Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine. Dezordinea făcută de copii are hazul ei, însă când se transformă într-un proces repetitiv de harababură / ordine / iar harababură / iar ordine, simți că începi să îți pierzi răbdarea.

Ce poți face pentru a readuce și a menține armonia în camera copilului? Îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute să păstrezi cât mai mult timp ordinea și organizarea în încăperea copilului.

1. Implică-l de la bun început

De la vârsta de trei ani, copilul poate fi implicat în activitatea de organizare a camerei sale. Totul trebuie prezentat ca o joacă. Este bine să vorbești cu el și să plasezi jucăriile și diversele obiecte în anumite zone special stabilite.

Nu te grăbi să îți trimiți copilul la joacă în altă parte. Lasă-l cu tine în cameră, el vede totul ca pe o distracție și astfel va considera activitatea de curățenie ca pe o activitate plăcută și amuzantă. Dacă părintele face curat și ordine singur în cameră, copilul percepe activitatea ca pe o treabă de adulți și astfel va manifesta reticență mai târziu când îi vei cere ajutorul. El va crește cu ideea că este treaba ta și nu va dori să se implice.

copil-cu-cartea-in-mana

2. Organizarea ca o joacă

Înainte de a începe sortarea lucrurilor, roagă-ți copilul să îți facă un tur al camerei. La ce jucării ține mai mult? Ce lucruri pot fi puse în dulapuri și ce lucruri trebuie să fie cât mai la îndemână?

Copiii au un mod natural de a personifica lucrurile. Încearcă să privești jucăriile ca personaje și oferă-le aceeași importanță pe care le-o dau cei mici. Jucăriile preferate vor fi puse într-un loc mai ușor accesibil, iar cele la care nu mai ține atât de mult pot fi așezate pe rafturile de sus, mai mult ca obiecte decorative.

Pentru a face o distincție între ce trebuie păstrat aproape și ce poate fi depozitat, poți folosi replici precum: “Vrei ca păpușa aceea să stea lângă tine?” și “Vrei ca aceste jucării să stea la hotel?” Hotelul va fi reprezentat, bineînțeles, de o cutie de depozitare sau un mobilier cu rafturi.

3. Fără pături și lenjerii depozitate

Încearcă să păstrezi în camera copilului acele lucruri pe care el le folosește. Nu depozita acolo pături sau lenjerii de exemplu. Găsește-le un alt loc, într-o altă cameră sau într-un dulap mai mare.

Majoritatea părinților au optat pentru centrale termice în locuințele lor, astfel că temperatura din camera copilului este una optimă chiar și pe perioada geroasă a iernii. Nu e nevoie să depozitezi pilote voluminoase în încăperea lui. Dacă e nevoie de o pătură în plus, atunci o vei aduce în momentul în care este nevoie. Detalii aici.

În schimb îi poți păstra hăinuțele în camera lui. Cu cât crește, cu atât e bine să îl încurajezi în ceea ce privește păstrarea ordinii în dulap și împachetarea hăinuțelor.

camera-copilului

4. Locuri de depozitare personalizate

Alături de copii îți vei dezvolta și tu latura creativă, așa că poți realiza locuri de depozitare personalizate, prietenoase, care să ofere impresia că organizarea este doar un alt joc.

Dacă ai o fetiță, poți realiza o ramă care să fie brăzdată de panglici pe care să îi prinzi clamele și alte accesorii. Pe ușă sau pe un perete poți prinde mici coșulețe în care să pui păpușile sau jucăriile. Poți crea chiar și un hotel pentru jucării, după cum spuneam mai sus, iar când vrei ca cel mic să te ajute, îi poți indica: “Hai să ducem jucăriile la hotel!”

De asemenea poți folosi mesaje haioase pentru locurile de depozitare, cum ar fi: “Locul unde păpușile stau de vorbă” sau “Grădina veselă a animăluțelor” pentru jucăriile de pluș. Din nou, dă frâu liber imaginației și nu ezita să ceri sfatul copilului tău. E posibil să vină cu idei trăznite, care îl vor încânta atunci când vor fi puse în practică.

fetita-incantata-de-jucarii

5. Filtrarea lucrurilor și bucuria de a dărui

Cu cât cresc copiii, cu atât se strâng mai multe lucruri de prisos, pe care nici ei nu le mai apreciază sau nu li se mai potrivesc, iar casa se aglomerează.

Îl poți învăța pe copil să trieze lucrurile pe care le are și să renunțe la o parte din ele periodic. Puteți merge împreună să le donați unor asociații care se ocupă de distribuirea lor către familii în nevoie.

Din nou, contează foarte mult cum îi prezinți copilului această activitate. Vorbește-i despre bucuria de a dărui și altora lucruri frumoase și utile care să le fie de folos așa cum v-au fost și vouă.

Inspiră-te din aceste sfaturi și adaugă orice altă idee creativă îți vine în minte. Încurajează-i și pe copii să contribuie la o mai bună organizare a camerelor lor și vei vedea cum munca ta se ușurează din ce în ce mai mult.

Sursa foto: pexels.com

Camera copilului: 5 articole ce o fac mult mai frumoasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 5 cele mai ingenioase jocuri concepute de psihologi pentru dezvoltarea copilului
  Top 5 cele mai ingenioase jocuri concepute de psihologi pentru dezvoltarea copilului

  Jocul face parte din viața copiilor încă din primele luni de existență. Este început timid, dar pe parcurs capătă noi forme și nuanțe, cu ajutorul jucăriilor potrivite....

  Sfaturi pentru gestionarea furiei copilului tau
  Sfaturi pentru gestionarea furiei copilului tau

  Copilul tau se dezlantuie indiferent de locul unde va aflati, in vizita, pe strada sau in magazin? Are o fire puternica si nu stie sa isi gestioneze emotiile? Iti punem la dispozitie cateva...

  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

  Când se spune de meseria de părinte, apăi se subliniază clar că este cu adevărat o responsabilitate consumatoare de timp și energie și de dragoste și afecțiune. Apariția...

  De ce este util un umidificator în camera copilului?
  De ce este util un umidificator în camera copilului?

  Un aer uscat este una dintre cele mai comune cauze ale alergiilor, iritațiilor nasului sau gâtului, dar poate da naștere și altor probleme respiratorii, mai serioase. Este valabil...

  Cum amenajăm camera copilului: 10 trucuri de la psiholog și de la expertul Feng Shui
  Cum amenajăm camera copilului: 10 trucuri de la psiholog și de la expertul Feng Shui

  Amenajarea camerei copilului reprezintă o reală provocare, mai ales datorită faptului că fiecare vârstă vine însoțită de nevoi și pasiuni specifice. Pe lângă...

  Un pompier avertizează: nu ar trebui să lași niciodată ușa deschisă la camera copilului
  Un pompier avertizează: nu ar trebui să lași niciodată ușa deschisă la camera copilului

  Ușa de la camera copilului trebuie să fie mereu închisă, avertizează un pompier. Motivul? În caz de incendiu, ușa bine închisă poate salva viața celor aflați...

  Cum alegi corpurile de iluminat pentru camera copilului
  Cum alegi corpurile de iluminat pentru camera copilului

  Ai ales mobilierul, ai cumpărat deja covorul și draperiile, dar nu știi exact pentru ce să optezi în materie de corpuri de iluminat?

  © 2019 Qbebe