Prima zi de școală: dezvoltarea și beneficiile scrisului de mână

Prima zi de școală: dezvoltarea și beneficiile scrisului de mână

Andreea Baluteanu

Multă vreme s-a considerat că scrisul de mână era o activitate desuetă, o rămăşiţă „romanticizată” din epoci demult apuse, un obicei pe care nu îl mai cultivau decât cei ce continuau să scrie scrisori sau liste de cumpărături. Cu toate că în sistemul de învățământ românesc această aptitudine nu a fost niciodată eliminată de pe lista competențelor necesare în educație, în multe școli din Occident elevii și studenții nu mai erau instruiți să scrie de mână.

Te revoltă acest gând? E bine, pentru că ești în asentimentul studiilor actuale, care nuanțează tot mai mult beneficiile scrisului de mână. Pentru că se apropie prima zi de școală, suntem bucuroase să îți povestim despre extraordinarele efecte pozitive ale scrisului de mână! În plus, dacă cel mic abia acum deprinde această atât de valoroasă abilitate, venim și cu sfaturi necesare!

Beneficiile scrisului de mână: cum studiile fac „revoluție” în educație

În Statele Unite ale Americii, tot mai multe școli au reintrodus în programă scrisul de mână la clasele primare după ce îl eliminaseră. Mai mult, sunt și cazuri ale elevilor aflați deja la vârsta adolescenței care învață pe cont propriu să scrie de mână după ce au constatat cât de important e acest gest pentru dezvoltarea lor.

Din fericire, la noi nu există pericolul ca micuțul tău să nu fie în stare să se semneze pentru că nimeni nu l-a învățat să scrie de mână. Suntem și mai bucuroase, ca mămici, pentru că minunatul scris de mână are atât de multe beneficii!

Facilitează dezvoltarea psihomotorie

De la jocuri și jucării la scrisul de mână, copilul parcurge etape sănătoase pentru dezvoltarea facultăților sale psihomotorii, deprinzând coordonarea membrelor, coordonarea văzului și a mișcării, controlul fin necesar în mișcările complexe și dexteritatea. Scrisul de mână devine la fel de important cu aptitudinea de a-ți lega șireturile! De la a trasa acel „g” caligrafic până la a deveni apoi un pianist de geniu e uneori doar un pas!

Stimulează dezvoltarea creierului și a facultăților cognitive

În copilărie se realizează pentru prima dată miliarde de conexiuni între sinapse, și unele dintre ele sunt proprii numai scrisului de mână. Se integrează aici abilități psihomotorii și coordonarea mișcărilor musculare, guvernate de creier, despre care am vorbit mai sus, dar și abilități de procesare vizuale și tactile. Astfel, scrisul de mână presupune îmbinarea armonioasă a gândirii și a mișcării, dar aduce în ecuație și simțurile.

Nu ne miră deci faptul că cercetări actuale în neuroștiință au descoperit rețele neuronale ce sunt activate numai atunci când scriem de mână. Această activitate fizică „pune la treabă” nervii și mușchii într-un mod complex, transmițând un feedback senzorial evoluat creierului, care se dezvoltă astfel într-un mod incredibil.

Studiile s-au grăbit să demonstreze și că preșcolarii care deprinseseră abilități de scris incipiente se bucurau de un succes mai mare în viață.

Scrisul de mână susține memoria.

Din nou, cercetările au subliniat cum cuvintele deprinse prin scriere de mână versus calculator erau redate mai corect, atât de adulți, cât și de copii. Totodată, atunci când foloseau scrisul de mână, micuții erau încurajați să fie mai atenți și mai concentrați, vizualizând caracterele mai bine, în vreme ce creierul stoca, evalua și organiza informația, reținând-o mai rapid și pe termen mai lung.

Avansând pe firul acestui raționament, elevii și studenții care luau notițe de mână se bucurau și de performanțe mai bune în cadrul studiilor, deși însemnările lor erau paradoxal mai scurte decât cele ale colegilor ce foloseau tehnologia. Explicația era aceea că, fiind necesar să economisească spațiu și timp și să urgenteze sintetizarea informației, creierul lor efectua deja o procesare inițială, decizând ce cunoștințe erau mai importante și fixându-le mai ușor. Prin urmare, informația era reținută mult mai bine pe termen lung.

Scrisul de mână îmbunătățește capacitățile de învățare

Scrierea de mână presupune o secvență de mișcări (nu o simplă apăsare de taste) care, alăturate, activează unele regiuni ale creierului ce sunt asociate cu memoria. Din nou, filtrarea informației, îmbunătățirea atenției și a memoriei sunt de folos pentru un proces de învățare mai fluent.

Ba, mai mult, unii oameni de știință atrag atenția și asupra descoperirilor ce atestă că informațiile citite de pe o pagină sunt mai ușor amintite decât cele asimilate de pe un ecran.

Copiii care scriu de mână se concentrează mai ușor

Când scrii de mână, e mai simplu să vizualizezi întreg raționamentul, să faci legătura dintre introducere și concluzie. Se pare că acest proces activează o parte din creier care blochează distragerile de atenție și informațiile nerelevante, și prin urmare se îmbunătățește și concentrarea. Studiile au ilustrat inclusiv cum copiii diagnosticați cu ADHD se concentrau mai ușor când scriau de mână.

Scrisul de mână facilitează și cititul

Sunt activități interdependente, se pare! Cele două implică același proces mental, care codează și decodează informația. Copiii care nu învață să scrie corect au și dificultăţi de citire și de înțelegere a textului și a contextului.

Scrisul de mână îmbunătățește creativitatea

Dacă ți-am spune că creatoarea Harry Potter și-a scris romanele de mână, filtrând magia ce a cucerit atâți copii cu un gest simplu? Scrisul de mână eliberează mintea, aduce la suprafață idei din subconștient și îmbogățește conținutul. În acest sens, un studiu a nuanțat cum copiii care scriau de mână aveau eseuri mult mai calitative decât cele redactate la calculator.

fetita care scrie de mana la birou alaturi de o carte si un caiet

BIC îi ajută pe copii să învețe să scrie!

Sunt multiple problemele care pot apărea atunci când cel mic învață să scrie. Iată numai câteva dintre ele:  prinderea incorectă a instrumentului de scris (mulți copii au tendința de a ține pixul sau stiloul cu toată mâna, când el trebuie apucat între degetul mare și cel arătător, sprijinit de degetul mijlociu și ținut aproape de vârf), poziționarea greșită a mâinilor sau a hârtiei (mâna care nu scrie menține fixă hârtia poziţionată oblic), poziția eronată a corpului (tălpile drepte pe podea, genunchii sub nivelul coapselor, spatele drept și aplecat ușor în față, mușchii brațelor relaxați, antebrațul extins în mod natural), câmpul vizual (copilul trebuie să vadă vârful instrumentului de scris și punctul de contact cu hârtia).

Însă relevant este și instrumentul de scris. Cei mici nu pot scrie cu stiloul tău, dar nici cu un pix oarecare. BIC îți sare în ajutor, fiindcă a dezvoltat o gamă de produse care îi ajută pe copii să învețe să scrie, special dedicată celor cu vârste între 4 și 8 ani. Și-au dat concursul terapeuți psihomotori și ergonomiști, care, în urma studiilor desfășurate, au conturat instrumentul ideal cu care să înveți să scrii.

Cum arată el? Caracteristica cheie este o linie vizuală pentru ghidare ce ușurează poziționarea corectă a degetelor, astfel încât cel mic să dezvolte o „prindere” corespunzătoare. Forma rotundă e relaxantă, ușurând poziția de „flexie și extindere” și împiedicând apariția oboselii musculare, în vreme ce dimensiunea mai mică (12 cm) și diametrul personalizat sunt mai mult decât potrivite pentru mâinile micuțe ale copiilor, ce au, în medie, 10-14,5 cm. Ce mai e de remarcat e că aceste instrumente de scris au fost astfel concepute încât să corespundă atât dreptacilor, cât și stângacilor.

BiC și misiunea sa în educație

Îți vine să crezi că, de mai bine de 75 de ani, BIC face lumea mai frumoasă oferind instrumente de scris și de colorat? Oare câți dintre marii scriitori și pictori nu și-au format mâna cu produsele lor?

De aceea, educația face parte nu numai din emblema, dar și din ADN-ul BIC. Compania susține inițiativele educaționale din întreaga lume: un proiect esențial în acest sens este BIC Global Education Week, prin care angajații depun activități de voluntariat ca să amelioreze condițiile de învățământ din întreaga lume. Numerele vorbesc de la sine: până în 2025, 250 de milioane de studenți vor avea de profitat de pe urma acestor demersuri. BIC nu doar spune, ci și face, dovedind prin această misiune că într-adevăr poate aplica crezul său, conform căruia „educația este un drept fundamental și o piatră de temelie a întregii dezvoltări personale și societale.”

Pe plan local, proiectele BIC includ donații de produse către ONG-uri, concursuri cu premii pentru elevi și profesori, dar și acțiuni de voluntariat. Ce putem spune e că, instrument de scris cu instrument de scris, viitorul sună mai bine cu BIC! Află mai multe despre beneficiile scrisului, dar și problemele și sfaturile aferente

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

    În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit
    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit

    O tânără mamă și-a pierdut mâna la scurt timp ce a născut, după ce medicii i-au pus o branulă greșit în mână. Citește articolul de mai jos pentru mai multe...

    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului
    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului

    Într-o epocă extrem de digitalizată, scrisul de mână ajută la dezvoltarea inteligenței copilului. La ce concluzie au ajuns cercetătorii în acest sens și alte...

    Prima zi de școală a copilului meu, după ce medicii mi-au spus de 5 ori să îl avortez
    Prima zi de școală a copilului meu, după ce medicii mi-au spus de 5 ori să îl avortez

    O mamă din Marea Britanie povestește cum, în urmă cu cinci ani, medicii i-au spus în repetate rânduri să își avorteze copilul, care era bolnav și avea șanse...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva
    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva

    Gestul unei profesoare din Buzău a impresionat o țară întreagă! Înainte de începerea școlii, femeia a cerut părinților ca, în loc de tradiționalele flori, să...

    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația
    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația

    Lumea virtuală se dezvoltă, la fel și metaversul. Metaversul, care este un spațiu 3D virtual creat pentru a înlocui rețelele sociale și întregul internet în general,...

    Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online
    Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online

    Este al doilea început de an școlar de când suntem în pandemie și în continuarea multe ;coli sunt luate pe nepregătite. 253 de școli din țară fac cursurile...

    © 2023 Qbebe