12 remedii naturale pentru arsurile stomacale ale copilului

12 remedii naturale pentru arsurile stomacale ale copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Arsurile stomacale reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită, inclusiv în cazul copiilor. Ele au multiple cauze, dar sunt legate de următorul fenomen: când musculatura esofagului se relaxează mai mult în partea sa inferioară, acesta nu mai este capabil să blocheze așa cum trebuie acizii din stomac. De aceea vor surveni arsurile stomacale, manifestate mai ales prin disconfortul resimțit în partea superioară a abdomenului. Dacă al tău copil nu are manifestări foarte acute ale acestor arsuri, poți să-l ajuți cu niște remedii naturale, precum acelea prezentate mai jos.

Din ce cauze pot apărea arsurile stomacale la copii?

Cauzele responsabile pentru apariția arsurilor stomacale ale copilului sunt numeroase. Printre cele mai cunoscute putem include:
• Copilul nu a avut parte de un aport corect de hrană
• Copilul a mâncat prea mult
• Copilul a mâncat cu puțin timp înainte de somnul de noapte (cu mai puțin de 2-3 ore)
• Copilul este obez
• Copilul a mâncat prea multă ceapă
• Copilul a consumat prea multe citrice
• Copilul a avut parte de o hrană prea condimentată
• Copilul a mâncat prea multă ciocolată
• Copilul poartă haine prea strâmte în zona abdomenului

Care sunt simptomele ce pot însoți arsurile stomacale la copii?

Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: simptomele legate de arsurile stomacale variază în funcție de vârsta copilului.
Astfel, arsurile stomacale pot fi însoțite de oricare dintre simptomele menționate mai jos:

Pentru bebeluși și copiii de până la 2 ani

În cazul în care aceștia au arsuri stomacale, cel mai propabil vor avea și eructații (râgâieli). Acestea se pot accentua în jurul vârstei de 3-4 luni, dar se vor ameliora considerabil pe măsură ce bebelușul va atinge vârsta de 1 an.
Dacă arsurile stomacale sunt severe, pot apărea și simptome neplăcute precum: vărsături, lipsa de poftă de mâncare, dificultăți la înghițire, senzația de tuse. Oricare dintre acestea presupun să cerem cât mai rapid ajutorul unui medic!

Ce simptome pot însoți arsurile stomacale ale copiilor mai mari de 2 ani

Pe măsură ce copilul crește, arsurile stomacale survin de regulă după masă. Alături de ele, pot surveni și: dureri în partea superioară a abdomenului, reflux gastroesofagian, senzația de tuse, respirație întretăiată etc. Și aceste simptome trebuie să ne trimită la doctor!

Ce remedii naturale îi pot ajuta pe copii să scape de arsurile stomacale

Dacă al tău copil nu prezintă simptomele mai serioase de mai sus, poți încerca să-i oferi diverse remedii naturale, cum ar fi:

Oțetul de mere

Chiar dacă ți se pare surprinzător la prima vedere, acidul acetic din acest oțet poate echilibra cantitatea de acizi din stomacul copilului și astfel îl va feri de arsurile stomacale. Explicația este următoarea: când stomacul micuțului conține prea puțin acid, îi va fi mai greu să digere mâncarea așa cum trebuie. De aceea, acizii din oțetul de mere vor regla cantitatea de acid din stomac și vor facilita procesul de digestie.
Pentru ca al tău copil să scape de disconfortul arsurilor stomacale, poți proceda așa: amestecă un sfert de linguriță de oțet de mere cu 170 ml apă. Dă-i copilului să bea din acest amestec și vei vedea că se va simți mai bine!

Mușețelul

Este un remediu foarte potrivit pentru arsurile stomacale ale copilului, putând fi folosit încă din primele luni de viață ale acestuia (poate fi folosit inclusiv de către mamele ce alăptează). Nu numai că le va ameliora, dar poate și să îmbunătățească digestia.
Ideal este să prepari un ceai de mușețel:
• O jumătate de linguriță de flori de mușețel va fi pusă la o cană de apă.
• Se va pune la fiert și apoi se va lăsa la infuzat pentru 5-10 minute.
• Strecoară ceaiul.
• Poți să i-l dai copilului chiar și de 2-3 ori pe zi.

Anasonul (semințe)

Constituie un remediu nimerit pentru a preveni și a trata arsurile stomacale ale copilului. Spre exemplu, poți să adaugi semințe de anason în diverse preparate mai consistente, astfel încât acestea să fie digerate mai ușor. Sau dă-i copilului să mestece semințe de anason după fiecare masă.
De asemenea, poți să faci următorul amestec: semințele de anason vor fi puse într-o cană cu apă, alături de zahăr brun. Le vei lăsa acolo pentru 3-4 ore. După aceea îi vei da copilului să bea infuzia.

Semințele de fenicul

Și ele vor facilita digestia și vor regla nivelul de acid din stomac. Datorită enzimei numite anethole, feniculul poate reduce spasmele și durerile stomacale provocate de arsurile stomacale.
Poți să-i dai copilului un ceai de semințe de fenicul dacă are arsuri stomacale însoțite de reflux gastrosofagian.

Semințele de chimen

Acestea au capacitatea de a echilibra nivelul de acizi din stomac și de a ușura digestia.
În vederea ameliorării arsurilor stomacale ale copilului vei urma acești pași:
• Pune o linguriță de semințe de chimen la o cană de apă
• Lasă la fiert și apoi lasă să se „odihnească" pentru 5-10 minute.
• Strecoară ceaiul și lasă-l la răcit.
Inclusiv bebelușii pot primi ceai de semințe de chimen (1-2 lingurițe zilnic).

 Diverse condimente

Uleiul de cocos

Este un remediu natural potrivit pentru arsurile stomacale la copii. Având proprietăți antiinflamatoare, uleiul de cocos va reduce inflamațiile provocate de un eventual exces de acizi, care ar fi dus la apariția senzației de arsură.
Pentru copiii mici vei folosi uleiul de cocos în felul următor: vei amesteca o linguriță de ulei de cocos într-o băutură caldă preferată de către copil. Sau pur și simplu vei unge cavitatea bucală a bebelușului cu puțin ulei de cocos (cam de 3 ori pe zi).

Iaurtul

Iaurtul nu este numai unul dintre alimentele esențiale petntru copil, dar îl poate ajuta și când se confruntă cu arsuri stomacale. Fiind o hrană alcalină, iaurtul are capacitatea de a reduce nivelul de acizi de la nivelul stomacului și esofagului.
Va fi suficient să-ți obișnuiești copilul să mânânce, pentru câteva zile la rând, iaurt proaspăt. Pentru ca acesta să fie și mai eficient contra arsurilor stomacale, poți să i-l dai copilului alături de miere sau de feliuțe de ghimbir.

Citește și: Ce iaurt îi dau copilului? Sfatul specialistului

Ghimbirul

Poate fi și el de ajutor dacă al tău copil se confruntă cu arsuri stomacale. Va fi de mare efect mai ales dacă va fi consumat pe stomacul gol.
În plus, poți să adaugi ghimbir în felurile de mâncare preferate ale copilului sau poți să faci un suc de ghimbir: o bucată mare de ghimbir va fi curățată și se va extrage sucul din ea. Va fi pus în apă și îi vei da băutura copilului.

Aloe vera

Substanțele conținute în aloe vor fi numai bune pentru a ameliora disconfortul provocat de arsurile stomacale. Mai mult, ele vor regla aciditatea gastrică și vor preveni apariția senzațiilor de arsură.
O soluție potrivită pentru copil va fi să prepari chiar tu un gel de aloe:
• Vei face rost de aloe vera gel organic și îl vei pune în apă, la fiert.
• Lasă-l la răcit și pune-l la frigider.
• Copilul va primi câte o linguriță înainte de masă.

Copil ce mananca busuioc proaspatBusuiocul proaspăt

Frunzele proaspete de busuioc sunt și ele adecvate pentru a trata arsurile stomacale la copii. Poți să te ajuți de ele în două moduri:

• Ia câteva frunze de busuioc și fierbe-le alături de o cană cu apă. Lasă să se reducă băutura la 1/3 din cantitatea inițială. Copilului i se va da din infuzie dimineața.
• Prepară un suc de frunze de busuioc: se iau frunze proaspete de busuioc, se spală bine și se zbrobesc într-un mojar. După aceea frunzele se pun într-o punguță de tifon, pe care o vei înveli într-un prosopel. Vei începe să storci bine punguța de tifon, iar sucul din frunze se va scurge.

Migdalele

Studiile din domeniu au arătat că migdalele au capacitatea, datorită unei enzime speciale, să îmbunătățească procsul de digestie și să prevină apariția arsurilor stomacale.
În plus, migdalele pot vindeca mucoasa stomacului datorită uleiurilor conținute și astfel vor ameliora senzațiile neplăcute provocate de arsurile stomacale.
Nu ezita deci să-i oferi copilului tău migdale, astfel încât să se simtă rapid mai bine în caz de arsuri stomacale.

Laptele bătut cu piper

Unul dintre cele mai la îndemână remedii naturale pentru combaterea arsurilor stomacale ale copilului este combinația dintre lapte bătut și piper negru.
Nu va trebui decât să amesteci un pahar de lapte bătut cu o jumătate de linguriță de piper negru (pudră). Îi vei da copilului din această băutură când se va plânge de disconfort abdominal provocat de arsuri.

Voi mai puteți să precizați și alte remedii naturale, ideale pentru a contracara arsurile stomacale ale copiilor?

Citește și: 11 remedii naturale pentru arsurile stomacale

Surse:
www.davidwolfe.com; www.livestrong.com;www.momjunction.com;www.top10homeremedies.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor
Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    © 2024 Qbebe