Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?

Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?

Mariana Voinea

Reacțiile copiilor sunt surprinzătoare uneori, iar modul în care adultul răspunde la acestea influențează mult dinamica părinte-copil. Așadar, cum gestionezi, ca părinte, o palmă primită de la cel mic sau o avalanșă de pumnișori ațintită asupra ta? Citește în continuare și descoperă!

Copiii pot fi delicați, adorabili, gingași, fermecători, dar pot deveni și mici luptători atunci când ating acea vârstă dificilă în care au tantrumuri și lovesc pe oricine și orice le iese în cale.

Viața de părinte este plină de bucurii, dar și de provocări cărora de cele mai multe ori, tatăl sau mama nu știu cum să le facă față.

La un moment dat, cei mici se transpun în rolul supereroilor sau personajelor din desene animate pe care le văd la televizor. Crezând că luptă împotriva răufăcătorilor, își îndreaptă pumnișorii către părinți.
Desigur că acest lucru este exasperant și surprinzător pentru adulți, iar comportamentul agresiv al unui copilaș poate fi cel puțin neplăcut.

De ce mă lovește copilul meu?

Există numeroase motive pentru care copiii lovesc. Cei mai mulți dintre ei o fac pentru că este singurul mod prin care își exprimă emoțiile. Pur și simplu, așa consideră ei că își comunică sentimentele în fața adulților.

De asemenea, prichindeii acumulează foarte multă frustrare din cauza imposibilității de a-și controla impulsurile, din cauza suprastimulării și a nevoii de afecțiune permanente.

Cei mai mulți copii învață să vorbească și spun primele cuvinte între 18 și 30 de luni. Înainte de a putea forma propoziții și de a spune exact ce își doresc sau ce îi doare, micuții își folosesc de regulă mânuțele pentru a-și arăta emoțiile.

Cum să disciplinezi un copil de doi ani atunci când te lovește?

Desigur că lovitura unui copil nu doare fizic, dar sufletește pune niște semne de întrebare părintelui. La vârsta de doi ani, cei mici au un vocabular limitat și nu înțeleg prea bine lumea din jur.

De aceea, singurul mod de comunicare și de exprimare este prin acțiunea mânuțelor. Specialiștii ne sugerează să tratăm această problemă într-un mod mai profund și nu și să nu considerăm că micuții lovesc doar pentru că nu sunt disciplinați și au nevoie de educație și de pedepse.

Trebuie să privim problema din alt punct de vedere și să găsim alte soluții de comunicare.

Copilul meu mă lovește

Cum îți oprești copilul să te mai lovească

Pentru ca fiul sau fiica ta să nu mai dea cu pumnișorii în ce nimerește, este important să înțelegi ce vrea să exprime prin acest comportament și să găsești cauza problemelor care îl/o supără. Iată ce ai putea să faci în momentul în care copilul te lovește:

Fă un pas înapoi și inspiră adânc

copil cu manusi de box

De regulă, lovitura unui copil este văzută de către adulți ca un act de agresiune sau de atac, exact ca atunci când adulții se lovesc unii pe alții. Iar prin natura lor, "oamenii mari" percep acest comportament ca fiind izvorât din furie și de cele mai multe ori pot răspunde copiilor cu același cu aceeași monedă, fie verbal sau fizic.

Această abordare nu ajută pe nimeni. Trebuie să faceți un pas înapoi, să îi oferiți spațiul fizic și emoțional de care are nevoie. Inspirați adânc pentru a-i arăta celui mic cum trebuie să procedeze în astfel de situații.

Identificați sentimentele și frustrările pe care le are

Este important ca în calitate de părinți să ajuți copilul să înțeleagă prin ce sentimente trece în acel moment, pentru a se exprima în mod adecvat. Adulții trebuie să se calmeze, iar copiii cel mai probabil le vor oglindi comportamentul și se vor calma și ei.

Găsiți rădăcina problemei

Este foarte important să găsiți cauza pentru care copilul se comportă așa. Gândiți-vă din ce cauză a început să lovească? Ce s-a întâmplat înainte de acel moment? Observați-i limbajul corpului vedeți dacă este amuzat, frustrat sau pur și simplu furios.

Acceptați sentimentele copilului fără a le judeca

Este foarte important ca micuții să primească un exemplu frumos de la părinți. Empatia și eliminarea prejudecăților sunt principalele lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere. Faptul că identificați stările prin care trece copilul, nu înseamnă că sunteți și de acord cu comportamentul lui negativ.

Cu mult calm și explicându-i de ce nu are comportament greșit, prichindelul mai elimină din frustrările care îl copleșesc.

Nu aplicați pedepse, ci puneți accent pe consecințele naturale ale comportamentului lui

Dacă îl amenințați și îl pedepsiți pentru că v-a lovit, acest lucru îi va cauza doar frică sau durere. Dar dacă aveți răbdare să îi explicați care sunt consecințele faptelor lui, aveți mai multe șanse să creșteți un copil care se autodisciplinează și care devine mult mai responsabil.

Spre exemplu, în loc să îi spuneți: "dacă tu vei continua să mă lovești, o să te pun la colț sau nu o să îți mai dau tableta, ori nu vei mai ieși afară", ar fi indicat să abordați altfel problema. Puteți să îi spuneți "dacă vei continua să mă lovești, atunci nu ne vom mai juca împreună pentru că nu vreau să ne rănim".

Ce faci când copilul te lovește

Nu îi încurajați comportamentul

Atunci când copilul vă lovește, este bine să nu țipați la el sau să îi spuneți pe un ton foarte agresiv să se oprească. De asemenea, nu este recomandat nici să râdeți, nici să glumiți pe baza acțiunilor lui.

Încercați să aflați de ce v-a lovit

Odată ce situația s-a calmat între părinte și copil, este foarte important să înțelegeți cauza loviturilor. Era supărat? Îi era foame? Îi era somn sau pur și simplu a avut un alt motiv? Poate că se simte refuzat des și obișnuiți să îi spuneți mereu "Nu" la orice rugăminte? Poate că frustrarea îl determină să acționeze așa.

Fiți un model bun pentru cel mic

Este foarte important ca micuții se simtă iubiți și apreciați de părinții lor. Așadar, atunci când vă lovesc, nu au nevoie de palme la funduleț, de țipete sau de pedepse. Este necesar să îi acceptați sentimentele, fie le pozitive sau negative și să tratați totul cu mult calm, exprimând la rândul vostru ce simțiți în momentele în care vă lovesc.

Cât durează faza în care copiii lovesc cu palmele și cu pumnii în părinții lor?

De regulă, această fază intervine atunci când copiii devin mai curioși și mai stăpâni pe sine. Cert este că nu este doar o fază și nu va trece de la sine, fără intervenția părintelui.

Dacă aveți impresia că este simplu și trebuie doar să ignorați "bătăile" primite de la copil, atunci vor apărea probleme pe plan emoțional și mental, iar copilul și-ar putea face un obicei din a vă lovi.

Desigur că o pălmuță primită de la cel mic nu doare. Mai tare doare faptul că nu înțelegem ce vrea el să exprime în acel moment. Copiii lovesc adulții sau alți copii din frustrare, din amuzament sau din mânie.

Este bine să nu lăsăm lucrurile să continue în acest fel pentru că este în defavoarea celor mici dar și a educației pe care adulții vor putea să le-o contureze într-un mod cât mai armonios.

Surse foto: istockphoto.com/

Surse articol: parentingforbrain.com

Articolul urmator
Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei
    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei

    Dacă anumiți părinți nu acceptă sub nicio formă să își sancționeze copiii lovindu-i, alții nu renunță deloc la un asemenea demers. De altfel, în unele cazuri,...

    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic
    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic

    Un videoclip cu un băiețel care își descoperă propria umbră și încearcă să fugă de ea, a devenit viral pe TikTok. Micuțul, care pare să aibă în jur de doi ani,...

    „Nu trece o zi fără sa ma gândesc la mama mea”. Apelul tânărului Ștefan, adoptat în Noua Zeelandă de mic copil, care își cauta familia biologică
    „Nu trece o zi fără sa ma gândesc la mama mea”. Apelul tânărului Ștefan, adoptat în Noua Zeelandă de mic copil, care își cauta familia biologică

    Apelul emoționant al unui tânăr de origine română, crescut în Noua Zeelandă a ajuns de la celălalt capăt al pământului, la noi, cititorii. După o viață...

    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

    Tantrumurile copiilor pot fi destul de intense și neplăcute, însă sunt o parte normală a dezvoltării și a creșterii celor mici. Aceste crize de furie apar, de regulă, la...

    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani
    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani

    Anumite cupluri își doresc un copil atât de mult, încât recurg și la fertilizarea in vitro. Așa a procedat și un cuplu irlandez, care a avut succes încă de...

    Mi-am lăsat soțul în magazin, după ce a făcut o criză de furie ca un copil mic
    Mi-am lăsat soțul în magazin, după ce a făcut o criză de furie ca un copil mic

    Uneori, adulții își doresc să se simtă iar copii, să nu ia lucrurile în serios și să se amuze în cele mai diverse moduri. Ce se întâmplă însă...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    © 2024 Qbebe