Obiecte din casă care pun în pericol viața copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când ești părinte ajungi să înveți că o singură clipă de neatenție se poate dovedi fatală. Deși îți imaginezi că mediul înconjurător este plin de pericole, în realitate chiar propria casă ascunde primejdii nebănuite. Iată în acest articol o serie de obiecte din căminul tău care pun în pericol viața copilului tău. Acordă-le atenția cuvenită!

Încă de când bebelușul tău învață să târască, apoi să meargă, să urce scările și să exploreze totul din jurul său te gândești la modul în care îi poți oferi siguranța. Măsurile de siguranță pentru copii sunt un job full time; pentru a putea acoperi toate planurile, gândește-te că ai un copil curios, căruia îi place să se cațere și să introducă în gură tot ce găsește. De aici apar pericole precum lovire, strangulare, înecare sau chiar otrăvire.

1. Șnururi de la jaluzele

Multe persoane au în camera unde doarme copilul jaluzele prevăzute cu șnururi. Prinderea între acestea reprezintă una dintre principalele cauze de strangulare în rândul copiilor de vârstă mică; în Marea Britanie 14 copii au decedat din acest motiv în ultimii 6 ani. În cazul în care nu poți evita folosirea acestora la jaluzele, utilizează un șnur scurt, unul dintr-un material rigid sau prinde-l cu o clemă pentru a te asigura că nu ajunge la îndemâna copilului.

obiecte din casa

2. Sertare neasigurate de la dulapuri

Orice părinte știe că un obiect pe care un copil se poate cățăra va ajunge escaladat până la urmă. Dar multe dintre ele reprezintă un real pericol. În această categorie se includ rafturile de cărți, dulapurile și comodele prevăzute cu sertare care se pot răsturna și pot zdrobi corpul copilului. Din rațiuni de siguranță, toate corpurile de mobilier înalte sau grele trebuie ancorate în perete.

3. Pungile pentru scutece

Este binecunoscut pericolul pe care îl prezintă pungile de plastic, dar și pungile mici pentru scutece intră în aceeași categorie. Începând din anul 2001 cel puțin 16 copii au fost sufocați sau s-au înecat cu acestea (la nivelul Marii Britanii). Nu foșnesc la fel de tare, așa că bebelușii le pot apuca și vor forma un vacuum peste nasul și gura lor, restricționându-le respirația. Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor recomandă să cumpărați pungi sub formă de sul, care trebuie menținute departe de bebeluși și copii.

4. Plăcile de întins părul

Deși fierul de călcat este cunoscut drept un pericol de către majoritatea părinților, mulți nu iau în considerare și alte obiecte casnice care se încing, precum plăcile de păr. Acestea rămân la temperatură ridicată timp de 15 minute după folosire și deseori sunt lăsate pe podea, pe mobilă sau pe clanța ușii pentru a se răci. Ai grijă mare unde la așezi pentru că pot cauza arsuri grave.

5. Bateriile de dimensiune mică

Dacă ești părinte, cu siguranță ai în casă cel puțin un obiect electronic acționat de baterii. Sunt însă extrem de periculoase bateriile de dimensiune mică, precum cele din ceasuri, de la cheile de mașină și calculatoare. Pe lângă faptul că prezintă pericol de înecare, dacă sunt înghițite eliberează o substanță chimică ce poate cauza sângerare internă gravă și deces. Întotdeauna păstrează-le într-un dulap bine securizat și asigură-te că orice jucărie sau obiect care le folosește este bine sigilat.

6. Magneții

Magneții de dimensiuni mici, ca și bateriile, prezintă un mare pericol, nu doar de sufocare. Dacă copilul tău înghite doi magneți sau un magnet și o altă piesă de metal, acestea pot să fie atrase una de cealălaltă în interiorul corpului. Acest aspect poate conduce la blocaj intestinal, cauzând o perforație sau ocluzie. Multe jucării conțin aceste componente, prin urmare ai grijă când le oferi copilului să se joace.

7. Cuburile de gheață

Poate știi deja de faptul că anumite alimente prezintă pericol mare de sufocare, deoarece pot rămâne blocate în gâtul copilului. Însă există o sumedenie mai puțin cunoscute. Cuburile de gheață reprezintă unul dintre principalele motive de deces la copiii de vârstă mai mare deoarece pot aluneca pe gât în timp ce beau. La fel de periculoase sunt guma de mestecat, dulciurile tari precum caramele, bomboane și acadele. Dacă nu le interzici, asigură-te că supraveghezi în permanență copilul când le consumă.

8. Țigările electronice

Fumatul electronic este considerat mai sigur decât cel convențional, dar produsele pe care le implică nu sunt o alternativă complet lipsită de pericole. Mulți copii au ajuns internați în spital după ce au înghițit lichid de la țigări electronice. Cei mici sunt mânați de curiozitate și pot introduce în gură tot ce le ajunge în mână. Ține aceste obiecte departe de ei.

9. Capsulele de detergent

Conform Serviciului de Informație Național pentru Otrăvire din Marea Britanie, au fost înregistrate peste 2000 de cazuri de copii care au ingerat aceste capsule în ultimii 5 ani, conducând la complicații inclusiv arsuri și dificultăți în respirație. Fii atent când speli rufele alături de copil deoarece o singură secundă de neatenție poate fi fatală.

obiecte din casa

10. Protecțiile pentru pătuț

Deși prin natura lor sunt menite să protejeze capul de lovituri se pot dovedi extrem de periculoase. Conform cercetărilor din domeniu, pot conduce la sufocare, strangulare și prezintă pericol de înecare. Unii bebeluși se pot prinde în material sau pot cădea în timp ce se cațără pe ele. Cel mai sigur pătuț este unul fără nimic în el.

11. Masa de cafea din sticlă

Mesele fabricate din sticla sunt extrem de periculoase în orice casă, și nu doar pentru copii. Se întâmplă acest lucru deoarece sunt fabricate din geam nesecurizat, care se sparge usor și poate cauza răni fatale daca este lovit de un copil. De asemenea, muchiile sale pot răni. Ai mare grijă când cumperi un astfel de obiect și înlocuiește, dacă este cazul, geamul cu unul ce nu se sparge. Acoperă colțurile și muchiile cu protecții pentru copii.

12. Coșurile de gunoi neacoperite

Curiozitatea este atributul esențial care îi mână pe copii. Însă în coșul de gunoi se pot ascunde diverse obiecte extrem de periculoase, începând de la alimente alterate, obiecte rupte sparte sau chiar substanțe chimice otrăvitoare. Coșul de gunoi trebuie poziționat într-o zonă unde copilul nu are acces și prevăzut cu un capac special, care nu poate fi deschis cu ușurință.

Citește și: Siguranta copilului: Top 10 cele mai periculoase obiecte din casa 

Surse: www.blindsgalore.com; www.netmums.com; www.babygaga.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  1 din 5 copii din România nu are WC în casă și nu își spală mâinile după folosirea toaletei
  1 din 5 copii din România nu are WC în casă și nu își spală mâinile după folosirea toaletei

  Potrivit unui raport recent al „World Vision” România, peste 1/3 dintre copiii din România stau în locuințe în care nu există toaletă în...

  Importanța jocului în pregătirea pentru viață a copilului
  Importanța jocului în pregătirea pentru viață a copilului

  Jocul este un „drept” inviolabil și incontestabil al fiecărui copil, conform reglementărilor ONU. Jocul contribuie la dezvoltarea socială, fizică, cognitivă și...

  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă
  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă

  Părinții învață, de la o zi la alta, lucruri noi: cum să devină mai responsabili, mai grijulii, mai afectuoși. Primul an din viața copilului este extrem de important. Este...

  Vacanța se apropie. Iată 5 piese vestimentare care să nu lipsească din garderoba copilului tău
  Vacanța se apropie. Iată 5 piese vestimentare care să nu lipsească din garderoba copilului tău

  Vacanța de iarnă se apropie cu pași repezi, iar tu trebuie să te gândești la moduri cât mai distractive de a umple timpul micuților tăi. Din fericire, ai o mulțime de...

  Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
  Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

  Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!
  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!

  Este caniculă! Iar când temperaturile depășesc 30 de grade cu toții căutăm metode să ne răcorim. Iar furtunul din grădină poate să pară ideal pentru a elimina disconfortul...

  Vine frigul! 6 jucării care asigură distracția copioasă în casă
  Vine frigul! 6 jucării care asigură distracția copioasă în casă

  În zilele cu vreme urâtă, joacă se mută în casă, așa că asigura-te că cel mic are suficiente jucării distractive și interesante, care să îi alunge...

  © 2023 Qbebe