Mai multe studii de specialitate realizate în ultima vreme au concluzionat că cel puțin 50% dintre copiii noștri ar trebui să poarte un aparat ortodontic. Cele mai multe situații în care ortodontul recomandă astfel de aparate pentru copii sunt cele în care dinții micuților sunt strâmbi, distanțați sau înghesuiți. Dincolo de necesitatea estetică a acestora se vorbește mult despre necesitatea medicală, deoarece problemele dentare enumerate anterior pot duce la afecțiuni stomacale, vorbire greoaie și apariția cariilor.
Malpozițiile dentare sunt un rezultat nedorit al unor obiceiuri greșite la copii (suptul degetului etc.), al unei alimentații nepotrivite, al prezenței dinților mari pe un maxilar mai mic sau invers.
Stomatologul la care copilul trebuie dus, chiar înainte de a împlini vârsta de un an, poate recomanda o vizită la ortodont dacă observă că aceasta este necesară. De obicei, în jurul vârstei de 7 ani copilul poate avea prima întâlnire cu un ortodont.
Modificări ale poziționării dinților copiilor pot să apară după schimbarea dinților de lapte. Dinții permanenți pot să crească strâmb în situația în care maxilarul nu este bine dezvoltat. Vestea bună este că la micuții cu astfel de probleme există o soluție: aparate dentare pentru copii.
Cel mai important avantaj al purtării unui astfel de aparat este că ajută la corectarea poziției dinților. Tratarea din timp a problemelor ortodontice este mai ușoară și implică o perioadă mai scurtă de timp decât dacă se așteaptă până la erupția tuturor dinților permanenți (aproximativ până la 12 ani). Deși medicul ortodont este cel care recomandp aparatul dentar potrivit, la 7-10 ani sunt de preferat aparatele mobile pentru a se permite creșterea oaselor maxilare.
Pentru mai multe detalii accesați www.velvetdental.ro.