Câteva sfaturi pentru folosirea dușului bucal în cazul copiilor

V-ați întrebat, probabil, ca mulți alți părinți, când ar fi cel mai potrivit să începem să folosim ața dentară sau dușul bucal în cazul copiilor, ca și element complementar al periuței de dinți. Răspunsul este simplu: atunci când observați că dinții încep să se atingă, ceea ce ridică riscul apariției cariilor sau a gingivitei. Chiar dacă dinții de lapte vor cădea în cele din urmă, este important să îi menținem curați, frumoși și sănătoși. De asemenea, nu contează dacă este un dinte de lapte sau un dinte permanent, folosirea dușului bucal sau a aței dentare rămân cele mai bune metode pentru a menține suprafețele dintre dinți curate și sănătoase. Studiile au demonstrat că dușul bucal folosit împreună cu o periuță de dinți ajută la reducerea florei aerobe totale și la reducerea lanțurilor bacteriene lactobacillus.

În cazul copiiilor care poartă aparate dentare fixe, aceasta este cea mai confortabilă și mai eficientă metodă de curățare. Din experiența mea, cel mai potrivit moment pentru dușul bucal este acela în care părinții au înțeles pe deplin imensa importanță a igienei orale. Oricum, cu cât mai devreme veți începe să folosiți ața dentară și dușul bucal, cu atât mai repede vă veți ajuta copilul să-și creeze obiceiuri bune, care îl vor ajuta întreaga viață. Mulți se întreabă și cât de des ar fi potrivit să folosim aceste dispozitive de-a lungul unei zile. Cred că ar fi bine să ne obișnuim copilul să folosească dușul bucal sau ața dentară cel puțin o dată pe zi. Strategia care funcționează în cele mai multe familii este ca obiceiul să fie integrat în rutina de culcare.

periuta dentara electrica

Sănătatea, între ața dentară și dușul bucal

Ața dentară este deosebit de importantă pentru prevenirea cariilor în cazul copiilor și folosirea ei ar trebui să înceapă de îndată ce dinții primari stabilesc contacte proximale, moment în care crește semnificativ incidența cariilor și a gingivitei. Nu ne putem aștepta, însă, ca un copil de 8 ani să fie prea încântat de procedură sau prea priceput în executarea corectă a mișcărilor. De altfel, studiile o arată, capacitatea copiilor de a manipula periuțele de dinți sau alte dispozitive de curățare a cavității bucale variază în funcție de vârstă, în diferite etape ale dezvoltării lor fizice și neurologice. O alternativă eficientă este dușul bucal, un înlocuitor al aței dentare, la fel de eficient, dar mai ușor de utilizat. În cazul copiilor, acest tip de aparat este și mai simplu de inclus într-o poveste atrăgătoare.

Ne putem amuza în familie, integrând în rutina zilnică un obicei benefic. Dușul bucal curăță spaţiile dintre dinţi și din fantele gingivale, care sunt principalele medii de dezvoltare pentru bacteriile care provoacă placa bacteriană. Jetul de apă al dușului pătrunde cu ușurință în zonele inaccesibile, indiferent dacă este vorba de o dentiție deschisă sau de una închisă, și îndepărtează placa bacteriană cu o eficiență mult sporită față de oricare altă metodă de igienizare. Căutând un dispozitiv potrivit familiei noastre, am fost interesat în primul rând de calitatea produsului și de performanțele acestuia, evaluând, totodată, și alte câteva particularități, cum ar fi un preț rezonabil sau simplitatea lui și, derivat din aceasta, ușurința sau plăcerea de a-l utiliza.

Produse potrivite pentru întreaga familie

A răspuns tuturor acestor criterii seria modelelor oferite de Panasonic, dispozitive cu tehnologii originale, pe care noi le folosim în combinație cu apă de gură antibacteriană. Tehnologia de pompare a apei marca Panasonic generează un jet puternic, cu o presiune de aproximativ 590 kPa, care asigură irigarea și curăță eficient locurile în care periuțele nu pot ajunge, cum ar fi între dinți și în jurul punților, al aparatelor și al coroanelor dentare.
Eficiența promisă de producător este confirmată de stomatologi: dușurile bucale Panasonic îndepărtează 99% din placa bacteriană şi îmbunătăţesc sănătatea gingiilor pentru 97% dintre utilizatori.

femeie care tine o periuta electrica in mana

Mica investiție inițială este în totalitate justificată de beneficiile pe care le aduce un aparat eficient, care elimină placa bacteriană în numai 30-40 de secunde, prevenind cele mai multe dintre afecțiunile dinților și gingiilor. Timpul scurt de acționare este o altă caracteristică care ne-a atras, fiind minunată pentru un copil, a cărui răbdare, să admitem, are limite.

În cazul în care se plictisește să acționeze manual aparatul, funcţia de curăţare automată este o alternativă salvatoare. În zilele fără chef, copilul trebuie doar să menţină apăsat butonul şi să deplaseze vârful de ghidaj de la un spaţiu interdentar la altul. De asemenea, în funcție de obiective, jetul dușului poate fi reglat de la un mod puternic, cu înaltă presiune, capabil să elimine particulele rămase între dinți, la jeturi de aer amestecat cu apă, emise intermitent pentru a curăța pungile parodontale și pentru a stimula gingiile.

sfaturi pentru igiena dentara

Igiena orală, cea mai importantă metodă de prevenție

Igiena orală și controlul plăcii bacteriene sunt cele mai importante teme în educația copiilor și a părinților lor, iar dispozitivele moderne, care folosesc tehnologii inteligente pentru a asigura un grad înalt de curățare, sunt cei mai buni aliați în efortul de a preveni afecțiuni complicate. Periajul corect, alături de dușul bucal cu un dispozitiv performant din gamele oferite de Panasonic reprezintă o formulă cu adevărat magică pentru sănătatea orală, asigurând protecție completă în fața tuturor tipurilor de risc, începând cu una dintre cele mai frecvente probleme ale copilăriei - caria dentară.

Definită ca o afectare microbiană a țesutului calcificat al dinților, caria înseamnă demineralizarea porțiunii anorganice și distrugerea substanței organice a dintelui. Deși nu pune viața în pericol, sechelele asociate pot fi de anvergură, iar costurile implicate pentru remedierea acestor incidente sunt semnificative. Nu în ultimul rând, caria prilejuiește, uneori, dureri chinuitoare și reprezintă o serioasă problemă estetică.

Sângerarea gingiilor este, la rândul său, o afecțiune prea adesea trecută cu vederea, deși se poate transforma, în timp, într-o condiție severă. Netratate, gingiile care sângerează ocazional pot duce la gingivită şi, în final, la o afecţiune gingivală severă, cunoscută sub numele de parodontită. Toate acestea încep cu depunerile bacteriene, care în cele din urmă pot cauza lezarea ireversibilă a țesuturilor osoase și moi care fixează poziția dinților și pot duce la pierderea permanentă a danturii.

Pentru că încep exclusiv de la o igienă orală incorectă, toate aceste riscuri chiar dispar o dată cu murdăria. Eliminând cu delicateţe placa bacteriană rămasă în urma periajului, cu ajutorul jeturilor, dușurile bucale Panasonic ajută la prevenirea cariilor care se formează în spaţiul dintre dinţi. S-a dovedit clinic că tehnologia originală Panasonic îmbunătăţeşte sănătatea gingiilor în doar două săptămâni. Dincolo de tehnicile și accesoriile care v-ar putea încânta copilul, astfel încât să transforme igiena orală într-o distracție, cea mai eficientă metodă de a-l convinge să se spele rămâne, totuși, puterea exemplului personal.

Dacă vă periați dinții dimineața și seara, având grijă la gingii sau spațiile interdentare, atunci și copilul va dori să vă imite în cele din urmă, și astfel își va crea un obicei sănătos pentru propria dantură. Prin urmare, cel mai sigur drum către sănătatea copilului, rămâne sănătatea orală a întregii familii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Momente grele pentru familiile copiilor cu autism în carantină. Ce sfaturi are psihologul
  Momente grele pentru familiile copiilor cu autism în carantină. Ce sfaturi are psihologul

  Viața părinților unui copil cu autism se schimbă complet din clipa diagnosticului, în sensul că aceștia trebuie să se adapteze nevoilor copilului lor, găsind soluții să...

  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante
  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante

  Viața de părinte vine la pachet cu o mulțime de împliniri, dar și cu o serie bună de provocări! Uneori este al naibii de greu să fii părinte! Sigur că nimic nu se compară cu...

  Ed Sheeran va deveni tătic! Bebelușul va veni pe lume în numai câteva săptămâni
  Ed Sheeran va deveni tătic! Bebelușul va veni pe lume în numai câteva săptămâni

  Ed Sheeran și soția sa, Cherry Seaborn, se pregătesc să devină părinți pentru prima dată. Iată povestea lor!

  Cântăreața Ellie Goulding este însărcinată! Urmează să nască în câteva săptămâni!
  Cântăreața Ellie Goulding este însărcinată! Urmează să nască în câteva săptămâni!

  Una dintre cele mai apreciate cântărețe din Marea Britanie din ultimii ani a participat la o ședință foto pentru o cunoscută revistă. A acordat și un interviu în care a...

  Apelul unei mame din Mangalia, al cărei copil a fost pe punctul de a fi răpit: ”Câteva mângâieri pe capul celui mic și...”
  Apelul unei mame din Mangalia, al cărei copil a fost pe punctul de a fi răpit: ”Câteva mângâieri pe capul celui mic și...”

  O mamă din Mangalia a atras atenția, printr-o postare pe o rețea de socializare, cu privire la un bărbat care a fost pe punctul să-i răpească băiețelul în parc.

  Urmează să nasc în câteva săptămâni și iubitul meu mi-a spus că mama lui se va muta la noi
  Urmează să nasc în câteva săptămâni și iubitul meu mi-a spus că mama lui se va muta la noi

  Pentru mulți dintre noi, faptul că un membru al familiei este dispus să ne ajute să avem grijă de noi și de bebelușul nostru este o binecuvântare. Dar există unii părinți nu...

  Alexandru Rafila vrea să deschidă școlile: „Le-am închis când nu era cazul”
  Alexandru Rafila vrea să deschidă școlile: „Le-am închis când nu era cazul”

  Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, cere redeschiderea școlilor pentru clasele primare și spune că nu este...

  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"
  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a decis să pună capăt speculaţiilor privitoare la o a treia sarcină. Iată ce a dezvăluit Andra Măruţă!

  © 2022 Qbebe