Antibiograma la copii

Antibiograma la copii este o analiza foarte importanta in zilele noastre, avand in vedere ca rata infectiilor a crescut, ca microbii sunt multi si pot provoca boli grave, iar bacteriile au dezvoltat o rezistenta puternica la antibiotice. Trebuie sa stim cand si ce antibiotic administram copiilor, astfel incat piticul sa nu primesca medicamente care nu numai ca nu distrug microbii care ameninta sanatatea copilului, dar pot face mai mult rau decat bine organismului fragil. Antibiograma la copii stabileste clar la ce tipuri de antibiotic este sensibil fiecare microb in parte.

antibiograma la copiiCum se face antibiograma la copii?

Antibiograma se face numai intr-un laborator specializat astfel: Pe o cutie din sticla, se creeaza un mediu de cultura in care se insamanteaza microbii extrasi din produsul biologic al bolnavului (secretie din plaga, secretie faringiana, urina, scaun etc.). Peste microbi (la suprafata) se pun tablete de antibiotice - intr-o cantitate controlata. Acest "produs" se tine in jur de 18 ore la o temperatura de 37 de grade Celsius (temperatura corpului uman), timp in care microbii se pot dezvolta daca antibioticul nu este bun, sau pot fi tinuti la distanta daca sunt sensibili la antibioticul respectiv.

Cu alte cuvinte daca antibioticul este activ asupra microbilor, nu va permite acestora sa se dezvolte in colonii si sa se apropie de tableta de antibiotic, tinandu-i la distanta (distanta mai mica sau mai mare inseamna eficienta mai mica sau mai mare a antibioticului; cu cat distanta este mai mare cu atat este mai eficient antibioticul).

Un antibiotic poate avea efect bacteriostatic si sa opreasca inmultirea unui microb dand posibilitatea organismului sa-l distruga sau poate avea efect bactericid, adica poate omori microbul printr-o administrare corecta.

De ce este necesara antibiograma la copii?

Indiferent de afectiunea cu care se confrunta, copiii nu trebuie tratati dupa ureche, cu medicamente care au functionat la alti copii sau in tratarea altor boli. Nici medicamentele care au functionat "data trecuta" nu sunt recomandate a se administra din nou fara acordul medicului. De multe ori, mamicile sunt tentate sa trateze toate infectiile la fel. Chiar si in cazul in care infectia este localizata in aceeasi zona si are aceleasi manifestari, copilul trebuie dus la doctor. Este posibil ca tulpina bacteriologica sa fie alta sau bacteria sa fi dezvoltat imunitate in fata antibioticului care a functionat "data trecuta".

Bebelusii si copiii sunt in plin proces de formare si dezvoltare. Sanatatea si rezistenta lor in fata bolii depind de modul in care sunt tratati pentru fiecare afectiune in parte. De aceea, un tratament exact, care ajuta organismul in lupta cu boala este cel mai eficient si face cele mai mici pagube oraganismului. Asta in timp ce medicamentele luate la intamplare, nu numai ca nu vor trata afectiunea respectiva, dar pot aduce prejudicii mari organismului, iar boala se poate agrava in lipsa unui tratament adecvat.

Organismul fragil al copilului poate fi afectat iremediabil de tratamentele inutile cu antibiotice. Daca piticul este tratat pentru orice afectiune cu antibiotic, la o nevoie reala organismul copilului nu mai stie cum sa lupte si antibioticele nu vor mai fi eficiente.

In plus, infectiile virale nu se trateaza cu antibiotic. Doar medicul poate determina daca o infectie este virala sau bacteriologica (infectia cauzata de o bacterie se poate trata cu antibioticul potrivit).

In concluzie, antibioticele la copii ar trebui administrate doar in urma unei antibiograme si bineinteles la recomandarea medicului pediatru.

Doctorul american Pranita D. Tamma, medic la Spitalul Johns Hopkins, a initiat un studiu privind controlul infectiilor, motivata de rezistenta tot mai accentuata a microbilor in fata antibioticelor. In urma studiului dr. Pranita D. Tamma atrage atentia supra importantei antibiogramei si a tratamentului adecvat administrat copiilor.
"Prevalenta infectiilor rezistente la medicamente a crescut in randul adultilor, asta si din cauza tratamentelor inadecvate din copilarie. Acest fapt este ingrijorator avand in vedere ca nu sunt multe antibiotice noi si cercetatorii nu pot tine pasul cu multitudinea de microbi. Daca nu suntem prudente in administrarea antibioticelor la copii am putea avea aceeasi situatie ca in cazul adultilor - o rezistenta crescuta a microbilor la antibiotice. Antibiogramele par a fi o metoda buna si necostisitoare pentru a trata repede si eficient o infectie la copii. In plus antibiograma poate oferi date valoroase cu privire la tendintele de rezistenta ale microbilor si se pot face scheme de tratament. Sensibilitatea la medicamente poate fi prevenita prin practicarea antibiogramelor in toate institutiile care trateaza copii".

Antibiograma la copii este gratuita prin medicul de familie si contra cost la clinicile private, unde poti plati in jur de 20 de lei pentru o antibiograma.

Surse: sfatulmedicului.ro; healio.com; pediatrics.aappublications.org.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii
  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii

  25 de povești, scrise de copii cu vârste între 6 și 11 ani, au fost adunate într-un eBook de către Editura Didactica Publishing House, într-un demers de promovare...

  Sala de recreere pentru copii a spitalului de la Curtea de Argeş a fost dotata cu cărţi donate de copii şi părinţi din Bucureşti
  Sala de recreere pentru copii a spitalului de la Curtea de Argeş a fost dotata cu cărţi donate de copii şi părinţi din Bucureşti

  Sute de părinţi şi copii, dar şi companii private au ales să doneze cărţi pentru copiii mai puţin norocoşi, în etapă de primăvară a campaniei Dăruieşte o lume de basm....

  Studiu: femeile care au copii și job fulltime sunt cu 40% mai stresate decât cele care nu au copii
  Studiu: femeile care au copii și job fulltime sunt cu 40% mai stresate decât cele care nu au copii

  Cred că putem fi cu toții de acord că rolul de mamă nu este deloc ușor. Bineînțeles că vine la pachet cu o multitudine de momente frumoase, însă nivelul de stres este...

  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

  Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

  Vedete care au copii autişti
  Vedete care au copii autişti

  Tulburările din spectrul autist au devenit tot mai frecvente în ultimele decenii, iar părinţii care au copii diagnosticaţi cu autism depun permanent eforturi pentru a le asigura...

  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați
  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați

  Situație fără precedent în Iași. Două centre de asistență socială din Pașcani au devenit noi focare de Covid-19, după ce 39 de copii și 16 angajați au fost declarați...

  © 2022 Qbebe