Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Copilul meu are picioarele strâmbe. Ce trebuie să fac?

Mulți copii și nou-născuți suferă de deviații de ax ale genunchilor către exterior, picioarele luând forma a două paranteze. În general este o afecțiune ce trece de la sine odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea copiilor având picioarele drepte până la vârsta de 3-4 ani. Este însă important să se depisteze la timp situațiile în care deformarea nu se rezolvă de la sine, fiindcă aceste deformări pot cauza, pe lângă un aspect inestetic al picioarelor, diverse tulburări de mers și artrite degenerative ale genunchiului atunci când copilul ajunge la maturitate. 

Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la Clinica CRON-Phoenix ne explică ce înseamnă acest lucru.

Cauze

În cele mai multe situații, cauza picioarelor deformate la copii este faptul că unele oase ale picioarelor s-au rotit înainte de naștere pentru a permite fetusului să crească normal. Acest fenomen este considerat în general o parte normală a creșterii și dezvoltării copilului.

Pe masură ce acesta începe să meargă, este posibil ca curbura să se accentueze inițial, pentru ca apoi să înceapă treptat să se amelioreze. Copiii ce încep să meargă de la vârste precoce au în general o curbură mai ușor vizibilă. În majoritatea cazurilor, astfel de curburi se corectează de la sine până la vârsta de 3-4 ani.

Există însă și cazuri rare în care picioarele strâmbe sunt cauzate de o afecțiune medicală mai serioasă, precum:
Rahitism – este o problemă de creștere cauzată de lipsa de vitamina D sau de calciu. Este în general mai frecventă în țări nedezvoltate, în care copiii nu au acces la suficiente alimente ce conțin vitamina D, însă poate fi și o afecțiune genetică în familii ce suferă de o deficiență în absorbirea și folosirea vitaminei D.
• Boala Blount – este o afecțiune de creștere ce afectează oasele picioarelor la nivelul cartilajelor de creștere al tibiilor
• Alte afecțiuni ce pot influența dezvoltarea anormală a oaselor din jurul genunchilor, precum accidentări, infecții sau tumori.

picioare strambe copii

Diagnostic și tratament

În general picioarele strâmbe în paranteze (genu varum) sunt monitorizate la copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 2 ani, cazurile fiind însă frecvente, dar rezolvabile de la sine.

Dacă, însă, picioarele nu dau semne că s-ar vindeca de la sine, au o înclinație asimetrică și vin cu alte simptome precum durere, șchiopatat sau dificultăți la alergare, este necesară o vizită la medicul ortoped. Perioada de monitorizare este în funcție de gravitatea încurbării genunchilor și în funcție de cauza care a produs-o.

Acesta va efectua în general o radiografie dacă există bănuieli că picioarele strâmbe ar putea fi provocate de rahitism sau de boala Blount. Dacă există premise de rahitism se vor efectua de asemenea și analize de sânge.
Picioarele strâmbe cauzate de boala Blount se corectează în general cu orteze corectoare sau prin intervenție chirurgicală. În cazurile severe sau depistate tarziu (peste 2 ani). În cazul rahitismului, problema dispare în general dacă copilului îi este administrată o dietă cu cantități corespunzatoare de calciu și vitamna D. Dacă rahitismul este, însă, o problemă genetică, va fi necesară o vizită la un medic endocrinolog pentru un tratament specializat.
Este important pentru părinți să rețină că un copil cu picioare strâmbe nu necesită limitarea în vreun fel a activităților sale obișnuite. Acesta poate să alerge, să meargă și să fie în general la fel de activi ca alți copii de vârsta sa.

De asemenea o vizită la medicul ortoped pediatru este indicată pentru a stabili din timp dacă este o situație în limitele normale sau dacă necesită investigații și tratament.

7 semne că trebuie să te duci cu copilul la dentist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort
  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort

  O mamă risca să facă septicemie așa că i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort. Declarațiile ei sunt cutremurătoare.

  Copilul nu trebuie să fie supus, el trebuie să fie SUS PUS
  Copilul nu trebuie să fie supus, el trebuie să fie SUS PUS

  Trăim vremuri în care părinții nu mai trebuie să comande copiilor, iar aceștia să execute. Pentru că nu supunerea indică gradul de respect pe care ni-l poartă copilul, ci...

  Cum trebuie să ne pedepsim copilul - din perspectiva unui psiholog
  Cum trebuie să ne pedepsim copilul - din perspectiva unui psiholog

  Dacă doriţi să aveţi copii respectuoși, autodisciplinați, iubitori şi cumpătați, nu îi pedepsiți. Sau cel puţin nu fiţi prea duri cu ei; este necesar să fiţi mai...

  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii
  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii

  Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou-nascutul tau este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata cum ti-ai imaginat, dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe cele de...

  Apelul la 112 - ce trebuie să știe copilul
  Apelul la 112 - ce trebuie să știe copilul

  Încă de la vârsta de 3 ani copiii trebuie să fie capabili să intervină în cazul unei urgențe, apelând numărul valabil la nivel național, 112, și oferind...

  Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic
  Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic

  Somnul bebelușilor este un semn al creșterii lor normale și al dezvoltării sistemului imunitar. Până la vârsta de 3 luni aceștia nu au un program regulat de somn. În...

  Cum ajutam copilul cu frica de apa. Ce NU trebuie sa faca parintii!
  Cum ajutam copilul cu frica de apa. Ce NU trebuie sa faca parintii!

  Daca obisnuiti sa va petreceti concediul la mare, este imposibil sa nu fi fost martorii unei scene in care unii parinti incearca cu disperare sa isi convinga copilul sa intre in apa, in timp...

  © 2019 Qbebe