Igiena intimă la băieți: întrebări de la mame cu răspunsuri de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Igiena intimă la băieți este un subiect sensibil, plin de controverse. Teme precum decalotarea și tipul de lenjerie recomandat sunt cele care reușesc să scindeze opiniile medicilor, precum și ale părinților. Cum trebuie procedat și care sunt sfaturile de care este bine să ții cont atunci când ești părinte de băiat vei afla aici cu ajutorul medicului specialist, domnul doctor Konstantinos Vakalidis.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului doctor Konstantinos Vakalidis, medic urolog androlog, doctor în medicină, specializat în chirurgie robotică, laparoscopie și tehnici chirurgicale neinvazive de tratare a bolilor sistemului urogenital, Centrul Medical Medsanawww.vakalidis.gr/en:

1. Care sunt regulile de igienă pe care trebuie să le respecte mamele de băieți de vârstă mică (bebeluși)? Ce părere aveți despre folosirea șervețelelor umede pentru zona intimă în cazul băieților?

Pentru îmbăierea bebelușului trebuie să folosiți produse cosmetice speciale pentru bebeluși, care sunt hipoalergene și nu conțin parabeni și parfumuri. Separați prosoapele de baie - pentru bebeluș utilizați doar anumite prosoape, pe care nu le mai utilizează niciun alt membru al familiei, aveți grijă ca apa de baie să fie la temperatura corpului bebelușului și temperatura din cameră să fie potrivită (în jur de 20-21 grade).

Respectați recomandările pediatrului în ceea ce privește măsurile de igienă stricte pentru ochii, urechile, nasul și organele genitale ale bebelușului. Nu folosiți șervețele umede pentru că majoritatea conțin tot soiul de chimicale care pot cauza iritații și neplăceri celui mic, cea mai eficientă metoda de a curăța bebelușul pe parcursul zilei, la schimbarea scutecului, este spălarea cu apă și săpun.

igiena intima la baieti

2. Ce părere aveți despre decalotare? Este recomandată? Vă rog să explicați.

Nu recomandăm practicarea decalotării. Decalotarea precoce nu împiedică apariția fimozei. Sub efectul creșterii penisului deschiderea prepuțului se lărgește spontan. În cazul în care problema persistă dincolo de vârsta de 3 ani facem un decalotaj sub anestezie locală, o mică incizie sau circumcizie. Ștergerea sau spălarea organelor genitale ale copilului sunt măsuri suficiente. Decalotarea este o măsură dureroasă pentru copii și poate duce la aparița unor complicații grave: infecții, edeme, hemoragii. Având în minte toate aceste riscuri posibile este bine să vă păstrați o atitudine ceva mai rezervată în privința decalotării și să evitați complicațiile.

3. Ce recomandări aveți cu privire la lenjeria intimă, după ce băiatul învață să folosească olița, respectiv toaleta? (cu privire la materialul din care este fabricată și tip - boxer, chilot etc.)?

Recomand să cumparați lenjeria intimă pentru băieți în fiecare lună și să o aruncați pe cea veche. Nu folosiți la băieți slipii prea stramți pentru că afectează fertilitatea. Atunci când alegeți lenjeria, nu contează atât modelul, ci mai ales compoziția lenjeriei - alegeți lenjeriii din material natural - bumbac pe cât posibil pentru a preveni posibilele reacții adverse la materiale sintetice.

4. Care sunt cele mai des întâlnite probleme medicale aferente zonei intime la băieți (pe categorii de vârstă)?

Cele mai des întâlnite probleme medicale la băieți sunt:

Fimoza - o afecțiune medicală ce împiedică retragerea completă a prepuțului la baza glandului la băieți. La majoritatea copiilor fimoza este mai degrabă fiziologică decât patologică, în timp ce la copiii mai mari și la adulți este mai frecvent patologică decât fiziologică.

Hidrocel - formațiune nedureroasă plină cu lichid, aflată în jurul unuia sau ambelor testicule și cauzează mărirea în volum a scrotului sau întregului canal inghinal. Deși acest edem poate să nu fie observabil sau inconfortabil, este nedureros și în general nu prezintă un pericol.

Necoborârea testiculelor la băieți - în timpul vieții intrauterine la copilul de sex masculin testiculele se dezvoltă în cavitatea abdominală și fiziologic, înainte de naștere, acestea coboară în scrot. La aproxomativ 5% dintre băieți se întâmplă ca unul dintre testicule să nu coboare la naștigiena intima la baietiere, însă la mai mult de jumătate din cazuri testiculele coboară la locul lor până la vârsta de 3 luni. În cazul în care copilul nu are coborâte testiculele până la vârsta de 6 luni, trebuie examinat de către medic, care va sugera tratamentul adecvat.

Infecții urinare - frecvente atât la fetițe cât și la băieți

Balanita și Balanopostita - o inflamaţie a glandului penian. Această afecţiune apare adeseori în acelaşi timp cu postita (inflamaţia prepuţului) şi atunci poartă denumirea de balanopostită. Balanita poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent se întâlneşte în rândul băieţilor cu vârste de până la patru ani. S - a observat faptul că balanita apare mult mai frecvent în rândul băieţilor necircumcişi. În medie, 1 din 25 de băieţi şi 1 din 30 de bărbaţi necircumcişi se confruntă cu un astfel de caz de balanită celpuţin o dată în viaţă. În fapt, boala apare foarte rar în rândul bărbaţilor circumcişi.

5. Ce simptome indică o urgență medicală?

Urgențe medicale la băieți:
• Traumă în zona perineului
• Edem al penisului
• Dureri în zona scrotului și penisului
• Îngroșarea și umflarea scrotului
• După ce a suferit de parotidită (oreion)

6. Ce recomandări aveți cu privire la pubertate? Care sunt schimbările prin care trece corpulunui băiat și ce aspecte trebuie urmărite?

Maturizarea sexuală la băieți debutează cu mult înainte de pubertate, în momentul în care hipotalamusul începe să secrete substanțe chimice care stimulează glanda pituitară să elibereze hormoni numiți gonadotrofine și care la rândul lor stimulează creșterea organelor sexuale. Primul indiciu al începutului pubertății la băieți este dezvoltarea testiculelor, apoi la 12 ani penisul începe să se alungească și cresc fire de păr în zona pubiană. La vârsta de 13 ani are loc prima ejaculare și la 14 ani începe să crească părul facial și se îngroașă vocea. Nu există motiv de îngrijorare dacă ordinea de mai sus nu e respectată; în cazul în care vi se pare ceva în neregulă cu băiatul dvs., vă recomand mai întâi să mergeți la pediatru, care vă va indica necesitatea unui consult de specialitate.

7. Din rușine, de cele mai multe ori băieții nu mărturisesc părinților infecțiile sau alt gen de afecțiuni intime cu care se confruntă? Cum recomandări aveți pentru o comunicare deschisă părinte-copil?

Observă încercările copilului de a comunica, fii cu adevarat interesat de ceea ce îți spune și evită să începi cu sfaturi-acestea ar fi câteva sfaturipe care le-aș da oricărui părinte pentru o relație deschisă cu copilul său. Important este să comunicăm cu copiii noștri zi de zi, să adresăm întrebări fără a judeca și să nu ne îngrijorăm excesiv pentru că am putea transmite temeri nejusificate.

8. Dacă la o vârstă fragedă putem monitoriza igiena intimă în cazul copilului, ulterior este dificil de realizat o verificare. Cum ne asigurăm că respectă regulile și ce sfaturi trebuie să le oferim băieților?

Principalele reguli de igienă intimă a băieților includ:
• Alimentația sănătoasă
• Exerciții fizice regulate
• Respectarea unor reguli de igienă personală pe care le cultivăm de la o vârstă fragedă
• Combinație egală între odihnă și muncă
• Problema la băieți este că în timpul iernii, când afară este frig, aceștia se jenează sau chiar refuză să poarte pantaloni călduroși - cu diplomație ar trebui să le explicăm băieților că sănătatea primează în fața oricărui sentiment de jenă
• E recomandat ca hainele alese să fie adecvate vârstei copilului
• Pentru cultivarea unei relații deschise părinte - copil, este important să îi explicăm faptul că cele mai multe dintre patologiile organelor genitale masculine pot fi corectate

Mulțumim domnului doctor Konstantinos Vakalidis pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Igiena intimă a unei mame responsabile: 5 produse de folosit zilnic
  Igiena intimă a unei mame responsabile: 5 produse de folosit zilnic

  O îngrijire eficientă a zonei intime trebuie să ţină cont de particularităţile anatomice ale acesteia, astfel încât să nu ajungi să te confrunţi cu diverse...

  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele
  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele

  Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a te bucura de o permanentă stare de bine este să respecți cât mai bine și regulile ce țin de igiena intimă. Parcurge...

  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?
  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?

  În vederea menținerii unei permanente stări de bine, este esențial să te bucuri și de sănătatea zonei intime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce zona...

  Un copil inteligent pune sute de întrebări pe zi și nu se lasă până nu primește răspunsuri la ele
  Un copil inteligent pune sute de întrebări pe zi și nu se lasă până nu primește răspunsuri la ele

  Meseria de părinte este full-time și atinge cu siguranță o cotă maximă de dificultate: se joacă cu nervii, timpul și răbdarea noastră cel puțin o dată pe zi, dar la finalul...

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Ce întrebări apar înainte de FIV? Un specialist în reproducerea umană asistată răspunde întrebărilor viitorilor părinți
  Ce întrebări apar înainte de FIV? Un specialist în reproducerea umană asistată răspunde întrebărilor viitorilor părinți

  Programul de FIVcu ovocite donate sau cu o mamă surogat sunt aspecte foarte importante și necesită o abordare serioasă.

  © 2022 Qbebe