Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

Qbebe.ro

Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine. Dezordinea făcută de copii are hazul ei, însă când se transformă într-un proces repetitiv de harababură / ordine / iar harababură / iar ordine, simți că începi să îți pierzi răbdarea.

Ce poți face pentru a readuce și a menține armonia în camera copilului? Îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute să păstrezi cât mai mult timp ordinea și organizarea în încăperea copilului.

1. Implică-l de la bun început

De la vârsta de trei ani, copilul poate fi implicat în activitatea de organizare a camerei sale. Totul trebuie prezentat ca o joacă. Este bine să vorbești cu el și să plasezi jucăriile și diversele obiecte în anumite zone special stabilite.

Nu te grăbi să îți trimiți copilul la joacă în altă parte. Lasă-l cu tine în cameră, el vede totul ca pe o distracție și astfel va considera activitatea de curățenie ca pe o activitate plăcută și amuzantă. Dacă părintele face curat și ordine singur în cameră, copilul percepe activitatea ca pe o treabă de adulți și astfel va manifesta reticență mai târziu când îi vei cere ajutorul. El va crește cu ideea că este treaba ta și nu va dori să se implice.

copil-cu-cartea-in-mana

2. Organizarea ca o joacă

Înainte de a începe sortarea lucrurilor, roagă-ți copilul să îți facă un tur al camerei. La ce jucării ține mai mult? Ce lucruri pot fi puse în dulapuri și ce lucruri trebuie să fie cât mai la îndemână?

Copiii au un mod natural de a personifica lucrurile. Încearcă să privești jucăriile ca personaje și oferă-le aceeași importanță pe care le-o dau cei mici. Jucăriile preferate vor fi puse într-un loc mai ușor accesibil, iar cele la care nu mai ține atât de mult pot fi așezate pe rafturile de sus, mai mult ca obiecte decorative.

Pentru a face o distincție între ce trebuie păstrat aproape și ce poate fi depozitat, poți folosi replici precum: “Vrei ca păpușa aceea să stea lângă tine?” și “Vrei ca aceste jucării să stea la hotel?” Hotelul va fi reprezentat, bineînțeles, de o cutie de depozitare sau un mobilier cu rafturi.

3. Fără pături și lenjerii depozitate

Încearcă să păstrezi în camera copilului acele lucruri pe care el le folosește. Nu depozita acolo pături sau lenjerii de exemplu. Găsește-le un alt loc, într-o altă cameră sau într-un dulap mai mare.

Majoritatea părinților au optat pentru centrale termice în locuințele lor, astfel că temperatura din camera copilului este una optimă chiar și pe perioada geroasă a iernii. Nu e nevoie să depozitezi pilote voluminoase în încăperea lui. Dacă e nevoie de o pătură în plus, atunci o vei aduce în momentul în care este nevoie. Detalii aici.

În schimb îi poți păstra hăinuțele în camera lui. Cu cât crește, cu atât e bine să îl încurajezi în ceea ce privește păstrarea ordinii în dulap și împachetarea hăinuțelor.

camera-copilului

4. Locuri de depozitare personalizate

Alături de copii îți vei dezvolta și tu latura creativă, așa că poți realiza locuri de depozitare personalizate, prietenoase, care să ofere impresia că organizarea este doar un alt joc.

Dacă ai o fetiță, poți realiza o ramă care să fie brăzdată de panglici pe care să îi prinzi clamele și alte accesorii. Pe ușă sau pe un perete poți prinde mici coșulețe în care să pui păpușile sau jucăriile. Poți crea chiar și un hotel pentru jucării, după cum spuneam mai sus, iar când vrei ca cel mic să te ajute, îi poți indica: “Hai să ducem jucăriile la hotel!”

De asemenea poți folosi mesaje haioase pentru locurile de depozitare, cum ar fi: “Locul unde păpușile stau de vorbă” sau “Grădina veselă a animăluțelor” pentru jucăriile de pluș. Din nou, dă frâu liber imaginației și nu ezita să ceri sfatul copilului tău. E posibil să vină cu idei trăznite, care îl vor încânta atunci când vor fi puse în practică.

fetita-incantata-de-jucarii

5. Filtrarea lucrurilor și bucuria de a dărui

Cu cât cresc copiii, cu atât se strâng mai multe lucruri de prisos, pe care nici ei nu le mai apreciază sau nu li se mai potrivesc, iar casa se aglomerează.

Îl poți învăța pe copil să trieze lucrurile pe care le are și să renunțe la o parte din ele periodic. Puteți merge împreună să le donați unor asociații care se ocupă de distribuirea lor către familii în nevoie.

Din nou, contează foarte mult cum îi prezinți copilului această activitate. Vorbește-i despre bucuria de a dărui și altora lucruri frumoase și utile care să le fie de folos așa cum v-au fost și vouă.

Inspiră-te din aceste sfaturi și adaugă orice altă idee creativă îți vine în minte. Încurajează-i și pe copii să contribuie la o mai bună organizare a camerelor lor și vei vedea cum munca ta se ușurează din ce în ce mai mult.

Sursa foto: pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

  Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

  Cum ai grijă de sănătatea copilului pe timpul verii? Sfaturi pentru părinți responsabili
  Cum ai grijă de sănătatea copilului pe timpul verii? Sfaturi pentru părinți responsabili

  Vara s-a instalat cu drepturi depline, iar copiii sunt nespus de fericiți că au toată vacanța la dispoziție pentru distracție. Dacă pentru cei mici vara este motiv de bucurie, pentru...

  Camera copilului: 5 articole ce o fac mult mai frumoasă
  Camera copilului: 5 articole ce o fac mult mai frumoasă

  Camera copilului trebuie să fie pur și simplu perfectă pentru cel mic. Este extrem de important să se bucure din plin de timpul petrecut în camera sa, care nu va fi deloc scurt....

  6 idei de tapet pentru camera copilului care nu se vor demoda niciodată
  6 idei de tapet pentru camera copilului care nu se vor demoda niciodată

  Fără doar și poate, camera copilului este cea mai frumoasă încăpere din toată casa. Veselă, colorată și plină de emoție pură, parcă te face să uiți de toate grijile și...

  Cum ai grijă de pielea copilului în sezonul rece. 6 sfaturi care te vor ajuta să treci peste această perioadă
  Cum ai grijă de pielea copilului în sezonul rece. 6 sfaturi care te vor ajuta să treci peste această perioadă

  A venit frigul și, odată cu el, temerile tale, ca mamă, încep să se acutizeze. Deși în această perioadă virozele, în special respiratorii, sunt cele care dau cele...

  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta
  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta

  Niciun părinte nu vrea să își audă copilul tușind. Chiar dacă tusea în sine este un proces fiziologic normal, prin care organismul încearcă să elimine secrețiile...

  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți
  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

  Creșterea tot mai mare a cazurilor de coronavirus a alertat întreaga planetă. De aceea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății se străduiesc să dezvăluie zi de zi...

  © 2023 Qbebe