar cel mai adesea aceste deviatii nu reprezinta o anormalitate si nici vreo probelma de sanatate asociata. In acest sens, pentru a evita aceste abateri laboratoarele trebuie sa utilizeze reactivi de calitate si apoi periodic sa fie efectuate in cadrul acestora controale externe de calitate. In cazul acestora din urma, o proba cunoscuta doar de auditorul de calitate este trimisa la mai multe laboratoare pentru verificare, comparand ulterior valorile obtinute cu valoarea etalon, iar daca diferentele inregistrate sunt semnificative, acesta este considerat exclus si in consecinta trebuie sa actioneze in directia remedierii erorilor.

Medlife: preturi analize copii

 Dr. Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife:

"Repetarea analizelor din cauza "falselor" rezultate ar trebui sa fie extrem de limitata (spre deloc) daca s-ar putea tine cont de cele expuse mai sus, adica de factori care tin de pregatirea pacientului si de recoltare si care intervin in rezultate. Mai exista o categorie de interferente si anume "reactiile incrucisate", adica acele situatii in care o anumita stare patologica duce la cresterea foarte mare a concentratiei unui analit sau la aparitia unui "analit" in sange (care in mod normal nu este prezent sau este nedetectabil); asemenea situatii pot duce atat la rezultate fals pozitive / crescute cat si (mai rar) la rezultate fals negative / scazute. De asemenea, pentru toate analizele trebuie tinut cont ca orice metoda (automata sau nu) are o limita de "acuratete"; in medicina de laborator (cel putin) nu exista certitudini. De aceea sunt doua "reguli de aur" atunci cand se compara doua rezultate: verificarea ca cele doua analize sa fi fost facute prin aceeasi metoda si verificarea conditiilor in care au fost recoltate (cand, cum, cu ce fel de pregatire a pacientului). Aici poti gasi preturile analizelor Medlife."

Pachet analize copii Synevo

La Synevo exista un pachet dedicat pentru analize la copii, care se recolteaza a jeune (pe nemancate) prin punctie venoasa si care costa aproximativ 400 de lei. Scopul pachetului de analize de la Synevo este de a determina, in functei de varsta copilului, daca exista probleme in dezvoltarea acestuia, precum anemie, carente de vitamine si minerale, tendinte spre obezitate sau diabetc, etc.

Unele analize medicale sunt influentate de alimentatie (ex. glicemie, colesterol, trigliceride etc.), altele de administrarea alternativa a unui medicament (ex. administrarea de antibiotic poate influenta HLG, CRP, urocultura, exudatul faringian) si bineinteles de recoltare aincorecta (ex. urocultura, fara o toaleta corecta inainte de recoltare). In general, nu exista contraindicatii absolute pentru efectuarea analizelor medicale. Ele vor fi efectuate, dar se va tine cont de contextul in care au fost recoltate (momentul zilei, administrarea unui medicament), varsta copilului. In starile extrem de grave (colaps vascular, stop cardiorespirator) mai intai se stabilizeaza bolnavul si apoi se recolteaza analizele.

Analizele medicale trebuie repetate atunci cand exista un dubiu privind corectitudinea recoltarii, cand acestea pot fi influentate de anumiti factori (ex. alimente, medicamente), cand exista o diferenta mare dintre examenul clinic si rezulatul analizelor, de asemenea se pot repeta si dupa inceperea unui tratament la finalul acestuia, apoi periodic.

Citeste si: Ghid pe vârste: analize, medicamente, vaccinuri și vizitele la medic


Surse: http://ro.wikipedia.org; webmd.ro; www.saptamana-medicala.ro; www.cdt-babes.ro; www.medlife.ro; www.sfatulmedicului.ro

Multumim doamnelor doctor Roxana Vasilescu si Cristiana Filip pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Articolul urmator
Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

  Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

  16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
  16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

  Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

  Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate
  Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate

  Începând cu 1 iulie 2023, femeile însărcinate beneficiază de servicii medicale gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Regăsești lista...

  Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare
  Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare

  De la 1 iulie au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de stat destinate atât femeilor însărcinate asigurate, cât și celor neasigurate de CNAS au intrat...

  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

  Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

  De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
  De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

  Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

  Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

  © 2024 Qbebe