Informații despre siguranța copilului în mașină
Un procent de 80% dintre copiii cu vârsta 0-4 ani au decedat sau au fost grav răniți când au călătorit cu mașina fără condițiile optime de siguranță în anul 2014, acest procent reprezentând la rândul său 28% din accidentele rutiere pentru grupul de vârstă menționat. Din punct de vedere legal, copiii trebuie să poarte centură de siguranță când călătoresc cu mașina și alte mijloace de transport, precum și un scaun special. Șoferul este pasibil de amendă în cazul în care un copil mai mic de 14 ani nu poartă centură de siguranță, iar până la vârsta de 12 ani sau până la înălțimea 135 cm copilul trebuie să beneficieze de un dispozitiv de reținere omologat (conform legislației europene) când călătorește pe locul din spate al oricărui autovehicul. Prin dispozitiv de reținere se înțelege landou, scoică, scaun sau înălțător auto care va fi prins de bancheta mașinii cu ajutorul centurii de siguranță. Fac excepție autobuzele și alte mijloace de transport în comun. Aceste prevederi legale sunt esențiale nu doar pentru siguranță, ci și pentru că, în cazul unui accident minor, un copil care nu a fost asigurat corespunzător va fi aruncat cel mai probabil prin parbriz în urma impactului (sau prin unul dintre geamurile laterale).
Citește și: Scaune auto pentru copii: Ghidul complet
Tipuri de dispozitive pentru siguranța copilului în mașină
Odată cu creșterea, modul în care stă copilul în mașină se va schimba, respectiv adapta vârstei, înălțimii și greutății sale. Nu toate scaunele de mașină se potrivesc într-un anumit autovehicul, motiv pentru care este important să verificați înainte de a-l achiziționa. Trebuie să optați pentru un scaun care poate fi instalat și folosit corect de fiecare dată.
- Un scaun așezat cu fața în direcția spate de mers. Acesta este regăsit de obicei sub denumirea de landou sau scoică, fiind de dimensiuni mici, portabil și prevăzut cu hamuri, iar în cazul unui accident se balansează și se mișcă odată cu copilul pentru a reduce stresul imprimat asupra gâtului fragil al copilului și asupra coloanei vertebrale. Acest tip de echipament este destinat nou-născuților (landoul), respectiv bebelușilor (scoica). În general, landoul va fi folosit pentru un termen extrem de scurt (1-2 luni), precum și scoica (până la 8-9 luni). În momentul în care dispozitivul de reținere nu mai este adaptat greutății copilului, este indicat să optați pentru un scaun de mașină convertibil de tip 3 in 1 (se poate modifica, fixându-se și cu fața la direcția de mers - respectiv poate fi transformat în înălțător când copilul este mai mare) care trebuie folosit tot cu spatele la direcția de mers. Acesta constituie o alegere potrivită și din rațiuni financiare.
- Scaunul de mașină care este amplasat pe bancheta din spate cu fața către direcția de mers. Acesta dispune, ca și landoul sau scoica, de hamuri de prindere care limitează mișcarea copilului în timpul unui accident rutier. Poate fi achiziționat fie sub forma unui scaun convertibil (de la poziția cu spatele la direcția de mers la poziția cu fața), sub forma unui scaun de mașină cu înălțător (care odată cu vârsta se poate modifica) sau sub forma unui scaun 3 în 1, adaptat fiecărei vârste a copilului.
- Scaunul înălțător ajută la poziționarea centurii de siguranță în așa fel încât să cuprindă corespunzător cele mai puternice părți ale corpului copilului. Acest tip de scaun este menit să ridice înălțimea copilului pentru ca centura de siguranță să se potrivească dimensiunii sale, oferind de asemenea și suport pentru gât și cap (ideal din acest motiv în special pentru autovehiculele care nu au tetiere). Poate fi achiziționat și fără suportul pentru spate (nu oferă suport pentru gât și cap), această variantă fiind ideală pentru cazul în care mașina dispune deja de tetieră, precum și sub forma unui scaun de mașină 3 în 1 care evoluează și se modifică odată cu creșterea copilului.
Nu în ultimul rând, trebuie menționată între mijloacele de asigurare a copilului în mașină și centura de siguranță care este important să se afle peste partea superioară a coapselor și să atingă marginea umărului, poziționându-se transversal peste piept pentru a restricționa copilul în cazul unui accident rutier. Nu trebuie să se afle peste zona stomacului sau peste gât sau față.
Siguranța copilului în mașină - scaunul potrivit în funcție de vârstă
- Începând de la naștere până la vârsta de 2 ani (sau până la momentul în care copilul atinge pragul superior de înălțime sau greutate prevăzut de producătorul scaunului de mașină - în acest sens este important să consultați cu atenție specificațiile producătorului) cel mic trebuie așezat într-un scaun de mașină care se află cu spatele la direcția de mers pentru a beneficia de cea mai bună protecție.
- De la vârsta de 2 ani până la vârsta de 5 ani (sau până la momentul în care atinge pragul superior de înălțime sau de greutate prevăzut de producătorul scaunului de mașină) copilul trebuie așezat într-un scaun de mașină care se află cu fața la direcția de mers
- De la vârsta de 5 ani până când centura de siguranță se potrivește corespunzător copilul trebuie așezat într-un scaun de tip înălțător. Acordați atenție deosebită acestei etape din evoluție pentru a vă asigura că centura de siguranță este poziționată corect pentru a oferi copilului cea mai bună protecție.
Sfaturi pentru achiziționarea unui scaun de mașină
Este indicat să faci o probă produsului înainte de a cumpăra scaunul de mașină pentru a te asigura că este potrivit copilului și autovehiculului tău (eventual solicită un test demonstrativ pentru a verifica modul în care se fixează și se desfac atât centura, cât și hamurile de care dispune). Când îl montezi, urmează întotdeauna cu atenție instrucțiunile producătorului (statisticile indică faptul că un procent de 73% din scaune nu sunt instalate corect). Ca să reprezinți un model pentru cel mic nu uita să porți de fiecare dată centura de siguranță când călătorești cu mașina. În cazul în care copilul tău este suficient e mare, permite-i să se implice în achiziția scaunului de mașină. Nu cumpăra un scaun de mașină folosit/la mâna a doua decât în situația în care îi cunoști întregul istoric (trebuie să îl cumperi de la o persoană cunoscută); odată ce un astfel de produs a fost implicat într-un accident rutier, are componente lipsă, a expirat sau este fisurat, nu mai prezintă siguranță. Nu în ultimul rând, nu lăsa niciodată copilul singur în mașină, nici măcar un minut; temperatura din interior poate ajunge să crească cu mai mult de 20 de grade Celsius provocând infarct.Citește și: Cum sa alegi un scaun de masina pentru copilul tau
Surse:
www.safekids.org; http://think.direct.gov.uk; www.safercar.gov; www.cdc.gov
