Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

Bianca Geica - Redactor Senior

În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea, fondatoarea Romanian Gifted School, prima şcoală din România care destinată copiilor cu abilităţi înalte, a vorbit, într-un interviu pentru Școala 9, despre provocările cu care se confruntă părinții cu copii ai căror capacități cognitive și abilități academice depășesc nivelul obișnuit pentru vârsta lor.

Ce înseamnă un copil cu abilități înalte?

Copiii cu abilități înalte au un IQ mai mare decât media; ei înțeleg și procesează informațiile la un nivel mai avansat, prin urmare au nevoi educaționale diferite față de ceilalți copii de aceeași vârstă. Ei au nevoie de provocări intelectuale și oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile, care pot include programe educaționale speciale sau clase avansate, precum și activități extracurriculare care să le stimuleze interesul și creativitatea.

Copiii cu abilități înalte au nevoie de stimulare intelectuală pentru a se dezvoltă și a se menține interesați de învățare. În caz contrar, ei pot deveni plictisiți și pot pierde interesul pentru școală sau pentru alte activități educaționale. Este important ca părinții și învățătorii să fie conștienți de nevoile acestor copii și să le ofere oportunități adecvate pentru a-și dezvolta abilitățile și talentele. Dacă în străinătate, copiii cu abilităţi înalte pot merge la facultate începând cu vârsta de 14 ani, în România acest lucru nu este posibil. Tocmai de aceea, în anul 2020, Simona Mitrea, o mămică din București, a pus bazele Romanian Gifted School, prima școală pentru copii cu abilități înalte din România.

Ce trebuie să știi despre prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România

Romanian Gifted School este prima școală privată din România dedicată copiilor cu abilități înalte, de la 2 la 19 ani. Este grădiniță, școală și liceu - locul în care micuții cu capacități cognitive și abilități academice care depășesc nivelul obișnuit pentru vârsta lor, își găsesc direcția.

Școala a fost înființată în anul 2020, însă Simona Mitrea, fondatoarea Romanian Gifted School, spune că totul a început în 2011, când copiii săi erau în școala primară. La vremea respectivă, ea i-a făcut o testare cognitivă primului său copil, iar rezultatele au uimit-o. Acela a fost momentul în care și-a dat seama că sistemul de învățământ din România nu era pregătit pentru această categorie de copii înzestrați, așa că a început ea însăși inițierea de programe educaționale pentru copiii cu abilități înalte.

„Povestea școlii pornește, însă, din 2011, când am început inițierea de programe educaționale pentru copiii cu abilități înalte. La acea vreme, copiii mei erau în școala primară; atunci i-am făcut o testare cognitivă primului meu copil. Era o cercetare de calibrare a testului WISC IV (Wechsler Intelligence Scale for Children). Rezultatele m-au uimit și am cerut soluții. Acela a fost momentul în care am realizat că România nu era pregătită pentru această categorie de copii cu abilități înalte”, povestește Simona Mitrea, pentru Școala 9.

copii la scoala

Romanian Gifted School nu este acreditată în sistemul de învățământ românesc, însă are acreditarea British School Overseas (Școli britanice de peste hotare) și este în proces de autorizare pentru Bacalaureatul Internațional. Simona spune că la școala să 90% dintre copiii înscriși sunt la nivel de MENSA (o organizație ai cărei membri se clasează printre primii 2% la testele de inteligență), adică au un IQ mai mare sau egal cu 140. Ea își numește elevii „talentați”, ferindu-se de termenul „geniu”, despre care crede că și-a pierdut din semnificație, fiind folosit în exces.

Înainte de a urma cursurile Romanian Gifted School, copiii fac o testare WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children), care măsoară Indexul de Înțelegere Verbală; Indexul Raționamentului Perceptiv; Indexul Memoriei de Lucru; Indexul Vitezei de Procesare. Se face, de asemenea, și o trecere în revistă a dificultăților de învățare – dislexie, discalculie, disgrafie, Asperger, AD(H)D. Se au în vedere, totodată, și interesele celor mici, stilurile de învățare (vizual-spațial, secvențial-auditiv), prelucrarea informației (reflexiv, activ, teoretic, pragmatic), motivația pentru învățare (orientat spre rezultat sau spre proces). Elevii de la Romanian Gifted School au, în proporție de 90%, un coeficient de inteligență peste medie. 

„Caracteristicile comune copiilor cu abilități înalte sunt: folosirea unui limbaj avansat timpuriu și extinderea vocabularului, cititor autodidact, interese concentrate sau o mare varietate de interese, obiective academice auto-impuse, deosebit de curios, memorie neobișnuit de bună etc.”, explicat Simona Mitrea într-un interviu pentru cristinastanciulescu.ro.

Cum arată programul elevilor înscriși la școală pentru copii abilități înalte

La Romanian Gifted School, programul elevilor începe la 8:30, cu întâlnirea de dimineață, apoi continuă cu materii conform orarului. Între orele 14:00 și 16:00, copiii de la școala primară au activități în aer liber, iar elevii mai mari, au ore până la ora 16:00.

Pe lângă dezvoltarea abilităților cognitive, cursurile pun accent pe dezvoltare personală și fiziologică.

„Părinții care vin spre RGS sunt deschiși conceptului de școală, citesc despre copiii cu abilități înalte, sunt dornici de schimbare și motivați să-și sprijine copiii. Nu sunt din categoria celor care consideră că singură formă de performanță sunt olimpiadele”, declară Simona Mitrea pentru Școala 9. Aceasta mai spune că părinții își pot înscrie copiii la Romanian Gifted School încă de la vârstă de 2 ani. Între 2 și 3 ani nu se susțin evaluări cognitive, ci se urmărește anamneză acestuia. Între 3 și 5 ani și 11 luni, cei mici sunt evaluați fără a li se pune coeficienți de inteligență, iar între 5 și și 11 luni și 16 ani și 11 luni copiii și adolescenții sunt evaluați cognitiv, emoțional, social și comportamental.

„La înscriere, copiii peste 12 ani susțin probe scrise și orale la limba engleză. Toți copiii și adolescenții sunt invitați o zi sau două în cadrul școlii pentru a le observă adaptarea la noul mediu, motivația, gradul de frustrare, efortul depus în procesul educațional și colaborarea cu colegii”, spune aceasta.

Nicio clasă nu are mai mult de 12 elevi, iar la liceu se lucrează în grupuri împărțite în funcție de materiile alese pentru Bacalaureatul Internațional. Până la vârstă de 8 ani, elevii nu au teme pentru acasă, ci mai degrabă „teme prin care să urmărească evoluția unui copac, a unei flori, să discute pe anumite teme cu părinții lor. După această vârstă, încep să lucreze la proiecte cu grad de dificultate adaptat vârstei. Nu se promovează competiția individuală, ci mergem pe ideea de a crește motivație intrinsecă”, spune fondatoarea școlii pentru copii cu abilități înalte.

De la 12 ani, elevii încep proiecte cu grad de dificultate crescut, iar de la 16 ani, au de realizat eseuri, proiecte personale, proiecte ample CAS – Creativity, activity, service – prin care să arate că au inițiativă, creativitate, colaborează, au abilități de lideri și au capacitatea de a gândi critic.

La Romanian Gifted School, personalul didactic este format din profesioniști din diverse domenii, de la ingineri și arhitecți, până la muzeografi și autori de carte. Pe lângă aceștia, mai sunt și profesorii de limbă engleză și cei de matematică.

Surse foto: giftedschool.ro

Surse articol: scoala9.rocristinastanciulescu.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas
  România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas

  România este prima țară din UE care vaccinează copiii împotriva noului coronavirus. Primul centru de vaccinare pentru minorii cu vârste cuprinse între 12 și 15...

  7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
  7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

  Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

  Cum a fost prima zi de şcoală pentru copiii de vedete
  Cum a fost prima zi de şcoală pentru copiii de vedete

  Întotdeaua începutul unui nou an şcolar este plin de bucurie, dar şi de emoţii. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce au simţit unele dintre cele mai cunoscute...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora
  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora

  O problemă mai puțin întâlnită, denumită paralizie în somn, presupune inabilitatea de a-ți mișca corpul atunci când adormi sau când te trezești. Poate...

  Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația
  Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația

  Lumea virtuală se dezvoltă, la fel și metaversul. Metaversul, care este un spațiu 3D virtual creat pentru a înlocui rețelele sociale și întregul internet în general,...

  Copilul meu a participat la un curs de Roblox! Sau cum transformi pasiunea copilului în abilități care să îi ajute viitorul
  Copilul meu a participat la un curs de Roblox! Sau cum transformi pasiunea copilului în abilități care să îi ajute viitorul

  Nu există în acest moment vreun părinte de copilaș mai mare de 6-7 ani care să nu fi auzit măcar de Roblox. Renumita platformă de jocuri care a înnebunit copiii de...

  Google classroom în România: aplicația pe care o folosesc elevii noștri pentru cursuri
  Google classroom în România: aplicația pe care o folosesc elevii noștri pentru cursuri

  Google classroom este o aplicație care a câștigat popularitate în ultima perioadă în rândul cadrelor didactice și al elevilor, ușurând atât predarea,...

  © 2023 Qbebe