Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?

Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?

Mariana Voinea

Copilul mic mușcă un alt copil în parc sau la grădiniță. Cum trebuie să reacționeze adulții? Este necesară pedeapsa în acest caz? Sau poate că funcționează tehnica „mușcă-l și tu înapoi”? Cât de grave sunt aceste probleme de comportament și cum pot fi evitate? Găsiți toate răspunsurile aici! 

Există numeroase situații în care copiii își varsă frustrările pe alți companioni de joacă, fie că este vorba de o zi însorită la parcul preferat sau de o dimineață obișnuită la grădiniță, când micuțul mușcă un alt copil. Desigur că părintele se vede în situația de a disciplina micuțul „vampir”, dar care este cel mai bun mod de a gestiona această situație?

Este mușcatul o parte normală a dezvoltării în copilărie? Care sunt motivele pentru care copiii mușcă și cum poate fi depășită această fază?

Mușcatul este o etapă care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani și care este depășită în cele din urmă. Din fericire, există modalități prin care părinții își pot descuraja copilul să recurgă la asemenea gesturi.

De ce mușcă unii copii?

Copiii mușcă din mai multe motive și nu neapărat din răutate, malițiozitate sau pentru sunt rău intenționați.

  • Au dureri. Copiii și bebelușii mici mușcă de obicei atunci când le dau dinții și o fac doar pentru a calma durerea gingiilor umflate și sensibile.
  • Explorează lumea. Copiii foarte mici folosesc gura pentru a explora lumea așa cum folosesc mâinile. De aceea, aproape tot ceea ce văd sugarii și copiii mici duc la gură.
  • Caută o reacție, sunt curioși. O parte a explorării în copilărie este marcată de curiozitate. Copiii mici experimentează pentru a vedea ce fel de reacție provoacă acțiunile lor, mai ales cele prin care mușcă. Așadar, de regulă, micuții își vor mușca prietenul, fratele sau sora pentru a-i auzi exclamația, fără a-și da seama cât de dureros este pentru celălalt.
  • Cer atenție. La copiii mai mari, mușcatul este doar una din formele de comportament negative, folosite pentru a atrage atenția.
  • Sunt frustrați. Atât mușcatul, cât și lovitul altor copii este o formă prin care unii micuți se exprimă din frustrare. De asemenea, este o modalitate prin care aceștia încearcă să își recupereze jucăria preferată, să spună că sunt nefericiți sau să ceară să fie lăsați în pace.

10 sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste sau musca

Cum oprești un copil care mușcă?

o fetita musca degetul unui alt bebelus

Prevenția este mai bună decât tratamentul, așadar este bine ca părinții să aibă în vedere următoarele recomandări ale specialiștilor pentru a preveni astfel de situații negative.

  • Dacă bebelușului îi cresc dințișorii, atunci un inel de dentiție sau o jucărie specifică, ori un covrig foarte tare sunt necesare. Acestea nu trebuie să lipsească de la îndemâna părintelui pentru a evita astfel de situații.
  • De asemenea, sunt de evitat situațiile în care copilul poate deveni suficient de iritabil încât să muște dacă nevoile nu îi sunt suplinite. Un copil va mușca dacă îi este foame sau are nevoie de un pui de somn înainte de a merge la joacă.
  • Alte modalități prin care copiii își exprimă frustrarea sau mânia includ îmbrățișarea unui animal de pluș sau lovirea cu pumnul într-o pernă, iar aceste comportamente pot preveni mușcăturile.
  • Părinții trebuie să acorde copiilor suficient timp în decursul unei zile pentru a se juca împreună cu ei, pentru a le afla nemulțumirile și frustrările, astfel încât prevenția unui astfel de comportament să fie cât de cât asigurată.
  • Chiar și cu eforturi supraomenești pentru a preveni mușcăturile, astfel de incidente pot apărea, iar părintele trebuie să acționeze cu fermitate. În primul rând, trebuie să îi spună copilului că acest comportament nu este acceptabil: „nu noi nu mușcăm” și să explice că mușcatul îl rănește pe celălalt. Copilul va fi lăsat ulterior să se calmeze puțin.
  • Cu siguranță ați mai auzit părinți care spun: „dacă mușcă copilul, mușcă-l și tu să vezi cum reacționează și să vadă cât de dureros este”. Acesta nu este un sfat bun pentru că, de regulă copiii învață prin imitație și vor înțelege că dacă părintele îl mușcă, acest comportament este acceptabil și îl va repeta.
  • În cazul în care copilul nu poate fi determinat sub nicio formă să nu mai muște, atunci părintele ar trebui să-i supravegheze îndeaproape interacțiunile cu alți copii.

Pași demn de urmat atunci când copiii mici și preșcolari mușcă

Când părintele vede o astfel de scenă, trebuie să se deplaseze imediat acolo unde este copilul lui, să se lase în genunchi, la nivelul acestuia și să acționeze cu fermitate prin expresii de tipul: „ nu mușcăm, mușcătura doare” sau „nu te pot lăsa să rănești pe altcineva”. De asemenea, părintele trebuie să ofere alinare prin cuvinte și acțiuni celuilalt copil care a fost mușcat.

Adultul poate folosi expresii precum: „îmi pare rău că ești rănit, să luăm niște gheață” și să acorde primul ajutor dacă este necesar. În cele din urmă, este necesară o discuție cu copilul care a mușcat, menținând contactul vizual și folosind cuvinte simple, un ton ferm dar și calm al vocii și încercând să afle motivele care au dus la incident.

Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

Ce faci dacă micuțul meu obișnuiește să muște foarte des?

urme de muscaturi pe mana unui copil

În cazul în care copilul începe să muște și acesta devine un obicei și îndrumarea pozitivă continuă nu este suficientă, este cazul ca părintele să stabilească o întâlnire cu profesorul sau educatorul copilului. Astfel se poate planifica o abordare a comportamentului copilului, se pot purta discuții importante și definitorii pentru a găsi cauza din spatele dorinței de a mușca.

Apoi, părintele împreună cu profesorul pot face un plan pentru a aborda cauzele și pentru a ajuta copilul să înlocuiască mușcătura cu alte comportamente acceptabile. Aceste planuri trebuie respectate câteva săptămâni, timp în care părinții și profesorii trebuie să țină legătura.

Ce NU trebuie să faci atunci când copilul mușcă?

Atunci când copilul mușcă, acesta nu trebuie etichetat ca fiind un copil problemă, pentru că etichetele negative pot afecta modul în care copilul se percepe pe sine însuși și îi pot afecta chiar sentimentele.
Părintele nu trebuie să muște niciodată un copil înapoi pentru a-l pedepsi sau pentru a-i arăta cum se simte când ești mușcat.

Totodată, este necesar ca adultul să evite să acorde prea multă atenție unui copil care mușcă după incident, pentru că acest lucru poate întări comportamentul negativ și poate determina copilul să îl repete. De asemenea, adulții nu trebuie să forțeze copilul care a mușcat și copilul care a fost rănit să se joace împreună.

Nu în ultimul rând, copilul care a mușcat nu trebuie pedepsit, pentru că pedeapsa nu îl ajută să învețe disciplina și autocontrolul.

Cu siguranță mușcatul este o problemă atunci când vine vorba de comportamentul și dezvoltarea copiilor. O problemă care poate fi ținută în frâu și rezolvată de către părinți cu mult calm și răbdare, aplicând sugestiile specialiștilor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: webmd.comnaeyc.org

Articolul urmator
„Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore
„Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru
    „Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru

    Când alt adult țipă la copil, fie că este vorba despre un necunoscut din parc sau despre un membru al familiei, părintele nu știe de cele mai multe ori cum să abordeze problema....

    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic
    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic

    Un videoclip cu un băiețel care își descoperă propria umbră și încearcă să fugă de ea, a devenit viral pe TikTok. Micuțul, care pare să aibă în jur de doi ani,...

    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon
    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon

    Îți amintești și tu că atunci când erai mic, te puneau să reții numărul de telefon de acasă? În caz că te pierdeai, puteai să apelezi la un adult care să te...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani

    În 2022, natalitatea în România a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Din ce în ce mai mulți români aleg să nu mai trăiască aici, iar...

    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor
    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor

    Justin locuiește în Londra, în casa părinților săi, alături de soția sa, Grace și de copilul lor. Cei trei împart o cameră, iar de curând, Grace i-a...

    Mi-am legat trompele, iar soțul meu nu știe. Acum vrea să mai facem încă un copil
    Mi-am legat trompele, iar soțul meu nu știe. Acum vrea să mai facem încă un copil

    Nu știu ce să fac și unde să fug! Îmi iubesc familia, îmi iubesc soțul, însă m-am săturat de înghesuială și nu mai vreau alți copii. Avem deja doi copii, un...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    © 2024 Qbebe