Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

Bianca Geica - Redactor Senior

Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de ploaie. Cine are cel mai mult de suferit în astfel de situații? Organismul nostru, care se străduiește din răsputeri să țină pasul cu capriciile toamnei! Foarte predispuși la afecțiunile provocate de venirea sezonului rece sunt copiii, al căror sistem imunitar nu este încă dezvoltat complet.

Cum îi ferim pe copii de afecțiunile specifice toamnei?

Toamna este sinonimă cu virozele respiratorii, frecvente mai ales în rândul copiilor care petrec mult timp în colectivitate. Experții în sănătate spun că este perfect normal ca cei mici să aibă până la 12 episoade de viroze respiratorii pe an, în primii ani de viață. Pe măsură ce cresc, însă, frecvența de a contracta boli virale se reduce.

Cel mai adesea, virozele respiratorii sunt răspândite atunci când mâinile copilului vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată, secreții care conțin viruși. Atunci când copilul își atinge gură, nasul și ochii, virușii pătrund pe căile respiratorii și produc o nouă infecție. La fel de probabil este că un copil să dobândească o viroză atunci când inspiră aer care conține picături de salivă de la persoană infectată care a tușit sau a strănutat în preajma lui.

fetita care stranuta

Simptomele virozelor respiratorii (care includ gripa și răceala) ne sunt deja familiare: dureri în gât, strănut, tuse, oboseală, apatie, dureri musculare și nas înfundat sau care curge. De asemenea, virozele mai pot fi asociate și cu febra (aproximativ 38.3 - 38.9°C). Revenirea la școală a copiilor crește riscul de transmitere al virozelor respiratorii în cadrul colectivităților!

Vestea bună este că putem încerca să îi ferim pe copii de afecțiunile specifice toamnei! Alimentația este unul din principalii factori care influențează capacitatea organismului de a se apară împotriva factorilor agresori. Este foarte important să ne asigurăm ca în această perioada le oferim celor mici o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, cu un conținut ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale.

Vitamine și minerale pentru un sistem imunitar puternic toamna

Cele mai importante vitamine și minerale de care organismul uman, în special al unui copil în plin dezvoltare, are nevoie sunt:

Vitamina C -  esențială pentru menținerea sănătății și a imunității

Vitamina C, cunoscută sub denumirea chimică de acid ascorbic, este un antioxidant important pentru funcționarea sistemului imunitar și, de altfel, a întregului organism. Din fericire, deficitul de vitamina C este rar întâlnit, întrucât această vitamina se găsește în multe fructe și legume precum: citrice, pepene galben, cireșe, kiwi, mango, papaya, căpșuni, pepene roșu, roșii, ardei gras roșu și verde, varză, broccoli, varsă de Bruxelles, conopidă, mazăre și cartofi.

Cantitatea de vitamina C din alimente poate fi redusă prin depozitare prelungită sau gătit, așa că cele mai bune surse de vitamina C trebuie consumate mai mult crude.

Vitamina D3 - protejează organismul de afecțiunile respiratorii

Vitamina D este unul dintre cei mai valoroși nutrienți, fiind indispensabilă în menținerea sănătății fizice și psihice la orice vârstă. Este esențială pentru dezvoltarea normală a copilului și se găsește în organism sub formă de vitamina D2 (ergocalciferol) și Vitamina D3 (colecalciferol). Această din urmă contribuie la menținerea concentrației normale de calciu în sânge și devine esențială pentru sănătatea sistemului osos, a sistemului muscular și a dinților.

În general, vitamina D3 se sintetizează în organism la nivelul pielii, prin expunerea la soare timp de cel puțin 10-15 minute pe zi. În sezonul rece devine tot mai dificil, dacă nu uneori chiar imposibil, să ne procuram necesarul de vitamina D3 doar de la soare, astfel devenind esențiale alimentația și suplimentele alimentare. 

Deficiența gravă de vitamina D presupune incapacitatea oaselor de a se mineraliza și este cunoscută drept rahitism; deși este mai des întâlnită la bebeluși și copii, poate apărea și în perioada pubertății și a adolescenței.

pastila din care ies mai multe fructe si legume

Zinc - vital pentru mai multe funcții ale organismului

Zincul este un mineral ce nu trebuie să lipsească din organismul unui copil sănătos și armonios dezvoltat. Are un rol esențial în dezvoltarea celulelor, mai ales în producerea enzimelor necesare sintezei ARN și ADN, ajută la menținerea funcției normale a sistemului muscular și contribuie la absorbția vitaminei D și a calciului în organism.

Știi că micuțul tău are un deficit de zinc dacă aceasta se confruntă cu o imunitate scăzută, dezvoltă frecvent tot felul reacții alergice, este letargic sau dimpotrivă, hiperactiv și se confruntă adesea cu diaree.

Complexul de vitamine B - întărește sistemul imunitar

Complexul de vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, au proprietăți antioxidante, tonice și fortifiante. Complexul vitaminic B previne infecțiile și îndeplinește funcții foarte importante în organism: stimulează metabolismul, produc energie la nivelul organismului, ajută sistemul circulator și sistemul nervos.

Sursele de vitamine B sunt numeroase: ouăle, laptele, brânză, carnea, peștele gras, precum și spanacul, fasolea și mazărea, cartofii, cerealele, nucile și semințele, fructele (în special citricele, bananele și pepenele roșu), drojdia, germenii de grâu. În cazul copiilor, persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau persoanelor cu o absorbție anormală/insuficientă a vitaminelor B, poate fi necesară administrarea unor suplimente care conțin complexul de vitamine B.

Pentru o imunitate puternică, asigura-te că din alimentația copilului tău nu lipsesc nutrienți precum:

Resveratrol - un antioxidant natural important pentru un organism sănătos

Resveratrolul are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, având capacitatea să modifice răspunsul biologic al sistemului imunitar. Are acțiune antiproliferativă împotriva diferitelor virusuri prin inhibarea sintezei primelor proteine necesare în ciclul de replicare a virusului.

Lactoferina - sporește protecția antivirală

Lactoferina este o proteină care se găsește în lapte și are proprietăți anvirale, antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Poate modifică răspunsul imun, stimulând creșterea și diferențierea celulelor T, și producția de citokine. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale, Lactoferina combate intrarea virusului în celulă prin stoparea legării de membrană celulei.

fetita care mananca cereale

Mulți părinți își fac griji cu privire la aportul potrivit de vitamine și minerale al copiilor lor. În general, cei mici reușesc să primească din alimente necesarul de vitamine și minerale, însă există situațîi în care nu se întâmplă acest lucru. Fie copiii sunt mofturosi și refuză anumite alimente benefice pentru sănătatea lor, fie au anumite alergii alimentare sau a intoleranțe. În astfel de cazuri se recomandă suplimentarea cu vitamine și minerale!

Frutdep Immuno și Fort Immuno Kids, de la Dr.Phyto, sunt două suplimente alimentare naturale care înglobează toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care cei mici au nevoie pentru o imunitate de fier!

Frutdep Immuno este o soluție orală eficientă în reducerea duratei și severității infecțiilor de tract respirator, precum și a recurențelor prin acțiunea antivirală și antibacteriană și consolidarea sistemului imunitar.frutdep immuno

Combinația eficientă de resveratrol, lactoferină, betaglucan și vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), acid folic, vitamina C și sucuri din fructe contribuie la consolidarea sistemului imunitar în cazul infecțiilor de tract respirator și al recurențelor și tonifierea organismului în perioada de convalescență după diferite boli.

Mai exact, Frutdep Immuno:

  • Reduce recurențele infecțiilor de tract respirator;
  • Reduce durata și severitatea infecțiilor respiratorii;
  • Contribuie la întărirea sistemului imunitar;
  • Tonifică organismul în perioadele de convalescență;
  • Reduce oboseală și extenuarea;
  • Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
  • Contribuie la consolidarea sistemului imunitar înainte de intrarea în colectivități și în boli contagioase.

Fort Immuno Kids este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori, care conține o combinație eficientă de Lactoferină, Vitamine și Zinc ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Fort Immuno Kids:

  • Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • Eficient în profilaxia și tratamentul infecțiilor respiratorii acute și/ sau recurente, inclusiv cea cu Sars-Cov-2;
  • Protejează celulele împotriva stresului oxidativ;
  • Reduce durata și severitatea infecțiilor respiratorii;
  • Menține homeostazia fierului, facilitând absorbția să intestinală și transportul în sânge;
  • Tonifică organismul în perioadele de convalescență.

Pe lângă o dietă echilibrată și un aport corect de vitamine și minerale, foarte importantă pentru un organism puternic este mișcarea! Deoarece toamna începe să se răcească vremea, multe mămici au tendința de a limita plimbările, jocurile și activitățile în aer liber ale copiilor lor. Ei bine, chiar dacă temperaturile scad simțitor, experții în sănătate ne sfătuiesc să nu renunțăm la mișcarea în aer liber, care susține sistemul imunitar și asigură un aport optim de oxigen în țesuturi.

Mai multe detalii despre produsele Dr.Phyto găsești pe site-ul www.drphyto.ro.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://raisingchildren.net.au/teens/healthy-lifestyle/nutrients/vitamins-minerals
https://www.webmd.com/health-insurance/features/family-vitamins
https://www.verywellfamily.com/children-s-vitamins-and-minerals-5203902
https://www.verywellfamily.com/best-childrens-vitamins-4586789
https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/viral_illnesses/

Articolul urmator
10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică

    Ca părinți, vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli, gripă, viroze respiratorii sau alte afecțiuni care le-ar putea cauza orice fel...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit
    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit

    Fie că este vorba despre o mini-vacanță sau un concediu ce durează mai mult de o săptămână, să faci bagajele pentru toată familia este o adevărată provocare. Chiar dacă...

    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

    Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și vize anuale. Ce schimbări se solicită în Educație
    Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și vize anuale. Ce schimbări se solicită în Educație

    Noul secretar de stat în Ministerul Educației, Antoneta Bolchiș solicită un sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și monitorizarea anuală a...

    © 2024 Qbebe