De ce apare răul de mișcare?
Cauzele responsabile de apariția răului de mișcare nu sunt încă pe deplin înțelese. Astfel, nu se știe exact de ce anumiți copii se confruntă cu o asemenea problemă, iar alții nu. Cu toate acestea, medicii spun că răul de mișcare intervine când creierul primește informații contradictorii de la urechea internă, de la ochi și de la nervii de la nivelul articulațiilor și mușchilor.
Ca să înțelegi mai bine cum se poate declanșa răul de mașină, raportează-te la aceste două exemple:
- Un copil aflat în primii ani de viață stă pe unul dintre locurile din spate ale mașinii, fără să se poată uita pe fereastră;
- Un copil mai mare privește în jos întrucât citește o carte în timp ce se află în mașină.
Practic, în ambele exemple, urechea internă a copiilor receptează mișcarea, dar ochii și restul corpului nu. De aceea, se ajunge la următoarea situație:
- Urechea internă, care controlează echilibrul și mișcarea, transmite acest mesaj: „Ne mișcăm”;
- Ochii transmit acest mesaj:„Nu ne mișcăm și ne uităm în carte”.
În contextul situației create, creierul devine și el confuz și, din acest motiv, survin stările de greață.
Cum se poate manifesta răul de mașină?
În cazul copiilor mai mici, care nu știu încă să se exprime, îți poți da seama că suferă din pricina răului de mașină dacă sesizezi manifestări precum:
- Căscat frecvent;
- Stări de agitație;
- Plâns insistent;
- Transpirații;
- Paloarea feței.
La copiii mai mari, răul de mașină se manifestă, în general, prin:
- Amețeli;
- Greață și/sau vărsături;
- Transpirații reci;
- Diminuarea apetitului.
Cum poți combate răul de mașină?
Ca să te asiguri că micuțul tău nu va avea mult de suferit din cauza răului de mașină, străduiește-te să pui în aplicare și sfaturile de mai jos:
Găsește-i un loc în care să se poată uita pe geam
Când copilul se uită pe geam, atât urechea sa internă, cât și ochii, sesizează mișcarea. De aceea, asigură-te că are o vedere cât mai clară a drumului pe care vă aflați. În același timp, pentru ca senzația de greață să se atenueze, este util să deschizi unul dintre geamurile mașinii pentru ca aerul proaspăt să pătrundă.
Dacă ai un copil mai măricel, învață-l să privească linia orizontului
Această măsură este binevenită mai ales dacă drumul pe care mergeți nu este drept. De altfel, este ideal să-l îndemni pe copil să privească numai în față, ghidându-se după un reper de pe linia orizontului. Cu alte cuvinte, un obiect aflat la distanță va transmite, la nivel vizual, mesajul că ne mișcăm în raport cu acel reper de pe linia orizontului. În acest context, creierul nu va mai primi mesajele contradictorii care favorizează răul de mișcare.
Evită căldura excesivă în mașină
Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului aspect: expunerea la căldura excesivă poate amplifica manifestările răului de mașină. Acest lucru se poate întâmpla inclusiv în anotimpul rece, când este necesar să se dea drumul la căldură. Totodată, pentru a evita supraîncălzirea, temperatura din mașină nu ar trebui să depășească 21 de grade Celsius.
În ceea ce privește temperatura confortabilă din mașină în perioada verii, aerul condiționat ar trebui folosit gradual, nu trebuie setat din start la o temperatură joasă. Este preferabil, pentru confortul copilului, ca temperatura să fie între 20 și 22 de grade Celsius. În plus, nu ezita să folosești și parasolare.
Distrage-i atenția
O modalitate simplă prin care cei mici pot trece mai ușor peste răul de mișcare în mașină este să li se distragă cât mai mult atenția. Esențial este să-ți implici copilul în activități care să nu-l oblige să privească în jos. Spre exemplu, cântați, ascultați povești audio, ascultați muzică, povestiți etc.
Apelează la un supliment alimentar pe bază de ghimbir
Anumiți compuși din ghimbir, gingerolul și shogaolul, au efecte pozitive asupra sistemului digestiv. Mai exact, au proprietăți antiinflamatoare, contribuie la îmbunătățirea procesului de digestie și accelerează golirea stomacului. În plus, ghimbirul blochează anumiți receptori implicați în reflexul vomei. Prin urmare, acest condiment ajută la atenuarea stărilor de greață.
Având în vedere efectele ghimbirului, nu este de mirare că îl găsim adesea în diverse suplimente alimentare destinate prevenirii și ameliorării răului de mișcare. Un asemenea supliment este și NAUSOLVIT picături orale (de la Dr.Phyto), care conține extract standardizat de ghimbir, fiind indicat atât în combaterea răului de mișcare, cât și în tulburările digestive asociate excesului alimentar și tratamentului medicamentos. De altfel, acest supliment oferă beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:
- Previne starea de rău de mișcare;
- Reduce stările de greață și vărsăturile;
- Calmează crampele abdominale;
- Îmbunătățește digestia.
NAUSOLVIT picături orale poate fi utilizat fără probleme încă din primul an de viață al copilului, de la vârsta de 6 luni. În plus, este binevenit și pentru copiii mai mari și chiar pentru adulți. Ține minte că 0,5 ml de produs este echivalentul a 10 picături. Pentru a obține rezultatele așteptate, este recomandat să consulți și acest prospect și să le administrezi după cum urmează:
- Pentru copiii între 6 și 12 luni: 2 picături/kg corp o dată pe zi;
- Pentru copiii între 1 și 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi;
- Pentru copiii între 3 și 6 ani: 15 picături de 3 ori pe zi;
- Pentru copiii între 6 și 12 ani: 20 de picături de 3 ori pe zi;
- Pentru adulți: 20 de picături de 3-4 ori pe zi.
Oferă-i numai alimente ușor de digerat
Pentru un copil care are în mod constant rău de mașină, este foarte important ce alimente primește atât înainte de călătorie, cât și în timpul acesteia. Asigură-te că nu are stomacul foarte plin și pune-i la dispoziție numai alimente ușoare, care nu sunt grase, condimentate sau picante. Spre exemplu, dă-i biscuiți cât mai dietetici, fără sare sau cu conținut redus de sare.
Faceți pauze cât mai dese
Cea mai la îndemână modalitate de a combate răul de mașină este să stabilești pauze dese pe parcursul călătoriei. Practic, odată ce copilul va ieși din mașina aflată în mișcare, stările de greață și amețelile vor începe să dispară treptat. De altfel, este ideal să-l lași să se plimbe pentru câteva minute sau chiar să se relaxeze stând întins, cu un prosopel puțin umezit în apă rece pe frunte.
Planifică-ți călătoriile când știi că micuțul obișnuiește să doarmă
Dacă plecați într-o călătorie care durează mult, ca să eviți răul de mașină este ideal să o planifici în intervalele în care știi că, de obicei, copilul doarme. Spre exemplu, poți porni în călătorie dimineața foarte devreme, seara târziu sau în intervalul în care are obișnuiește să aibă reprizele scurte de somn de peste zi.
În situația în care copilul tău se confruntă în mod constant cu răul de mașină și/sau dacă simptomele nedorite nu încetează complet nici după 8 ore de la încheierea călătoriei, consultă-te cât mai repede cu un medic pediatru. Astfel, dacă este vorba despre un copil mai mare de 2 ani, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații și chiar administrarea unor medicamente contra răului de mișcare.
Ajutor! Copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro, freepik.com, youtube.com
Surse articol: healthline.com, mayoclinic.org, seattlechildrens.org, urmc.rochester.edu, uhhospitals.org
