Anestezia generală la copii: sfaturi de la medic pentru părinți responsabili

Anestezia generală reprezintă un tip de anestezie de care se tem majoritatea părinților pentru că presupune o serie de pericole nebănuite. Îți explicăm în continuare principalele informații pe care trebuie să le cunoști despre ea, alături de sfaturi de partea specialistului.

Informații importante despre anestezie

Orice operație reprezintă o situație stresantă atât pentru copii, cât și pentru adulți; gândul de a sta inconștient sau de a-și pierde temporar simțurile este copleșitor, indiferent că ai un copil de 7 luni sau de 17 ani. Cunoscând câteva aspecte de bază despre anestezie vei putea privi situația cu alți ochi; în plus, pentru orice întrebări și nelămuriri este indicat să apelezi întotdeauna la medicul care efectuează operația.

Ce este anestezia? Aceasta presupune folosirea medicamentelor pentru a preveni sau pentru a reduce durerea sau senzațiile din timpul unei intervenții chirurgicale sau alte proceduri dureroase. Trebuie să privești creierul ca pe un computer care controlează toate funcțiile corpului și sistemul nervos ca pe o rețea care transmite mesaje către și înspre creier și diferite părți ale corpului; se face acest lucru prin intermediul măduvei spinării, care coboară din creier până pe coloana vertebrală și conține nervi care se întind către fiecare organ și parte a corpului.

 • Scopul anesteziei generale este să mențină pacientul complet inconștient în timpul operației, fără senzații, durere, stare de conștiență, mișcare sau amintire a intervenției.

anestezia generala la copii

Se poate administra sub formă de injecție sau vapori, afectând sistemul nervos prin blocarea impulsurilor nervoase, respectiv a durerii resimțite. Medicul anestezist este cel care va administra și va gestiona anestezia, de obicei specializat în pediatrie. Pe lângă administrarea acesteia, specialistul va avea și următoarele îndatoriri (uneori fiind însoțit de personal medical precum asistente medicale sau medici rezidenți):

 • - Va monitoriza funcțiile corporale ale copilului tău (respirație, ritm cardiac și puls, temperatură corporală, tensiune arterială, nivel de oxigen)
 • - Va rezolva orice probleme care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale
 • - Va gestiona durerea pe care copilul poate să o experimenteze postoperator
 • - Va avea grijă ca cel mic să se simtă cât mai confortabil posibil înainte, în timpul și după intervenție

Efecte adverse și riscuri ale anesteziei generale

Copilul tău are șanse mari să se simtă dezorientat, amețit și puțin confuz când se trezește după intervenția chirurgicală. Alte reacții adverse comune, care ar trebui să dispară relativ rapid includ: greață sau vărsături, care pot fi ameliorate cu medicație antiemetică, frisoane, durere de gât (dacă a fost folosit tub pentru a ajuta respirația).
În prezent anestezia generală prezintă siguranță ridicată (la copiii de vârstă mică reprezintă cea mai sigură modalitate de a efectua majoritatea intervențiilor chirurgicale) și doar în cazuri extrem de rare poate cauza complicații copiilor, precum ritm cardiac anormal, probleme cu respirația, reacții alergice la medicamente și chiar deces. Riscurile acestea depind de tipul de intervenție chirurgicală, starea de sănătate a copilului, precum și de tipul de anestezie folosit. Dacă copilul tău are vârsta mai mică de 3 ani și trebuie să fie anesteziat sau sedat pentru 3 ore sau mai mult, trebuie să discuți cu medicul/anestezistul cu privire la riscurile pe care le asociază pentru dezvoltarea creierului.

 • În anul 2016 Administrația pentru Alimente și Medicamente a emis o avertizare prin care explică că utilizarea repetată sau prelungită de medicație sau sedare generală în timpul operațiilor la copiii mai mici de 3 ani poate afecta dezvoltarea creierului.

anestezia generala la copii

De reținut

Multe dintre complicații pot fi prevenite dacă anestezistul primește informații complete înainte de intervenție, precum: starea de sănătate prezente și istoricul medical al copilului (boli sau afecțiuni cu care s-a confruntat), medicamente/suplimente pe care le ia copilul, alergii (la alimente, medicamente), reacții adverse din trecut ale copilului sau ale unui membru al familiei la anestezie. Pentru o cât mai bună siguranță în timpul intervenției chirurgicale, este improtant să răspunzi la toate întrebările care îți sunt adresate de anestezist cât mai sincer posibil; aspecte care ți se pot părea irelevante pot să influențeze modul în care copilul tău reacționează la anestezie. Este de asemenea important ca copilul tău să respecte recomandările medicului cu privire la ce are voie și ce nu înainte de operație (să nu mănânce sau să bea – de obicei nu are voie să consume nimic cu o noapte înainte, poate să fie necesar să întrerupă tratamentul medicamentos). De obicei vei primi toate instrucțiunile în detaliu chiar de la medic înainte de operație. Copiii de vârstă mai mică sunt sedați în general cu vapori, iar cei mai mari pot primi intravenos; medicul va discuta cu tine înainte de operație pentru a stabili cel mai potrivit medicament pentru el.

Copilul tău va rămâne sub supraveghere până când își recapătă starea de conștiență și semnele sale sunt stabile. Durata de timp pe care o va petrece la terapie intensivă variază de la un copil la altul. Reacțiile de agitație, confuzie, greață sau vărsături sunt normale și dispar odată cu dispariția efectului anesteziei. Poate să reia activitățile normale imediat ce se simte confortabil.

Surse: https://kidshealth.org, www.chp.edu, https://health.clevelandclinic.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mărturia șocantă a unei mame despre clinica din Pitești: A chinuit-o. Ne-a spus că anestezia costa 1300 de lei și că nu e niciun risc
  Mărturia șocantă a unei mame despre clinica din Pitești: A chinuit-o. Ne-a spus că anestezia costa 1300 de lei și că nu e niciun risc

  Cazul copilașului stins din viață în urma anesteziei făcută la cabinetul stomatologic a scandalizat întreaga țară. Din păcate, a și deschis o portiță care stătea...

  Au început înscrierile la Ora de Parenting, seminar gratuit pentru părinți responsabili
  Au început înscrierile la Ora de Parenting, seminar gratuit pentru părinți responsabili

  Pe 16 Aprilie 2019, începând cu ora 17.00, te invităm la Restaurantul Elisabeta, la Ora de Parenting. Ce înseamnă Parenting? Este doar o noțiune modernă care se traduce...

  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți
  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

  Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a...

  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană
  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană

  Date publicate recent în „Anaesthesia” au adus în prim-plan faptul că alăptarea este sigură și imediat după nașterea prin cezariană.

  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

  Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

  Activitățile fizice după naștere: sfaturi importante de la medic
  Activitățile fizice după naștere: sfaturi importante de la medic

  Perioada postpartum este una extrem de dificilă pentru proaspetele mame. Deoarece își doresc să elimine cât mai curând surplusul de greutate, multe se întreabă...

  Un medic arestat după ce 500 de copii au fost infectați cu HIV
  Un medic arestat după ce 500 de copii au fost infectați cu HIV

  Într-un oraș din Pakistan, au fost infectați cu virusul HIV aproape 600 de persoane, majoritatea copii.

  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică
  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică

  Un stomatolog fals, care practica într-un cabinet fantomă, amenajat chiar la domiciliu, a efectuat nenumărate proceduri stomatologice, dar una dintre ele a dat-o în vileag!

  © 2022 Qbebe