Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Creșterea tot mai mare a cazurilor de coronavirus a alertat întreaga planetă. De aceea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății se străduiesc să dezvăluie zi de zi situația de la nivel global, realizând update-uri legate de numărul de noi cazuri și de eventuale decese. În privința prevenției îmbolnăvirii din cauza noului virus, există o serie de măsuri pe care trebuie neapărat să le punem în practică pentru a ne feri de pericol atât noi, cei mari, cât și cei mici. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum este cel mai bine să procedezi pentru binele tău și al celor dragi!

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri care determină boli respiratorii, care variază de la răcelile comune la afecțiuni severe precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV).
La finalul anului 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată în legătură cu prezența mai multor cazuri de pneumonii în orașul Wuhan, din China.
Pe 7 ianuarie 2020, autoritățile sanitare chineze au declarat că au identificat un nou virus, care face parte din familia coronavirusului. Acesta a primit numele de „COVID-19”.Care este situația la nivel global

Potrivit unui raport al Organizație Mondiale a Sănătății publicat pe 23 februarie, situația din prezent stă în felul următor:
• La nivel global: 78.811 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus
• În China: confirmate (până pe 23 februarie, ora 10 dimineața) 77 042 cazuri, dintre care 2445 decese
• În afara Chinei au fost confirmate 1769 cazuri
• Sunt afectate alte 28 de state, cu 17 decese

Simptome

Principalele semne care arată prezența unei astfel de infecții sunt:
• febră
• tuse
• scurtarea respirației
• dificultăți în respirație
În cazurile cele mai severe, infecția cu coronavirus duce la apariția pneumoniei, a sindromului respirator severe, la blocaj renal și la deces.

Protejarea copilului de coronavirus: măsuri de luat în familie

Primul aspect de care trebuie să ții seama când este vorba despre coronavirus este următorul: virusul nu se transmite din aer, ci prin picăturile provenite de la o persoană infectată care tușește sau strănută sau dacă se ating suprafețe pe care au ajuns aceste picături.

De asemenea, trebuie să știi că un coronavirus prezent la oameni poate să reziste pe o suprafață (cum ar fi metal sau sticlă de exemplu) și până la 9 zile, în cazul în care suprafața respectivă nu a fost dezinfectată.

Printre măsurile pe care trebuie să le iei în familie pentru a-ți ocroti copilul de noul coronavirus se numără:
• Vă veți spăla cu mare grijă pe mâini- Spălatul corect se face în felul următor: mâinile se vor umezi cu apă, se va aplica pe el suficient săpun, vor fi frecate toate suprafețele mâinii (inclusiv spațiile dintre degete, zona din preajma unghiilor, spatele mâinilor) timp de cel puțin 20 de secunde

• Mâinile se vor spăla cât mai des posibil, dar cu precădere înaite de masă, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după ce s-a tușit, după ce s-au atins diferite suprafețe, după ce s-a venit de-afară, după ce s-a folosit un mijloc de transport în comun etc.

• Dezinfectează permanent suprafețele din casă cu care veniți mult în contact

• Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, copilul va trebui familiarizat cu utilizarea gelului dezinfectant pentru mâini (pentru ca acesta să fie într-adevăr eficient, este necesar să conțin alcool în proporție de cel puțin 60%)

• Dacă oricare dintre voi are febră, tuse și dificultăți în respirație, este necesar să vă adresați urgent unui medic întrucât este posibil să fie vorba și despre o infecție cu coronavirus, mai ales dacă ați călătorit, dacă ați venit în contact cu o persoană bolnavă etc..

• Dacă există simptomele specifice unei infecții respiratorii, veți purta obligatoriu mască pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți din familie

• Ai mare grijă la respectarea normelor de igienă când prepari hrana copilului- De exemplu, te vei spăla foarte bine pe mâini înainte, vei folosi suprafețe și tacâmuri diferite pentru hrana crudă și pentru cea gătită. Nu uita să îți speli mâinile înainte și după manipularea alimentelor crude sau preparate. Copilului nu i se vor oferi sub nicio formă produse animale gătite prea puțin sau crude, iar carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude vor fi manipulate cu mare grijă pentru a se evita contactul acestora cu alte alimente

• În plimbările voastre, este cel mai bine să evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii sau cu suprafețele cu care acestea vin în contact

Protecția copilului de coronavirus la grădiniță sau la școală

Pentru ca micuțul tău să se poată proteja de o infecție cu coronavirus este cel mai important să se obișnuiască să se spele pe mâini corect, cu apă și săpun.

Chiar dacă mâinile nu par murdare, va trebui să se dezinfecteze cu un gel pe bază de alcool, pe care îl va avea oricând la îndemână.
Când se află la grădiniță sau la școală, copilul ar trebui să știe următoarele:
• Să-și acopere nasul/gura cu cotul sau cu un șervețel când tușeste sau când strănută (șervețelul va fi aruncat imediat la gunoi, iar copilul se va spăla cât mai rapid pe mâini)
• Să nu ducă mâna la ochi, la nas sau la gură până când nu și-a spălat mâinile sau până când nu s-a dezinfectat
• Să nu se atingă la ochi, la nas sau la gură după ce a pus mâna pe diverse obiecte sau suprafețe care sunt atinse și de alți copii
• Să evite contactul prea apropiat cu colegi care tușesc sau strănută

Protejarea copilului de coronavirus în timpul călătoriilor

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății vin cu următoarea precizare: nu este necesar să ne anulăm călătoriile, dar trebuie să fim mai atenți la igiena personală.
Un alt lucru foarte important transmis de medici este următorul: în vederea protejării copilului nostru și al celorlați, se vor anula călătoriile dacă acesta prezintă simptome similare unei infecții cu coronavirus.

În avion de exemplu, ar trebui să ții cont de următoarele măsuri:
• Copiii vor fi ținuți cât mai departe de oamenii care tușesc sau care strănută (se va sta la cel puțin 1 m distanță față de aceștia)
• Bebelușii vor sta cât mai apropiați de unul dintre părinți
• Copiii vor trebui să se spele bine pe mâini și să se dezinfecteze periodic
• Se va respecta eticheta legată de tuse și de strănut (se va tuși/strănuta punând cotul la gură/nas sau folosindu-se un șervețel, ce va fi cât mai rapid aruncat la gunoi)
• Copilul va trebui să se spele pe mâini după ce a tușit sau după ce a strănutat

Părinții trebuie să știe că aerul din cabina avionului este sigur și că pentru o contaminare cu coronavirusul este necesar să se intre în contact cu picături provenite de la o persoană infectată.

În privința navelor de croazieră, sunt valabile aceleași reguli de protecție, fiind esențial să se stea la cel puțin 1 m distanță de persoana care strănută sau care tușește.

Referitor la camerele de hotel, este necesar să se respecte atât regulile e igienă personală, cât și pe cele care țin de igiena preparării mâncării.

Protejarea copilului de infecția cu coronavirus în mijloacele de transport

Într-adevăr, este ideal, pentru diminuarea riscului de infectare cu noul coronavirus, să se evite, pe cât posibil, aglomerația. Practic, dacă ne aflăm cu copilul într-un mijloc de transport, este necesar să se stea la cel puțin 1 m distanță față de cei care tușesc sau care strănut.

În plus, copilul va fi învățat să nu ducă mâna la nas, la gură sau la nas după ce a atins diferite suprafețe din mijlocul de transport respectiv. Se va spăla cât mai repede pe mâini sau, dacă nu există această posibilitate, mâinile vor fi dezinfectate cu ajutorul unui gel dezinfectant cu alcool.

O altă regulă extrem de importantă este eticheta legată de tuse și de strănut.

Referitor la purtarea unei măști de protecție, ai în vedere următorul aspect: aceasta nu este foarte eficientă când nu suntem bolnavi, fiind mai potrivită pentru situațiile în care știm că suntem bolnavi și încercăm să-i protejăm pe cei din jur. Totodată, pentru ca ea să nu fie un pericol, nu va trebui să venim în contact cu exteriorul ei chiar dacă nu suntem bolnavi.

Nu în ultimul rând, în cazul în care călătorim și am aflat că în timpul călătoriei am venit în contact cu o persoană suspectă de o infecție cu coronavirus vom respecta următoarele sfaturi venite din partea experților de la Organizația Mondială a Sănătății:
• Ne vom observa cu atenție pe noi sau ne vom supraveghea cu mare atenție copiii, timp de 14 zile (acest termen este necesar întrucât o infecție cu coronavirus poate avea o perioadă de incubație de până la 14 zile. Durata de incubație este însă variabilă, putând fi, în medie, de 5 zile, avertizează specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății)- Se vor urmări simptome precum febra, tusea, greutatea în respirația, stările de oboseală
• Dacă în intervalul de 14 zile vor interveni simptomele menționate, se va realiza izolarea la domiciliu

Surse: facebook.com, unicef.org, who.int

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?
  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?

  Situația în România începe să fie din ce în ce mai dramatică și în vreme ce pentru unii dintre noi, un acoperiș deasupra capului și câteva mese...

  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?
  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?

  Situația actuală cu răspândirea coronavirusului este de-a dreptul alarmantă. În pofida măsurilor pe care le iau autoritățile, cetățenii continuă să se simtă lipsiți...

  Cum alimentăm și protejăm imaginația copilului? Interviu cu Otilia Mantelers, specialist în parenting
  Cum alimentăm și protejăm imaginația copilului? Interviu cu Otilia Mantelers, specialist în parenting

  Ce ar fi viața fără un strop de imaginație? Imaginația joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor noștri. Îi ajută să privească lucrurile din perspective...

  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul
  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul

  Caz fără precedent în plină pandemie. A fost descoperit primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter.

  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model
  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model

  Indiferent de vârsta copilului tău, Crăciunul poate deveni cea mai frumoasă perioadă din an dacă îi îndeplinești dorințele și îl înveți despre...

  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

  Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți
  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți

  În cursul zilei de ieri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, în prezent, se poate vorbi despre o pandemie determinată de noul coronavirus.

  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"
  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"

  Un copil în vârstă de 14 ani descrie infernul prin care a trecut după ce a fost diagnosticat cu coronavirus: „Parcă cineva îmi injecta foc prin vene”.

  © 2022 Qbebe