Cum disciplinezi un copil de 1 an?

Andreea Guică - Redactor

Da, și copiii de 1 an pot fi disciplinați. Parcurge acest articol și află ce metode de disciplină recomandă psihologii de peste hotare.

Fiecare părinte știe ce înseamnă să ai un copil de 1 an, care nu te ascultă. Zburdă peste tot, se duce unde nu are voie, nu doarme când vrei tu, trage de perdele și lista poate continua. Asta nu înseamnă altceva decât că descoperă lumea și încă nu știe să o facă altfel. 

Uneori, însă, este ușor să îți pierzi răbdarea și cumpătul, mai ales dacă stai în fiecare zi cu cel mic acasă și ești martoră la toate năzbâtiile pe care le face.

Astfel, ți-am pregătit câteva metode recomandate de experții în lucrul cu copiii, prin care poți învăța cum să îți disciplinezi copilul de 1 an.

mama cu copilul in pat

Probabil te întrebi dacă nu e prea exagerat să spunem că un copil atât de mic are nevoie de disciplină. Sigur că, pentru că are doar 1 an, încă nu poate înțelege concepte ca „disciplină”, însă poate comunica foarte bine cu părintele și poate răspunde la ce-și dorește acesta.

Vorbim în continuare despre ce poți face pentru a îl determina pe cel mic să te asculte.

În primul rând, nu îl certa.

Ashley Blankership este un profesionist în suportul fizic și emoțional acordat mamelor în timpul sarcinii, al nașterii, dar și post-partum și are o vastă experiență în lucrul cu părinții și cu copiii mici. La fel ca majoritatea experților în psihologia copilului, Ashley nu recomandă nici unui părinte să își certe copilul la o vârstă atât de fragedă.

Nu are nici un rost să cerți un copil în vârstă de un an. Ei sunt doar curioși să descopere tot ceea ce se află în jurul lor și vor să-și facă părinții fericiți. În niciun caz nu au capacitatea de a înțelege de ce ești furios și îl cerți. Tot ceea ce înțelege este că ești furios dintr-odată”, a declarat Ashley, potrivit ScaryMommy.

În al doilea rând, e important să adopți o metodă de disciplină potrivită vârstei lui. Cea mai eficientă pare să fie redirecționarea.

„Păstrarea calmului și redirecționarea copilului spre o altă activitate mai potrivită este cea mai eficientă metodă de corectare a unui comportament nedorit”, mai spune Ashley pentru aceeași sursă.

Cum implementezi redirecționarea?

Ideea din spatele acestei metode e una simplă: copilul face ceva ce nu trebuie, iar părintele îi va redirecționa atenția către un obiect sau către o activitate mai potrivită. 

Cheia este să fii mereu atent la cel mic și să acționezi cât de repede se poate, chiar din momentul intenției, dacă este posibil. Dacă copilul apucă să facă o anumită activitate nepotrivită și își dă seama că îi face plăcere, va fi intrigat și e posibil să își dorească să o facă din nou. De aceea, cu cât acționezi mai repede, cu atât mai bine. 

Spre exemplu, dacă cel mic începe să lovească câinele, oferă-i rapid o alternativă potrivită pentru acest comportament, cum ar fi o tobă, în care poată să bată fără probleme.

O să vezi că această metodă dă rezultate, în special pentru că micuții au o atenție de scurtă durată.

Știm că este greu să fii părinte și că nu îți poate ieși totul perfect. Uneori uiți de toate tehnicile și toate metodele pe care le știi și îți pierzi cumpătul. E normal, păstrarea calmului în situații tensionate nu e întotdeauna cel mai ușor lucru, deci e nevoie de multă practică. 

Sperăm că ți-a fost de ajutor acest articol. Dă-l mai departe dacă crezi că și altcineva are nevoie de el!

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/how-discipline-1-year-old 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
  Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

  Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

  Cum combați eficient rinita alergică la copil
  Cum combați eficient rinita alergică la copil

  Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara reprezintă un motiv de bucurie și un bun prilej de a petrece mai mult timp în aer liber. Pentru alții, în schimb, primăvara este...

  Cum îți dai seama că un copil are o reacție alergică la vaccin
  Cum îți dai seama că un copil are o reacție alergică la vaccin

  Chiar dacă știi cât de importante sunt imunizările pentru ca micuțul tău să fie ocrotit de numeroase boli, te întrebi adesea și care ar fi reacțiile adverse ce pot fi...

  Imunitatea dobândită la copil: cum ajutăm noi, părinții?
  Imunitatea dobândită la copil: cum ajutăm noi, părinții?

  Suntem în plin sezon de viroze, ceea ce înseamnă că trebuie să ne îngrijim și mai mult de sănătatea copiilor noștri, în special dacă aceștia petrec mult timp...

  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!
  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!

  Este caniculă! Iar când temperaturile depășesc 30 de grade cu toții căutăm metode să ne răcorim. Iar furtunul din grădină poate să pară ideal pentru a elimina disconfortul...

  Tinitus la copii: cum este viața unui copil care trăiește în permanență cu un țiuit în urechi
  Tinitus la copii: cum este viața unui copil care trăiește în permanență cu un țiuit în urechi

  Tinitusul la copii este mai frecvent decât am crede, mai ales că este o afecțiune medicală asociată persoanelor mai în vârstă. Și totuși, este estimat că unul din...

  525 de lei pentru fiecare copil care nu a prins loc la creșă! Cum pot beneficia părinții de această sumă
  525 de lei pentru fiecare copil care nu a prins loc la creșă! Cum pot beneficia părinții de această sumă

  Primăria Braşov vrea să ofere 525 de lei pentru fiecare copil care nu prinde loc la creşă. Beneficiarii ar urma să fie și bunicii care au grijă de nepoți!

  © 2023 Qbebe