Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

Qbebe.ro

Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine. Dezordinea făcută de copii are hazul ei, însă când se transformă într-un proces repetitiv de harababură / ordine / iar harababură / iar ordine, simți că începi să îți pierzi răbdarea.

Ce poți face pentru a readuce și a menține armonia în camera copilului? Îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute să păstrezi cât mai mult timp ordinea și organizarea în încăperea copilului.

1. Implică-l de la bun început

De la vârsta de trei ani, copilul poate fi implicat în activitatea de organizare a camerei sale. Totul trebuie prezentat ca o joacă. Este bine să vorbești cu el și să plasezi jucăriile și diversele obiecte în anumite zone special stabilite.

Nu te grăbi să îți trimiți copilul la joacă în altă parte. Lasă-l cu tine în cameră, el vede totul ca pe o distracție și astfel va considera activitatea de curățenie ca pe o activitate plăcută și amuzantă. Dacă părintele face curat și ordine singur în cameră, copilul percepe activitatea ca pe o treabă de adulți și astfel va manifesta reticență mai târziu când îi vei cere ajutorul. El va crește cu ideea că este treaba ta și nu va dori să se implice.

copil-cu-cartea-in-mana

2. Organizarea ca o joacă

Înainte de a începe sortarea lucrurilor, roagă-ți copilul să îți facă un tur al camerei. La ce jucării ține mai mult? Ce lucruri pot fi puse în dulapuri și ce lucruri trebuie să fie cât mai la îndemână?

Copiii au un mod natural de a personifica lucrurile. Încearcă să privești jucăriile ca personaje și oferă-le aceeași importanță pe care le-o dau cei mici. Jucăriile preferate vor fi puse într-un loc mai ușor accesibil, iar cele la care nu mai ține atât de mult pot fi așezate pe rafturile de sus, mai mult ca obiecte decorative.

Pentru a face o distincție între ce trebuie păstrat aproape și ce poate fi depozitat, poți folosi replici precum: “Vrei ca păpușa aceea să stea lângă tine?” și “Vrei ca aceste jucării să stea la hotel?” Hotelul va fi reprezentat, bineînțeles, de o cutie de depozitare sau un mobilier cu rafturi.

3. Fără pături și lenjerii depozitate

Încearcă să păstrezi în camera copilului acele lucruri pe care el le folosește. Nu depozita acolo pături sau lenjerii de exemplu. Găsește-le un alt loc, într-o altă cameră sau într-un dulap mai mare.

Majoritatea părinților au optat pentru centrale termice în locuințele lor, astfel că temperatura din camera copilului este una optimă chiar și pe perioada geroasă a iernii. Nu e nevoie să depozitezi pilote voluminoase în încăperea lui. Dacă e nevoie de o pătură în plus, atunci o vei aduce în momentul în care este nevoie. Detalii aici.

În schimb îi poți păstra hăinuțele în camera lui. Cu cât crește, cu atât e bine să îl încurajezi în ceea ce privește păstrarea ordinii în dulap și împachetarea hăinuțelor.

camera-copilului

4. Locuri de depozitare personalizate

Alături de copii îți vei dezvolta și tu latura creativă, așa că poți realiza locuri de depozitare personalizate, prietenoase, care să ofere impresia că organizarea este doar un alt joc.

Dacă ai o fetiță, poți realiza o ramă care să fie brăzdată de panglici pe care să îi prinzi clamele și alte accesorii. Pe ușă sau pe un perete poți prinde mici coșulețe în care să pui păpușile sau jucăriile. Poți crea chiar și un hotel pentru jucării, după cum spuneam mai sus, iar când vrei ca cel mic să te ajute, îi poți indica: “Hai să ducem jucăriile la hotel!”

De asemenea poți folosi mesaje haioase pentru locurile de depozitare, cum ar fi: “Locul unde păpușile stau de vorbă” sau “Grădina veselă a animăluțelor” pentru jucăriile de pluș. Din nou, dă frâu liber imaginației și nu ezita să ceri sfatul copilului tău. E posibil să vină cu idei trăznite, care îl vor încânta atunci când vor fi puse în practică.

fetita-incantata-de-jucarii

5. Filtrarea lucrurilor și bucuria de a dărui

Cu cât cresc copiii, cu atât se strâng mai multe lucruri de prisos, pe care nici ei nu le mai apreciază sau nu li se mai potrivesc, iar casa se aglomerează.

Îl poți învăța pe copil să trieze lucrurile pe care le are și să renunțe la o parte din ele periodic. Puteți merge împreună să le donați unor asociații care se ocupă de distribuirea lor către familii în nevoie.

Din nou, contează foarte mult cum îi prezinți copilului această activitate. Vorbește-i despre bucuria de a dărui și altora lucruri frumoase și utile care să le fie de folos așa cum v-au fost și vouă.

Inspiră-te din aceste sfaturi și adaugă orice altă idee creativă îți vine în minte. Încurajează-i și pe copii să contribuie la o mai bună organizare a camerelor lor și vei vedea cum munca ta se ușurează din ce în ce mai mult.

Sursa foto: pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste
  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste

  Atunci când este mic, copilul tău are nevoie de foarte multă atenție pentru a putea descoperi fiecare părticică din lumea ce îl înconjoară, dar și pentru a prinde...

  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?
  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?

  În prezent, suntem asaltaţi de tot felul de informaţii despre ultimele tendinţe în materie de design interior. Însă, cum putem aplica aceste tendinţe la camera...

  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

  Când se spune de meseria de părinte, apăi se subliniază clar că este cu adevărat o responsabilitate consumatoare de timp și energie și de dragoste și afecțiune. Apariția...

  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"
  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din lumea muzicii s-a mutat de două luni în casă nouă. Descoperă cum arată noua locuinţă a lui Sore!

  ”Aceasta este camera copilului”. Carmen Grebenișan este însărcinată?
  ”Aceasta este camera copilului”. Carmen Grebenișan este însărcinată?

  Este una dintre cele mai îndrăgite vloggerițe din online-ul românesc însărcinată? Carmen Grebenișan a dat de bănuit după o afirmație în care ar fi sugerat că...

  Primele poze cu camera fetiței Ginei Pistol și a lui Smiley: „Începe să prindă formă camera! Doamne, câte emoții am!”
  Primele poze cu camera fetiței Ginei Pistol și a lui Smiley: „Începe să prindă formă camera! Doamne, câte emoții am!”

  Gina Pistol și Smiley așteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a fetiței lor. Viitorii părinți au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile, iar Gina a arătat pe Instagram...

  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model
  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model

  Indiferent de vârsta copilului tău, Crăciunul poate deveni cea mai frumoasă perioadă din an dacă îi îndeplinești dorințele și îl înveți despre...

  Cum îți determini soțul să se implice mai mult în creșterea copilului: sfaturi de la psiholog
  Cum îți determini soțul să se implice mai mult în creșterea copilului: sfaturi de la psiholog

  Implicarea tatălui în creșterea copilului reprezintă un deziderat important pentru orice proaspătă mămică. În teorie este însă mult mai ușor decât în...

  © 2022 Qbebe