Pentru parinti responsabili: semne ca al tau copil se ineaca

Pentru parinti responsabili: semne ca al tau copil se ineaca

Louise Tanase - Contributor

Sezonul estival a inceput si din ce in ce mai multe familii isi petrec week-end-urile sau vacantele in preajma apei, fie ca vorbim despre piscine, rauri, lacuri, mari sau oceane. Deoarece orice sursa de apa poate reprezenta pericol mortal pentru cei mici, Qbebe iti ofera cateva informatii vitale pentru siguranta copiilor in apropierea apei.

Din pacate, inecul este una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului copiilor si adolescentilor in timpul vacantelor, de aceea este foarte important sa invatati cateva lucruri despre acesta pentru a putea evita o tragedie. Mario Vittone, fost ofiter al Pazei de Coasta si salvamar profesionist in Virginia, spune ca: "inecul este a doua cauza a deceselor accidentale in randul copiilor sub 15 ani (prima fiind accidentele de masina) - din cei aproximativ 750 de copii care se ineaca anual, aproape jumatate dintre ei se ineaca la mai putin de 25 de metri de adultii care ii supravegheaza. In jur de 10% dintre inecuri se intampla cu parintii privindu-si copiii, fara sa aiba nici cea mai vaga idee ca acestia se ineaca".

In primul rand, trebuie sa stii ca prevenirea inecului are trei parti: precautia, supravegherea si folosirea constanta a vestelor de salvare. Desi, dupa cum puteti observa, nu este o schema prea complicata, numarul inecurilor continua sa creasca. De ce, in mare parte pentru ca majoritatea parintilor inca mai cred miturile care circula despre inec.
Adevarul este ca miturile ne confera un fals sentiment de siguranta si ne permit sa ne punem copiii in pericol. Iata cateva dintre cele mai comune mituri despre inec:

Mit 1: Inecul este un accident zgomotos! Imi voi auzi copilul lovind apa si zbatandu-se la timp ca sa il salvez

Realitatea: Toate aceste semne ca micutul se ineaca (improscarea cu apa, tipetele) le putem vedea numai in filme, nu si in viata reala. Din pacate, acest mit indus de televiziune si cinematografie poate pune in pericol de moarte copiii. In realitate, atunci cand sunt in pericol sa se inece copiii nu au abilitatea de a se ajuta in vreun fel singuri sau de a cere ajutor: nu pot sa se mentina la suprafata apei si nu pot striga dupa ajutor. Se scufunda in liniste, de aceea copiii mici au nevoie de supraveghere constanta din partea unui adult si veste de salvare potrivite, de fiecare data cand se joaca in apa sau in imediata apropiere a unei ape. Trebuie sa stii ca majoritatea cazurilor de inec in randul copiilor mici apar in timpul unei pauze scurte de supraveghere, atunci cand parintele sau adultul insarcinat cu supravegherea micutilor sunt distrasi cateva minute sau se angajeaza in alte activitati. O vesta de salvare, desi nu inlocuieste supravegherea atenta a unui adult, poate insemna un timp in plus in care micutul sa poata fi observat si ajutat.

Mit 2: Nu locuim si nu ne facem vacantele langa apa, deci nu trebuie sa imi fac griji

Realitatea: Trebuie sa stii ca, din pacate, apa este un pericol in si in jurul fiecarei locuinte. Copiii mai mici de 2 ani se pot ineca in galeti sau butoaie cu apa, in cazi si vase de toaleta. Supravegheati copiii mici in permanenta, mai ales in baie si nu lasati nesupravegheate recipiente mari in care exista sau se poate aduna apa in cantitati mari. Copiii mici se pot ineca intr-o acumulare de apa de numai cativa centimetri adancime. Nu lasati copiii mici in cada cu apa nesupravegheati nici macar un minut. Fiti atenti la mitul numarul unu care spune ca inecul este un eveniment zgomotos si retineti ca inecul este un eveniment silentios! Nu va bazati nici macar pe alt copil mai mare care ar putea sa va anunte daca se intampla ceva: copiii sunt foarte usor de distras, iar cateva secunde pot face diferenta intre viata si moarte.

Mit 3: Dupa ce copiii invata sa inoate, nu mai au nevoie de veste de salvare

Realitatea: Este adevarat ca atunci cand inoata intr-o piscina sau intr-o zona in care este foarte bine supravegheat, un copil mai mare care inoata bine nu are nevoie de vesta se salvare. Insa aceasta este o problema de evaluare a situatiei. Stii cu adevarat cat de bine inoata copilul tau? Atunci cand este vorba despre ape naturale, cu adancime care variaza de la pas la pas, unde apa este rece si intunecata in adancime, sau exista curenti subacvatici, riscul de inec este ridicat si salvarea poate fi mai dificila. Tine cont de acesti factori atunci cand decizi daca micutul tau va purta vesta de salvare sau nu. De asemenea, in timpul practicarii unor activitati acvatice, cum ar fi raftingul, plimbarile cu barca, alunecarea pe tobogane in parcurile de distractii sau chiar inotul in ape naturale cum ar fi lacurile sau raurile, indiferent de varsta si de cat de bine inoata, copiii trebuie sa poarte veste de salvare pe masura lor. Nu uitati ca exista intotdeauna posibilitatea aparitiei unui eveniment sau fenomen neprevazut: apa poate fi inselatoare, barcile se pot scufunda, iar apele reci, cu valuri sau curenti pot face dificil inotul nu numai pentru micuti, dar si pentru cei care ar putea incerca sa ii salveze. Vestele de salvare sunt importante: cresc considerabil sansele de supravietuire sau de a fi salvat.

Mit 4: Copiii nu vor sa poarte veste de salvare

Realitatea: Foarte multi parinti sustin ca micutii nu vor sa poarte veste de salvare. Din pacate, sa lasati copiii sa aleaga daca vor sau nu sa poarte vestele de salvare poate fi periculos. Acesta este unul dintre lucrurile pentru care nu trebuie sa negociati sau sa acceptati un raspuns negativ din partea celor mici: purtarea vestei de salvare poate insemna diferenta intre viata si moarte. Secretul sta in hotararea cu care le cereti celor mici sa poarte vestele de salvare: daca nu au de ales, daca nu le dati senzatia ca ar putea alege sa nu le poarte atunci cand este nevoie, atunci le vor purta. Fiti clari, consecventi si perseverenti. O solutie foarte buna este sa incepeti sa ii imbracati cu vestele de salvare inca de mici; astfel ii veti face sa perceapa vesta de salvare ca pe o parte normala a activitatilor acvatice, la fel ca aplicarea cremelor de protectie solara. Trebuie sa stiti ca vestele de salvare se gasesc in diferite marimi si culori, prin urmare, puteti lasa copiii sa isi aleaga culoarea preferata, atata vreme cat marimea este cea de care au nevoie.

Mit 5: Alcoolul face activitatile acvatice mai distractive

Realitatea: Evident, acest mit a fost creat de catre producatorii de bauturi alcoolice care isi fac reclama in preajma plajelor si piscinelor. Desi fiecare adult a simtit nevoia sa bea macar o bere sau un cocktail atunci cand merge la plaja, trebuie sa stiti ca micutii vostri ar putea avea de suferit din aceasta cauza. Consumul bauturilor alcoolice va poate incetini viteza de reactie, dar si judecata, facandu-va inutili atunci cand micutii vostri sunt in pericol. De asemenea, alcoolul baut la plaja sau in timpul desfasurarii activitatilor acvatice creste riscul aparitiei hipotermiei si infarctului miocardic.

Mit 6: Am facut cursuri de prim ajutor, asa ca pot sa imi salvez copilul

Realitatea: Cursurile de prim ajutor nu inlocuiesc supravegherea atenta a copiilor cand se afla in preajma unei ape, vestele de salvare, cursurile de inot si cunoasterea riscurilor pe care le prezinta apa. Trebuie sa stii ca un copil are nevoie de aproximativ 3 minute sub apa, fara oxigen, pentru a suferi daune cerebrale permanente, stop cardio-respirator sau pentru a muri.

Semne ca al tau copil se ineaca

 

Salvamarii si medicii spun ca, exceptand cazuri foarte rare, oamenii care se ineaca nu pot striga dupa ajutor. Acest lucru este imposibil deoarece sistemul respirator este proiectat pentru respiratie, iar vorbirea este o abilitate secundara. Respiratia trebuie sa fie posibila pentru a putea vorbi, prin urmare, o persoana care se ineaca nu poate striga dupa ajutor, ceea ce inseamna ca, mai ales in cazul copiilor, cineva trebuie sa observe acest pericol. Iata care sunt semnele care trebuie sa iti atraga atentia si sa te faca sa banuiesti ca al tau copil se ineaca:

- Gurile celor care se ineaca se scufunda si apar la suprafata apei, insa nu stau destul de mult la suprafata pentru a expira, a inspira si a striga. De aceea, nu fac decat sa respire inainte de a se scufunda din nou.

- Oamenii care se ineaca nu pot da din maini pentru a atrage atentia asupra lor, deoarece instinctul ii obliga sa isi intinda bratele in lateral si sa apese pe suprafata apei, ceea ce permite corpului sa se ridice la suprafata indeajuns de mult incat sa respire.

- Copiii care se joaca in apa sunt galagiosi. Daca nu ii auzi, inseamna ca ceva rau se intampla si trebuie neaparat sa ii ajuti.

Alte semne ca al tau copil se ineaca:

- Capul in apa, cu gura la nivelul apei;
- Capul tinut intr-o parte, cu gura deschisa;
- Ochii sticlosi, incapabili sa se concentreze;
- Ochii inchisi;
- Parul cazut peste frunte sau ochi;
- Nefolosirea picioarelor pe verticala;
- Hiperventilatie si gafaiala;
- Incercarea de a inota intr-o directie anume, dar fara un progres vizibil;
- Incercarea nereusita de a se intoarce pe spate;
- Miscari haotice, ca si cum ar urca o scara invizibila.

"Daca totul pare OK, nu fi sigur. Cel mai comun indicator ca cineva se ineaca este faptul ca nu arata ca si cum s-ar ineca. Ar putea arata ca si cum incearca apa. O cale sa fii sigur este sa intrebi daca este bine. Daca primesti raspuns, inseamna ca este bine. Daca nu, ai mai putin de 30 de secunde sa faci ceva. Iar parintii trebuie sa mai tina cont de un aspect: copiii care se joaca in apa sunt galagiosi. Cand se face liniste, afla imediat de ce." ne sfatuieste Mario Vittone.

Inecul secundar

Ai aflat deja ca inecul la copii poate surveni in mai putin de 30 de secunde si intr-o apa de numai cativa centimetri adancime, acesta fiind motivul pentru care copiii trebuie supravegheati permanent si indeaproape atunci cand se afla in preajma apei sau in apa. In cazul in care, supravegheat sau nu, copilul tau a trecut printr-un incident aparent minor care a implicat scufundarea lui brusca, accidentala, in apa, trebuie sa stii ca faptul ca nu s-a inecat nu inseamna ca este in afara oricarui pericol. Trebuie sa stii ca dupa un astfel de incident exista riscul aparitiei sindromului inecului secundar, un pericol potential mortal de care, din pacate, parintii nu sunt constienti.

Ce este inecul secundar?

Desi apare rar, inecul secundar poate fi fatal copilului tau daca semnalele de alarma (simptomele) sunt ignorate. Trebuie sa stii ca ori de cate ori un copil sau un adult inhaleaza accidental apa (chiar si in cantitate mica) din piscina, lac sau mare, lichidul irita plamanii, provocand inflamarea acestora. De obicei, in plamani exista foarte putin lichid atunci cand se produce inecul secundar, insa aceasta cantitate mica este suficienta pentru a afecta abilitatea plamanilor de a furniza oxigen fluxului sangvin.

Simptomele pe care trebuie sa le urmaresti

In cazul in care copilul tau a avut o experienta nefericita cu apa in care aproape s-a inecat sau a inghitit prea multa apa, trebuie sa fii atenta la simptomele care ar putea semnala aparitia inecului secundar si sa il duci imediat la cel mai apropiat spital de urgenta. Simptomele pot fi prezente dupa cateva minute de la scufundarea copilului in apa, dar este posibil ca acestea sa apara si mai tarziu, pana in 72 de ore de la incident:
• letargie sau oboseala extrema;
• dificultati in respiratie;
• iritabilitate sau schimbari bruste de dispozitie;
• dureri in piept;
• sufocare;
• tuse persistenta;
• febra.

Ce poti face?

In primul rand, trebuie sa iti supraveghezi copilul cu foarte mare atentie dupa ce a fost aproape de inec. In al doilea rand, trebuie sa iti duci copilul la cea mai apropiata camera de garda a unui spital de urgenta pentru ca medicii sa iti monitorizeze copilul indeaproape. Vestea buna este ca, atunci cand copilul ajunge repede la medic, acesta il poate trata eficient, administrandu-i oxigen si ajutandu-l sa elimine lichidul cu ajutorul diureticelor. Trebuie sa stii ca, daca ignori simptomele si astepti prea mult pentru a merge la medic, inecul secundar poate fi fatal.

Retine: Singurul mod in iti poti salva copiii de la inec este sa previi orice incident, de aceea este vital sa iti supraveghezi cu atentie copiii.

Articolul urmator
6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat
6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    © 2024 Qbebe