Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Obiecte din casă care pun în pericol viața copilului

Atunci când ești părinte ajungi să înveți că o singură clipă de neatenție se poate dovedi fatală. Deși îți imaginezi că mediul înconjurător este plin de pericole, în realitate chiar propria casă ascunde primejdii nebănuite. Iată în acest articol o serie de obiecte din căminul tău care pun în pericol viața copilului tău. Acordă-le atenția cuvenită!

Încă de când bebelușul tău învață să târască, apoi să meargă, să urce scările și să exploreze totul din jurul său te gândești la modul în care îi poți oferi siguranța. Măsurile de siguranță pentru copii sunt un job full time; pentru a putea acoperi toate planurile, gândește-te că ai un copil curios, căruia îi place să se cațere și să introducă în gură tot ce găsește. De aici apar pericole precum lovire, strangulare, înecare sau chiar otrăvire.

1. Șnururi de la jaluzele

Multe persoane au în camera unde doarme copilul jaluzele prevăzute cu șnururi. Prinderea între acestea reprezintă una dintre principalele cauze de strangulare în rândul copiilor de vârstă mică; în Marea Britanie 14 copii au decedat din acest motiv în ultimii 6 ani. În cazul în care nu poți evita folosirea acestora la jaluzele, utilizează un șnur scurt, unul dintr-un material rigid sau prinde-l cu o clemă pentru a te asigura că nu ajunge la îndemâna copilului.

obiecte din casa

2. Sertare neasigurate de la dulapuri

Orice părinte știe că un obiect pe care un copil se poate cățăra va ajunge escaladat până la urmă. Dar multe dintre ele reprezintă un real pericol. În această categorie se includ rafturile de cărți, dulapurile și comodele prevăzute cu sertare care se pot răsturna și pot zdrobi corpul copilului. Din rațiuni de siguranță, toate corpurile de mobilier înalte sau grele trebuie ancorate în perete.

3. Pungile pentru scutece

Este binecunoscut pericolul pe care îl prezintă pungile de plastic, dar și pungile mici pentru scutece intră în aceeași categorie. Începând din anul 2001 cel puțin 16 copii au fost sufocați sau s-au înecat cu acestea (la nivelul Marii Britanii). Nu foșnesc la fel de tare, așa că bebelușii le pot apuca și vor forma un vacuum peste nasul și gura lor, restricționându-le respirația. Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor recomandă să cumpărați pungi sub formă de sul, care trebuie menținute departe de bebeluși și copii.

4. Plăcile de întins părul

Deși fierul de călcat este cunoscut drept un pericol de către majoritatea părinților, mulți nu iau în considerare și alte obiecte casnice care se încing, precum plăcile de păr. Acestea rămân la temperatură ridicată timp de 15 minute după folosire și deseori sunt lăsate pe podea, pe mobilă sau pe clanța ușii pentru a se răci. Ai grijă mare unde la așezi pentru că pot cauza arsuri grave.

5. Bateriile de dimensiune mică

Dacă ești părinte, cu siguranță ai în casă cel puțin un obiect electronic acționat de baterii. Sunt însă extrem de periculoase bateriile de dimensiune mică, precum cele din ceasuri, de la cheile de mașină și calculatoare. Pe lângă faptul că prezintă pericol de înecare, dacă sunt înghițite eliberează o substanță chimică ce poate cauza sângerare internă gravă și deces. Întotdeauna păstrează-le într-un dulap bine securizat și asigură-te că orice jucărie sau obiect care le folosește este bine sigilat.

6. Magneții

Magneții de dimensiuni mici, ca și bateriile, prezintă un mare pericol, nu doar de sufocare. Dacă copilul tău înghite doi magneți sau un magnet și o altă piesă de metal, acestea pot să fie atrase una de cealălaltă în interiorul corpului. Acest aspect poate conduce la blocaj intestinal, cauzând o perforație sau ocluzie. Multe jucării conțin aceste componente, prin urmare ai grijă când le oferi copilului să se joace.

7. Cuburile de gheață

Poate știi deja de faptul că anumite alimente prezintă pericol mare de sufocare, deoarece pot rămâne blocate în gâtul copilului. Însă există o sumedenie mai puțin cunoscute. Cuburile de gheață reprezintă unul dintre principalele motive de deces la copiii de vârstă mai mare deoarece pot aluneca pe gât în timp ce beau. La fel de periculoase sunt guma de mestecat, dulciurile tari precum caramele, bomboane și acadele. Dacă nu le interzici, asigură-te că supraveghezi în permanență copilul când le consumă.

8. Țigările electronice

Fumatul electronic este considerat mai sigur decât cel convențional, dar produsele pe care le implică nu sunt o alternativă complet lipsită de pericole. Mulți copii au ajuns internați în spital după ce au înghițit lichid de la țigări electronice. Cei mici sunt mânați de curiozitate și pot introduce în gură tot ce le ajunge în mână. Ține aceste obiecte departe de ei.

9. Capsulele de detergent

Conform Serviciului de Informație Național pentru Otrăvire din Marea Britanie, au fost înregistrate peste 2000 de cazuri de copii care au ingerat aceste capsule în ultimii 5 ani, conducând la complicații inclusiv arsuri și dificultăți în respirație. Fii atent când speli rufele alături de copil deoarece o singură secundă de neatenție poate fi fatală.

obiecte din casa

10. Protecțiile pentru pătuț

Deși prin natura lor sunt menite să protejeze capul de lovituri se pot dovedi extrem de periculoase. Conform cercetărilor din domeniu, pot conduce la sufocare, strangulare și prezintă pericol de înecare. Unii bebeluși se pot prinde în material sau pot cădea în timp ce se cațără pe ele. Cel mai sigur pătuț este unul fără nimic în el.

11. Masa de cafea din sticlă

Mesele fabricate din sticla sunt extrem de periculoase în orice casă, și nu doar pentru copii. Se întâmplă acest lucru deoarece sunt fabricate din geam nesecurizat, care se sparge usor și poate cauza răni fatale daca este lovit de un copil. De asemenea, muchiile sale pot răni. Ai mare grijă când cumperi un astfel de obiect și înlocuiește, dacă este cazul, geamul cu unul ce nu se sparge. Acoperă colțurile și muchiile cu protecții pentru copii.

12. Coșurile de gunoi neacoperite

Curiozitatea este atributul esențial care îi mână pe copii. Însă în coșul de gunoi se pot ascunde diverse obiecte extrem de periculoase, începând de la alimente alterate, obiecte rupte sparte sau chiar substanțe chimice otrăvitoare. Coșul de gunoi trebuie poziționat într-o zonă unde copilul nu are acces și prevăzut cu un capac special, care nu poate fi deschis cu ușurință.

Citește și: Siguranta copilului: Top 10 cele mai periculoase obiecte din casa 

Surse: www.blindsgalore.com; www.netmums.com; www.babygaga.com

Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atenție! Acestea sunt ceasurile inteligente care pun viața copilului tău în pericol
  Atenție! Acestea sunt ceasurile inteligente care pun viața copilului tău în pericol

  Autoritățile Uniunii Europene intenționează să retragă de pe piață un model de Smartwatch pentru copii!

  Stop! Greșelile care îți pun în pericol mașina de spălat
  Stop! Greșelile care îți pun în pericol mașina de spălat

  Când te gândești la tehnologii moderne, care schimbă viața, îți vin în minte progresele incredibile din medicină, programare sau știință, dar ce zici de umila...

  Ioana Grama acuzată de fani că pune viaţa fetiţei ei în pericol: "Îi smulgea mâna copilului"
  Ioana Grama acuzată de fani că pune viaţa fetiţei ei în pericol: "Îi smulgea mâna copilului"

  Una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de la noi a primit critici dure din partea fanilor în mediul online. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce acuzaţii i s-au adus...

  Obiecte care îți fac viața mai ușoară atunci când ai un bebeluș
  Obiecte care îți fac viața mai ușoară atunci când ai un bebeluș

  Viața ta se schimbă odată ce devii mămică pentru că lângă tine va fi, în permanență, bebelușul căruia i-ai dat viață și care are necondiționat nevoie de tine. Ai...

  Combinații de alimente care îți pot pune viața în pericol
  Combinații de alimente care îți pot pune viața în pericol

  Deși multe persoane cunosc conceptul de toxiinfecție alimentară, adevărul este că există o serie de alimente aparent sănătoase, dar care în combinație cu altele ajung să...

  Greșeala gravă pe care o faci în nopțile caniculare și care îți pune viața în pericol
  Greșeala gravă pe care o faci în nopțile caniculare și care îți pune viața în pericol

  Atunci când valurile de căldură încep să ne lovească puternic, în primul rând ne va fi afectat somnul, iar la pachet cu acesta se vor stabili și alte neplăceri....

  Cum se pregătește Smiley pentru viața de tătic: „Îmi pun compilații cu copii ce plâng pe Youtube ca să mă obișnuiesc cu zgomotul”
  Cum se pregătește Smiley pentru viața de tătic: „Îmi pun compilații cu copii ce plâng pe Youtube ca să mă obișnuiesc cu zgomotul”

  Unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați artiști de la noi va deveni în curând tată de fată. Iată cum se străduiește Smiley să se pregătească pentru viața de...

  © 2021 Qbebe