Cel mai bun ajutor pentru imunitatea copilului

Cel mai bun ajutor pentru imunitatea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primul an de viață al copilului tău vei auzi permanent cât de necesar este să ai grijă de imunitatea sa. Pe măsură ce va crește și va deveni tot mai dornic să exploreze lumea din jur, îți dai și mai mult seama de acest lucru și te vei strădui să realizezi toate demersurile utile acestui scop. Printre acestea se numără și asigurarea nutrienților vitali pentru imunitate. În condițiile în care, din diferite motive, nu reușești mereu să îi furnizezi copilului doar prin dietă, este esențial să te orientezi și spre suplimentele alimentare, dar fără a uita să te consulți și cu medicul pediatru. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și descoperă care este suplimentul alimentar ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă cu copii, astfel încât aceștia să aibă parte de o imunitate solidă și de o dezvoltare armonioasă.

Cele mai importante vitamine și minerale pentru imunitate

Sistemul imunitar va răspunde mai bine provocărilor de tot felul dacă în organismul copilului se va regăsi un aport suficient din anumite vitamine și minerale. Printre cele esențiale acestui scop se numără:
Vitamina C
Studii recente au ajuns la concluzia că această vitamină are beneficii atât pentru imunitatea înnăscută, cât și pentru aceea dobândită.
„Misiunile” cele mai cunoscute ale vitaminei C pentru imunitatea copilului se referă la:
• În calitatea sa de antioxidant, protejează membranele celulelor sistemului imunitar de stresul oxidativ (acesta apare ca urmare a unor reacții chimice în lanț, generate de expunerea la radicalii liberi, inclusiv expunerea la germeni sau virusuri), astfel încât acestea să-și mențină nivelul de fluiditate optim pentru a putea să se realizeze transmiterile corecte de semnale între ele

• Reglează răspunsul organismului la inflamații (tot pentru că este un antioxidant), împiedicând proliferarea excesivă a acestora, urmată de îmbolnăviri

• Stimulează migrația neutrofilelor (celule ce intră în structura sistemului imunitar) spre locurile cu infecție, eliminând-o

• Îmbunătățește răspunsul celulelor natural killer (acestea sunt un tip de celule albe-limfocite- ce distrug celulele infectate), dar favorizează și proliferarea limfocitelor T (acestea se maturizează la nivelul timusului- o glandă situată în spatele sternului, în fața traheei- ucid celulele infectate și controlează răspunsurile imunitare din organism).

Din fericire, există Doppelherz® aktiv Calciu+ Magneziu +D3 pentru copii. Produsul este realizat după standardele calității germale, având o combinație optimă nu numai de vitamina D3 și de mineralele menționate, ci și de zinc, magneziu și mangan (acesta protejează celulele de impactul negativ al stresului oxidativ și menține sănătatea oaselor). De aceea, trebuie să știi că datorită lui nu numai imunitatea copilului tău va avea de câștigat, ci și dezvoltarea sa fizică în ansamblu, în condițiile în care toți acești nutrienți sunt indispensabili pentru oase și dinți puternici, susținând întreaga perioadă de creștere a copiilor și adolescenților.

Având în vedere aceste calități ale vitaminei C, cercetările din ultimii ani au evidențiat faptul că vitamina C este aptă nu numai să prevină, ci și să trateze infecțiile respiratorii ale copilului, activând funcțiile principale ale sistemului imunitar. Spre exemplu, vitamina C este utilă nu numai pentru răceala obișnuită, pentru gripe, ci și pentru bronșiolite, pneumonii etc.

În funcție de vârsta pe care o are, copilul are nevoie zilnic de următoarele doze de vitamina C:
• Copiii între 1 și 3 ani: 15 mg
• Copiii între 4 și 8 ani: 25 mg
• Copiii între 9 si 13 ani: 45 mg
• Adolescenții între 14 și 18 ani: 65 mg/zi (fetele), 75 mg/zi (băieții)

Zincul
Un studiu publicat în „International Journal of Nutrition and Metabolism” a arătat că acest mineral joacă un rol-cheie în funcționarea normală a sistemului imunitar. De exemplu, s-a sesizat că inclusiv un mic deficit de zinc afectează activitatea neutrofilelor, macrofagelor (celule din sistemul imunitar), dar și a celulelor natural killer. Practic, numai în prezența zincului se vor dezvolta și activa limfocitele T, iar organismul va putea să răspundă corect în fața expunerii la diferite microorganisme dăunătoare.

Datorită acestor efecte, zincul este un nutrient binevenit atât pentru adulți, cât și pentru copii, nu numai în prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni precum răceala comună (mai ales dacă se administrează în primele 24 de ore de la apariția primelor simptome), ci și în cazul unora mai serioase, precum pneumonia.

Mai mult decât atât, studiile din ultimul deceniu au atras atenția asupra următorului fapt: imunitatea copilului va funcționa la parametri optimi în prezența vitaminei C și a zincului, ce acționează sinergic:
• Zincul este esențial în procesul ce susține celulele stem din măduva osoasă să formeze limfocite și, mai mult decât atât, veghează la acțiunea corespunzătoare a acestora
• Atât zincul, cât și vitamina C favorizează mecanismul fagocitozei (distrugerea agenților patogeni de celulele sistemului imunitar)
• Zincul alături de vitamina C stimulează producerea anticorpilor

Întrucât copiii pot fi mai predispuși deficitului de zinc ca urmare a faptului că nu consumă suficiente alimente ce îl conțin (zinc se regăsește mai ales în: crab, homar, lactate, semințe, nuci caju, migdale, cereale integrale, năut, linte, ouă etc.), se recomandă ca, după sfatul unui medic, să li se administreze și suplimente alimentare care să conțină zinc.

Vitamina D
Una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea fizică și psihică a copilului tău, vitamina D este vitală pentru exercitarea funcțiilor sistemului imunitar. Astfel, aceasta are următoarele proprietăți:
Influențează pozitiv activitatea limfocitelor T
Limfocitele T pot să recunoască și să distrugă microorganismele dăunătoare numai în prezența receptorilor de vitamina D și a vitaminei D ca atare.
Un studiu danez a urmărit modalitatea în care acționează limfocitele D când în preajma lor este și vitamina D. În vederea unei imagini cât mai clare asupra întregului proces, s-a apelat atât la celule care nu au fost atacate de niciun virus sau de nicio bacterie, cât și la limfocitele T. S-a observat că acelea din prima categorie nu pot să producă receptori de vitamina D, în timp ce limfocitele T pot face acest lucru.

Sistemul imunitar va răspunde mai bine virusurilor în preajma vitaminei D
Oamenii de știință au observat că vitamina D este oricând utilă întrucât ea va învăța organismul cum să răspundă la expunerea la diferiți agenți patogeni.

Un studiu japonez a reușit să demonstreze acest fenomen după ce au fost analizați, timp de 1 an, elevi care nu au fost vaccinați antigripal. În tot acest interval, o parte dintre ei au primit suplimente alimentare cu vitamina D, iar alții au primit suplimente tip placebo.
La sfârșitul studiului, s-a arătat că în rândul celor care luaseră suplimente cu vitamina D incidența îmbolnăvirilor de gripă (mai ales cu virusul A) a fost cu aproape 58% mai redusă decât în rândul celor care au luat suplimente tip placebo.

Vitamina D asigură o protecție mai bună în fața bacteriilor
Această vitamină protejează inclusiv în fața unor bacterii puternice Gram negative (bacteriile de acest tip nu rețin colorația violetului de gențiană în urma metodei de colorație Gram- o procedură care urmărește examenul microscopic al bacteriilor, ce permite clasificarea lor în funcție de peretele celular), așa cum este și E.coli de pildă. Un studiu realizat în Germania a putut să demonstreze această calitate a vitaminei D.

Mai mulți bebeluși (atât cu deficit de vitamina D, cât și cu niveluri normale ale acesteia) au fost urmăriți pentru a se vedea cum ar reacționa dacă organismul lor ar fi supus contactului cu E.coli, urmând un tratament cu antibiotice. Concluzia a fost că aceia care au un nivel normal de vitamina D vor contracara mai bine bacteriile decât aceia cu deficit, organismul lor putând să producă un răspuns imunitar spontan mai bun.

De aceea, sfatul medicilor este ca micuților să li se asigure necesarul zilnic de vitamina D:
• Pentru copiii sub vârsta de 12 luni- 400 UI pe zi
• Pentru copiii mai mari de 1 an- 600 UI- Ideal este ca un copil să primească, pe măsură ce crește, o cantitate zilnică de vitamina D cuprinsă între 600- 1000 UI

Vitamina D se asigură prin mai multe modalități:
• Expunerea constantă a copilului la lumina soarelui (în prezența acesteia corpul va putea produce în mod natural vitamina D)


• O alimentație echilibrată, din care să nu lipsească alimente precum: pește, ouă, lactate, cereale fortificate cu vitamina D, sucuri naturale fortificate cu vitamina D
• Administrarea de suplimente alimentare (în funcție de recomandarea pediatrului)

Calciul
Reprezintă mineralul din corpul uman aflat în cea mai mare cantitate, care nu poate fi sintetizat așa cum trebuie decât în prezența vitaminei D.
Prin studii recente s-a dovedit că un aport normal de calciu în organism contează inclusiv pentru buna funcționare a sistemului imunitar. De exemplu, un studiu din anul 2016 s-a bazat pe mai multe teste pentru a arăta că și datorită calciului celulele din sistemul imunitar vor putea să absoarbă nutrienții de care au nevoie pentru a se multiplica și pentru a lupta cu virusurile.

Dintre toate celulele din sistemul imunitar, limfocitele T au cea mai mare nevoie de calciu. Practic, datorită ionilor proveniți de la acest mineral, care să fie permanent prezenți, limfocitele T vor supraviețui, se vor multiplica și vor acționa eficient împotriva infecțiilor virale.

Alimentele recomandate pentru asigurarea necesarului de calciu sunt, în afară de produsele lactate, următoarele: spanacul, broccoli, nuci și semințe (fistic, migdale, susan), smochine, tofu, cereale și sucuri naturale fortificate cu calciu etc..

Pe lângă includerea în meniu a acestor alimente, se poate începe și administrarea de suplimente alimentare care să cuprindă calciu, dar nu fără a te consulta în prealabil cu medicul pediatru.

Magneziul
Alături de implicarea în numeroase procese biologice din organism, magneziul are grijă și de sistemul imunitar.
Un studiu publicat în revista „Nature” a dezvăluit că magneziul accelerează dezvoltarea timusului, organ vital în consolidarea imunității copilului, încă din primii ani de viață.

De asemenea, sub influența magneziului se vor activa și limfocitele care, la rândul lor, vor secreta citokinele, reglându-se astfel răspunsurile imunitare în vederea contracarării „agresorilor” ce ar putea produce îmbolnăviri.

În schimb, dacă există un deficit de magneziu, nici macrofagele, dar nici neutrofilele, nu se vor activa suficient și atunci imunitatea va avea de suferit.

La fel ca în cazul altor nutrienți, magneziul poate fi preluat atât din alimentație (printre alimentele sursă de magneziu se numără: bananele, nucile și semințele, cerealele integrale, spanacul, orezul brun, produsele lactate, laptele de soia fortificat, pâinea integrală etc), cât și grație suplimentelor alimentare (după ce se cere sfatul unui specialist).

Nutrienții esențiali pentru imunitatea copilului vin acum într-un singur supliment!

Te-ai săturat să umbli după tine cu tot felul de recipiente de la suplimentele alimentare ale copilului tău pentru a reuși să-i pui la dispoziție vitaminele și mineralele de care are atât de multă nevoie pentru o imunitate puternică? Acum a venit momentul să răsufli ușurată, întrucât există Doppelherz® aktiv Calciu+ Magneziu +D3 pentru copii.

Dacă îți faci probleme în legătură cu ușurința administrării Doppelherz® aktiv Calciu+ Magneziu +D3 pentru copii, trebuie să știi că el a fost creat pentru a fi atât pe placul „piticilor” (începând cu vârsta de 3 ani), cât și a copiilor mai mari (se poate administra și adolescenților de până la 18 ani). Astfel, este sub forma unui sirop cu aromă delicioasă de portocale, care cu siguranță va ajunge să fie îndrăgită chiar și de un mic „mofturos”.

În plus, Doppelherz® aktiv Calciu+ Magneziu +D3 pentru copii nu îi uită nici pe copiii sau adolescenții care au diverse intoleranțe: produsul nu conține nici lactoză, nici gluten!

Indiferent de vitamina sau de mineralul din compoziția sa, Doppelherz® aktiv Calciu+ Magneziu +D3 pentru copii oferă din fiecare o cantitate suficientă, ținând pasul cu nevoile copilului tău, susținându-l permanent pentru a se bucura de o viață cât mai activă grație unui sistem imunitar de invidiat.

În vederea obținerii celor mai bune efecte, se recomandă ca siropul să se administreze după cum urmează:
• Pentru copiii între 3 și 12 ani: câte 10 ml pe zi, în timpul mesei principale
• Pentru adolescenții între 12 și 18 ani: 10 ml pe zi de 2 ori pe zi, în timpul meselor principale
Nu uita nici de faptul că vârsta de la care se poate lua produsul, precum și cantitățile indicate, se pot modifica în funcție de recomandarea unui specialist.

Surse:  journals.sagepub.com, academicjournals.org, ncbi.nlm.nih.gov, nature.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie
    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie

    Anul 2024 vine cu succes pentru toți nativii zodiacului. Cele 12 zodii sunt favorizate de astre să își schimbe viața, să renunțe la obiceiurile care nu le aduc beneficii și să...

    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu
    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu

    O mămică de peste granițe povestește, pentru site-ul scarymommy.com, că nu se înțelege deloc bine cu mama prietenului cel mai bun al fiului ei. Femeia spune că deși la...

    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte
    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte

    Când copiii mei erau mai mici, întotdeauna le răspundeam „da” sau „nu” atunci când mă întrebau sau îmi cereau ceva. Îmi amintesc...

    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!
    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!

    Câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor, iubirea necondiționată pe care ne-o arată în fiecare zi, dar și pentru inteligența lor care încă ne uimește. Așa se...

    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine
    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine

    O vacanță în doi este oricând așteptată cu entuziasm, dar ce se întâmplă când afli că de fapt vi se alătură și o a treia persoană? Prin așa ceva a...

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    De ce nu îi mai spun copilului meu să fie bun și îngăduitor
    De ce nu îi mai spun copilului meu să fie bun și îngăduitor

    Odată ce vezi că ai reușit să-l deprinzi pe copilul tău cu empatia, când îl vezi că este bun cu toată lumea, că este ascultător, că se străduiește să respecte...

    © 2024 Qbebe