Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

Andreea Guică - Redactor

Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri, întotdeauna poate apărea ceva nou în somnul copilului tău, care îi poate scădea calitatea somnului.
Știm, deci, că ești mereu în căutarea celor mai bune soluții pentru ca puiul tău să aibă un somn odihnitor. În acest articol îți vorbim despre ce să nu îi spui copilului înainte de culcare și despre alți factori importanți care contribuie la calitatea somnului.

Ce să să îi spui și ce să nu îi spui copilului înainte de culcare

Înainte să-ți destăinuim ce să nu-i spui copilului înainte de culcare, este important să înțelegi cum percepe micuțul tău ora de culcare.

Ali Lazar, specialist în somnul copilului, ne spune că pentru un cel mic, ora de culcare poate crea anxietate de separare, întrucât reprezintă momentul în care acesta se desparte temporar de părinți. Astfel, copilul poate veni cu tot soiul de motive pentru a prelungi ora de culcare. Spre exemplu, poate spune că îi este foame sau că are nevoie neapărat de o poveste, ca să poată adormi.

Prin toate acestea, copilul îți transmite că are nevoie de atenția și de dragostea ta. Are nevoie de siguranță și de sentimentul că totul va fi bine.

baiat care sta in pat cu telefonul in mana

Așadar, data viitoare când micuțul tău trage de timp pentru a merge la culcare, amintește-ți că în spatele presupusei nevoi de a mai sta treaz, se află cu totul alte nevoi care trebuiesc ”liniștite” din partea voastră, a părinților.

Spre exemplu, o modalitate prin care îi poți înlătura anxietatea celui mic este să îl asiguri că ești alături de el, chiar dacă nu dormi cu el în aceeași cameră. Poți să-i spui că vă veți revedea dimineață și că veți mânca împreună (sau orice altă activitate pe care o preferați), oferindu-i, astfel, o perspectivă pozitivă asupra faptului că urmează să adoarmă.

Citește și 7 replici de încercat când copilul nu vrea să se ducă la culcare

În continuarea celor de mai sus, Ali Lazar ne spune că singurul lucru pe care să nu i-l spui copilului înainte de culcare este ”Du-te la culcare”. Aceasta menționează că părinții simt nevoia să grăbească copilul la somn, fiind cu atât mai iritați cu cât copilul refuză cu vehemență să îi asculte, atunci când sunt trimiși la culcare. În acel moment se dă o luptă pentru putere între copil și părinte, care se prelungește până ce unul dintre cei doi cedează.
Mai departe, ideal ar fi ca părintele să găsească un mod a-l relaxa pe copil înainte de culcare, mai degrabă decât a-l grăbi. Dacă copilul este relaxat înainte de culcare, va avea o energie liniștită, care îl va pregăti automat pentru somn. Ritmul fiecărui copil diferă, trebuie doar să-l găsești pe cel potrivit al copilului tău.

Ce poți face ca cel mic să se ducă la culcare în ritmul său, dar și al tău

baietel care doarme

 • Stabiliți împreună o rutină înainte de culcare. Ideea este să petreceți timp de calitate împreună înainte de culcare, făcând ceva plăcut. În funcție de preferințele sale, cel mic poate alege să facă o baie mai lungă, sau să asculte o poveste înainte de culcare. Indiferent care este activitatea preferată, este bine să fii și tu parte din ea. În acest fel, copilul va asocia ora de somn cu ceva pozitiv. În plus, aceasta este modalitatea prin care va adormi singur, fără să aibă nevoie să fii lângă el, pentru că va ști care sunt pașii.
 • Fii consistent și păstrează, atât cât poți, aceeași oră de culcare. Programul de somn se va modifica pe măsură ce copilul va crește sau în anumite circumstanțe speciale. Este, însă, important ca acesta să rămână, în mare parte, constant, pentru a deveni parte din rutina zilnică care trebuie respectată.
 • Nu prelungi foarte mult perioada dinainte de culcare. 10-15 minute sunt suficiente pentru a vedea un episod din desenele preferate sau pentru citirea unei povești înainte de culcare. Dacă nu ești atent la acest aspect, s-ar putea ca cel mic să aibă tot felul de cereri și să negocieze cu tine, prelungind, astfel, ora de culcare.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că este normal ca ora de culcare și somnul puiului tău să nu funcționeze întotdeauna ”ca la carte”. Este important să descoperi ce este cel mai bine pentru el și să îi oferi ceea ce are nevoie, fără a uita, însă, să pui limite, atunci când este cazul.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.verywellfamily.com
www.purewow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

  „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

  Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

  O mamă recunoaște că îi dă bani copilului său ca să meargă la culcare
  O mamă recunoaște că îi dă bani copilului său ca să meargă la culcare

  Tu ce faci când copilul tău nu vrea să meargă la culcare? Adevărul este că mersul la culcare al copilului reprezintă una dintre provocările vieții de părinte și trebuie să...

  Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte
  Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte

  Societatea se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață, după ce se simt împliniți profesional, pe...

  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

  Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

  Singurul aliment dulce care te ajută să slăbești. Toată lumea îl are în casă
  Singurul aliment dulce care te ajută să slăbești. Toată lumea îl are în casă

  Vrei să scapi de câteva kilograme în plus până la vară? Nu trebuie să recurgi la diete drastice sau să faci sport până la epuizare, ci doar să te asiguri că...

  Cel mai bizar lucru pe care îl ascunde zodia ta
  Cel mai bizar lucru pe care îl ascunde zodia ta

  Fiecare dintre noi are o trăsătură unică, fizică sau morală, care ne poate ajuta să ieșim din anonimat. La fel ca multe trăsături ale noastre, aceasta este influențată și ea de...

  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

  Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

  © 2022 Qbebe