Care este varsta la care putem lasa copilul sa se duca singur la scoala?

Care este varsta la care putem lasa copilul sa se duca singur la scoala?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odata ce copilul tau este deja la scoala sau daca momentul inceperii scolii se apropie, te intrebi adesea de la ce varsta i-ai putea permite sa mearga singur acolo. Chiar daca ai putea fi tentata sa-l lasi cat mai repede sa se descurce singur, gandeste-te ca nu numai varsta copilului este importanta, ci mai sunt si alte aspecte demne de luat in seama. Asa cum vei afla din articolul de mai jos, pregatirea unui copil pentru a putea ajunge in siguranta la scoala ar trebui sa inceapa din anii de gradinita, iar dezvoltarea ulterioara a personalitatii sale va determina, in cea mai mare masura, capacitatea de a face acest lucru incepand de la 8-9 ani sau daca va fi necesar sa ajunga la 10-11 ani.

I. "Indicii" care iti arata ca iti poti lasa copilul sa mearga singur la scoala

Specialistii au afirmat, in numeroase randuri, ca nu exista o varsta exacta de la care ai putea sa-i permiti copilului sa mearga singur la scoala. Acest fapt este in stransa legatura cu alti factori deloc neglijabili, precum temperamentul si abilitatile copilului, distanta pana la scoala, intensitatea traficului sau capacitatea copilului de a lua decizii singur, in eventualitatea aparitiei unor situatii neprevazute.
In urma cercetarilor, psihologii au ajuns insa la o concluzie comuna: creierul copiilor intre 7 si 9 ani este apt sa prelucreze "mai multe informatii perceptuale, cum ar fi masinile ce vin din directii diferite, cu viteze diferite", dar si "sa ignore eventuale distrageri ale atentiei, ca de exemplu prezenta unor animale sau persoane care ii striga pe nume". Practic, ar fi un moment potrivit in care sa incepi sa-ti familiarizezi copilul cu ce inseamna drumul pana la scoala, sa-i arati ce presupune siguranta pe strada si cu ce provocari s-a putea confrunta mergand singur acolo.




Intrucat fiecare copil este diferit, unii dintre ei asteapta cu nerabdare sa fie lasati singuri sa mearga la scoala, alaturi de prieteni, in timp ce altii nu privesc cu prea multa bucurie faptul ca vor fi lasati sa ajunga la scoala neinsotiti de unul dintre parinti sau de alti adulti din mediul familiar. De aceea, este recomandat sa incepi sa-l pregatesti pentru momentul in care se va duce singur la scoala inca de pe la 5-6 ani. La aceasta varsta, copiii sunt gata sa invete reguli de baza in ceea ce priveste siguranta atunci cand traversezi o strada, ca, de exemplu, identificarea si interpretarea corecta a culorilor semaforului.
Este important ca tu sa fii modelul lui, sa-i arati, de pilda, cand nu trebuie sa traverseze, sa te uiti in ambele parti cand traversati, sa nu vorbesti la telefon sau sa asculti muzica in timpul traversarii etc. Numai asa copilul va intelege ca siguranta este esentiala atunci cand circuli pe strada si va dobandi, treptat, abilitatile necesare pentru clipa cand va trebui sa mearga singur la scoala.




Chiar daca are deja 9-10 ani sau chiar se apropie de 11 ani, ia in calcul gradul de maturitate, temperamentul si abilitatile copilului tau, inainte de a lua o hotarare radicala. In plus, nu uita de "Testul celor 12" ( aparut in cartea psihologului Gavin de Becker, intitulata: "Protejandu-ti Darul"), o "lista" cu indicii menite sa iti arate daca este sigur sa iti lasi copilul sa mearga singur la scoala. Desigur, autorul insusi recunoaste ca este destul de greu ca un copil "sa treaca" tot "testul", dar este suficient ca, in urma discutiei pe care o purtati (oprindu-va asupra tuturor situatiilor expuse), sa ajungi la concluzia ca poate fi capabil de cel putin jumatate dintre urmatoarele:
1. Copilul este capabil sa tina cont de sentimentele/starile sale atunci cand cineva il face sa nu se simta in largul sau?
2. Ca parinte, te simti indeajuns de puternica pentru a-ti asculta copilul, chiar si atunci cand iti povesteste despre o experienta extrem de neplacuta prin care a trecut la un moment dat?
3. Copilul tau stie ca este in regula ca, in anumite situatii, sa-i respinga si sa se apere de adulti?
4. Copilul stie ca este in regula sa refuze?
5. Stie cum sa ceara ajutor la nevoie?
6. Copilul stie la cine sa apeleze atunci cand are nevoie de ajutor?
7. Copilul are capacitatea de a descrie un anumit pericol?
8. Stie ca este ok sa loveasca sau chiar sa raneasca atunci cand se simte in pericol si ca tu vei putea suporta eventualele consecinte ce ar deriva dintr-o asemenea situatie?
9. Copilul stie ca nu este ceva rau in a face galagie, in a tipa sau a fugi?
10. Copilul tau stie faptul ca, atunci cand o persoana straina incearca sa-l convinga sa mearga intr-un anumit loc, este indicat sa tipe cat poate de tare, spunand: "Aceasta/ acesta nu este mama mea/ tatal meu!" (astfel va atrage atentia celor din jur si are sanse sa fie ajutat)
11. Stie ca, in cazul in care cineva ii spune: "Nu tipa", este bine sa reactioneze exact invers? (sa tipe)
12. Copilul este suficient de puternic astfel incat sa poata rezista tentatiei de a urma o persoana straina, indiferent de lucrurile cu care aceasta l-ar putea atrage?

II. Cum sa iti pregatesti copilul sa mearga singur la scoala

Asa cum s-a mentionat si anterior, este ideal sa incepi sa-ti pregatesti copilul pentru a putea merge singur la scoala inca din perioada gradinitei. Practic, copilul invata sa mearga pe strada si face cunostinta cu un nou univers datorita plimbarilor pe care le face de mana ta, avandu-te pe tine drept model despre cum ar trebui sa circule si sa se comporte pe strada.
Treptat, pe masura ce copilul devine tot mai independent si mai receptiv la lumea din jur, vei putea incepe sa faceti primii pasi in pregatirea pentru a merge singur la scoala.
Iata unele dintre cele mai importante lucruri pe care un copil ar trebui sa le stie pentru a te asigura ca este apt sa ajunga in siguranta la scoala:
• Faceti un joc de rol: arata-i cum sa reactioneze in cazul in care este abordat pe strada de o persoana straina, care il invita sa mearga cu ea sau il roaga sa se urce intr-o masina. Nu te feri sa-i spui ca trebuie sa tipe, sa se agite, astfel incat sa atraga atentia celor din jur. In plus, in astfel de situatii are dreptul si chiar este indicat sa loveasca pentru a fi in siguranta.

 

 

• Asigura-te ca stie corect adresa de acasa, precum si numarul vostru de telefon
• Alege cel mai sigur traseu pentru mersul la scoala- Gandeste-te pe ce strazi traficul este cel mai putin aglomerat, care sunt mai bine semaforizate si cat mai putin izolate. In general, daca pe traseu sunt santiere de orice fel, invata-ti copilul sa le ocoleasca, chiar daca acest lucru presupune alocarea de timp suplimentar.
Mergi tu cu copilul pe ruta pe care va merge singur spre scoala- Daca ti se pare ca ruta este un pic mai dificil de memorat, mergeti de mai multe ori pe acolo. Ai grija sa faceti acest lucru cu cateva zile inainte de inceperea scolii.

 

 

Identifica acele case ce ti se par mai sigure pe traseul spre scoala- Arata-i copilului acele case (ale persoanelor cunoscute) in care s-ar putea duce pentru a cere ajutor in caz de probleme si pune-l sa memoreze adresa acestora.

 

 
Invata-ti copilul sa traverseze numai prin locurile semnalizate si sa se uite de mai multe ori, atat in stanga, cat si in dreapta, inainte de a se angaja intr-o traversare. De asemenea, aminteste-i cat este de important sa circule numai pe trotuar.
Incearca sa aranjezi ca micutul tau sa nu mearga singur la scoala- Pe cat posibil, incurajeaza-l sa aiba alaturi un coleg sau un prieten, acest lucru putand fi util in cazul unor situatii neprevazute.

 

 
 
   
Invata-l cum sa le raspunda persoanelor straine pe care le-ar putea intalni pe traseu- In general, insista asupra faptului ca nu trebuie sa se opreasca pentru a discuta cu strainii. Daca totusi va face acest lucru, spune-i ca nu trebuie sa furnizeze informatii de ordin personal (de exemplu, la ce scoala invata, care este adresa de acasa etc.).





Da-i un telefon pe care sa-l aiba mereu asupra sa- Asigura-te ca numerele tale, ale tatalui sau ale altor rude sau prieteni apropiati sunt puse pe optiunile de apelare rapida si insista asupra faptului ca va poate suna ori de cate ori crede ca are nevoie de ajutor.

 


 • Invata-l sa apeleze numarul unic de urgenta- La fel ca si cu numerele voastre, asigura-te ca si acesta poate fi apelat rapid in caz de pericol.

 

Articolul urmator
Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    „Lasă-l, mamă, să se ducă, tot acasă se întoarce. Bărbatul e dator să încerce...". Aceasta a fost „biblia" după care am fost crescută
    „Lasă-l, mamă, să se ducă, tot acasă se întoarce. Bărbatul e dator să încerce...". Aceasta a fost „biblia" după care am fost crescută

    „Lasă-l, mamă, să se ducă, tot acasă se întoarce”. „Nu-l mai urmări, bărbatul tot la familie și la copii trage”. „Bărbatul e dator să...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma
    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

    În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea,...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități
    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își dorește ca din 13 septembrie toți elevii și cadrele didactice să revină fizic la școală. Rata mică de infectare, de 0.2 la mie,...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    © 2024 Qbebe