Vocea ta contează! Cum poți să o îngrijești?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Indiferent de meseria pe care o ai și care implică să-ți folosești din plin vocea, mai presus de toate este meseria de părinte. De aceea, pentru a putea să strălucești în viața profesională și pentru a fi cea mai bună versiune a ta pentru copilul tău, este necesar să te familiarizezi cu o adevărată „igienă” a vocii, menită să te ajute să o păstrezi sănătoasă. Descoperă cum ar trebui să procedezi în acest sens, astfel încât să eviți probleme care de care mai serioase și să te bucuri din plin de fiecare zi.

De ce pot apărea probleme ale vocii?

Există numeroase cauze ce pot duce la răgușeală sau la pierderea vocii, dar printre cele mai frecvente sunt:
Laringita acută
Este cel mai comun motiv al răgușelii și al pierderii bruște a vocii. De obicei, laringita este provocată de o infecție virală, în urma cărora corzile vocale se inflamează și se irită. În aceste condiții, se va schimba și modul în care vibrează sunetele produse de aerul ce trece prin corzile vocale, iar modificările respective vor conduce la răgușeală.
Cu cât inflamația corzilor vocale este mai mare și cu cât nu ai grijă să-ți menajezi vocea în perioada cât ai laringită, cu atât va exista un risc mai mare să-ți pierzi vocea.

Laringita cronică
Poate fi provocată de: boala de reflux gastroesofagian, expunerea la substanțe iritante (cum ar fi fumul de țigară de exemplu) sau folosirea greșită a vocii (de exemplu, țipatul, vorbitul tare în locuri zgomotoase, cântatul fără încălzirea vocii etc.).

Greșeli care țin de folosirea vocii
Acestea sunt numeroase, iar printre cele mai des întâlnite se numără:

 • Țipatul, aclamatul
 • Încercarea de a-ți „curăța” gâtul
 • Să te forțezi să tușești
 • Vorbitul prea tare
 • Șoptitul pentru timp îndelungat
 • Să vorbești în contexte în care este mult zgomot (cum ar fi la o petrecere, la un eveniment sportiv, la un concert etc.)
 • Să cânți mulți fără să ai antrenament sau să faci acest demers fără a-ți încălzi vocea în prealabil
  Oricare dintre aceste greșeli afectează țesutul delicat al corzilor vocale și pot duce la apariția unor probleme mai serioase.

Leziuni benigne ale corzilor vocale
Acestea sunt:

 • Nodulii (sunt formațiuni care apar pe ambele părți ale corzilor vocale din cauza traumelor suferite de acestea în urma folosirii greșite a vocii sau ca urmare a folosirii excesive a acesteia)
 • Polipii (sunt localizați mai ales pe marginile libere ale corzilor vocale și sunt generați, de cele mai multe ori, de utilizarea greșită a vocii sau de la suprasolicitarea corzilor vocale)
 • Chisturile (se dezvoltă de obicei pe o singură parte a corzilor vocale și reprezintă acumulări de lichid în formațiuni ca niște săculeți)

Ai în vedere permanent următorul aspect: dacă sesizezi că ești adesea răgușit/ă sau dacă sesizezi schimbări în vocea ta care durează mai mult de 2 săptămâni, consultă cât mai rapid un medic cu specialitatea ORL, întrucât poate fi vorba de prezența oricăreia dintre leziunile menționate anterior.

Disfonia spasmodică (distonie)
Este o afecțiune cronică, pe termen lung, survenită când corzile vocale nu se mișcă așa cum este normal. Astfel, acestea se întind sau se contractă prea mult când vorbești, așa că vocea devine înfundată, tremurată, răgușită sau se poate întrerupe.
Cauzele distoniei sunt neurologice și țin de o contracție involuntară a corzilor vocale, fiind amplificată mai ales de stres, când poate fi observată cu precădere vorbirea întreruptă.

Cum să procedez pentru a-mi îngriji vocea așa cum trebuie?

Riscurile de a te confrunta cu probleme ale vocii se vor diminua semnificativ și dacă te vei strădui să ții cont de sfaturile de mai jos:

 • Respectă regulile de igienă de bază pentru a nu contacta o infecție virală sau bacteriană care ar putea să influențeze negativ și vocea ta (din cauza tusei, răgușelii etc.)
 • Renunță la fumat și evită să stai în locuri în care ai putea fi expus/ă fumului de țigară
 • Vei evita să vorbești în contexte sociale în care este mult zgomot- Dacă totuși trebuie să vorbești, ia-ți următoarele măsuri de precauție: apropie-te cât mai mult de persoana/persoanele cu care vei vorbi, îți vei pune un dop de urechi într-una dintre urechi ca să îți dai seama cât de tare vorbești, dacă trebuie să vorbești într-o sală mare, cum ar fi o clasă de elevi, o clasă de cursanți etc. apelează la un microfon
 • Pe cât posibil, evită să vorbești mult în situații prea tensionate sau când simți că ești prea copleșit/ă de stres
 • Nu vorbi mult în șoaptă
 • În loc să țipi pentru a atrage atenția cuiva, mai bine folosește-te de gesturi pentru a aduce persoana respectivă mai aproape de tine
 • Dacă ai un job care presupune să vorbești pentru mult timp, este ideal să iei pauze periodice pe parcursul unei zile sau să vorbești cât mai puțin în perioada imediat următoare pentru a le permite corzilor vocale să se odihnească
 • Încălzeste-ți vocea înainte să cânți sau dacă repeți pentru o piesă de teatru
 • Ține seama de limitele vocii tale și nu te forța să realizezi lucruri care te depășesc
 • Dacă este vorba despre actori sau cântăreți, programul ar trebui organizat cu cât mai multă grijă pentru a nu exista zile în care să fie prea multe repetiții
 • Pe cât se poate, dacă simți că vocea îți este obosită, oprește-te
 • Ia lecții de canto de la un profesionist pentru a învăța să cânți fără a-ți leza corzile vocale
 • Pentru cântăreți, vocea ar trebui neapărat lăsată în repaos înainte de o zi cu un program foarte încărcat. În același timp, decât să se exerseze cântând prea mult, este mai binevenit să se și asculte piesele respective
 • Pentru cei care cântă într-o formație, este important să existe monitoare de scenă ca să poți să te auzi și să-ți adaptezi volumul vocii în mod corespunzător
 • Nu apela sub nicio formă la băuturi reci în timp ce cânți (cele la temperatura camerei sunt cele mai bune)
 • În cazul în care le dai altora lecții de canto, nu te forța nici tu cântând, ci fă-le demonstrații și prin alte mijloace (partituri, înregistrări etc.)
 • Dacă ai de transmis multe mesaje, de același fel, nu te obosi să le rostești de fiecare dată, ci mai bine apelează la indicii printate sau la semnale pe care le poți face cu mâna
 • Dacă observi orice schimbare la vocea ta, ia legătura cât mai rapid cu un specialist
 • Dacă ești cadru didactic și trebuie să vorbești într-o clasă zgomotoasă, nu vorbi continuu, ci găsește și soluții care să te ajute să-ți mai menajezi vocea (de exemplu, le vei da elevilor ceva de lucru, îi vei pune să prezinte diferite lucrări în fața clasei, vei apela la „voluntari” care să citească în locul tău. În afara programului de la școală, străduiește-te, pe cât se poate să nu-ți forțezi vocea. Nu uita că în clasă poți să recurgi și la un amplificator de sunet pentru a evita suprasolicitarea și, de asemenea, ai grijă să predai în locuri cu o acustică bună. În situațiile în care este nevoie să atragi atenția elevilor, aceștia fiind gălăgioși sau neatenți, decât să ridici glasul va fi mult mai benefic să găsești o altă metodă :bătăi din palme, un fluier etc.)
 • Hidratează-te cât mai bine din interior- Corzile vocale au nevoie să fie hidratate pentru ca și mucusul ce le acoperă să fie subțire și alunecos pentru ca ele să se miște cu ușurință și să vibreze bine. Cea mai bună soluție este să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, iar alături de apă să mizezi pe lichide la temperatura camerei. Ocolește în schimb băuturile alcoolice sau cele cu cofeină, întrucât acestea favorizează deshidratarea și irită mucoasele, inclusiv pe cele de la nivelul corzilor vocale
 • Hidratează-te și de la exterior- Spre exemplu, încearcă să faci inhalații cu aburi (ideal este s faci acest demers de mai multe ori pe zi, câte 3-5 minute) sau folosește-te de un umidificator în camerele în care petreci mult timp (ai însă grijă să-l menții cât mai curat, astfel încât acesta să nu devină sursă de mucegai sau de diferiți germeni)
 • Orientează-te spre produse care să acționeze imediat asupra iritațiilor sau inflamațiilor- Fie că este vorba despre spray-uri, fie că este vorba despre comprimate de supt, acestea trebuie să fie lipsite de ingrediente care să amplifice iritația (cum ar fi alcoolul, mentolul sau eucaliptul) și care să hidrateze și ele mucoasele din interior, aducându-ți alinare în timp scurt

Oboseală vocală, gât iritat, inflamație? Isla Medic Hydro Cherry te salvează!

Ca să previi și să ameliorezi diferite probleme ale vocii, nu te rezuma doar la măsurile de mai sus, ci mizează și pe tabletele de supt Isla Medic Hydro Cherry. Ele se disting datorită a trei ingrediente alese cu grijă, ce acționează sinergic, în vederea protejării mucoasei orale și faringiene a celor care desfășoară efort vocal susținut și au nevoie să știe că se pot baza oricând pe vocea lor. Aceste ingrediente sunt:

 • Extractul de mușchi islandez- Conține acizi grași vegetali (acid lichenic și stearic), cu activitate antiinflamatorie, iar polizaharidele  formează o peliculă protectoare pe mucoasele din laringe și din cavitatea bucală, stimulând regenerarea rapidă
 • Acidul hialuronic- Are roluri de hidratare și de regenerare
 • Complexul de hidrogel- Este binevenit întrucât asigură hidratarea mucoaselor laringelui chiar din interior, dând dovadă de aderență și de de acțiune de durată

Ca să te convingi mai mult de ce merită să contezi pe Isla Medic Hydro Cherry, gândește-te și la un studiu care i-a demonstrat eficacitatea. Pentru a se putea realiza, s-a apelat la 145 de medici ORL și pediatri, dar și la 714 pacienți (adulți și copii de peste 6 ani), care se confruntau cu simptome de răceală, cu mucoasă orofaringiană iritată, cu răgușeală și cu probleme de voce. Ei au fost examinați înainte să li se administreze Isla Medic Hydro Cherry și ulterior după o perioadă de 3-5 zile. Iată ce s-a constatat:

 • La 95% dintre pacienți, inclusiv la cei care au avut simptome severe și foarte severe, s-a putut observa îmbunătățirea stării generale
 • Dintr-un număr de 420 de pacienți cu simptome severe, doar 22 de pacienți au mai prezentat simptome ușoare după 5 zile de administrare de Isla Medic Hydro Cherry
 • 92,6% dintre pacienți au vorbit despre o ameliorare considerabilă a simptomelor
 • 86,2% dintre pacienți au precizat că au simțit efectele benefice ale tabletelor de supt imediat sau după câteva minute de la administrarea acestora
 • Pentru 82% dintre pacienții din studiu efectele pozitive au durat cel puțin 60 de minute

Vei avea și tu parte de efecte rapide și de durată ale Isla Medic Hydro Cherry dacă vei lua câte 6 tablete pe zi, ori de câte ori simți că vocea ta are nevoie de un nou start.

Surse: asha.org, uu.edu, mayoclinic.org

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu contează cine ești, contează să iubești. Povestea emoționantă a unui băiețel înțelept
  Nu contează cine ești, contează să iubești. Povestea emoționantă a unui băiețel înțelept

  În vitrina unui magazin de animale era un afiş: “Căţeluşi de vânzare”. Un băieţel de 9 ani intră şi întreabă care-i preţul unui căţeluş.

  10 plante de apartament rezistente la întuneric. Uite cum le îngrijești!
  10 plante de apartament rezistente la întuneric. Uite cum le îngrijești!

  Plantele aduc viață în orice încăpere. Ele purifică aerul și-ți dau senzația că te afli în mijlocul naturii, iar acest lucru îți va crea o stare de bine. De...

  Nu contează cum naști! Nu asta te face mamă, ci valorile pe care i le inspiri puiului tău
  Nu contează cum naști! Nu asta te face mamă, ci valorile pe care i le inspiri puiului tău

  Bună! Vreau să vă scriu puțin din povestea noastră: cum ne-am cunoscut eu cu soțul meu și cum am adus pe lume minunea noastră de fetiță.

  Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție
  Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție

  Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii și poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Nu este periculoasă și, în general, se vindecă...

  Dezvăluiri intime din copilăria lui Michael Jackson: tatăl lui îi făcea injecții hormonale pentru a-i păstra vocea ascuțită
  Dezvăluiri intime din copilăria lui Michael Jackson: tatăl lui îi făcea injecții hormonale pentru a-i păstra vocea ascuțită

  Michael Jackson a fost cel mai bun entertainer al tuturor timpurilor! Supranumit „Regele muzicii pop”, a debutat pe scenă la vârsta de 11 ani, că membru al formației...

  Veste mare! Câștigătoarea de la Vocea României este însărcinată la 41 de ani! Ce nume a ales Cristina Bălan pentru fetița ei
  Veste mare! Câștigătoarea de la Vocea României este însărcinată la 41 de ani! Ce nume a ales Cristina Bălan pentru fetița ei

  Acum 7 ani Cristina Bălan câștiga detașat Vocea României. Însă prea puțină lume știa că acasă o așteptau gemenii ei minunați cu sindromul Down care atunci aveau...

  Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei
  Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei

  Dacă ai un adolescent sau un preadolescent, știi deja că cea mai vizibilă putere a lor este să te ignore. Iar dacă încă nu ai un adolescent, bănuiești că la asta se va...

  Cea mai mare bucurie din Univers: un bebeluș aude pentru prima dată vocea mamei, după ce primește un aparat auditiv! Privește-i reacția!
  Cea mai mare bucurie din Univers: un bebeluș aude pentru prima dată vocea mamei, după ce primește un aparat auditiv! Privește-i reacția!

  Un bebeluș în vârstă de 4 luni din Marea Britanie a putut să audă pentru prima oară glasul mamei sale, după ce i-a fost pus un aparat auditiv.

  © 2022 Qbebe