Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

Mirela Floricescu - Redactor

Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit în funcție de context. Semnificațiile variază, așa că fii extrem de atenta atunci când folosești aceste cuvinte. Află mai jos cum este corect să scrii: "m-ai" sau "mai", dar și de ce se pune cratima în anumite propoziții.

Diferența dintre mai sau m-ai în propoziții

Mai și m-ai sunt o categorie de cuvinte omofone, adică se pronunță la fel, dar se scriu diferit. Poate te-ai aflat de câteva ori în situația în care nu știai ce formă a cuvântului trebuie să folosești. În funcție de valoarea lor morfologică, m-ai sau mai se potrivesc în anumite contexte.

femeie-care-scrie-cu-pixul-intr-un-caiet

Începem cu varianta „m-ai”, deoarece se folosește într-o singură situație, anume când este vorba despre o structură alcătuită din pronumele la persoana I, forma neaccentuată m (pe mine, mă, m-) și verbul auxiliar a avea, la timpul prezent, persoana a II-a, folosit pentru a forma timpuri compuse precum condiționalul optativ (tu m-ai prețui) sau indicativul perfect compus (tu m-ai prețuit). Rolul cratimei în cuvântul „m-ai” este de a despărți două părți de vorbire diferite, dar care sunt pronunțate împreună în vorbirea curentă.

În schimb, „mai” legat este utilizat în mai multe situații anume:

 • Atunci când are valoare substantivală, desemnând una dintre lunile anului (exemplu: Luna mai este preferata mea), când este regionalism (mai înseamnă fie ciocan, fie ficat, în funcție de zona țării). Pluralul regionalismului mai este maiuri (exmplu: Tata are un mai nou/Tata are mai multe maiuri).
 • Când este adverb, cu rol de întărire sau servește la formarea gradului comparativ (mai bun) sau superlativ relativ (cel mai bun). Cuvântul „mai” se mai folsește și ca adverb, fiind înlocuitor al lui „încă”.

Cuvântul „mai” legat se folosește în sintagmele de mai sus, deoarece este vorba despre un singur cuvânt, astfel că nu este nevoie de cratimă. Încă un lucru de reținut este dacă adverbele „nu” și „mai” se află înaintea unui verb, la un mod personal, cu sens negativ, adverbul „mai” se intercalează între negație și verb (exemplu: Nu mai plec mâine în excursie).

Citește și: Cum să îți ajuți copilul să-și dezvolte abilități de scris

Expresia „mai m-ai întrebat” este corectă?

Expresia „mai m-ai întrebat” nu este corectă, din cauza ordinii în propoziție pe care o are categoria de omofone folosite. Pentru mai multă claritate, în primul rând, trebuie să știi că expresia corectă este „m-ai mai întrebat”, deoarece primul „m-ai” trebuie să aibă o structură alcătuită din pronume cu înțelesul „pe mine, mă, m-”, iar al doilea „mai” care este legat este un adverb cu înțelesul de „încă”. Astfel că, expresia semnifică faptul că o persoană te-a întrebat același lucru repetitiv.

Mai prins sau m-ai prins?

Corectă este varianta „m-ai prins”, deoarece m-ai în acest caz desparte două părți de propoziție. În acest context, „m-ai prins” se traduce prin tu pe mine, mă, m-, adică pronume la persoana a II-a și -ai , anume verbul a avea, care formează indicativul pefect compus. În unele texte poți citi varianta „mai prins”, dar aceasta este greșită.

Citește și: Gramatica limbii române s-a schimbat. Cerințe care pun în dificultate și profesorii

Cum este corect: „mai sau m-ai” – Exemple

Pentru a înțelege mai bine care sunt variantele corecte în propoziții ale omofonelor „m-ai” și mai”, este indicat să le observi chiar în exemple. Descoperă mai jos cum se scrie corect m-ai sau mai, dar și care sunt variantele greșite în propoziții.

femeie-care-are-un-laptop-langa-ea-si-scrie-intr-un-carnet

Mai sau m-ai sunat

În acest caz este corectă varianta „m-ai sunat” și este greșit să scrii „mai sunat”. Iată și alte exemple asemănătoare.

Variantele corecte:

 • M-ai supărat în dimineața aceasta.
 • M-ai dat pe spate cu deciziile pe care le-ai luat.
 • Când m-ai căutat, nu eram acasă.

Variantele greșite:

 • Mai supărat în dimineața aceasta.
 • Mai dat pe spate cu deciziile pe care le-ai luat.
 • Când mai căutat, nu eram acasă.

Mai ai nevoie

În această situație varianta corectă este „mai ai nevoie” și este greșit să scrii „m-ai ai nevoie”, deoarece cuvântul mai îndeplinește funcția de adverb înlcuindu-l pe „încă”. Iată câteva exemple similare.

Variantele corecte:

 • Dacă mai trăiești cu regrete, trebuie să uiți de ele.
 • Mai vedem dacă mergem la mare anul acesta.
 • Mai vreau o porție de mâncare.

Variantele greșite:

 • Dacă m-ai trăiești cu regrete, trebuie să uiți de ele.
 • M-ai vedem dacă mergem la mare anul acesta.
 • M-ai vreau o porție de mâncare.

Când te mai duci

Aici se aplică aceeași regulă ca la exemplele anterioare, anume este corectă varianta „când te mai duci” și este greșit să vedem într-un text varianta „când te m-ai duci”. Iată mai jos câteva exemple la fel.

Variantele corecte:

 • Poate nu mai știi ce ți-am spus ieri.
 • Mai stai mult de vorbă la telefon?
 • Când te mai uiți la prognoza meteo, să-mi spui și mie.

Variantele greșite:

 • Poate nu m-ai știi ce ți-am spus ieri.
 • M-ai stai mult de vorbă la telefon?
 • Când te m-ai uiți la prognoza meteo, să-mi spui și mie.

Citește și: 10 reguli gramaticale pe care insist să le știe copilul meu

Cuvintele omofone precum m-ai sau mai îți pot pune probleme în multe momente. Deoarece ambele variante se pronunță la fel, este esențial să utilizezi forma corectă în funcție de contextul dat. Exemplele de mai sus cu m-ai sau mai sperăm că te-au ajutat să înțelegi mai bine o parte din gramatica limbii noastre.

Surse: diacritica.wordpress.com, destepti.ro, divahair.ro, anidescoala.ro, worldwall.net, propozitii.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum este corect: geci sau geace?
  Cum este corect: geci sau geace?

  De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

  Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile
  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile

  Ce-ar fi o copilărie fără căzături, julituri, cucuie și zgârieturi? Juliturile și zgârieturile sunt la ordinea zilei în rândul copiilor și chiar dacă astfel...

  Masca este obligatorie pentru copii? Cum trebuie să o poarte și când
  Masca este obligatorie pentru copii? Cum trebuie să o poarte și când

  Deși copiii nu dezvoltă de obicei simptome grave asociate infecției cu coronavirusul, experții au căzut de acord asupra faptului că cei mici ar trebui să poarte o mască pentru a...

  Tuse iritativă sau productivă? Află care sunt cele mai comune cauze
  Tuse iritativă sau productivă? Află care sunt cele mai comune cauze

  Niciun părinte nu vrea să își audă copilul tușind, însă în plin sezon gripal, este aproape imposibil ca acest lucru să nu se întâmple, ca urmare a unei...

  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

  Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

  Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive
  Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive

  Pentru mulți dintre noi, vacanțele sunt sinonime cu tulburările digestive. Temperaturile ridicate specifice verii, schimbarea mediului, prepararea alimentelor în condiții...

  © 2023 Qbebe