Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță

Chiar dacă ești în al nouălea cer când vezi progresele uimitoare pe care le-a făcut copilul tău în ultima vreme, cu siguranță că ești tentată să te întrebi dacă a venit sau nu clipa cea mai potrivită de a-l duce la grădiniță. Pentru a-ți fi mai la îndemână să iei o decizie care să fie cea mai bună pentru el, parcurge cu atenție și articolul de mai jos. Descoperă și confesiunea unei mame, care și-a deschis sufletul și a mărturisit de ce a hotărât să mai amâne momentul în care își va trimite fiul la grădiniță.

Cum îți dai seama dacă micuțul tău e pregătit pentru grădiniță

Ca să îți fie mai ușor să decizi dacă a venit sau nu timpul pentru a-ți da copilul la grădiniță, răspunde cu sinceritate și întrebărilor de mai jos:
• Poate să asculte și să țină cont de instrucțiuni simple?
• Reușește să-și gestioneze adesea anxietatea de separare?
• Își controlează, de cele mai multe ori, impulsurile?
• Ține cont de regulile impuse de diferiți adulți din spațiul public?
• Reușește să-și facă prieteni?
• Este capabil să lucreze în echipă?
• Poate să se joace alături de mai mulți copii?
• Știe să-și comunice nevoile unui adult din preajma sa?
• Știe să-și aștepte rândul?
• Este capabil să împartă?
• Se implică în diferite activități fără prea mare dificultate, chiar dacă activitățile respective nu sunt 100% pe placul său?


În ciuda faptului că ai răspuns afirmativ la majoritatea acestor întrebări și ești conștientă de faptul că micuțul tău ar fi gata să intre într-o nouă etapă a vieții sale, mersul la grădiniță, ia totuși în calcul și anumite beneficii rezultate dintr-o amânare a acestei schimbări.

Amânarea momentului de începere a grădiniței- posibile beneficii

De exemplu, sunt voci care susțin că o amânare a mersului la grădiniță îl poate ajuta pe copil să se deprindă mai mult cu concentrarea, cu răbdarea de a duce la bun sfârșit o activitate. De asemenea, în cazul în care copilul nu excelează în anumite domenii (cum ar fi comunicarea de exemplu), o amânare ar putea să-l ajute să-și perfecționeze anumite abilități.

Alte beneficii care ar putea rezulta din răgazul acordat copilului cu privire la momentul în care va începe să frecventeze grădinița se leagă de:
• Va deveni mai matur
• Va avea timp suplimentar pentru a-și îmbunătăți abilitățile sociale, atât de importante pentru o adaptare mai ușoară la grădiniță
• Copilul va dobândi mai multă încredere în sine și se va deprinde mai bine cu autocontrolul

Nu în ultimul rând, așa cum vei descoperi și din confesiunea unei mame, amânarea mersului la grădiniță  îi poate dărui copilului tău o șansă în plus de a se bucura de cei mai frumoși ani ai copilăriei.

Confesiune de mamă

O mamă a dezvăluit principalele motive care au determinat-o să mai amâne cu un an mersul la grădiniță al fiului ei, deși acesta era pregătit pentru așa ceva din toate punctele de vedere.
Mama își motivează alegerea explicând că a luat această decizie atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul copilului ei.

Astfel, ea a precizat că în prezent grădinița este total diferită de aceea din vremurile mai vechi, standardele actuale fiind mult mai înalte și pretențiile de la copii la fel. Practic, a afirmat aceasta, copiilor li se impun și cerințe care nu le respectă întotdeauna ritmul dezvoltării.

Mama care s-a confesat a ținut să menționeze că ea nu își dorește pentru fiul ei așa ceva, ci consideră că este mult mai important să-și dobândească abilități cognitive în ritmul său natural, când este cu adevărat gata pentru noi achiziții: „Vreau să onorez ritmul dezvoltării creierului său și să-l ajut să-și descopere cea mai bună modalitate de a învăța. Nu îmi doresc să apuc pe o cale plină de grabă care să-l forțeze să deprindă abilități înainte să fie gata pentru ele”.

Mai important decât să facă față „pregătirii academice cu granițe rigide” este să câștige timp suplimentar pentru a-și dezvolta gândirea critică și creativitatea, atât prin activități de învățare, cât și prin joc. Practic, tot ceea ce-și dorește este ca băiețelul ei să evolueze în ritmul său natural, considerând că așa va deveni de fapt pregătit pentru grădiniță.

În privința viitorului copilului său, mama consideră că amânarea începerii grădiniței nu este decât un timp suplimentar făcut cadou, un an în plus pentru a-și trăi copilăria, pentru a nu crește într-un ritm prea alert: „Va avea șansa de a mai fi copil pentru încă un an, în loc să alerge de colo-colo și să-și lase în urmă copilăria”.

Ceea ce dorește să transmită mama care s-a confesat este că tot ce face este să-i dăruiască fiului ei un cadou neprețuit, Timpul, plecând de la premisa că indiferent dacă va ajunge sau nu la grădiniță cu un an mai devreme, viața își va urma cursul și îl va pune față în față cu provocări specifice fiecărei etape. De aceea, își încheie confesiunea în felul următor: „Nu există un premiu pentru cei care-și termină primii copilăria. Ne-am retras fiul pentru a-i face Darul Timpului. Recunoaștem că educația și copilăria nu mai sunt cele de acum 30 de ani și de aceea îndrăznim să spunem cu voce tare: Respectăm copilăria. Îți respectăm Copilăria”.

Surse: busytoddler.com, leapfrog.com, understood.org

 

În cât timp se acomodează copilul la grădiniță? Răspunsuri de la psiholog și mame

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce își amintește mai târziu copilul din primii ani de viață
  Ce își amintește mai târziu copilul din primii ani de viață

  Am auzit adesea că un copil nu-și amintește mai nimic dinainte de vârsta de 3 ani, dar lucrurile nu stau chiar așa. Potrivit unor experți în memoria infantilă, micuțul...

  Se modifică programa la grădiniță. Ce schimbări îl așteaptă pe copilul tău, din septembrie
  Se modifică programa la grădiniță. Ce schimbări îl așteaptă pe copilul tău, din septembrie

  Părinți, noi informații importante cu privire la începerea grădinițelor au fost lansate de curând. Ministerul Educației a schimbat curriculumul, cu doar 3 săptămâni...

  Un băiețel a fost dus la grădiniță de 24 de polițiști. Incredibil de ce copilul a fost dus cu atâta pază!
  Un băiețel a fost dus la grădiniță de 24 de polițiști. Incredibil de ce copilul a fost dus cu atâta pază!

  Un băiețel din Florida a fost escortat în prima sa zi de grădiniță de polițiști din cadrul Departamentului West Palm Beach.

  O gravidă a născut în avion la 5000 de metri înălțime. A ales numele perfect pentru copilul ei
  O gravidă a născut în avion la 5000 de metri înălțime. A ales numele perfect pentru copilul ei

  Un avion s-a transformat într-o neaşteptată sală de naşteri după ce o pasageră a adus pe lume un copil.

  Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea
  Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea

  Noua lege prin care se modifica Legea educatiei a fost promulgata marti, 2 aprilie 2019, de catre presedintele Klaus Iohannis.

  De ce am ales să trec la hăinuțe din bumbac organic pentru copilul meu
  De ce am ales să trec la hăinuțe din bumbac organic pentru copilul meu

  Alegerea hăinuțelor pentru bebeluși încă este un subiect delicat pentru părinți, în special pentru mămici. De ce? Pentru că oricine își dorește să-și vadă...

  Diferențele se văd, iar lumea vorbește! Cum își crește Meghan copilul și cum a ales Kate să-i crească pe ai ei
  Diferențele se văd, iar lumea vorbește! Cum își crește Meghan copilul și cum a ales Kate să-i crească pe ai ei

  Kate Middleton și Meghan Markle sunt două dintre cele mai urmărite mămici ale momentului și cu în vreme ce majoritatea persoanelor se aștepta la similitudini între cele...

  © 2019 Qbebe