Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

Andreea Guică - Redactor

Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri, întotdeauna poate apărea ceva nou în somnul copilului tău, care îi poate scădea calitatea somnului.
Știm, deci, că ești mereu în căutarea celor mai bune soluții pentru ca puiul tău să aibă un somn odihnitor. În acest articol îți vorbim despre ce să nu îi spui copilului înainte de culcare și despre alți factori importanți care contribuie la calitatea somnului.

Ce să să îi spui și ce să nu îi spui copilului înainte de culcare

Înainte să-ți destăinuim ce să nu-i spui copilului înainte de culcare, este important să înțelegi cum percepe micuțul tău ora de culcare.

Ali Lazar, specialist în somnul copilului, ne spune că pentru un cel mic, ora de culcare poate crea anxietate de separare, întrucât reprezintă momentul în care acesta se desparte temporar de părinți. Astfel, copilul poate veni cu tot soiul de motive pentru a prelungi ora de culcare. Spre exemplu, poate spune că îi este foame sau că are nevoie neapărat de o poveste, ca să poată adormi.

Prin toate acestea, copilul îți transmite că are nevoie de atenția și de dragostea ta. Are nevoie de siguranță și de sentimentul că totul va fi bine.

baiat care sta in pat cu telefonul in mana

Așadar, data viitoare când micuțul tău trage de timp pentru a merge la culcare, amintește-ți că în spatele presupusei nevoi de a mai sta treaz, se află cu totul alte nevoi care trebuiesc ”liniștite” din partea voastră, a părinților.

Spre exemplu, o modalitate prin care îi poți înlătura anxietatea celui mic este să îl asiguri că ești alături de el, chiar dacă nu dormi cu el în aceeași cameră. Poți să-i spui că vă veți revedea dimineață și că veți mânca împreună (sau orice altă activitate pe care o preferați), oferindu-i, astfel, o perspectivă pozitivă asupra faptului că urmează să adoarmă.

Citește și 7 replici de încercat când copilul nu vrea să se ducă la culcare

În continuarea celor de mai sus, Ali Lazar ne spune că singurul lucru pe care să nu i-l spui copilului înainte de culcare este ”Du-te la culcare”. Aceasta menționează că părinții simt nevoia să grăbească copilul la somn, fiind cu atât mai iritați cu cât copilul refuză cu vehemență să îi asculte, atunci când sunt trimiși la culcare. În acel moment se dă o luptă pentru putere între copil și părinte, care se prelungește până ce unul dintre cei doi cedează.
Mai departe, ideal ar fi ca părintele să găsească un mod a-l relaxa pe copil înainte de culcare, mai degrabă decât a-l grăbi. Dacă copilul este relaxat înainte de culcare, va avea o energie liniștită, care îl va pregăti automat pentru somn. Ritmul fiecărui copil diferă, trebuie doar să-l găsești pe cel potrivit al copilului tău.

Ce poți face ca cel mic să se ducă la culcare în ritmul său, dar și al tău

baietel care doarme

 • Stabiliți împreună o rutină înainte de culcare. Ideea este să petreceți timp de calitate împreună înainte de culcare, făcând ceva plăcut. În funcție de preferințele sale, cel mic poate alege să facă o baie mai lungă, sau să asculte o poveste înainte de culcare. Indiferent care este activitatea preferată, este bine să fii și tu parte din ea. În acest fel, copilul va asocia ora de somn cu ceva pozitiv. În plus, aceasta este modalitatea prin care va adormi singur, fără să aibă nevoie să fii lângă el, pentru că va ști care sunt pașii.
 • Fii consistent și păstrează, atât cât poți, aceeași oră de culcare. Programul de somn se va modifica pe măsură ce copilul va crește sau în anumite circumstanțe speciale. Este, însă, important ca acesta să rămână, în mare parte, constant, pentru a deveni parte din rutina zilnică care trebuie respectată.
 • Nu prelungi foarte mult perioada dinainte de culcare. 10-15 minute sunt suficiente pentru a vedea un episod din desenele preferate sau pentru citirea unei povești înainte de culcare. Dacă nu ești atent la acest aspect, s-ar putea ca cel mic să aibă tot felul de cereri și să negocieze cu tine, prelungind, astfel, ora de culcare.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că este normal ca ora de culcare și somnul puiului tău să nu funcționeze întotdeauna ”ca la carte”. Este important să descoperi ce este cel mai bine pentru el și să îi oferi ceea ce are nevoie, fără a uita, însă, să pui limite, atunci când este cazul.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.verywellfamily.com
www.purewow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
  7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

  Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  4 replici pe care să i le spui copilului ca să îl încurajezi
  4 replici pe care să i le spui copilului ca să îl încurajezi

  Trăim într-o perioadă în care neliniștea și nesiguranța sunt prezente aproape zilnic, iar acest lucru nu este resimțit doar de către adulți. Din acest motiv specialistul...

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”
  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”

  „Dacă mai faci așa, te las și plec fără tine, ai înțeles?”, este o amenințare la care mulți părinți recurg atunci când se simți depășiți de un...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?
  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?

  Fiecare părinte dorește binele copilului său și cu toate acestea în practică ajung să acționeze nepotrivit. Furia, oboseala și frustrarea care apar în urma problemelor cu...

  © 2023 Qbebe