5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Antibioticele sunt medicamente care trebuie folosite numai în anumite situații medicale și doar la recomandarea medicului. Din păcate, foarte mulți părinți au ajuns să abuzeze de antibiotice, iar copiii se confruntă în prezent cu afecțiuni tot mai dificil de vindecat. Ce trebuie să știi despre antibiotice vei afla aici alături de recomandări din partea medicului pediatru.

Informații despre antibiotic

În cazul în care ești părinte al unui copil care a suferit o infecție bacteriană precum pneumonie sau streptococ localizat în gât, ai experimentat beneficiile utilizării antibioticului. După o serie de simptome care păreau fără rezolvare, după nopți nedormite și febră, evenimentele iau o turnură nebănuită. Pentru că în momentul respectiv și la afecțiunea respectivă ți s-a părut extrem de eficient, ești tentat să soliciți și la următoarea infecție același tratament antibiotic. Adevărul este că efectele adverse de care dispun și bacteriile rezistente care s-au dezvoltat în ultima perioadă au transformat antibioticele într-o sabie cu două tăișuri.
Antibioticele sunt o categorie de medicamente care fie distrug bacteriile, fie le împiedică să se înmulțească; ele funcționează doar împotriva bacteriilor și nu împotriva virusurilor care cauzează majoritatea durerilor de gât, a răcelilor, infecțiile de sinusuri și bronșite. Uneori medicul va depista o infecție bacteriană doar prin examinarea copilului, dar în alte situații pentru un diagnostic exact se impune analiza unei culturi (prelevată dintr-o mostră cum este exudatul nazal sau faringian). Dacă al tău copil are febră, mucus colorat sau a fost bolnav mai mult de o săptămână nu înseamnă că are o infecție bacteriană sau virală; iar simptomele nu constituie motive suficiente pentru utilizarea antibioticului. Pentru infecțiile bacteriene antibioticele acționează rapid, simptomele ameliorându-se de obicei dramatic în decurs de 24-48 de ore de la inițierea tratamentului. De multe ori copiii se simt perfect după prima doză de antibiotic; pentru a combate eficient infecția bacteriană este important ca al tău copil să finalizeze întregul tratament (dacă îl întrerupi mai devreme se poate îmbolnăvi din nou).

antibiotice

Cum se prescriu antibioticele?

Dacă la ultima infecție de ureche a funcționat perfect un anumit antibiotic, nu înseamnă că este cea mai bună alegere pentru pneumonia cu care se confruntă acum. Antibioticele diferite sunt menite să combată diferite tipuri de bacterii. Există și o oarecare suprapunere astfel că medicii pot să opteze în funcție de gust sau de programul de dozaj. Antibioticele cu spectru larg precum cefalosporina și acid clavulanic vizează mai multe tipuri de bacterii și sunt folosite în circumstanțe speciale, cum ar fi în tratarea infecțiilor recurente de ureche sau a pneumoniei. Antibioticele cu spectru îngust (amoxicilina și penicilina) vizează doar câteva tulpini bacteriene; acestea sunt folosite pentru infecții necomplicate ale pielii, infecții uzuale de ureche și majoritatea infecțiilor de gât cu streptococ. Aceste medicamente sunt de asemenea prescrise în mod comun deoarece au mai puțin efecte adverse decât cele cu spectru larg și deoarece medicii nu doresc proliferarea tulpinilor de bacterii rezistente. Folosind un antibiotic cu spectru larg pentru a trata o simplă infecție de ureche este inutil; va funcționa, dar problemele colaterale pot fi mult mai grave.
Efectele adverse ale antibioticelor constituie un motiv comun pentru care copiii ajung la camera de urgență; medicamentele pot cauza diaree sau vărsături și aproximativ 5 din 100 copii prezintă alergii la ele. Unele dintre aceste reacții alergice pot fi grave și potențial fatale. Supradozarea antibiotcelor încurajează și proliferarea bacteriilor rezistente; acest lucru înseamnă că data viitoare când copilul tău va avea nevoie de antibiotic el nu va funcționa la fel de bine, ceea ce poartă denumirea de rezistență la antibiotic. Bacteriile rezistente se pot răspândi de la copilul tău la alți membri ai familiei și colegi, cauzând infecții dificil de tratat și costisitoare.
În final, conform unui studiu publicate în decembrie 2016, unii părinți supraestimează gradul în care antibioticele prescrise copiilor vor ajuta. Cercetătorii din cadrul Universității Bond din Australia au întrebat părinții unui număr de 400 de copii cu vârstele de 12 ani și mai mici despre momentul în care a fost potrivit să folosească antibiotice pentru afecțiuni de tract respirator comune. Rezultatele, publicate în Analele de Medicină Familială, relevă faptul că majoritatea părinților consideră că antibioticele ajută la vindecarea tusei (55%), durerii de gât (70%) și infecția urechii (92%). Aceste prejudecăți despre ce pot vindeca antibioticele sunt comune și în rândul altor populații ale lumii.

antibiotice

Sfatul specialistului

Doamna doctor Daniela Cristina Nicorici, medic specialist pediatru, competență apifitoterapie pe care o puteți găsi în cadrul Ioana Medical Center, ioanamed.ro, ne-a oferit următoarele informații:   

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă de sănătate publică în întreaga lume, de aceea educarea populației și în special a părinților joacă un rol important în diminuarea acestui fenomen. Rezistența la antibiotice face dificilă tratarea pacienților și nu numai atât, se poate extinde și la alte persoane. Cu alte cuvinte, dacă un microb devine rezistent la un anumit antibiotic, atunci va trebui să folosești un alt antibiotic mai puternic, va crește costul și perioada de tratament, va crește numărul vizitelor la medic, va exista un risc mai mare de reacții adverse și se va răspândi în populație acest microb rezistent.
În același timp, contrar trendului ascendent al dezvoltării rezistenței la antibiotice este trendul descendent al noilor descoperiri în domeniul antibioterapiei.

1. În toată această descriere am vorbit despre bacterii pentru care folosim tratamentele antibiotice. Aceste medicamente nu sunt active împotriva virusurilor, deci nu se vor administra în răceli, gripă, bronșiolite, majoritatea formelor de tuse, dureri de gât sau diaree. Utilizarea antibioticelor în aceste infecții nu le vindecă, nu ajută copilul să se simtă mai bine, nu împiedică transmiterea la alți copii și, în plus, este grefată de riscul reacțiilor adverse (pentru că într-adevar antibioticele pot da tulburări digestive, alterarea florei intestinale, afectare hepatică, reacții alergice).

2. Deci, înainte de a administra un antibiotic, este imperios necesară o consultație medicală, doar medicul fiind în măsură de a-l recomanda în funcție de simptome, examenul clinic, istoricul pacientului (când a mai luat antibiotic, dacă au existat reacții adverse), eventual analize medicale (hemoleucogramă, CRP cantitativ, procalcitonină, urocultură, coprocultură, exudat nazal sau faringian). În acest fel evităm AUTOMEDICAȚIA.

3. EXISTĂ TREI STRATEGII DE PRESCRIPȚIE: FĂRĂ ANTIBIOTIC (în cazul în care este probabilă sau sigură infecția virală), PRESCRIPȚIE ÎNTÂRZIATĂ (în care antibioticul nu este exclus, dar se așteaptă evoluția simptomelor sau rezultatul analizelor) și PRESCRIPȚIA IMEDIATĂ sau spitalizarea (când infecția bacteriană este sigură, există risc de complicații sau copilul este imunodeprimat).

4. Pentru toate tipurile de prescripție este important să se transmită părinților informații referitoare la cursul natural al bolii (1 săptămână pentru durerile de gât, 7-10 zile pentru răceala comună, 2-3 săptămâni pentru rinosinuzită, 3-4 săptămâni pentru tuse).

5. Când este imperios necesară administrarea antibioticului, părintele trebuie SĂ:
- Informeze medicul despre tratamentele anterioare urmate
- Respecte forma de prescriere (sirop, comprimate, capsule), doza stabilită de medic, intervalul de administrare și relația cu masa (înainte/în timpul sau după masă) pentru a asigura eficiența maximă
- Prepare soluția corespunzător indicațiilor din prospect și să respecte modul de păstrare
- Citească prospectul și să informeze medicul dacă apar reacții adverse
- Fie informat despre modul în care își face efectul antibioticul (acesta nu funcționează ca un antitermic, este necesară acumularea în organism pentru a fi eficient)
- Respecte durata de administrare (nu mai puțin de 3 zile, pentru a evita rezistența) în functie de tipul de afectare
- Se prezinte pentru reevaluare atunci când îi indică medicul și să recunoască semnele de agravare a bolii (persistența sau reapariția febrei, starea generală proastă, persistența simptomelor în ciuda tratamentului, inapetență prelungită, lipsa aportului hidric sau a diurezei)
- NU folosească aceeași schemă de tratament la îmbolnăviri ulterioare

Această cooperare medic - părinte va aduce succesul terapeutic și starea de bine a micuților pacienți.

Mulțumim doamnei doctor Daniela Cristina Nicorici pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Citește și: 10 motive sa spui NU antibioticelor cand copilul este bolnav! 

 

Surse: www.who.int; www.parents.com; www.consumerreports.org

Articolul urmator
20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

    Tendința de a dezvălui cât mai multe momente din viață pe Social Media este tot mai prezentă în ultimul deceniu. Printre acestea se regăsesc, desigur și momente din viața...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...
    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...

    Pierderea unui părinte este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o persoană. Iar una dintre cele mai grele părți este să realizezi că există lucruri pe care...

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    © 2024 Qbebe