Copilul meu are amigdalele umflate

Irina Olteanu - Redactor Senior

Amigdalele umflate la copii nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, atâta timp cât nu se repetă în mod frecvent. Iată din ce cauze apar, care sunt simptomele și complicațiile pe care le cauzează această problemă de sănătate, precum și tratamentul necesar.

Cauze pentru amigdalele umflate la copii

Amigdalele reprezintă parți componente ale sistemului imunitar, în esență mase compuse din țesuturi moi. Există două amigdale în gură de mărimi diferite; pot fi observate în partea de spate a gurii (în oglindă). Principalul rol pe care îl au amigdalele este să împiedice virusurile și bacteriile să intre în organism prin gură. Aceste organe ajută în combaterea infecțiilor de la plămâni și gât prin producerea anticorpilor care distrug toți germenii. 

Amigdalele la unii copii sunt mai mari decât la alți copii încă de la naștere fără niciun motiv aparent și nu trebuie să te îngrijoreze. Cu toate acestea, ele pot să se inflameze din cauză că sunt afectate de virusuri, germeni, bacterii, iritanți, alergii (sezoniere sau perene) și chiar reflux gastro-esofagian. Amigdalele mărite pot cauza probleme în procesul de respirație și înghițire. În majoritatea cazurilor inflamația nu persistă și dispare imediat ce infecția este vindecată. Totuși pot rămâne inflamate la copiii care continuă să se confrunte cu aceste infecții în mod frecvent. Cancerul poate reprezenta uneori un motiv al amigdalelor umflate, dar în cazuri extrem de rare.

copilul meu are amigdalele umflate

Simptome pentru amigdale umflate la copil

Mărirea amigdalelor este de obicei însoțită de inflamarea polipilor. Polipii sunt o porțiune de țesut localizat în spatele cavității nazale. Mărirea polipilor poate îngreuna copilului respirația corespunzătoare prin nas, în timp ce inflamația atât a polipilor cât și a amigdalelor este posibil să îngreuneze respirația copilului pe perioada somnului. Amigdalele umflate pot să cauzeze sângerare nazală, respirație urât mirositoare și tuse. Următoarele reprezintă simptomele suplimentare care pot fi observate:
- Preferința pentru respirația pe gură în loc de cea nazală
- Blocarea sunetelor produse de nas în timpul vorbirii
- Probleme neîncetate cu nas care curge
- Sunete care se aud în timpul respirației, precum și în timpul somnului
- Infecții recurente la nivelul urechii
- Dificultate în a dormi și pauze constante în respirație în timpul nopții (apnee în somn)

Tratamente pentru amigdale mărite

Pentru un diagnostic corect al amigdalelor mărite, medicul specialist ORL poate apela la o nazofaringoscopie, uneori un studiu al somnului. Există situații când sunt considerate normale, iar dacă este vorba despre o infecție cronică pot să aibă mărime normală; pentru a identifica cauza, medicul poate întreba câte episoade de durere de gât a avut copilul în ultimii 1-3 ani.

În situația în care copilul tău suferă de amigdale mărite, cel mai bine este să beneficieze de îngrijire la domiciliu deoarece tratamentul acasă îl poate ajuta să rămână confortabil și să își revină rapid.
Indicațiile care trebuie respectate pentru tratamentul la domiciliu sunt:
- odihnă cât de mult posibil. Fie că doarme sau pur și simplu se odihnește în pat, ambele sunt de ajutor. Este bine să îi interzici să vorbească prea mult deoarece își poate irita suplimentar amigdalele umflate
- Menținerea hidratării. Continuă să îi oferi copilului tău apă și lichide astfel încât să nu ajungă deshidratat. Lichidele ajută la menținerea hidratării gâtului și suprimă durerea pe care o resimte
- Alimente și băuturi la o temperatură potrivită. Asigură-te că alimentele și băuturile pe care i le oferi sunt la temperatură necesară pentru a calma inflamația gâtului. De exemplu, este indicat să îi oferi apă sau ceai călduț sau bucățele de gheață în cazul în care se confruntă cu amigdalită.
- Gargară cu apă cu sare. Dacă copilul tău face gargară cu apă cu sare la fiecare câteva ore dacă este capabil. Va calma durerea de gât și ajută în procesul de recuperare.
- Apelează la un umidificator pentru cameră. Un umidificator poate scoate aerul uscat din casă, care este responsabil pentru iritația de la nivelul gâtului.
- Evitarea iritanților. Nu fuma în fața copilul și evită să folosești produse de curățenie care pot să nu aibă ingredientele ce cauzează iritație în gâtul copilului.
- Medicamente. Paracetamol și ibuprofen pot fi recomandate de medic pentru a ține sub control durerea. În cazul amigdalelor umflate cauzate de alergii, medicul poate recomanda antihistaminice cu administrare orală sau spray corticosteroid cu administrare nazală. În cazul în care amigdalita are cauză bacteriană, se recomandă de obicei antibiotice. De obicei aceste medicamente ameliorează simptomele în 1-2 zile, dar dacă inflamația persistă și după tratament poate fi sugerată adenoidectomie (îndepărtarea chirurgicală a polipilor) și amigdalectomie (îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor). Operația de excizie a amigdalelor devine inevitabilă dacă inflamația este recurentă și nu răspunde la antibioterapie. Deși procedura în sine nu este de durată, recuperarea poate să dureze 1-2 săptămâni.

copilul meu are amigdalele umflate

Complicații

Inflamarea amigdalelor sau a polipilor nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Însă dacă apar afecțiuni asociate pot necesita intervenție: infecții ale urechii și pierderea auzului (polipii și amigdalele umflate pot conduce la infecții cronice ale urechii prin blocarea trompei lui Eustachio și chiar pierderea auzului), infecții ale sinusurilor (inflamația amigdalelor poate conduce la infecții recurente ale sinusurilor), inabilitate a a crește în greutate (copiii cu amigdale umflate sunt incapabili să mănânce corespunzător și întâmpină probleme în creșterea în greutate), apnee în somn (amigdalele și polipii măriți cauzează sforăit care poate restricționa respirația la copii timp de câteva secunde pe timpul nopții - conduce la o scădere în nivelul de oxigen din sânge).

Din acest motiv este important ca al tău copil să fie consultat de medic cât de curând atunci când observi următoarele simptome: durere de gât care persistă mai mult de o zi, durere la înghițirea alimentelor, oboseală, letargie și neliniște. Mergi de urgență la spital dacă copilul tău experimentează: inabilitate de a respira, inabilitate de înghiți, salivare excesivă.

Citește și: Totul despre amigdalita 

Surse: www.newkidscenter.com; www.msdmanuals.com; https://kidshealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"
  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"

  Numai o mamă poate înțelege drama prin care trece o femeie care își pierde copilul. Este cea mai mare durere din lume! Pe asta s-a bazat ONG-ul spaniol Open Arms când a...

  7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit
  7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

  Experiența pierderii unui copil este una dintre cele mai dure prin care poți trece. Durerea atinge cote inimaginabile, îmbinându-se, de cele mai multe ori, cu sentimentul de...

  Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit
  Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit

  O femeie de peste Ocean povestește, în cadrul rubricii de psihologie a publicației The Sun, că iubitul ei a părăsit-o la scurt timp după ce sora lui a rămas însărcinată....

  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

  La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

  Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă
  Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă

  Îmi arunc o pereche de blugi rupți, un tricou supradimensionat și o pereche de adidași albi „oldschool”, cum purtau mamele noastre prin anii `80-`90. Sunt o versiune...

  Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?
  Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?

  Când eram însărcinată în luna a treia am aflat ca iubitul meu nu vrea de fapt copilul că e prea tânăr ca sa fie tată (22). Eu aveam 19 ani când am rămas...

  Refuz să primesc în casa mea copilul din flori al soțului meu
  Refuz să primesc în casa mea copilul din flori al soțului meu

  Să ne imaginăm că te afli într-o căsnicie fericită și afli că soțul tău te-a înșelat. Îl iubești la nebunie, așa că îl ierți. Apoi descoperi că are și...

  Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
  Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

  Am nevoie de o pauză de la copilul meu. Am nevoie de o pauză până nu cedez. Până nu mai am nimic de oferit. Am nevoie de o pauză de la nevoia de a face totul - programări...

  © 2022 Qbebe