Sa imi duc copilul la cresa sau nu: ce spun specialistii

Sa imi duc copilul la cresa sau nu: ce spun specialistii

Eva Pirosca

Il iubim ca pe ochii din cap pe Andrei. Are deja doi ani, e cuminte, aproape ca face la olita si deja se imprieteneste cu ceilalti copii. In curand, ies si eu din concediul maternal, asa ca pe Andrei il ducem la cresa. Abia astept ora 5, cand termin programul, sa il iau in brate si sa mergem acasa... Micutul meu asteapta nerabdator, dar fericit. Primeste o ingrijire foarte buna si aproape ca nu simte lipsa mea si a taticului sau.  ...Asa sa fie?

Intr-adevar, concediul maternal nu se intinde mai mult de doi ani. Si deja devine o raritate ca o femeie sa indrazneasca sa ramana inactiva din punct de vedere profesional atat de mult timp. Asa ca ce sa faci atunci cand ai un pui mic si este nevoie sa il lasi acasa, in timp ce tu si tatal sau mergeti la serviciu? Daca nu il lasi cu o bunica sau cu o bona, cresa devine rapid o alternativa rezonabila. Cauti cateva recomandari pe internet si printre cunostinte, te asiguri ca nu e tocmai cel mai ieftin centru si stai cu ochii pe educatoarele de acolo. Faci tot ce poti.

Dar macar sa o faci in cunostinta de cauza. Stii care sunt efectele negative asupra puiului tau, atunci cand pe acesta il creste altcineva, intreaga zi? Daca asta se intampla in mod constant si din zori pana seara, copilul tau sufera si este nevoit sa se adapteze... Cum anume? 

Iata ce spun specialistii, pediatri si psihologi, care au studiat efectele institutionalizarii de la varste mici. Si le-au studiat pe copii din toate mediile sociale, crescuti la cresa (ca sa fim sigure ca este valabil si pentru ai nostri): pe copii proveniti din familii fie sarace, fie de clasa mijlocie, fie bogate, fie dezorganizate, ba chiar si pe copiii crescuti acasa, in cele mai bune conditii, cu babysitter (!).

Copilul meu are 2 ani: sa il duc sau nu la cresa?

- Specialistii spun ca daca duci un copil mai micut de 3 ani intr-un spatiu institutionalizat - cum ar fi o cresa - pentru a-l lasa acolo intreaga zi, copilaria micutului va fi saracita semnificativ. Cu cat copilul e mai mic si cu cat petrece mai mult timp, zilnic, departe de parinti - la cresa, cu atat mai putin bogata va fi experienta propriei copilarii.

- In plus, vei vedea la puiul tau anumite deficiente, pe masura ce creste. Stabilitatea lui emotionala va avea de suferit; la fel intimitatea, increderea si capacitatea de a duce o viata relaxata. Micutul care de la o varsta frageda a fost lasat mult timp in grija altor persoane, va avea dificultati in a-si construi o lume interioara linistita.


 - Noi nu observam asta cu usurinta. Problemele emotionale pe care puiul nostru le dezvolta se camufleaza, precum lacustele sau gandacul de Colorado. Aparent, el va deveni mai indraznet si mai capabil sa palavrageasca si sa se faca placut.

Vom spune ca acesta este un castig. Insa ne inselam: competentele sociale superficiale pe care puiul nostru le dobandeste sunt doar o strategie a micutului de a face fata mediului in care traieste in fiecare zi. De a atrage atentia si afectiunea adultilor care il ingrijesc, afectiune diluata, partajata si impartita la atatia copii...

- Pe termen lung, minusurile emotionale pe care le deprinde copilul ii vor cauza probleme legate de stabilirea si mentinerea relatiilor de lunga durata. Chiar sanatatea mentala si fizica mai supuse la risc, fata de copii crescuti preponderant in compania parintilor. Iar cand la randul lor vor avea copii, adultii de maine se vor trezi incapabili sa ii ingrijeasca si sa interactioneze cu ei intr-un mod sanatos. Pentru ca nici ei nu au avut modele...

Sa imi duc copilul la cresa sau nu: ce simte mama

S-au facut studii si pe mame, nu doar pe copilasii lasati spre ingrijire la cresa. Ce simt si ce cred ele? Ei bine... tie ce iti spune inima? Intr-adevar, mamele care isi trimit copilul de varsta prescolara intr-un centru de ingrijire sufera de depresie. Pentru ca dincolo de argumentele rationale, mama stie inauntrul ei ca nu aceasta este alegerea cea mai sanatoasa pentru micutul ei... Si se pare ca unele sufera de o depresie indeajuns de profunda incat sa necesite ajutorul unui psiholog.

In unul din trei cazuri, mamele mentioneaza ca ar fi preferat sa ramana acasa in continuare, alaturi de cel mic, in loc sa revina la serviciu.

Copilul meu are mai putin de un an: sa il duc la cresa sau nu

Psihologii au studiat separat efectele asupra copiilor, atunci cand parintii ii inscriu la cresa chiar inainte ca ei sa implineasca un anisor. Si au descoperit 4 efecte negative importante, valabile la aproape toti copiii...

 

 

- Copilul evita figura materna: nu simte nevoia sa se apropie de mama lui. Nu gaseste in ea, asa cum ar fi normal, o sursa de liniste si de siguranta. Devine furios pe mama lui si nu ii cauta prezenta atunci cand are nevoie sa fie alinat. Fie se indreapta catre alta persoana, se ataseaza de altcineva; fie pare sa nu se ataseze in mod deosebit de nimeni... 

Un copil rece, care respinge apropierea calda a unui adult.

- Copilul se manifesta prea agresiv: inca de mic, de bebelus, copilul are tendinta de a recurge mai usor la agresiunea fizica sau verbala, decat la o negociere echilibrata. Se va vedea mai bine cand va ajunge la scoala. Mai degraba loveste, apostrofeaza si jigneste, "gratuit", cum spunem noi, decat sa discute rational.


- Copilul este indisciplinat: ignora si sfideaza cerintele adultilor. Este rebel si are tendinta de a se impotrivi, de a fi foarte rebel si neascultator, din principiu. Face totul pe dos si parca special pentru a a-l supara pe adultul care il directioneaza.

- Copilul este inadaptat social: este taciturn, rezervat, retras in cochilia lui sau chiar ostil. Evita compania - mai ales a adultilor, si se inchide in sine.

De ce are cresa efecte negative asupra copilului meu

Cum de au loc toate aceste transformari in copilul meu, daca il inscriu la cresa? Pai gandeste-te: intr-o cresa, toti copiii sunt in competitie pentru a castiga increderea educatoarelor. Si cand te gandesti ca un copil de 2-3 ani nu cunoaste in mod normal competitia, iar dragostea parinteasca este pentru el precum apa de la robinet pentru noi... cata are nevoie si cand are nevoie.

Intr-o cresa, figurile adulte vin si pleaca. Iar noi ne amintim cat de importanta este stabilitatea pentru un copil in crestere... Prin urmare, copilul invata sa se descurce: adica sa nu mai aiba incredere prea mare in figurile adulte, inclusiv in propria mama. Cu atat mai mult cu cat ea nici macar cat restul adultilor nu este prezenta langa el. 

 

 

Daca sunt atenti si sensibili, parintii sau educatorii unor copii crescuti la cresa observa diferentele dintre acestia si copiii crescuti langa parinti. Primii sunt "oarecum mai reci, mai putin interesati de tine ca persoana. 

Chiar se pricep sa manipuleze". La ei sesizezi o anumita duritate: "cand vin la un alt centru de ingrijire, pentru ei este vorba doar despre o alta persoana, despre un alt loc, nu despre emotii." Pentru ca asa invata ei sa se apere de schimbari, de un mediu lipsit de sigiranta, de stabilitate si de afectiune.

O alta educatoare descrie copilasii crescuti la cresa: "Ai impresia ca au intalnit deja o multime de adulti si ca nu mai simt nimic deosebit atunci cand schimba cresa sau educatoarea. Se descurca bine in jocuri si lectii, dar exista la ei un sentiment de resemnare... Sunt mai aspri, aproape deprimati".

Sa imi duc copilul la cresa sau nu: ce spun specialistii

Sa nu il duci la cresa deloc in primul an de viata. Asta te sfatuiesc specialistii.

Sa va organizati in familie astfel incat, macar pana la un anisor, unul din voi doi sa ramana cu el. Cand unul, cand celalalt. Ocazional - zile libere sau seri in oras - este in regula, nu ii face rau daca ramane cu un babysitter din familie.


Iar pentru un copil pana in 3 anisori, cele mai bune surse de ingrijire atunci cand tu si tati nu mai puteti ramane cu el, sunt:

- in primul rand, o ruda apropiata sau un prieten de incredere, care il iubeste pe cel mic si pe care acesta a avut ocazia sa il cunoasca destul de bine
- apoi, o persoana din familie, chiar daca nu a fost foarte apropiata pana acum de cel mic: dar sa fie de incredere
- pe ultimul loc, o cresa cu personal stabil si cu multe recomandari...

Articolul urmator
Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii
Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu
    Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu

    Regulile au un rol extrem de important în viața copiilor noștri. Îi pregătesc să devină adulți responsabili, îi învață cum să se comporte în societate...

    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii
    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii

    Părinții generației actuale țin cont de sfaturile propriilor lor părinți, după cum arată un studiu făcut peste hotare. Pe principiul „cine nu are un bătrân, să-și...

    De fiecare dată când văd adolescenți cu țigări electronice, mă duc și le spun că acestea mi-au ucis copilul
    De fiecare dată când văd adolescenți cu țigări electronice, mă duc și le spun că acestea mi-au ucis copilul

    O mamă este de părere că țigările electronice i-au ucis fiica de 18 ani. Fata era foarte activă, juca fotbal în mod regulat, până într-o zi când...

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Nu vreau să mă duc la nunta surorii mele pentru că mi-a interzis să îmi aduc copiii
    Nu vreau să mă duc la nunta surorii mele pentru că mi-a interzis să îmi aduc copiii

    Organizarea unei nunți reprezintă un demers complex, iar întocmirea listei cu invitații nu este întotdeauna la îndemână. După întocmirea acestei liste și...

    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă
    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă

    O mamă de peste hotare a povestit pe un forum de parenting că deși e în concediu de maternitate, încă își trimite copilul mai mare la creșă. Unele persoane i-au spus...

    Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii
    Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii

    Tu ce fel de părinte ești? Permisiv sau sever? Un studiu recent, publicat în Child Development, arată că ar exista o legătură între părinții severi și problemele...

    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

    Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

    © 2024 Qbebe